főkép-asztali

Hitelkalkulátor

Független hitel összehasonlítás

100 000 Ft 50 000 000 Ft
Ft
Minimum 100 000 Ft, Maximum 50m Ft

Így használd a hitelkalkulátort!

 1. Ha lakást szeretnél venni, akkor lakáshitelt válassz, mert könnyebb kalkulálni

 2. Figyelj a kamatperiódusra

 3. Kedvezményt kapsz, ha a jövedelmed a bankszámlára érkezik

 4. A THM mutatót nézd, ne csak a kamatokat

Többféle pénzügyi kalkulátor egy helyen – az átgondolt döntésekhez
 

Válaszd ki a számodra legjobb ajánlatot a Bank360 hitelkalkulátorral! Ingyenes hitel összehasonlítás villámgyorsan. A hitelösszeg akár 50 millió forint is lehet. Futamidő 6-96 hónap között. Válassz a CIB Bank, Erste Bank, Budapest Bank, Raiffeisen Bank, K&H Bank, Provident, Cofidis és más pénzintézetek 2019-es ajánlatai közül!
 

Szinte lehetetlen kiigazodni manapság a bankok termékkínálatán, legyen szó akár megtakarításról, hitelfelvételről vagy csak egyszerűen a számlavezetésről. Tucatnyi bank kínál rengeteg terméket szinte minden célra, így nem csoda, ha úgy érezzük: teljesen reménytelen átlátni a kínálatot. A Bank360 a legtöbb magyar bank ajánlatát ismeri és kielemzi, így megtalálja a számodra legmegfelelőbb hitel terméket.

 

Hogyan működik a hitelkalkulátor?
 

A Bank360 hitelkalkulátora elvégzi helyetted az ajánlatok összehasonlítását. A több évtizedes banki tapasztalattal rendelkező szakértőink folyamatosan figyelik az összes magyar hitelintézet aktuális hirdetményeit. Az adatokat beviszik egy adatbázisba, amelyből néhány kattintással megtalálhatod a legolcsóbb, vagy a számodra legkedvezőbb banki termékeket.

A hitel kalkulátor összehasonlítja a legjobb:

 1. gyorskölcsön
 2. személyi kölcsön
 3. lakáshitel

ajánlatokat.
 

Fontos: a Bank360 hitelkalkulátor a bankoktól független, semleges összehasonlítást végez. Nálunk nem lehet jobb helyet vásárolni vagy valótlan adatokat közölni, nincsenek fizetett kiemelések és szponzorált szakértői "vélemények".

 

Akár több milliós megtakarítás hitelenként
 

Miért fontos összehasonlítani az ajánlatokat? Azért, mert bár tűnhet úgy, hogy nincs különbség, de már kisebb hitelösszeg esetén is több tízezer forint lehet a különbség a költségekben. Egy több tízmilliós lakáshitel esetén pedig a hitel futamideje alatti teljes megtakarítás akár milliós nagyságrendű is lehet.

 

Az összehasonlítás segítségével egy kattintással megismerheted azokat a költségeket is, amelyeket egyébként csak a banki hirdetmények bogarászásával találhatsz meg. A Bank360 segítségével tehát objektív képet kaphatsz a Magyarországon elérhető banki termékekről, így könnyebben és gyorsabban döntheted el, hogy mire van szükséged.
 

9 dolog, amiben a hitelkalkulátor segít neked
 

 1. Időt nyersz: nem kell minden egyes bank fiókjába ellátogatnod, vagy telefonon várakoznod, hogy beszélhess egy ügyintézővel a hitelek feltételeiről. A Bank360 hitelkalkulátora átfogó képet ad neked arról, hogy milyen kölcsönöket vehetsz fel a bankoktól, ráadásul erre még várnod sem kell: egy pillanat alatt megmutatjuk a beállításaidnak megfelelő ajánlatokat.

 2. Megtalálhatod a legjobb kölcsönt a céljaidhoz:  nem csak a mindennapos kiadások fedezésére találhatsz hitelajánlatokat. A Bank360 hitelkalkulátorával piaci kamatozású személyi kölcsönt, autóhitelt, lakáshitelt, sőt, lakástakarékot is kereshetsz. Legyen szó akár szabad felhasználású vagy kötött hitelcélú kölcsönről, kisebb vagy nagyobb összegű hitelről, a kalkulátorral megtalálhatod a számodra legjobbat.

 3. Azonnali ajánlatok a szükséges hitelösszeghez: kalkulátorunkkal nem csak a több millió forintos lakásvásárláshoz találhatsz kölcsönt. Már akkor is találhatsz kölcsönajánlatot, ha csak 30 ezer forintot vennél fel, de elmehetsz egészen 50 millió forintig is. Akkor is jó választás egy hitelkalkulátor használata tehát, ha csak átmeneti anyagi nehézséget szeretnél kezelni, vagy akár évtizedekre meghatározó pénzügyi lépést hoznál egy nagyobb kölcsönnel.

 4. A legolcsóbb kölcsönök várnak: a hitelkiválasztás egyik fontos tényezője (ha nem a legfontosabb), hogy mennyibe kerül a hitel, mennyit fizetünk vissza összesen. Hitelkalkulátorunkkal ezt is könnyedén megnézheted minden hitel esetében. Az általad megadott futamidő és hitelösszeg mellett automatikusan megjelennek a kölcsön THM-értékei és az, hogy mennyi lesz a teljes visszafizetendő összeg, így egyszerűen találhatod meg a legolcsóbb kölcsönt.

 5. Figyelembe veszi a speciális igényeidet: csak a fogyasztóbarát lakáshitelek érdekelnek? A fizetésed nettó 250 000 forint felett van? Vállalnád, hogy a bankhoz utaltatod a fizetésed? Ezekkel a feltételekkel még kedvezőbb kölcsönajánlatokat kínálnak a bankok, a Bank360 kalkulátora pedig ezekkel is képes számolni. Te csak állítsd be, hogy melyik jelző igaz rád és nézd meg, hogyan befolyásolja ez a kölcsönöd árát.

 6. Egyből felveheted a kapcsolatot a bankkal: ha megvan a kiválasztott hitel, ne húzd az időt a telefonszám és a weboldal felkeresésével! A hitelkalkulátorunkon keresztül megadott adataid alapján a bankok veszik majd fel veled a kapcsolatot.

 7. Független lista: nálunk nem látsz promóciót, nem lehet jobb helyezést vásárolni. A szakmai szempontok alapján felállított listán egyedül a szakértőink által kifejezetten jónak vagy nagyon hasznosnak, kimagaslónak tartott termékekre kerül rá a Bank360 „Tipp” pecsétje. A listában megtalálod az Erste Bank, a K&H Bank, a Budapest Bank, a Cetelem, a Cofidis, az Oney, a CIB, a Provident, az UniCredit Bank, az OTP Bank, az MKB Bank, az FHB Bank, a Raiffeisen, a Sberbank és a Takarékbank ajánlatait is, így biztos rátalálsz a helyzetedhez leginkább illeszkedő kölcsönt.

 8. Megtalálhatod a legjobb akciókat: a kalkulátor megjeleníti az éppen aktuális akciókat is, így nem kell a bank weboldalát bújnod a részletekért. Elég csak az információs ikonra kattintanod a számodra szimpatikus hitelajánlaton, és a legördülő menüből az “akció feltételei” gombot választanod.

 9. Folyamatosan frissülő kínálat: csapatunk minden nap azon dolgozik, hogy te a legfrissebb hitelajánlatok között találhasd meg a legmegfelelőbbet. Az adatokat, amelyekből a kalkulátor dolgozik, folyamatosan frissen tartjuk, így te a legaktuálisabb feltételek alapján tudsz kölcsönt felvenni.
   

Hitelek összehasonlítása egyszerűen
 

Rengeteg hiteltípus érhető el számodra: gyorskölcsön, személyi kölcsön, lakáshitel. Kedvezményt kaphatsz, ha magas a jövedelmed, illetve ha a fizetésed a kiválasztott bankba utalod. Csak írd be, mennyi hitelt szeretnél és a hitel kalkulátor automatikusan megtalálja neked a legjobb ajánlatot. A találatokat sorrendbe rakhatod THM, teljes hitelösszeg és a havi törlesztőrészlet szerint. 

 

Mitől függ egy hitel kamata?
 

Egy hitel kamata alapjában 5 tényezőtől függ:

 1. Kamatkörnyezet. Sok mindentől függ, például attól, hogy mennyi az állampapírok hozama, vagy hogy milyen feltételekkel jutnak egymást között hitelhez a bankok.
 2. A hitelfelvevő kockázati besorolása. Minél jobb a besorolás, annál kedvezőbb a kamat. A kedvezőbb besorolás alapja lehet például az igazolt rendszeres magas havi jövedelem. A rossz hitelmúlt és magas havi kiadások pedig rontják a kockázati besorolást.
 3. Futamidő. Minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a kamat. 
 4. Kamatperiódus. Minél hosszabb időre van rögzítve a kamatperiódus, annál magasabb a hitel kamata. A rövidebb kamatperiódus ugyanakkor számos kockázattal jár, erről bővebben itt olvashatsz.
 5. A hitel típusa. A jelzáloghitelek van ingatlanfedezete, így a bankok ezeket a hiteleket kisebb kockázatúnak tekintik, mint a személyi kölcsönöket, melyeknél csak a hitelfelvevő havi rendszeres jövedelme a fedezet. Ezért általában a jelzáloghitelek kamata alacsonyabb, mint a személyi kölcsönöké.

Ezenfelül a hitelező intézet hirdethet akciókat, de ezek mind bankfüggők.

 

Mitől és hogyan változhat a hitel kamata?
 

A hitelre vonatkozó éves ügyleti kamat meghatározó eleme a referenciakamat, amely valamely irányadó mutatóhoz van kötve. Egy hitel referenciakamatát 3 mutató határozhatja meg:

 1. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, a BUBOR. Ez a bankközi kamatok átlaga, megmutatja, hogy a bankok egymás között milyen feltételekkel helyezik ki a hiteleket. 2016. november 1-től a Magyar Nemzeti Bank állapítja meg.
 2. A különböző futamidejű állampapírok átlagolt referenciahozamai. Ezeket az Államadósság Kezelő Központ teszi közzé.
 3. Egy bankközi kamatlábak számtani középértékét jelző mutató, a BIRS (Budapest Interest Rate Swap / Budapesti Kamatswap Ügylete), melyet az MNB közöl.

A referencia kamat megállapításánál a BUBOR-t a rövid kamatperiódusoknál alkalmazzák, az állampapírok hozama és a BIRS a hosszú kamatperiódusú hiteleknél meghatározó tényező.
 

Ezenkívül bizonyos államilag támogatott hitelek feltételei, mint például a CSOK hitel az aktuális jegybanki alapkamathoz vannak kötve.

 

Hogyan változtatható a havi törlesztő?
 

A bank a szerződésben foglaltak szerint kamatforduló napján módosíthatja a hitel kamatát, ami hatással van a havi törlesztő összegére. Több banknál ügyfél is kezdeményezheti a  havi törlesztő módosítását, ennek a legtöbb esetben külön díja van. A hitelszerződés kizárólag írásban módosítható. Hosszabb futamidő választása esetén alacsonyabb lehet a havi törlesztő.

 

Mit jelent a futamidő?
 

A futamidő a hitelszerződésben meghatározott időtartam, amely alatt az adós köteles visszafizetni a teljes visszafizetendő összeget. A teljes visszafizetendő összeg a felvett hitel, valamint annak minden kamata, költsége és díja.

 

Miért fontos a neked megfelelő futamidőt választani?
 

Egyáltalán nem elhanyagolható az sem, hogy milyen hosszú időre veszed fel a kölcsönt, azaz mekkora lesz a futamidő. A pénzügyi helyzetedet nagyban befolyásolja az, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig törleszted vissza a banki hitelt. Gondolj bele, ha például 20 éves futamidővel veszel fel jelzáloghitelt, 20 évig havonta kell fizetned a törlesztőrészletet.

 

20 év alatt rengeteg minden történik: születhet gyermeked, akit aztán iskolába kell adni, elveszítheted a munkádat, lebetegedhetsz, vagy éppen olyan gazdasági folyamatok indulnak be, amelyek miatt nehezebb lesz fizetni a kölcsönt.


Ezért alaposan gondold meg, hogy milyen időtávot vállalhatsz be. A lakáshitel kiválasztásánál kifejezetten fontos, hogy jól megfontoltan válaszd ki a legjobb ajánlatot, hiszen 15 vagy akár 20 évre is meghatározhatja a pénzügyeid alakulását egy nagy összegű lakáskölcsön. Mielőtt hitelt veszel fel, érdemes elolvasni az MNB tájékoztatót a túlzott eladósodás kockázatairól.

 

Hogyan változtatható a futamidő?
 


A futamidő a szerződés ideje alatt bármikor módosítható. Ez azonban írásbeli szerződésmódosítással jár, amelyért általában a hitelező bankok külön díjat számítanak fel. A futamidő módosításával változik a havi törlesztő is.

 

Hogyan kérhető a szerződésmódosítás?
 

A szerződésmódosítás mindig írásban történik. Ehhez fel kell venni a kapcsolatot a hitelt folyósító bankkal és  írásban kérvényezni szerződésmódosítást.

 

Mit jelent a hitelbírálat?
 

A hitelbírálat alatt a hitelező bank megvizsgálja, hogy hitelképes vagy-e az igényelt hitelre. Ez sok tényezőtől függ. Jelzáloghitel esetén számít a fedezeti ingatlan értéke. Szintén fontos tényező, hogy mekkora az igazolható havi jövedelmed, és hogy a havi törlesztő belefér-e a JTM-be.
 

 

Hogyan lehet ingyenes a hitelbírálat?
 

A különböző akciók részeként a bankok sokszor elengedik a hitelbírálat díját, ezt a feltételekben mi is jelezzük.

Szintén több banknál lehet igényelni előzetes hitelbírálatot, amely általában díjmentes. Az előzetes hitelbírálatot során a bank 80-90 százalékos pontossággal meg tudja mondani, hogy a hitelkérelem az adott körülmények között sikeres lesz-e.

 

Mit jelent a THM?
 

Azt, hogy mennyibe kerül a kölcsön, a teljes hiteldíj mutató (THM) kalkulátor mutatja meg. A THM a fizetendő kamat mellett tartalmazza a hitelfelvétellel kapcsolatos egyszeri díjakat is. Ez az egyszeri díjak miatt egy olcsónak hitt kölcsön nagyon megdrágulhat.

Törvény kötelez minden Magyarországon tevékenykedő pénzügyi intézetet a teljes hiteldíjmutató egyértelmű feltüntetésére minden egyes hiteltermék kapcsán. A THM-et százalékosan fejezik ki, megmutatja, hogy a hitelfelvevőnek egy év alatt a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnie a pénzintézet felé. Minél alacsonyabb a THM, annál kedvezőbb a hitel. A THM maximális mértékét törvény szabályozza, jelenleg a jegybanki alapkamat plusz 24 százelékpont.

 

Mit tartalmaz a THM?
 

A THM tartalmazza:

 • a hitel folyósítási díjat
 • az ügyintézés díját 
 • más felmerülő adminisztrációs költségeket,
 • kezelési költséget
 • az értékbecslés és helyszíni szemle díját 
 • az ingatlan-nyilvántartási eljárás díját 
 • a hitelközvetítőnek fizetendő díjat 
 • a bankszámla vezetés díját
   

 

Mit nem tartalmaz a THM?
 

A THM nem tartalmazza

 • a közjegyzői díjat 
 • az ingatlanfedezetre kötendő biztosítás díját
 • szerződésmódosítás díját
 • az előtörlesztési díjat (de ez maximalizálva van, bővebb információ itt)
 • végtörlesztés díját (szintén maximalizált)
 • bizonyos egyéb a költségeket, amelyekkel a bank nem tud előre számolni

THM szintén nem tükrözi a kamatváltozásból fakadó kockázatot. A kamatváltozás egy sok évre felvett hitelnél lehet fontos: ahogy alakul a gazdasági helyzet, a bank növelheti vagy csökkentheti a kamatot.

 

Az alacsonyabb THM vagy a alacsonyabb kamat a jobb?
 

Az alacsonyabb THM jobb - természetesen ugyanakkora hitelösszegnél és futamidővel. A THM tartalmaz rengeteg olyan költséget a felvett hitel kamatán felül. Ne dőlj be az alacsony kamatról szóló hirdetéseknek, hanem nézd meg, hogy mekkora a kölcsön THM-e!

A kötelezően kiírandó THM mutató nagy segítséget jelent neked abban, hogy objektíven össze tudd hasonlítani a kölcsönöket. Mindössze annyi a teendőd, hogy  a hitelkalkulátorból kapott listát a THM szerint rendezed sorrendbe.

 

Hogyan változhat a THM?
 

A hitel kamatának változásával értelemszerűen változik a hitel THM mutatója is. A bank csak a kamatforduló napján változtathat. Akkor is változhat a THM, ha a bank változtatja a számlavezetés díját, de ezt nem kötelező elfogadnod.

 

Mit jelent a JTM?
 

A JTM: Jövedelemarányos Hiteltörlesztési Mutató. A Magyar Nemzeti Bank határozza meg, legutóbb 2018. október 1-i hatállyal változott. A lényeg: az igazolható, rendszeres havi nettó jövedelmed egy meghatározott részét költheted hiteltörlesztésre. Minél többet keresel és minél hosszabb a futamidő, annál nagyobb részét. Részletes példák a cikkünkben, a fontos számok: 

  Háztartás jövedelme
Havi 400 000 Ft alatt
Háztartás jövedelme
Havi 400 000 Ft felett
futamidő max. 5 év 25% 30%
futamidő 5-10 év 35% 40%
futamidő 10+ év 50% 50%

 

Mit a KHR lista?
 

A KHR egy rövidítés, jelentése Központi Hitelinformációs Rendszer, az elődjét BAR lista néven ismerték. A bankok ez alapján állapítják meg egy hiteligénylő hitelképességet és kockázati besorolását. Minden ügyfél aki valaha hitelt vett fel, felkerül. Ha rendben fizette a törlesztőket, pozitív besorolást kap. A KHR lista lekérdezése ingyenes, a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. oldalán és a hitelező banknál.

Gond akkor van, ha valaki 90 napnál több ideig tartozik, és a tartozás több, mint az aktuális minimálbér. Ilyenkor felkerül az negatív KHR listára. Minden bank és hitelintézet tudni fog erről, és az ügyfél nagyon rossz kockázati besorolást kap. Hitelt kapni aktív negatív listás KHR ügyfélként nem lehetetlen, de sokkal rosszabb feltétekkel érhető el. 

 

Mi a különbség a kötött és szabad felhasználású hitel között?
 

A hiteleknek a felhasználás szempontjából 2 típusa létezik:

 1. Szabad felhasználású
 2. Kötött célú (felhasználású)

Ahogy a neve is mutatja, a szabad felhasználású hitel bármire fordítható. A kötött felhasználású hitel esetén a bank megszabja, mire használhatod fel a hitelt. Ilyen például az autóhitel, vagy az áruhitel. A kötött felhasználású hitel lehet lakáscélú is, ez esetben lakásvásárlásra kell fordítanod a hitelösszeget és a bank jelzálogot jegyez be az ingatlanra. Az ingatlanhitelt bizonyos esetekben fel lehet használni lakásfelújításra is. Szintén kötött felhasználású az építési hitel. Természetesen a szabad  felhasználású hitelt is lehet lakásvásárlásra használni, hiszen nem megkötött  felhasználás módja. 

A kötött felhasználású jelzáloghitelek kamata általában kedvezőbb a szabad felhasználású személyi hiteleknél.

 

Milyen hitelfajták léteznek?
 

A hiteleket a hitelezett összeg szerint 3 csoportra lehet osztani:

 1. Gyorskölcsön: jellemzően 1 millió forint alatti hitelösszeg, gyors hitelbírálat.
 2. Személyi kölcsön: 100 ezer és 10 millió forint közötti hitelösszeg.
 3. Jelzáloghitel. Lakáshitel vagy ingatlanhitel néven is ismerheted. A minimum összeg bankfüggő. Csak lakáscélra vehető fel, kell hozzá ingatlanfedezet.

 

Mit jelent a jelzálog?
 

A jelzáloghitel esetében a bank jelzálogot jegyez be egy ingatlanra. Ha adós nem törleszti a hitelt, akkor a bank értékesítheti a jelzálogjoggal terhelt ingatlant. Ez egy hosszú folyamat. Ha nem tudod törleszteni a hitelt, mindenképpen vedd fel a kapcsolatot a bankoddal és kérj szerződésmódosítást vagy váltsd ki a hiteled egy kedvezőbb feltételű kölcsönnel. 

 • A jelzáloggal terhelt ingatlan lehet a hitelezett ingatlan. Ez történik, amikor "lakáshitelt' veszünk fel magára az ingatlanra.
 • Jelzálogjog kerülhet egy olyan ingatlanra is, ami nem a hitelezett ingatlan.
 • Terhelhet a bank a hitelezett ingatlan mellett egy másik ingatlanra is. Ez általában akkor történik, amikor magas hitelezett ingatlan értékéhez képest a hitelösszeg.


 

Milyen hitelt keresel?
 

Persze ahhoz, hogy el tudd dönteni, melyik termék a legalkalmasabb a számodra, meg kell ismerned alaposabban a kínálatot. Vegyük át sorban, hogy melyik terméket milyen célra érdemes felhasználnod!

Hitel felvételekor akár évtizedekre meghatározzuk a pénzügyeink a törlesztőrészlettel, hiszen egy jelzáloghitel futamideje 20-30 év is lehet. Éppen az ilyen nagy időtávok miatt nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy rossz döntést hozzunk. Ahogy egy telefon vagy egy laptop kiválasztásával órákat is el tudunk tölteni, úgy szánjunk legalább ennyi időt és energiát a megfelelő kölcsön kiválasztására is!

Ahány cél, annyi eszköz – szinte már minden gondolatodra tudsz valamilyen hitelt felvenni, ha külső pénzügyi segítséggel oldanád meg. Érdemes elkülöníteni ezért célhoz kötött és szabad felhasználású hiteleket.
 

 • Célhoz kötött kölcsön: olyan hitel, amelyet csak a hitelező pénzintézet által meghatározott célokra használhatsz fel, ezt pedig igazolnod is kell a bank felé. Mivel a célhoz kötött kölcsönöknél a bank tudja, hogy mire költöd a pénzt, alacsonyabb a kockázat, ezért olcsóbban veheted fel, mint a szabad felhasználású hiteleket.

 • Szabad felhasználású hitel: ezeket a kölcsönöket gyakorlatilag bármire fordíthatod megkötés nélkül, nem kell beszámolnod róla a banknak. Az ilyen hitelek kicsit drágábbak, mint a célhoz kötött társaik.

A két kategórián belül aztán a pontosabb célok alapján is külön tudod választani, hogy milyen hitelre van szükséged. Különbséget tehetsz akár a hitelösszeg nagysága, a fedezetigény, vagy a már említett felhasználási cél alapján. A kalkulátorban szereplő hitelfajtákról a következőket érdemes tudnod:
 

Személyi kölcsön: a Bank360 által összehasonlított személyi kölcsönök egyik legfontosabb jellemzője, hogy mindegyik szabad felhasználású. Mára ez a hiteltermék lett az egyik legnépszerűbb a magyar lakosság körében, mivel a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben nagyon olcsón juthatsz hozzá, ehhez képest viszont nagyon rugalmas hitel, hiszen semmit nem kell igazolnod a bank felé, arra költöd a hitelt, amire szeretnéd.
 

További előnye a szabad felhasználású személyi kölcsönnek, hogy az igényléshez nincs szükség önerőre vagy ingatlanfedezetre, elég mindössze egy jövedelemigazolást bemutatnod, amivel bizonyítod a banknak, hogy van rendszeres bevételed, amelyből tudod törleszteni a hitelt. Ezen kívül személyes iratokra, bankszámla-kivonatra lesz szükség és esetleg közüzemi számla is kelleni fog. Az igényléshez szükséges dokumentumokat felsoroltuk ebben a cikkben.


A személyi kölcsön nagysága jellemzően 500 000 forint és 10 millió forint közé esik. Ebből is láthatod, hogy egyaránt használhatod például egy drágább műszaki cikk megvásárlásához vagy éppen a lakásod felújítására is, hiszen néhány százezer forinttól több millióig nőhet a hitelösszeg, attól függően, hogy mennyi pénzre van szükséged és mekkora törlesztőrészletet vállalhatsz be. A személyi hitel futamideje szintén lehet akár rövidebb, mindössze pár hónap, vagy akár 7 év is.
 

Gyorskölcsön: a gyorskölcsönök szintén a személyi kölcsönökhöz tartoznak. Akár már néhány tízezer forintot is felvehetsz, a hitelfolyósítás pedig gyors, a legtöbb pénzintézetnél már 2 napon belül megkaphatod az összeget a hitelbírálat után. A gyorskölcsönöknél elérhető akár heti törlesztés is, így kisebb összegeket, de nagyobb rendszerességgel fizethetsz vissza, ha úgy könnyebb neked. A futamidő maximum néhány hónap, de jellemzően nem hosszabb 5 évnél. A leggyorsabban netbankon vagy okostelefonon keresztül vehetsz fel hitelt, ha a CIB Bank vagy az OTP Bank ügyfele vagy. Ez a két bank kínál jelenleg olyan folyamatot, amivel akár 7 perc alatt a számládon lesz a pénz.
 

Autóhitel: a hagyományos értelemben vett autóhitelek helyett szabad felhasználású személyi kölcsönökből választhatsz. Ezek a konstrukciók kedvezőbbek és jelenleg olcsóbbak is a megszokott autóhiteleknél vagy lízingnél. A szabad felhasználású személyi kölcsönöknél ugyanis nem kell az autót fedezetként bevonnod a hitelszerződésbe, sőt, még önerőre sincsen szükség. Ez azt jelenti, hogy a hitelösszegből akár a vételár 100 százalékát is fizetheted, akár használt, akár új autóról van szó. Sőt, ha marad még a hitelből, azt más kiegészítőkre vagy a forgalomba állítás költségeire is fordíthatod.
 

Hitelkiváltás személyi kölcsönnel: az egyik legokosabb lépés, amit tehetsz manapság, hogy az évekkel korábban felvett, drága hiteledet kiváltod és alacsonyabb törlesztőt fizetsz. Az adósságrendező személyi kölcsönök éppen ezt a célt szolgálják. Ha van egy vagy több hiteled magas törlesztővel vagy THM-mel, előtörleszted azokat egy olcsóbb hitelből, onnantól pedig csak a kedvezőbb kamatozású kölcsön törlesztőjével kell foglalkoznod. A hitelkiváltó hitelt fordíthatod például a tipikusan drága folyószámlahitel vagy hitelkártyatartozás végtörlesztésére. Érdemes megjegyezned, hogy csak olyan hitelt válthatsz ki, amelyet rendszeresen fizetsz, azaz nincs elmaradásod.
 

Lakáshitel: lakásvásárláshoz általában nagyobb összegre van szükség, ezért jöhet szóba a jelzáloghitel. Segítségével 5 millió forint feletti összeget vehetsz fel. Mivel rengeteg pénzről van szó, a banknak már nem elég garancia a fizetésed, ezért ingatlanfedezetet kell felajánlanod a hitelért cserébe. A bank értékbecslője megállapítja, hogy mennyit ér a felajánlott ingatlan, majd a becsült értékhez képest tudsz hitelt felvenni, ami maximum az ingatlan értékének 80 százaléka lehet.
 

Az ingatlanfedezeten kívül szükséged van még önerőre is, ami általában a vásárolni kívánt ingatlan értékének 20 százaléka. Jövedelemigazolást is be kell mutatnod, mivel a hiteled törlesztőrészlete maximum akkora lehet, mint a havi jövedelmed fele.

A jelzáloghitelek között is találhatsz megannyi célra felhasználható kölcsönt: új vagy használt lakás vásárlására, lakásépítésre, adósságrendezésre, de még szabad felhasználásra is vehetsz fel lakáshitelt, és akkor még nem is beszéltünk az olyan megkülönböztető jelzésekről, mint a minősített fogyasztóbarát lakáshitelekről.

 

CSOK 2019 lakáshitel: kedvező kamatozás
 

A CSOK 2019 keretében akár 15 millió forint lakáscélú jelzáloghitelt is igényelhetsz, ha három gyereket vállalsz. Július 1-től akár már használt lakásra is jár, és a 35 millió forintos maximális ingatlan értéket is eltörölték. A államilag garantált, fix évi 3% kamatozású hitel kimondottan kedvezőnek számít a piacon.

Ráadásul három gyerekek után akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe vehetsz. A CSOK 2019 kevesebb gyerek vállalása esetén is igényelhető, ebben a cikkben minden fontos részletet ismertetünk

 

Babaváró támogatás: akár kamatmentes személyi hitel
 

Ha házas vagy, illetve házasodni készülsz, és a következő 5 éven belül gyerekvállaláson gondolkozol, mindenképp érdemes megfontolnod a babaváró támogatás igénylését. Július 1-től fiatal házasként 10 millió forint személyi kölcsönt igényelhetsz. Legalább egy gyerek születése esetén a a személyi hitel kamatmentes lesz - egész pontosan az állam átvállalja a kamatfizetést.

Három gyerek születése után az állam az egész fennmaradó tartozást elengedi. A babaváró hitel másik nagy előnye, hogy nem kell szigorú követelményeknek megfelelni, és alacsonyabb jövedelem mellett is elérhető. A babaváró hitel beletartozik aktív KHR listán szereplők nem igényelhetik és beletartozik a JTM mutatóba.

 

Lakástakarékkal a vásárlás is könnyebb
 

 

A parlament döntése alapján 2018. október 17-től megszűnt a lakástakarékpénztárak állami támogatása. Ez azt jelenti, hogy a 2018. október 16-ig megkötött szerződésekre még igénybe vehető a befizetések után járó 30 százalékos állami támogatás (évente maximum 72 000 forint), utána viszont már nem. Az állami támogatás megszűnése óta csak a Fundamenta Lakáskassza jelentkezett új termékkel. 
 

Az oldalon találhatsz lakástakarék kalkulátort is, amellyel kiválaszthatod a lakáscéljaidhoz leginkább illő lakástakarék-konstrukciót. De hogyan is működik a lakástakarék az állami támogatás megszűnése után?
 

Lakástakarékszerződéssel vállalod, hogy havonta, rendszeresen megtakarítasz legalább 4, de maximum 10 évig, minimum 5 000 vagy legfeljebb 20 000 forintot, majd az így összegyűlt pénzt valamilyen lakáscélra fordítod, ami lehet vásárlás, építés, korszerűsítés, felújítás, vagy lakáshitelkiváltás. Lakástakarékpénztárból jelenleg négyet találhatsz itthon: az Erste Lakástakarékot, a Fundamenta Lakáskasszát, az OTP Lakástakarékot és az Aegon Lakástakarékot. (Frissítés: az Aegon Lakástakarékpénztár még az állami támogatás megszűnése előtt felfüggesztette az értékesítést.) A választott szolgáltató betéti kamatot fizet a megtakarításaid után, illetve van lehetőséged lakáshitelt is felvenni, ha nem gyűlik össze a céljaidhoz elegendő pénz.
 

De amiért igazán vonzó volt a lakástakarékban, az az állami támogatás, amelyet a megtakarításaid után kaphattál. A 2018. október 17. előtt kötött szerződésekre az állam az éves befizetéseid 30 százalékát ajándékozza neked, évi maximum 72 000 forintot. Az állami támogatással együtt, futamidőtől függően akár 11 százalékos hozam is elérhető a pénzedre, ráadásul kockázat nélkül, mivel a megtakarításodat az Országos Betétbiztosítási Alap védi. Ha van valamilyen lakáscélod – márpedig meglévő ingatlannál azért jól jön 8-10 évente egy felújítás – mindenképpen érdemes ebben a megtakarításban gondolkoznod.
 

A lakástakarék kalkulátor segítségével kiszámolhatod, hogy mennyi pénzt gyűjthetsz, mekkora hitelt vehetsz fel a lakástakarék mellé, ha szükséged van rá, de azt is megnézheted, hogy mennyi a számlanyitási díj egyik-másik szolgáltatónál.
 

Hogyan rakja sorba az ajánlatok a hitelkalkulátor?
 

Ahhoz, hogy a lehető legpontosabb rangsort kaphasd meg, a Bank360 rengeteg adatot hasonlít össze, amelyeket a pénzintézetektől kapunk meg. A megkapott információk segítségével neked már nem kell a hirdetményeket böngészni, hiszen egyszerű listába foglalva tudod rendezni például a különböző hiteleket aszerint, hogy mire van szükséged, mekkora összeget vennél fel és milyen futamidőre.
 

Az általad megadott adatok és a bankoktól kapott információ alapján sorrendbe állítjuk neked a kölcsönöket, ahol te tovább pontosíthatod a keresést, ha például nem a teljes hiteldíjmutató, azaz a THM alapján, hanem a törlesztőrészlet nagysága vagy a teljes visszafizetendő összeg alapján akarod látni a legkedvezőbb ajánlatokat. Azt is kiválaszthatod, hogy a piacon elérhető összes terméket szeretnéd átnézni, vagy csak a legjobbakat.
 

Ha kiválasztottad a számodra legszimpatikusabb ajánlatot, az „I” gombra kattintva minden fontos információt megtudhatsz arról, majd a „Részletek” gombra kattintva az igénylési folyamatot is elindíthatod az adataid megadásával.
 

Miben segíthet egy pénzügyi kalkulátor?
 

A banki termékek között óriási különbségek lehetnek, hiába tűnik nagyjából ugyanolyannak a piac. Ahhoz például, hogy egy kölcsön teljes költségszerkezetét megismerd, azaz pontosan tudd, hogy mennyibe kerül neked a hitel felvétele, a hirdetményeket kellene böngészned órákig. A Bank360 hitel kalkulátoraival viszont gyorsan és egyszerűen hasonlíthatod össze több bank kínálatát. Ebből kiderül, hogy nem mindig éri meg a jól ismert pénzintézetet választanod, vagy éppen azt, ahol a számládat vezeted, hiszen máshol lehet, hogy sokkal olcsóbban is megkapod azt, amire szükséged van.
 

Elég, ha csak személyi kölcsön ajánlatokkal érzékeltetjük az eltéréseket: ha 1 000 000 forintot veszünk fel 60 hónapos futamidővel, az egyik szolgáltatónál 1 204 653 forintot kell visszafizetnünk, a másiknál 1 449 100 forintot. Közel 250 000 forintot buksz azzal, hogy nem vagy elég alapos és nem hasonlítod össze a lehetőségeket. Megtakarítások esetén sem kisebb a tét: egy jól megválasztott szerződéssel több tíz- vagy akár százezer forintot is spórolhatsz.
 

Bank360 pénzügyi kalkulátorokkal egyszerűbb a döntés
 

A Bank360 azzal a céllal jött létre, hogy segítsen neked eligazodni a banki termékek világában. A kalkulátorok segítséget jelentenek mindazoknak, akik nem akarják az ablakon kidobni a pénzüket és a céljaikhoz leginkább illeszkedő pénzügyi terméket szeretnék megkapni a legjobb áron. A Bank360 kalkulátoraival ezeket a pénzügyi termékeket kutathatod fel egyszerűen és gyorsan, elköteleződés nélkül, objektív szempontok alapján. Amikor a hitelkalkulátort megalkottuk egy naprakész, mindig friss segítséget akartunk adni a felhasználók kezébe.


Éppen ezért nagyon odafigyelünk arra, hogy amikor a kalkulátort használod, az eredmények a legaktuálisabb banki hirdetmények alapján táruljanak eléd, torzítás nélkül. Jelenleg közel 20 pénzintézet termékeit találhatod meg, köztük a legnagyobb bankokét, de a lista napról napra frissül. A napi szintű odafigyelés lehetővé teszi, hogy a bankok akcióit is nyomon kövessük. Így neked nem kell ellátogatnod a bankfiókba vagy a weboldalra, hiszen az ajánlatoknál feltüntetjük a kedvezményes lehetőségeket is.

 

Egy helyen minden pénzügyi hír, ami érint
 

A hitel kalkulátorok mellett ajánljuk figyelmedbe pénzügyi blogunkat is, ahol rendszeresen olvashatsz tippekről, tanácsokról, vagy útmutatást találhatsz banki termékekkel kapcsolatban. Szakértőink követik a pénzügyi híreket és az elsők között értesülnek a változásokról. Segítünk, hogy tudatos és megfontolt pénzügyi döntést hozhass minden esetben.

 

Spórold meg a bankban töltött időt
 

Rengeteg érv szól még amellett, hogy hitelkalkulátort használj a kölcsönkereséshez, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy így gyorsan és pontosan átláthatod a kínálatot. Egy hosszútávú döntésnél fontos, hogy a legjobb ajánlatot válaszd ki magadnak.

 

Ne járd feleslegesen a bankfiókokat és ne csüngj a telefonon órákig: használd az oldal tetején található kalkulátorokat és a megspórolt időt fordítsd arra, hogy megfontolt és tudatos pénzügyi döntést hozz!

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!
4,91 / 113