Az önkéntes nyugdíjpénztári alapok háromnegyede, a magánkasszák több mint négyötöde magasabb hozamot ért el, mint a tavalyi infláció. Nem volt ritka a 25 százalékos árfolyamemelkedés sem. 
36811426
Tévhit, hogy a nyugdíjas éveire csak az tud félretenni, aki az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezik. A nyugdíj megtakarítás mindössze havi néhány ezer forinttal is elindítható, és minél előbb szánjuk rá magunkat erre a lépésre, annál jobb, hiszen a pénzünk annál tovább kamatozik. Az alábbiakban az egyik legolcsóbb nyugdíj előtakarékossági megoldás, az önkéntes nyugdíjpénztár költségeit gyűjtöttük össze. Ezt a megtakarítást adókedvezménnyel is támogatja az állam, amit az év végéig plusz befizetéssekkel is ki tudunk használni.
35259406
A nyugdíjrendszerek jövőjére és a fenntarthatósági kérdésekre gondolva ma vétek elhanyagolni az öngondoskodást. Erre több, az állam által jutalmazott forma is létezik, ezek közül talán a legkevésbé ismert a nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden NYESZ. Erről a megtakarítási formáról gyűjtöttünk össze minden fontos információt.
35087425
Kiválóan sikerült az idei első félév a nyugdíjpénztárak számára. A portfóliók szárnyaltak, és június végére a 2022-es fekete év veszteségeit teljesen ledolgozták. Aggasztó viszont, hogy csökken a taglétszám.
34445941
A nyugdíjpénztárakat nem érinti a lakossági megtakarításokat terhelő - 2023 nyarán 13% szocho-val megemelt – kamatadó. Adómentes bevétel az önkéntes nyugdíjpénztár tagjának egyéni számláján, a fedezeti alapból történő befektetések hozamaként jóváírt összeg.
33825296
A nyugdíj megtakarítás talán az egyik legfontosabb dolog, amit sokan halogatnak, pedig érdemes szem előtt tartanunk felnőtt életünk során. Hiszen ha a nyugdíjazásunkat követően már nem szeretnénk keményen dolgozni, időskorunk anyagi biztonságának érdekében az aktív éveinkben folyamatosan épített, növelt megtakarításokra lesz szükségünk. A mai bejegyzésben ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány tippet megosztani.
31964753
Az adóhivatal elérhetővé tette a 2022-es szja bevallások tervezetét. Ezt érdemes mindenkinek átnéznie, különösen akkor, ha pénztártag vagy más nyugdíjcélú megtakarítása van. Akkor is van vele tennivaló, ha ingatlaneladás után kell adózni valakinek. Megmutatjuk, kinek és mit kell csinálnia.
31934972
Az utolsó negyedévben jól hajráztak, de így is rekord mínuszban zártak a hazai nyugdíjpénztárak. A működésük is veszteségessé vált, amin tagdíjemelésekkel próbálnak segíteni. A taglétszám eközben csökken és rohamosan öregszik.
31686788
Év végén mindig előtérbe kerül az öngondoskodás, az állam pedig jutalmazza is azt. A nyugdíjbiztosítások esetében ez évente akár 130 ezer forint is lehet. Ezt a biztosítók zöme most kiegészíti még más kedvezményekkel is, ezeket gyűjtöttük össze.
30702125
Annak ellenére csúcsra jártak tavaly a nyugdíjbiztosítás befizetések, hogy a családi szja-visszatérítés miatt sokaknak nem érte meg extra összeget megtakarítani erre, mert nem tudta igénybe venni az adójóváírást. Az idén ilyen korlát nincs, ezért decemberben felpöröghetnek az ilyen célú befizetések.
30595862
Kisebb összeggel is el lehet kezdeni takarékoskodni a nyugdíjra, az erre megspórolt pénzt rugalmasan változtathatjuk, ha megfelelő befektetési formát választunk.
30113861
A jó évek után most negatív hozamokat láthatnak a nyugdíjpénztárakban takarékoskodók is. Megijedni azonban nincs miért, mert ezek hosszú távú megtakarítások, és a korábbi válságok példái is azt mutatják, hogy visszanyerik a pénzt ezek a befektetések.
29492849
Mindkét öngondoskodási formánál fontos a hosszú távú, évtizedes megtakarítási időszak.
18355978
Hiába érintette a magyar háztartások 60 százalékát hátrányosan a járvány, mégis sokkal többet, mint korábban. Átlagban már csaknem havi 30 ezer forintot.
17676016
Mikor? Most! Miért? Mert lépned kell, ha pénzügyileg biztonságos időskori éveket szeretnél. Anyagi függetlenséged a kezedben van.
17602471
- Pedig vonzóak az adókedvezmények. A magyarok közel felének nincs semmilyen nyugdíjmegtakarítása - derül ki egy európai kutatásból, amely szerint ezzel jóval az átlag alatt vagyunk a felmérésbe bevont 16 ország között.
17546815
Közzétette a Magyar Nemzeti Bank az önkéntes nyugdíjpénztárak hozameredményeit. Jó hír a tagoknak, hogy az éves reálhozam a járvány ellenére is meghaladta az infláció mértékét, köszönhetően az utolsó negyedév nagy hajrájának. Összefoglaltuk a fontosabb eredményeket.
12939862
A nyugdíjcélú megtakarítások lényege, hogy évekig, évtizedekig takarékoskodunk azért, hogy nyugdíjas éveinkben ki tudjuk egészíteni az állam által megállapított nyugdíjunkat valamilyen egyéni megtakarítással. De hogyan működik mindez? Hogyan juthatunk hozzá a megtakarításhoz és mit kezdhetünk vele? Ennek járt utána a Bank360.hu.
11086508
Azt már mind tudjuk, hogy ha szeretnénk a nyugdíjas éveinkben is nagyjából olyan anyagi körülmények között élni, mint az aktív időszakban, akkor félre kell tennünk. De mikor kezdjük a megtakarítást és mekkora összeggel? És tényleg jobb minél hamarabb elkezdeni? Elvégre ha 30 éven át teszek félre 10 ezer forintot, az pont ugyanaz, mintha 10 éven át tennék félre 30 ezret, nem? Nem. A Bank360.hu megmutatja, mire kell figyelni.
10165781
Sokan nem foglalkoznak a nyugdíjas éveikkel, pedig nagyon fontos lenne a lehető legkorábban kiszámolni, mikor mennyit tudunk tenni nyugdíjas éveink biztonságáért. Ez különösen fontos akkor, ha nem munkavállalóként, hanem például katás vállalkozóként tevékenykedünk, hiszen a havi 50 ezer forint kata után szinte alig látható összeget kap majd a vállalkozó az államtól. Ez azt jelenti, hogy minden katás elemi érdeke ez előtakarékoskodás, a munkavállalók pedig a jobb élet kialakítása érdekében takarékoskodhatnak.
10095839
2020-ig több mint 350 000 vállalkozó választotta a kata adózást. A kedvező adózás mellett azonban nagy hátránya is van a katás jogviszonynak: nagyon alacsony lesz az állami nyugdíjunk és sokkal rövidebb a szolgálati időnk. Milyen megoldások léteznek a katás nyugdíj kiegészítésére?
9908156
Cikkünkben részletezzük, milyen adókedvezményeket lehet igénybe venni Tudd meg, mennyi kedvezmény jár a nyugdíjpénztári befizetésekre!
8827382
A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása egyre nagyobb terhet jelent az államkasszának. Ezért a jelenleg elérhető nyugdíj előtakarékossági megoldások mellett a tervek szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kínál egy alternatívát, és elindítja a nyugdíjcélú állampapír kibocsátását. Utánajártunk, mit lehet tudni az állampapír alapú nyugdíj megtakarítási lehetőségről és elemezzük, hogyan állnak a magyar háztartások a nyugdíj előtakarékossággal.
3454404
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!