Tavasz

Babaváró Hitel (Babaváró támogatás fiatal házasoknak)

Frissítve: 2019-04-24 Létrehozva: 2019-03-14
3370044
Kép
Babaváró hitel akár 10 millió forintig kamatmentesen

A 10 millió forintos babaváró hitel 2019. július 1-től igényelhető. A babaváró támogatás fiatal házasoknak kamatmentes, három gyermek születése esetén pedig a teljes tartozást elengedi az állam. Minden fontos tudnivalót összefoglaltunk.

 

10 millió forint Babaváró hitel

 

A kormány 2019-re meghirdetett 7 pontos családtámogatási akciótervének intézkedései közül kiemelkedik a babaváró hitel, melynek a lényege, hogy a fiatal házasok 10 millió forintos, kamatmentes személyi kölcsönre jogosultak július 1-től. A hitel 2022. december 31-ig igényelhető.

 

Kamatmentes támogatás fiatal házasoknak

 

A Magyar Közlönyben megjelent (pdf) március 12-i kormányrendelet minden olyan házaspár számára biztosítja a babaváró támogatást, ahol a feleség 18-40 év közötti életkorú. A támogatás egy kamatmentes 10 milliós hitelTovábbi fontos feltétel a legalább 3 éves, folyamatos TB biztosított jogviszony legalább az egyik házastárs esetében.

A babaváró támogatás keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Nem kell elszámolni sem a kincstár, sem a hitelező bank felé.

A babaváró hitel kamatmentességének a feltétele legalább egy gyermek vállalása. Ha nem születik öt éven belül gyermek, az összes felvett kamattámogatást vissza kell fizetni egy összegben - ez akár 2 millió forint is lehet.

 

A babaváró hitel igénylés feltételei

 

Az igénylés pontos feltételei:

 1. A babaváró hitel 2019. július 1-től 2022. december 31-ig igényelhető a bankoknál.

 2. A babaváró hitelt együttes igénylőként házaspárok igényelhetik.

 3. Legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel - a másik fél lehet elvált.

 4. A feleség 18 és 40 év közötti életkorú - 41. életévének a betöltéséig igényelhetik a babaváró hitelt.

 5. Mindkét házastárs magyarországi lakcímmel rendelkezik.

 6. Az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB biztosítotti jogviszonya van.

 7. Nem büntetett előéletű egyik házasfél sem.

 8. Nincs a NAV felé köztartozása egyik igénylőnek sem.

 9. Nem szerepel a negatív KHR listán egyik fél sem.

 10. Mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik).

 11. Nem áll fent olyan "nyilvánvaló körülmény", amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi.
   

 

Támogatás gyerekek születése után

 

Ha gyermek születik, akkor már a terhesség 12. hete után felfüggeszti a kincstár a törlesztést, illetve a fennmaradó tartozás egy részét vagy egészét elengedi.

 1. Az első gyermek esetében 3 évre felfüggeszti az állam a törlesztést.

 2. A második gyermek esetén szintén 3 évre szünetelteti az állam a törlesztést, valamint a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát is elengedi.

 3. A harmadik gyermek után elengedi az állam a teljes hátralévő tartozást.

 

A rendelet értelmében gyermeknek számít:

 • a magzat a várandósság 12. hetétől,

 • a közösen örökbefogadott gyermek,

 • az elhalálozott gyermek,

 • a 12 hetesnél idősebb korában elhalálozott magzat.

 

A babaváró hitel feltételei

 

A babaváró hitelt a bankoknál lehet igényelni, és a bankok folyósítják. A hiteligénylőnek a bank felé csak a tőketartozást kell fizetnie, a kamatot az állam fizeti. A házaspárok hitelképességét a bankok fogják vizsgálni, és 10 napon belül kötelesek elbírálni a hitelkérelmet. A támogatás ügyében a járási hivatalok illetve a Főváros Kormányhivatala az illetékesek. Ha a hitelkérelmet a bankok elutasítják, náluk lehet fellebbezni.

A korábbi hírekkel ellentétben a hiteligénylőknek a bankok hagyományos hitelbírálatán kell átesniük. Ez azt jelenti, hogy meg kell felelni a hitelintézet által megszabott minimum jövedelmi feltételeknek és figyelembe kell venni a JTM szabályozást. A hiteligénylőre annak a banknak a vizsgálata vonatkozik, ahol a hitelt fel szeretné venni. Ezek alapján a babaváró támogatás esetében is dönthet úgy a bank, hogy nem ad hitelt.

 

Babaváró hitelt kínáló bankok

 

Az OTP Bank és az MKB jelezte, hogy már 2019. július 1-től igényelhető náluk a babaváró hitel. A Budapest Bank szintén tervezi a babaváró támogatás bevezetését, a K&H és a Raiffeisen még döntés előtt áll.

 

Babaváró hitel kondíciók:

 

 • a hitelt forintban folyósítják, egy összegben,

 • a maximális igényelhető babaváró hitel 10 millió forint,

 • havonta kell forintban törleszteni,

 • a futamidő legfeljebb 20 év (a szüneteltetések nélkül),

 • a havi törlesztőrészlet összege maximum 50 000 forint, a kezességvállalási díjjal együtt,

 • nincs hitelbírálati díj,

 • nincs hitelfolyósítási díj,

 • nincs előtörlesztési díj.

 

Babaváró hitel törlesztés

 

 1. Ha teljesül a gyerekvállalás

 

Ebben az esetben a bank felé csak a tőketartozást kell visszafizetni, illetve az is csökkenthető, ha egynél több gyerek születik. A hitel kamatait az állam fizeti, az igénylőnek csak a tőketartozást kell visszafizetni. A kincstár felé kezességvállalási díjat kell fizetni, egészen pontosan a fennálló tőketartozás 0,5 százalékát évente: 10 millió forintos hitel esetén az első évben 50 000 forint osztva 12-vel, vagyis havi 4167 forintot.

 

 1. Ha nem teljesül a gyerekvállalás

 

Vissza kell fizetni a teljes kamattámogatást, ha az alábbi feltételek közük akár egy is teljesül:

 

 • Az igénylés után 5 éven belül nem születik legalább egy gyermek.
 • Egyik igénylő sem neveli a saját háztartásában a támogatott kiskorú gyereket.
 • Egyik igénylő sem rendelkezik magyarországi lakcímmel.

 

A kamattámogatás visszafizetése alól felmentés adható, ha az egyik igénylő fél elhalálozik, vagy megváltozik a munkaképessége, illetve a házaspár egészségügyi okokból nem tudta teljesíteni a gyermekvállalást.

 

Babaváró támogatás fiatal házasoknak: ezek a visszafizetési feltételek

 

 • A teljes kamattámogatási összeget vissza kell fizetni,

 • egy összegben,

 • a feltétel meghiúsulásától számított 120 napon belül.

 

A visszafizetendő összeg kiszámításakor a hitelező bank a hitelösszegre ügyleti kamatot számít fel. Ezt mindig az aktuális, átlagolt állampapír hozamok alapján számítják ki. Pontosan: a kamattámogatás időszaka alatt nem lehet magasabb, mint a közzétételt megelőző 3 hónapban tartott 5 éves állampapír-aukciókon kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke. A mostani állapot szerint ez a kamat egy picivel 5 százalék felett van, így a teljes felvett tízmillió forintra kb. 2,2 millió forintot kell visszafizetni.

 

A tőketartozásból így fix kamatozású személyi kölcsön lesz. A új kamat mértékét szintén az állampapírok átlaghozama határozza meg. Ez a mostani kamatkörnyezetben kb. 8 százalék. Természetesen nem lehet tudni, mennyi lesz 5 év múlva, hiszen nem tudjuk, milyen hozamot kínálnak 2024-ben az állampapírok.

 

Így lehet kiegészíteni a babaváró hitelt

 

A babaváró hitel mellé CSOK-ot is lehet igényelni, így három gyerek és új ingatlan vásárlása esetén akár 25 millió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz is juthatunk. De már két gyereknél és használt ingatlannál is akár 5 millió feletti állami támogatásban részesülhetünk.

 

Fontos kérdések a babaváró támogatásról

 

Mi a babaváró támogatás és a babaváró hitel közötti különbség?

 

Ugyanazt jelenti a kettő. A hivatalos elnevezés a babaváró támogatás fiatal házasoknak, de mivel ez egy hitelkonstrukció, ezért babaváró hitelnek is nevezik. Az állam ad 10 millió forint személyi hitelt, melyet kamatmentesen kezdünk törleszteni. Ha születik három gyerek, a hitel támogatássá válik, elengedik a fennmaradó tartozást. Ha nem születik egy gyerek sem, a hitelre kamatot kell fizetni.

 

Mi a CSOK és a babaváró hitel közötti különbség?

 

Teljesen más a két konstrukció. Például a CSOK támogatás és hitel kizárólag ingatlancélú, a babaváró hitel szabad felhasználású, a többi különbségről itt írtunk.

 

Kinek éri meg felvenni a babaváró kölcsönt?

 

Olyan fiatal házasoknak, akik gyereket terveznek mindenképpen. Megérheti akkor is felvenni, ha nem teljesül a gyerekvállalás, ezzel részletesen külön cikkben foglalkozunk.

 

A feleség 40 éves elmúlt, de még nincs 41. Igényelheti a babaváró támogatást?

 

Igen. A pontos meghatározás szerinti feltétel: a feleség már betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. Tehát akár a 41. születésnapja előtt egy nappal is jogosult a feleség a babaváró támogatásra.

 

Azok is igénybe vehetik a babaváró támogatást, akik már házasok?

 

Igen, amennyiben a feleség 18 és 40 év közötti. Ha az egyik fél már nevel egy gyermeket, akkor a másik félnek az első házasságban kell élnie - özvegyülés miatt megszűnt házasságot ebben az esetben nem kell figyelembe venni.

 

Élettársi kapcsolatban élők is megkaphatják a babaváró hitelt?

 

Nem, a rendelet egyértelműen házassághoz köti a támogatást.

 

Érvényes a külföldön kötött házasság a babaváró hitelnél?

 

Igen, ha a külföldön kötött házasság Magyarországon is anyakönyveztetve van. 

 

Lehetnek már gyerekei a babaváró támogatást igénylő házaspárnak?

 

Igen, ha legalább az egyik igénylőnek ez az első házassága. Ez több esetben igaz:

 1. Ha mindkét igénylőnek ez az első házassága
 2. Ha az egyik házastárs legalább egy gyereket nevel, és legalább ez az egyiknek az első házassága.

 

Nem igényelhető a támogatás például ha mindkét házastárs elvált és legalább az egyik gyereket nevel. Értelemszerűen abban az esetben sem jár, ha minkét házasfél elvált és mindegyik gyereket nevel.

 

A 2019. július 1. előtt született gyermekek beleszámítanak a gyerekvállalásba?

 

Nem, csak a 2019. július 1. után született gyerekek / legalább 12 hetes magzatok számítanak. Viszont ha már van legalább egy gyermek, és a házaspár további gyermeket tervez, van lehetőség CSOK vissza nem térítendő támogatást és hitelt igényelni.

 

Terhesen igényelhető a babaváró támogatás?

 

Igen. Ha 2019. július 1. után születik a gyerek, vagy július 1. után lesz a magzat 12 hetes, akkor kamatmentes a hitel és a törlesztés is szüneteltethető 3 évre.

 

Elváltak is igényelhetik a babaváró támogatást?

 

Igen, a babaváró támogatás igénylésénél a válás önmagában nem kizáró feltétel. Viszont ha a házaspár egy tagja legalább egy gyereket nevel, akkor legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie, illetve az első házasságát kell megkötni. Ugyanaz a szabály vonatkozik a friss (július 1. után kötött) és a már létező házasságokra.

 

Milyen esetben kaphatnak elváltak babaváró hitelt?

 

Ha:

 1. Ha mindkét házastárs elvált, de egyiknek sincs gyereke

 2. Ha az elvált félnek van gyereke, de a másik az első házasságát köti

 3. Ha az elvált félnek nincs gyereke (a másiknak, aki az első házasságát köti, lehet)

 

Mi történik, ha elválunk a babaváró hitel felvétele után?

 

 1. A babaváró hitelt a házastársak közösen igénylik és fizetik vissza. Ez a válás után is így marad.
   
 2. Ezenfelül legalább az egyiküknek a saját háztartásában kell nevelnie a született gyereket vagy gyerekeket.

 

Özvegyként újra házasságot kötök. Jár a babaváró hitel?

 

Igen. Ráadásul az özvegyülés miatt megszűnt házasságra a korábbi gyerek nevelésére vonatkozó feltételek nem vonatkoznak. 
 

Ha egyszer már igényeltem, válás után más jogosult személlyel megkapom a babaváró hitelt?

 

Nem. A rendelet szerint ugyanazon igénylővel kölcsönszerződés csak egy alkalommal köthető.

 

40 évnél idősebb házaspárok igényelhetik a babaváró támogatást?

 

Csak abban az esetben, ha a feleség nem töltötte be a 41. életévét. A férj lehet idősebb.

 

Melyik banknál érdemes babaváró hitel igényelni?

 

 1. Mindegyik folyósító banknál ugyanazok a kamatfeltételek vonatkoznak a babaváró hitelre
   
 2. Minden bank a saját szabályzata alapján dönt a hitelképességről.

 

Mi számít 3 év folyamatos TB-biztosítotti jogviszonynak?

 

 1. Hazai tb-jogosultság a Tbj 5§ szerint.

 2. Nappali tagozatos tanulmányi jogviszony felsőoktatási  intézményben.

 3. Külföldi tb-jogviszony csak akkor számítható be, ha magyar állampolgár az igénylő.

 

A különböző társadalombiztosítási jogviszonyok között legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Kivétel a felsőoktatási nappali tagozatos jogviszony, mely után 6 hónap telhet el a következő TB-biztosított jogviszonyig.

 

Közmunkás kaphat babavárási támogatást?

 

Csak akkor, ha az igényléskor 3 év folyamatos TB biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik, amelybe a közfoglalkoztatási jogviszony, a közmunka 1 évet számít bele. Ezenkívül meg kell felelnie az igénylőnek a bank hitelképességi vizsgálatának is.


 

GYES-en, GYED-en lévők kaphatnak babavárási támogatást?

 

Igen, amennyiben megvan a 3 év folyamatos TB biztosítotti jogviszonyuk és megfelelnek a többi feltételnek.

 

Külföldi GYES / GYED beleszámít a 3 év TB jogviszonyba?

 

Ha a külföldön dolgozó háztársa után kapja, igen.

 

Nem forintban kapom a jövedelmem, igényelhetek babaváró támogatást?

 

Igen. A hitelt viszont csak forintban lehet csak törleszteni.

 

CSOK mellé igényelhető a babaváró támogatás?

 

Igen. CSOK támogatás és CSOK hitel igényelhető. A CSOK hitel beleszámít a JTM-be. A CSOK feltételeiről részletesen itt olvashatsz.

 

Már meglévő személyi kölcsön mellé igényelhető a babaváró hitel?

 

Igen, ha az igénylő megfelel a hiteligénylés feltételeinek, beleértve a JTM szabályozást is.

 

A babaváró támogatás hitelkiváltásra is használható?

 

Igen, a személyi hitel szabad felhasználású, így bármire, akár hitelkiváltásra is felhasználható

 

Kevesebb, mint 20 éves futamidőre is kérhető a babaváró hitel?

 

Igen. Viszont ebben az esetben a hitelösszeg alacsonyabb lesz, mert a havi törlesztő 50 ezer forintban van maximalizálva.

 

Kevesebb, mint 10 millió forint is lehet a babaváró támogatás?

 

Igen, nincs megszabva a minimum összeg. Viszont csak egyszer lehet felvenni, így érdemes átgondolni, mennyi pénzre van szükségünk.

 

Hogyan lehet több, mint 10 millió forint támogatást igényelni?

 

Nem lehet. Ha 10 millió forintnál magasabb összegre van szükséged, akkor érdemes a piacon aktuálisan elérhető legjobb hiteleket összehasonlítani a Bank360 hitelkalkulátorral vagy egyéb állami támogatásokat, pl. CSOK-ot igénybe venni.

 

Hogyan fizeti vissza mind a 10 millió forintot az állam?

 

Úgy, ha rögtön a induláskor igénylik a babaváró hitelt, és már 2019. júliusban megszületik az első gyerek, vagy 12 hetes lesz a magzat. Ebben az esetben 3 évre felfüggeszti az állam a törlesztést. Ha ezalatt még egy gyerek születik, újabb három év haladékot kaphat az igénylő házaspár. Ha ebben az időszakban megszületik a 3. gyerek, az egész tartozást elengedi az állam. A többi lehetőséget ez a cikk foglalja össze.

 

 

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum