Mosolygó kisbabát tart apukája

Változnak januártól az adósságfék-szabályok, könnyebb lesz hitelhez jutni

Mosolygó kisbabát tart apukája

Változnak januártól az adósságfék-szabályok, könnyebb lesz hitelhez jutni

Vrazsovits Rita
2021-11-19 Frissítve: 2022-01-18
2021-11-19 Frissítve: 2022-01-18
17284114

Módosulnak 2022. januártól a jövedelemarányos törlesztési mutató szabályai, ami érinti a babaváró hitel önerőként való felhasználását is, emellett gördülékenyebbé válik a hitelbírálat folyamata is. Összefoglaltuk a legfontosabb információkat.

 

Változnak 2022. január 1-jétől a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm) vonatkozó szabályok - adta hírül a Magyar Közlöny. A rendeletmódosítás több részletet is érint, összefoglaltuk, melyek ezek.

 

100 százalékban önerővé válhat a babaváró hitel

 

A babaváró hitel januártól 100 százalékban felhasználható lesz önerőként: a Magyar Nemzeti Bank iránymutatása alapján jelenleg az egy gyermek után kamatmentessé váló babaváró hitelnek legfeljebb a 75 százalékát lehet önerőként felhasználni lakáshitelből történő ingatlanvásárlásnál. Jövőre ez a korlátozás megszűnik, vagyis akár a teljes hitelösszeg - maximum 10 millió forint - felhasználható lesz önerőként egy lakás megvásárlásánál. (Azt érdemes hozzátenni, hogy ha a két kölcsön igénylése között több mint 90 nap telt el, ennek eddig sem volt jogi akadálya.)

Bizonyos helyzetekben nem kell elvégezni a jtm-számítást

 

A jövedelemarányos törlesztési mutató célja a túlzott eladósodás megakadályozása - ennek érdekében a hitelintézeteknek kötelező ellenőrizni az adósok jövedelmi helyzetét, és meghatározni, hogy mekkora törlesztőrészletet tudnak vállalni úgy, hogy az anyagi biztonságukat ez ne veszélyeztesse. A jtm-vizsgálatra vonatkozó szabályokon enyhít most a jegybank, ami azt jelenti többek között, hogy nem kell elvégezni a számítást, ha

 

  • az adós előtörleszt és azt kéri, hogy a futamidő legyen rövidebb változatlan törlesztőrészlet mellett - ez a hitelmoratóriumból november elején kilépett adósokra is vonatkozhat,

  • ha új ügyfél lép be a hitelszerződésbe, de a hiteltartozás összege nem növekszik.

 

A jtm-re vonatkozó fő szabályok nem változnak

 

A jövedelemvizsgálat során továbbra is azt fogják figyelembe venni a hitelintézetek, hogy a havi törlesztőrészlet ne haladja meg az igazolt nettó jövedelem egy bizonyos hányadát - ez utóbbit a szabályozás ahhoz köti, hogy az adós milyen kamatperiódussal igényli a hitelt. A jelenlegi információk alapján az alábbi szabályok maradnak érvényben 2022-ben is:



 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!