Hiába csökken a hitelkereslet, a bankok szigorítják a feltételeket

Minden hitelnél szigorítják a feltételeket a bankok, és még rosszabb jön

Hiába csökken a hitelkereslet, a bankok szigorítják a feltételeket

Minden hitelnél szigorítják a feltételeket a bankok, és még rosszabb jön

Bank360 tartalom
2022-11-07 Frissítve: 2022-11-06
2022-11-07
30223013

Már az elmúlt hónapokban is sok bank szigorított a lakossági és vállalati hitelek feltételein, de az elkövetkező időkben még több tervezi ezt. A személyi kölcsönökben és a lakáshitelekben is a kereslet további csökkenésére számítanak.  

 

A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévben kérdőívben kérdezi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit a piaci tendenciákról, változásokról. Az MNB harmadik negyedéves Hitelezési felmérésére a banki hitelezési vezetők 2022. október 1. és 18. között válaszoltak. Az eredmények az ügyfelek számára is fontosak, hiszen jelezik számukra, hogy aktuálisan mire számíthatnak a bankokban kölcsönfelvételnél, hitelbírálatnál, és milyen változásokat terveznek, várnak a pénzintézetek az elkövetkező időszakban.

 

A felmérésben adott válaszok alapján 2022 harmadik negyedévében a bankok nettó 29 százaléka szigorított a vállalati hitelfeltételeken a romló gazdasági kilátásokra hivatkozva. Ezt ráadásul a következő fél évre előretekintve már nettó 71 százalékuk tervezi. (Az MNB által használt nettó adat úgy jön ki, hogy pluszos és mínuszos válaszok egyenlegét közlik a válaszadók piaci méretével súlyozva.) 

 

A harmadik negyedévben a kisvállalatok esetében a bankok fele csökkenő hitelkeresletet érzékelt, emellett a forinthitelek és a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet apadását is jelezték. Előretekintve a megkérdezett intézmények nettó 48 százaléka összességében visszaesést vár a vállalati hitelkeresletben, és míg 85 százalékuk keresletcsökkenésre számít a hosszú lejáratú hitelek iránt, a rövid lejáratú hitelek esetében 29 százalékuk erősödést vár.

 

2022 harmadik negyedévében a bankok nettó 32 százaléka összességében szigorított a lakáscélú hitelek feltételein, főként a gazdasági kilátások- és az ügyfelek hitelképességének romlása miatt. A szigorítás a belső banki adósságfék-szabályok szigorúbb alkalmazását jelentette. Az emelkedő kamatok idején a felárak további mérsékléséről számolt be a válaszadók 53 százaléka. Előretekintve a megkérdezett intézmények nettó 75 százaléka a felárak növelésével tervez szigorítani a hitelfeltételeken. A negyedév során szinte az összes válaszadó bank a hitelkereslet csökkenését érzékelte, és e tendencia fennmaradására számít 2022 utolsó és 2023 első negyedévében is.

 

A fogyasztási hitelek feltételein a bankok 60 százaléka szigorított a harmadik negyedév során a minimálisan megkövetelt hitelképességi szint emelésén keresztül, előretekintve pedig 72 százalékuk helyezett kilátásba további szigorítást a felárak emelésével elsősorban a személyi kölcsönöknél. A fogyasztási hitelek iránti kereslet csökkenését a bankok nettó 29 százaléka érzékelte a harmadik negyedévben, előretekintve pedig nettó 87 százalékuk számít további keresletcsökkenésre a fogyasztói bizalomban és a jövedelmekben várt visszaesés miatt.

 

A vállalkozói lakásépítések visszaesésére számítanak a bankok

A kereskedelmi ingatlanoknál az üzleti célú ingatlanhitelek feltételein a bankok fele szigorított a harmadik negyedévben, azonban a lakásépítési projektek csak a 24 százalékuk. 2022 negyedik és 2023 első negyedévében azonban már a lakásprojekteknél is a válaszadók nettó 62 százaléka, a bevásárlóközpontok és irodaházak esetében pedig rendre 72 és 49 százaléka tervez szigorítani a hitelhez jutás feltételeit a cégek számára.

 

A harmadik negyedévben a válaszadó intézmények nettó 55 százaléka a kereslet mérséklődését tapasztalta az üzleti célú ingatlanhitelek iránt, előretekintve 75 százalékuk számít visszaesésre a keresletben, de ennél is nagyobb arányban (84 százalék) a lakásprojekt-hitelek tekintetében.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!