Tanácsok a babaváró hitel igényléshez

Öt dolog, amit érdemes tudni, mielőtt Babaváró kölcsönért folyamodik a család

Tanácsok a babaváró hitel igényléshez

Öt dolog, amit érdemes tudni, mielőtt Babaváró kölcsönért folyamodik a család

Sberbank tartalom
2019-07-30 Frissítve: 2022-06-07
2019-07-30 Frissítve: 2022-06-07
4308387

Számtalan információ kering a Babaváró kölcsönnel kapcsolatban az igénylési időszak elindultával, a bankok egyik tapasztalata azonban, hogy némely esetben lelkesen, ám kissé felkészületlenül érkeznek az igénylők a fiókokba. Bár kecsegtető, hogy a konstrukció révén a kötelező 10 napos elbírálási idő miatt gyorsan lehet nagy összeghez jutni, egy hitelügylet hosszú időre, akár évtizedekre szóló szerződést jelent a pénzintézettel. Annak érdekében, hogy minél inkább felelős döntést tudjanak hozni, a Sberbank az alábbi öt fontos dologra hívja fel a hiteligénylők figyelmét.

 

  1. Gondolja át, mennyi pénzre van szüksége!

 

A Babaváró kölcsönmaximális összege akár tízmillió forint is lehet. Fontos, hogy a hitelre csak egyszer jogosult valamennyi igénylő, így a maximális 10 millió forintos összeg kihasználása csak egyösszegben igényelhető. Amennyiben valaki nem szeretné egyösszegben felhasználni a kifolyósított hitelösszeget, akkor érdemes lehet egy részét félretenni, hiszen kamatot a kamattámogatás időszakában nem kell rá fizetni. Az eddigi tapasztalatok szerint legtöbben életkezdéshez, ingatlanvásárláshoz, vagy meglévő hitel kiváltásához, csökkentéséhez veszik fel a hitelt, de akad olyan is, aki a 0%-os kamatozású hitelt befektetési céllal igényli a Sberbank információi szerint.

 

  1. Készüljön előre a papírmunkával!

 

A maximálisan tíz napos hitelbírálati idő onnantól értendő, hogy a bank rendelkezésére áll minden szükséges dokumentum. A papírok előkészítése a hiteligénylő feladata: legyenek rendben a személyi okmányok, az igazolások, TB biztosítottság igazolása, melyet az illetékes kormányhivataltól lehet beszerezni személyesen, vagy ügyfélkapun keresztül online. Ha nem saját banknál igényli valaki a Babaváró kölcsönt, akkor 3 havi bankszámlakivonat is szükséges a befogadáshoz, melyen látszódik az ügyfelek jövedelmjóváírása. (Ennek hiányában pedig munkáltatói igazolás szükséges.)

 

  1. Válasszon olyan bankot, ahol elfogadják a táppénzt jövedelemként!

 

Sok kismama orvosa tanácsára, állapotából fakadóan az utolsó hónapokat már táppénzen tölti. Ha ez egybeesik a hiteligényléssel, akkor érdemes alaposan tájékozódni előre, mert bankja válogatja, hogy beszámítják-e a táppénzt, mint jövedelmet a hitelbírálat esetén. A Sberbank például elfogadja jövedelemként a táppénz igazolást, a várandósságot pedig a gondozási könyvvel kell igazolni a 12. betöltött hetet követően. 

 

  1. Legyen tisztában a visszafizetés és elengedés követelményeivel!

 

Ha minden rendben megy, a jogszabálynak megfelelően az első gyermeket követő végleges kamatmentességgel, a második és harmadik gyermeket követően pedig a hitelösszeg részleges, végül teljes elengedésével zárulhat az ügylet. Amennyiben azonban mégis változik a terv – például a pár a tervezettnél kevesebb gyermeket vállal, vagy külföldre költözik -, a piaci kamatozású hitelekéhez hasonló kritériumok lépnek érvénybe. Ez adott esetben a kamattámogatás elvesztésével, egyösszegű visszafizetésével is járhat a jogosultság elvesztésekor. Ezért aztán akármennyire szerteágazó is a lehetőségek tárháza, érdemes a hiteligénylőknek alaposan végigolvasni a vonatkozó jogszabályt és hitelszerződést, hogy elejét vegyék a későbbi kellemetlen meglepetéseknek, javasolják a Sberbank szakértői.

 

  1. Készüljön pénzügyi tervvel a gyermekvállalásra és a gyermekek jövőjére!

 

A gyermekvállalás egész életre szól. A felelős szülői magatartás része, hogy a meglévő és tervezett források beosztásakor a gyermek érkezésével és jövőjével is számolni kell. A legtöbb első gyermeket vállaló pár sokszor nem is tudja előzetesen felmérni, milyen költséggel jár a várandósság, a kisded érkezése, majd a nagyobb utód ellátása, elindítása. Ezért nem szégyen, sőt kifejezetten ajánlott az ismerősök, barátok, családtagok vagy éppen pénzügyi hozzáértők, tanácsadók segítségét kérni a felelős jövőbeni tervezéshez!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!