Építési hitel kalkulátor
  • Lakáshitel - Építési hitel kalkulátor 2023

Építkezel, és a számodra legjobb hitelt keresed? A Bank360 lakáshitel kalkulátor segít testre szabott építési kölcsönt találni a piacon. Csak néhány lépésre vagy, hogy gyorsan, egyszerűen összehasonlíthasd számos bank ajánlatát egy helyen. Bankonként csak a Neked legkedvezőbb ajánlatot mutatjuk meg a választott hitelösszeg, a nettó jövedelem és a futamidő alapján.

Elérhető támogatás összege:info
A településen nem érhető
A kiválasztott településen nem érhető el magasabb támogatás használt lakásra.
Állítsd be a kalkulátort.
Hitel összege (Ft)info
Futamidő (év)info
Nettó jövedelmed (Ft)info
info
További beállítások
Részletes kalkulátor
Ajánlatok listázása
info
Hitel típusa:info
Válassz kamatperiódust: info

Válassz bankot: info
További beállítások bezárása
Egy gyermek vállalása esetén
CSOK hitel nem érhető el
nagyito
Hitel összege (Ft):
Futamidő (év):
Részletes kalkulátor
Kondíciók frissítésének dátuma: 2023.09.28.
Kiválasztott kamatperiódus:info
info
Az összehasonlításnál pénzintézet termékváltozatát vettük figyelembe.
Az összehasonlítás nem tartalmazza a piac összes ajánlatát.

Kapcsolódó szolgáltatások

Építési hitel:

Építkezésedhez inkább kölcsönt vennél fel? A bankok kínálatában különféle építési hitelekkel találkozhatsz, amelyek segítségével az építkezés minden állomását finanszírozhatod. Építési hitelek kétféleképpen igényelhetsz jelenleg: állami kamattámogatással és piaci kamattal. Alapvető a különbség: míg a támogatott építési hitelnél az állam kamattámogatás formájában nyújt kedvezményt a havi törlesztőrészlethez, addig a piaci kamatozású hitel esetében az aktuális piaci kamatlábnak megfelelően kell fizetned a havi törlesztőrészletet. A támogatott időszak 5 vagy 20 évig tarthat, az időszak lejárta után a mindenkori piaci kamatláb adja a havi törlesztőrészlet számítási alapját. Fontos tudni, hogy az államilag támogatott építési hitelek igénylésekor szigorúbb feltételeknek kell megfelelned, mint például egy személyi kölcsönnél. Többi között a támogatott hitelek személyi feltételeit, valamint a számlabemutatási kötelezettséget jogszabály rögzíti. Szintén kiemelendő, hogy devizanemet illetően már nincs különbség, valamennyi építési hitelkonstrukció kizárólag forint alapon érhető el, így küszöbölve ki a korábbi árfolyamkockázatokat.

 

De hogyan kapsz pénzt a banktól építkezésre a gyakorlatban? Építkezési hitelt a bankok szakaszosan fizetnek ki. Ez azt jelenti, hogy az építkezés állapotától függően kapsz újabb és újabb részleteket bizonyos célok megvalósításához. Átlagosan három-négy szakaszra bontható fel az építkezés menete, a szakaszok elkészültekor pedig egy értékbecslő vizsgálja meg, hogy tényleg elkészült-e a beígért szakasz, készen állnak-e az felépítmény szükséges részei a folytatáshoz. A folyamatból következik, hogy a építési hitel igénylésekor igen jelentős önrészre is szükség van, hiszen egyrészt már rendelkezned kell a telekkel, amelyre építesz, másrészt a hiteligényléshez is kérhet a bank akár 20-30 százalékos önrészt, ami nem kis összeg.

 

Szerencsére azonban a fentebb említett állami kedvezményeket és támogatásokat bevonhatod önrészként, ezzel csökkentve az önálló forrásigényt. A hiteligényléshez más konstrukciókhoz képest is igen sok dokumentumra lesz szükséged, mint például tulajdoni lap, építési engedély, ahhoz egy engedélyezési tervet kell készítened, az utolsó részlet folyósításához pedig igen gyakran kérnek a bankok használatbavételi engedélyt, de ezeken kívül még közjegyző által hitelesített okiratokra is szükséged lesz. Érdemes ezekre egy nagyobb összeget félretenni, hiszen az engedélyek jelentős része díjhoz kötött, amely akár több százezer forintra is rúghat. Ha nem szeretnéd ezeket az összegeket kifizetni, keresd a banki ajánlatok hirdetményeit, ahol a részletek és feltételek mellett értesülhetsz az akciókról is. A bankok sokszor átvállalják vagy jóváírják ezeket a költségeket csak azért, hogy náluk vedd fel építkezési hiteled. Eddig az OTP Bank, az Erste Bank vagy a Raiffeisen hiteleivel szemeztél építkezéshez? Már láthatod, hogy megéri megnézni az MKB, a K&H, a CIB, a Sberbank, a Budapest Bank, a Provident, a Cetelem és a Cofidis ajánlatait is, hogy a legjobb döntést hozd meg.

 

Referencia THM példa - mit is jelent ez?

A referencia THM feltüntetésére a hitelintézeteket a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény kötelezi - ezért olvashatsz a bankok weboldalán a termékek alatt néhány bekezdést, ahol példaszámításokkal mutatják meg a kölcsön legfontosabb paramétereit. A következő adatokat kötelezően fel kell tüntetniük:

  • hitelösszeg,
  • futamidő
  • hitelkamat mértéke,
  • hitelkamat típusa (rögzített hitelkamat, változó hitelkamat vagy mindkettő),
  • teljes hiteldíj mutató (THM),
  • termék értékesítéséhez vagy szolgáltatás nyújtásához kapcsolódó halasztott fizetés formájában nyújtott hitel esetén a termék vagy szolgáltatás készpénzára és az önrész, valamint
  • a fogyasztó által fizetendő teljes összeg és a törlesztőrészlet összege.

A reprezentatív példákban a bankoknak meghatározott hitelösszegre és futamidőre kell számolniuk, a hitelkamatot pedig két tizedesjegyig ki kell írniuk. A referencia THM példák bankonként eltérőek, igazodva egy adott termékhez. Ezek az alapadatok, amelyeket minden banki oldalon megtalálsz:

Építési hitel reprezentatív példa: kölcsön összege 5 000 000 Ft, kölcsön futamideje 240 hónap, ügyleti kamat mértéke 3,61%, Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke 6,67%, hitelkamat típusa változó (6 havi BUBOR + kamatfelár), havi törlesztőrészlet 29 281 Ft, kölcsön teljes díja 2 027 440 Ft, fizetendő teljes összeg (törlesztőrészletek összege) 7 027 440 Ft.

 

Gyakori kérdések

 

Mit jelent a szakaszos kifizetés?

 

Egy építkezés menetét általában három-négy szakaszra bontja fel a bank. Minden egyes szakasz elkészültét a bank által kijelölt értékbecslő igazolja vissza. Ha mindent rendben talál, a bank folyósítja a következő szakaszhoz szükséges hitelösszeget.

 

Járulékos díjak a Bank360.hu-n

A Bank360.hu az ügyfelek felé semmilyen díjat, vagy költséget nem számol fel a weboldal, valamint a weboldalon megtalálható kalkulátorok használatáért. A https://bank360.hu használata az ügyfelek számára ingyenes.

 

Bank360 kalkulátor:
 

A kalkulátor az aktuális banki hirdetményekben szereplő kondíciókat veszi figyelembe. A hitelek egyes paraméterei, feltételei eltérőek bankonként, ezért a további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb hitelajánlatot jelenítjük meg a listában. A keresés során ki lehet választani a futamidőt, a hitelösszeget és a kamatperiódust is, valamint érdemes megjelölni, ha a havi nettó jövedelmed 250.000,- forint felett van, mert sok banknál innen indulnak az akciós kölcsönök. Ezen kívül, ha vállalod, hogy a jövedelmed az adott bankban utalod további kedvezményeket is kaphatsz. A hitelajánlatokat sorba tudod rendezni bank, törlesztőrészlet, THM és teljes visszafizetendő összeg szerint is. Egyes bankok alkalmaznak ügyfélminősítés (scoring) alapú árazást is. Mivel a banki ügyfélminősítés nem publikus ezért mi a legjobb ajánlatokat szerepeltetjük az ajánlati listában. A maximum THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. A maximum THM 2023. 01. 01. óta 37%.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kalkulátor:

A Bank360 kalkulátor számítási eredménye nem ad teljeskörű felvilágosítást a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekről, ezért a fogyasztó a további részletek és információk tekintetében tájékozódhat az MNB honlapján, valamint a bankok honlapján, vagy a bankfiókokban.

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

4,41 / 208
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

X
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!