A legnagyobb kihívás a biztosítók számára az infláció és a gazdasági környezet alakulása – mondja Zatykó Péter, az Alfa Biztosító elnök-vezérigazgatója. Az extraprofitadó kivezetése sok fejlesztésre adna lehetőséget, a lakásbiztosítási kampánynál félő, hogy az árverseny a minőség rovására megy majd.
37952809
A különadók elvitték a biztosítók profitját, a díjbevétel is stagnált, az egyszeri díjas életbiztosítások különösen nagy ütést kaptak. Az utasbiztosítási piac viszont minden korábbi rekordot megdöntött, a külföldi utazásokon nem spóroltak, akiknek maradt rá pénzük.
37872460
Több százmilliárd forintnyi kamatot fizetnek ki februárban és márciusban a Prémium Magyar Állampapírokra. Az új lakossági állampapírok viszont már nem olyan vonzók, mint egy éve. Mibe érdemes fektetni ezt a pénzt és mire kell figyelni a döntésnél?
37550731
Folyamatosan bombázzák a fiatal és középkorú munkavállalókat a nyugdíjcélú megtakarítási ajánlatokkal a pénzügyi cégek. A választás nem könnyű, de van néhány szabály, amelyet betartva meg lehet találni az öngondoskodás megfelelő módját. Ebben segítenek a Pénzkérdés szakértői.
37424728
Szépen híztak a háztartási vagyonok 2014 és 2020 között, sőt a trend még 2021-ben is kitarthatott. Azóta viszont az infláció megtépázta a háztartások megtakarítását, és a javuló trend a visszájára fordulhatott. 
36968473
Már csak napjai maradtak a befizetésre annak, aki minél nagyobb adóvisszatérítést szeretne kapni jövőre az idei befektetései alapján, vagy meg szeretné úszni a kamatadót. Több százezer forint lehet a tét, és az utalás vagy befizetés határideje szolgáltatónként változhat. 
36439855
Közeleg az év vége, ami az ünnepekre történő készülődés mellett azt is jelenti, hogy mindössze néhány napunk maradt arra, hogy maximalizáljuk az elérhető adójóváírásokat. A legmagasabb összeget, 150 000 forintot az önkéntes pénztárakba történő befizetésekkel lehet elérni, ráadásul a szolgáltatók zöme különböző nyereményjátékokkal is próbálja motiválni az ügyfeleket. Az év végi befizetési lehetőségekről gyűjtöttünk most össze minden tudnivalót.
36389215
Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, amelyeknek akár a teljes nyereségét elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni. Egyedül az utasbiztosítások szárnyalnak, amelyeknél minden eddigi rekord megdőlt a nyaralási szezon végére.   
36122800
Fontos az öngondoskodás a 30-59 évesek számára, akik szívük szerint már 57 évesen letennék a munkát. Akiknek van megtakarítása, átlagosan 2,2 millió forinttal rendelkeznek.
35259394
A nyugdíjrendszerek jövőjére és a fenntarthatósági kérdésekre gondolva ma vétek elhanyagolni az öngondoskodást. Erre több, az állam által jutalmazott forma is létezik, ezek közül talán a legkevésbé ismert a nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden NYESZ. Erről a megtakarítási formáról gyűjtöttünk össze minden fontos információt.
35087425
Hozzáigazította a valósághoz a nyugdíjemelés mértékét a kormány. Az általa vártnál magasabb infláció miatt az év eleji 15 százalék után az év egészére még 3,1 százalékkal növeli a nyugdíjakat, hogy az emelés mértéke beérje a tényleges inflációt.
34901956
Romló nyereségesség, csökkenő díjbevétel, a biztosításokon is spóroló ügyfelek - ezt hozta 2023 eddig a biztosítóknak. Csak az egészségbiztosításokban és utasbiztosításokban látható látványos növekedés, utóbbiban a szerződések száma már csaknem elérte a járvány előtti csúcsévét. Életbiztosítást, cascót és lakásbiztosítást viszont kevesebben kötnek, mint egy évvel ezelőtt. 
34506025
Aki azért kötött június 30-ig életbiztosítást, hogy elkerülje a 13 százalékos szociális hozzájárulást, csalódhat. A július 1. utáni eseti befizetések után keletkezett hozamra ugyanis akkor is kell szochót fizetni, ha a szerződést már korábban aláírták.
33905912
A biztosítók nyeresége a töredékére csökkent, az ügyfelek felmondják a szerződéseket, a rossz hozamok, az emelkedő díjak az élet- és a nem életbiztosításokban is mély nyomokat hagynak. Sok új életbiztosításra ráadásul júliustól már szochót is kell fizetni.
33229289
A 2008-as válságig kell visszamenni az életbiztosításoknál, hogy olyan rossz évet találjunk, mint a tavalyi. A magas infláció ellenére csak egy százalékkal nőtt a díjbevétel, és elmaradt a decemberi befizetési hajrá. A lakosság inkább állampapírba és befektetési alapba tette a pénzét. 
32717366
Tovább kell dolgozni és többet kell megtakarítani a ma fiataljainak ahhoz, hogy elkerüljék a megélhetési gondokat a nyugdíjas éveikre. Az Allianz világfelmérése szerint Magyarországon is jelentős reformokra lenne szükség ahhoz, hogy elkerüljük a demográfiai és abból következő nyugdíjválságot. A 75 vizsgált ország közül a középmezőny második felében végeztünk.
32396150
Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a nyúlfarknyi jogszabálytervzetet, amelyben kihirdeti a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szorzószámot a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján.  
31964807
Az adóhivatal elérhetővé tette a 2022-es szja bevallások tervezetét. Ezt érdemes mindenkinek átnéznie, különösen akkor, ha pénztártag vagy más nyugdíjcélú megtakarítása van. Akkor is van vele tennivaló, ha ingatlaneladás után kell adózni valakinek. Megmutatjuk, kinek és mit kell csinálnia.
31934972
Jövőre jön a lakásbiztosítási váltási kampány, emellett szeretnék kiterjeszteni a kötelező felelősségbiztosítást az olyan elektromos mikromobilitási eszközökre is, mint például a gombamód terjedő e-rollerek. 
31744709
Nem szünteti meg, csak éppen csúnyán elinflálja az állam a legtöbb adókedvezményt és támogatást. A családi pótlék összege 15 éve változatlan, de olyan kedvezmény is akad, amelyik több mint 25 éve nem emelkedett, és a negyedét sem éri már annak, mint a bevezetéskor.
31596473
Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de adókedvezmény nélkül nehéz is vonzóvá tenni ezeket, szemben az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosításokkal.
31446959
Év végén mindig előtérbe kerül az öngondoskodás, az állam pedig jutalmazza is azt. A nyugdíjbiztosítások esetében ez évente akár 130 ezer forint is lehet. Ezt a biztosítók zöme most kiegészíti még más kedvezményekkel is, ezeket gyűjtöttük össze.
30702125
A forintnak az idei évben tapasztalt rohamos értékvesztése sokakat arra sarkall, hogy forintjukat átváltsák, és más devizában keressenek megtakarításaiknak menedéket. Aki így tesz, annak érdemes azzal is foglalkoznia, hogy az euróban lévő pénzét befektesse, mert ezzel az árfolyamnyereségen felüli hozamot is el tud érni. A biztosítók is reagálnak erre az igényre, és elérhetővé tesznek ilyen befektetési lehetőségeket is.
30680543
Annak ellenére csúcsra jártak tavaly a nyugdíjbiztosítás befizetések, hogy a családi szja-visszatérítés miatt sokaknak nem érte meg extra összeget megtakarítani erre, mert nem tudta igénybe venni az adójóváírást. Az idén ilyen korlát nincs, ezért decemberben felpöröghetnek az ilyen célú befizetések.
30595862
Nem kell megrettenni a nyugdíjdöntéseinknél attól, ha éppen negatív befektetési hozamokat látunk mindenfelé. Nyugdíjbiztosítást ilyenkor is érdemes kötni, most lehet például megfontolni olyan portfóliót, amely abszolút hozamú alapokba fektet. 
30222776
Az egész világon és Magyarországon is kiemelkedő vagyongyarapodást hoztak a befektetőknek az elmúlt évek. Ez a folyamat azonban 2022-ben durván megfordult, és az elkövetkező években sem várható az aranyévek visszatérése.
29980505
A jelenlegi helyzetben szinte minden befektetési eszköz értéke esik. Van, aki ilyenkor megijed, menekülőre akarja fogni. A profik ilyenkor nem kiszállnak, hanem vásárolnak. Nyugdíjbiztosítást is éppen ilyen alacsony árfolyamoknál érdemes kötni a leginkább.
29558795
Ha valódi nyugdíjkiegészítést akarunk magunknak öregkorunkra, akkor el kell kezdenünk elég korán és elég nagy összeget rendszeresen félretenni erre. Ha már viszont ennyit spórolunk rá, akkor érdemes profikra bízni a megtakarításunk biztonságos kezelését.
29002628
Könnyen elvesztheti reálértékét a fizetésünkhöz képest a nyugdíjra spórolt megtakarításunk, ha annak összegét nem növeljük az inflációval és a béremelésünkkel arányosan.
23846464
Mitől zöld egy befektetés, és hogyan tudunk meggyőződni arról, hogy tényleg ilyenbe tesszük-e a pénzünket? A zCastban arról is szó esik, miként zöldíthetjük a költéseinket.
21148444
Magas infláció idején úgy is tud veszíteni az értékéből a nyugdíjcélú megtakarításunk a jövedelmünkhöz képest, hogy észre sem vesszük. Érdemes ezért a befizetéseinkkel is követni a pénzromlás mértékét.
20822347
Két nap alatt meghatározó pozíciókat szerzett az állam a magyar biztosító szektorban. Az Aegon és az Union állami résztulajdonba került, a CIG Pannónia pedig 20 éves együttműködési megállapodást kötött a szintén állami érdekeltségű Magyar Bankholding tagjaival.
19026241
Az elmúlt napokban milliók várták a postást vagy nézték a bankszámlájukat, hogy megérkezett-e a családi szja-visszatérítés jellemzően több százezer forintos összege. Megmutatjuk, mit tehetnek azok, akik nem kapták meg a pénzt keddig, vagy nem annyit, amennyire számítottak.
18860158
Mindkét öngondoskodási formánál fontos a hosszú távú, évtizedes megtakarítási időszak.
18355978
Néhány nappal az év vége előtt is meg tudjuk még szerezni a lehető legnagyobb adókedvezményt a nyugdíj megtakarításra vagy egészségpénztárba befizetett extra összeggel. Mielőtt utalunk, érdemes számba venni az egyes kedvezményeket, és most az sem, kapunk-e családi szja visszatérítést, és ha igen, marad-e még visszaigényelhető adónk.
17841655
Úgy engedi eladni a kormány az Aegonnak a magyar biztosítóját, hogy 45 százalékos részét megszerzi, és egyúttal a másik vevő VIG itteni leánybiztosítójában is.
17826208
- Pedig vonzóak az adókedvezmények. A magyarok közel felének nincs semmilyen nyugdíjmegtakarítása - derül ki egy európai kutatásból, amely szerint ezzel jóval az átlag alatt vagyunk a felmérésbe bevont 16 ország között.
17546815
Több fejlett államhoz hasonlóan Magyarország is elöregedő társadalom, ami a nyugdíjak jelenlegi állapotát tekintve nem sok jóval kecsegtet azok számára, akik hasonló életszínvonalat szeretnének nyugdíjas korukra, mint amiben most élnek. A körülbelül nettó 135 ezer forintos átlag nyugdíj pedig meg sem közelíti a legutóbbi nettó átlagkeresetet, 287 000 forintot. A 13. havi nyugdíj lassú újjáépítése pozitív változást hoz, de aki ennél jelentősebb pénzügyi hozzájárulást szeretne öregkorára, annak érdemes valamilyen nyugdíjcélú öngondoskodást választani.
15505963
A 2020-ban kitört koronavírus-járvány során bár sokan kedvezőtlen helyzetbe kerültek, ez a megtakarítási statisztikákon egyáltalán nem látszik. Az MNB statisztikái szerint ugyanis a járvány első egy évében nem hogy lassult volna, még meg is haladta a korábbi évek növekedését a lakossági pénzügyi eszközök bővülése.
15476818
A nyugdíj előtakarékossági hajlandóságot is könnyen alááshatja a 25 év alattiak SZJA-mentessége.
12106679
A nyugdíjcélú megtakarítások lényege, hogy évekig, évtizedekig takarékoskodunk azért, hogy nyugdíjas éveinkben ki tudjuk egészíteni az állam által megállapított nyugdíjunkat valamilyen egyéni megtakarítással. De hogyan működik mindez? Hogyan juthatunk hozzá a megtakarításhoz és mit kezdhetünk vele? Ennek járt utána a Bank360.hu.
11086508
A koronavírus-járvány második hulláma már hetek óta tart az esetszámok alapján. Ahogy tavasszal, úgy most is nagy hatása lesz a munkánkra, a családi költségvetésre. Akik nem rendelkeznek megtakarítással, jobb, ha felkészülnek: összegyűjtöttük a lépéseket, amelyekkel apránként építhetjük az anyagi védelmünket.
10256552
A befektetési életbiztosítás fogalma sokakat zavarba ejthet, mivel gondolhatunk rá úgy, mint olyan kockázatviselésre, ami egy emberöltőn át tart. Ezzel ellentétben életbiztosítást akár rövidebb, 5 éves időtartamra is köthetünk, de akad olyan ajánlat is, ami a minimum 25 éves megtakarítási időszakban gondolkodóknak javasolt.
10179377
Azt már mind tudjuk, hogy ha szeretnénk a nyugdíjas éveinkben is nagyjából olyan anyagi körülmények között élni, mint az aktív időszakban, akkor félre kell tennünk. De mikor kezdjük a megtakarítást és mekkora összeggel? És tényleg jobb minél hamarabb elkezdeni? Elvégre ha 30 éven át teszek félre 10 ezer forintot, az pont ugyanaz, mintha 10 éven át tennék félre 30 ezret, nem? Nem. A Bank360.hu megmutatja, mire kell figyelni.
10165781
Sokan nem foglalkoznak a nyugdíjas éveikkel, pedig nagyon fontos lenne a lehető legkorábban kiszámolni, mikor mennyit tudunk tenni nyugdíjas éveink biztonságáért. Ez különösen fontos akkor, ha nem munkavállalóként, hanem például katás vállalkozóként tevékenykedünk, hiszen a havi 50 ezer forint kata után szinte alig látható összeget kap majd a vállalkozó az államtól. Ez azt jelenti, hogy minden katás elemi érdeke ez előtakarékoskodás, a munkavállalók pedig a jobb élet kialakítása érdekében takarékoskodhatnak.
10095839
2020-ig több mint 350 000 vállalkozó választotta a kata adózást. A kedvező adózás mellett azonban nagy hátránya is van a katás jogviszonynak: nagyon alacsony lesz az állami nyugdíjunk és sokkal rövidebb a szolgálati időnk. Milyen megoldások léteznek a katás nyugdíj kiegészítésére?
9908156
Mindkettő hosszú távú megtakarítás. Mindkettő nyugdíjcélra szól. Mindkettő után jár adókedvezmény. De akkor mi a különbség az önkéntes nyugdíjpénztári (ÖNYP) megtakarítás és a nyugdíjbiztosítás között? Mikor melyiket érdemes választani és miért?
9262442
A hitelmoratórium sok háztartás számára jelent segítséget, hiszen az év végéig nem kell törleszteni a személyi kölcsönöket, lakáshiteleket, csok vagy babaváró hiteleket. De mi a helyzet az egyéb havi fizetnivalókkal, megtakarításokkal, tipikusan az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel és a nyugdíjbiztosításokkal, egészségbiztosításokkal?
8470325
Idén a Bank360 is jelen volt a Portfolio Biztosítás 2019 konferenciáján, hiszen igazán felpezsdült a piac azok után, hogy a kormány bejelentette: nyugdíjcélú államkötvényt kínál júniustól a lakosságnak, ami a szakemberek szerint komoly versenytársa lehet a nyugdíjbiztosításnak.
3312198
A magáncélra felhasználható megtakarítások közül az egyik legfontosabb a nyugdíj előtakarékosság valamelyik formája - bármelyik termék mellett döntesz, nem lehet elég korán elkezdeni befektetni a jövőbe. Egy hosszú távú nyugdíj megtakarítással biztosíthatod a saját és a szeretteid számára is a gondtalanabb életet idősebb napjaidra.
2617509
A fejlett országok számára az egyik legnagyobb kihívást hosszú távon a nyugdíjkérdés jelenti. Az átlagéletkor egyre magasabb, az aktív dolgozók száma pedig nem nő ugyanakkora arányban, mint a nyugdíjasoké, sőt. A kérdés már évekkel ezelőtt felmerült: meddig tartható fenn a jelenlegi nyugdíjrendszer? Erről régóta folynak a találgatások, de anélkül, hogy tudnánk a pontos választ, a nyugdíj előtakarékosság bármely formája jobb döntés, mint a találgatás. Több lehetőség is van, hogy anyagilag biztosabbá tedd saját magad számára a nyugdíjba vonulást: utánajártunk, hogy melyik előtakarékossági formát érdemes választanod 2018-ban.
1729607
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!