JTM számítás

Így működik a JTM mutató 2021-ben

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.05.30.
Frissítve: 2021-01-05 Létrehozva: 2019-05-30
3895983

Mit jelent a JTM mutató?

 

A JTM a jövedelemarányos törlesztési mutató rövidítése. Az mutatja meg, milyen arányban terhelhető hitellel a havi rendszeres jövedelem. A JTM-et minden 200 000 forint feletti hitelösszegnél vizsgálni kell. Kötelező figyelembe venni a hitelbírálatnál az államilag támogatott hitelek esetében, tehát a babaváró hitelnél és a CSOK hitelnél is. A JTM-szabályozás része a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kidolgozott adósságfék rendszernek, melynek célja megelőzni a lakosság túlzott eladósodását.

 

JTM számítás 2020-ban

 

A havi jövedelem terhelhetőségét két dolog szabályozza:

 

 1. A havi jövedelem mértéke. Nettó 500 000 forint felett a jövedelem nagyobb arányban terhelhető
 2. A felvett hitel kamatperiódusa. Minél hosszabb a kamatperiódus, annál jobban terhelhető a havi jövedelem.

 

Változó kamatperiódusról lakáshitelek esetében beszélhetünk, személyi kölcsönök esetében fix kamatperiódust alkalmaznak a bankok.

 

A 2020-ban érvényes JTM korlátokat ebben a táblázatban foglaltuk össze:

 

 

Minden felvett hitel beleszámít a JTM-be

 

Fontos tudni, hogy minden már meglévő hitel beleszámít a JTM mutatóba. Magyarul ha új hitelt szeretnénk felvenni, a korábban felvett hitelek és még fizetett törlesztőit is bele kell számolni.

 

Figyelembe kell venniük a bankoknak a hiteligényléskor meglévő:

 

 • személyi kölcsönt,

 • autóhitelt,

 • lakáshitelt,

 • szabad felhasználású jelzáloghitelt,

 • CSOK hitelt,

 • áruhitelt,

 • hitelkártya szerződést,

 • folyószámlahitel keretet,

illetve minden ezekhez kapcsolódó anyagi terhet.

 

Mi számít jövedelemnek?

 

A nettó jövedelembe csak az igazolt, legális rendszeres havi jövedelem számítható be.

 

A bankok különbséget tesznek elsődleges és másodlagos jövedelmek között. Bankonként változó, milyen másodlagos jövedelmet ismernek el a JTM számolásnál.

 

Elsődleges jövedelem többek között:

 

 • a munkából származó jövedelem
 • vállalkozásból származó jövedelem
 • nyugdíj

 

Másodlagos jövedelem például:

 • a családi pótlék
 • a CSED, GYED, GYES stb.

 

JTM számítás a babaváró hitelnél

 

A babaváró esetében a hitelbírálatot a vonatkozó rendelet szabályozza. Ez egyértelműen kimondja, hogy a bankok a hitelképességet a saját belső szabályzatuk alapján határozzák meg. A rendelet szintén rögzíti, hogy a hiteligénylőknek meg kell felelniük a JTM szabályozásnak is, ami éppen a babaváró hitel indulásakor, 2019. július 1-jén vált szigorúbbá.

 

A babaváró hitel egy személyi kölcsön, tehát az erre vonatkozó JTM szabályozást alkalmazzák rá a bankok: havi 500 000 Ft alatt maximum 50%-ban terhelhető a havi jövedelem, 500 000 Ft felett 60%-ban. Ugyanakkor lehetnek eltérések, mivel a hitelbírálat a hitelintézet saját belső szabályzata szerint zajlik.

 

A házaspár nettó jövedelme és hitelei számítanak

 

A rendelet szerint az igénylést csak házaspárok adhatják be, ami azt jelenti, hogy az igénylésnél mindkét fél jövedelmi körülményeit vizsgálja a bank. A JTM számításnál a házaspár igazolt elsődleges és a másodlagos jövedelmét is figyelembe kell venni.

 

A hitelbírálatnál a bankok figyelembe fogják venni a házaspár meglévő hiteleit, attól függetlenül, hogy csak egyikük nevén vannak, mert a babaváró hitelt a rendelet szerint csak közösen tudják igényelni.

 


Ismerd meg a babaváró hitel feltételeit, és ellenőrizd, hogy jogosult vagy-e a 10 millió forintos kamatmentes kölcsönre!

 

JTM számítás a CSOK hitelnél

 

A CSOK hitel végig fix kamatozású, ezért havi 500 000 Ft jövedelem alatt 50%-ban, felette 60%-ban terhelhető vele a havi jövedelem. Ha egy házaspár közösen igényli a CSOK hitelt, mindkettejük jövedelemét illetve meglévő hiteleit figyelembe kell venni a JTM számításnál. Egyéni igénylők esetében csak az egyéni jövedelem és hitelek számítanak.

 

Hogyan számít bele a hitelkártya JTM-be?

 

Hitelkártyánál a szerződésben szereplő hitelkeret 5 százalékával számol a bank JTM-nél. Ugyanis a JTM mutató számításánál a rendelet alapján a hitelkártyát is figyelembe kell venni, attól függetlenül, hogy a kapcsolódó hitelkeretet az ügyfél aktívan kihasználja vagy nem.

 

Hogyan számít bele a folyószámlahitel-keret a JTM-be? 

 

Folyószámlahitelnél a szerződésben szereplő teljes hitelkeret 5 százalékát számítja bele a JTM-be a bank, függetlenül attól, hogy kihasználja az ügyfél vagy sem.

Nézzünk egy példát: ha egy folyószámlához tartozik egy 300 000 forintos hitelkeret, akkor ennek az 5 százalékát, vagyis 15 000 forintot fix kiadásnak kell számolnia a banknak. Vagyis ennyivel lesz kevesebb az összeg, ami havonta törlesztésre fordítható.

 

Ki lehet váltani a meglévő hitelt a babaváró hitellel?

 

Mivel a babaváró hitel egy szabad felhasználású kölcsön, felhasználható hitelkiváltásra is, de csak bizonyos feltételekkel. A hitelkiváltásnál az is külön feltétel szokott lenni, hogy a meglévő kölcsön törlesztésével ne legyünk megcsúszva.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!