Ha nem születek meg a baba, az nagyon sokba kerül

Rekord büntetés várhat a babaváró hitelesekre a kamatemelés miatt

Ha nem születek meg a baba, az nagyon sokba kerül

Rekord büntetés várhat a babaváró hitelesekre a kamatemelés miatt

Vrazsovits Rita
2022-04-12 Frissítve: 2023-02-14
2022-04-12 Frissítve: 2023-02-14
20715130

Tovább emelkedett a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató, már az 5 százalékot is meghaladta. A kamattámogatást elvesztő igénylőkre akár 3,8 millió forintnál is nagyobb büntetés várhat, ha nem teljesítik a kölcsön feltételeit. Mindeközben a lakossági hitelportfólió 17 százalékát már ez a hiteltípus teszi ki.

 

A kamatemelések hatását minden hiteltípusnál érezzük: a piaci lakáshiteleknél egyértelműen szembetűnő a folyamat, közvetve viszont az állami kamattámogatással elérhető kölcsönöknél is tetten érhető a kamatváltozás. A babaváró hitel esetében a referenciakamat emelkedése miatt a kamattámogatás elvesztése esetén az első igénylőkhöz képest közel kétmillió forinttal többet kellene visszafizetni azoknak, akik most adják be az igénylést.

 

Az április elején közzétett, babaváró hitelre vonatkozó referenciaérték 5,08 százalék volt a márciusi 4,45 százalék után. Ennek hatására a kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat 7,79 százalékról 8,60 százalékra emelkedett. Ezzel az értékkel kell számolni akkor, ha valaki nem teljesíti a futamidő első öt évében a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, és vissza kell fizetni az ebben az időszakban kapott kamattámogatást.

 

Akár 3,8 millió forint is lehet a büntetés az új igénylőknek

Az igénylés után kamatmentesen törleszthető a kölcsön, a szerződésbe azonban bekerül az ügyleti kamat is, ami a futamidő első öt évében határozza meg a kamattámogatás összegét. Ez az áprilisi igénylőknek 7,79 százalék a kamattámogatás időszakában a márciusban közzétett referenciakamat alapján. A májusban szerződőknek viszont már 8,60 százalékkal kell számolniuk. 

 

Emiatt az egy összegben visszafizetendő kamattámogatás összege is emelkedik, ha az első öt évben nem teljesül a gyermekvállalás. A Bank360.hu babaváró hitel kalkulátora szerint az áprilisi igénylőknek egy összegben 3,5 millió forintot kell visszafizetniük, a májusi igénylők viszont már 3,87 millió forintos büntetésre számíthatnak. Az alábbi grafikonon látható, hogy a 2019. júliusi indulás óta jelentősen megemelkedett a büntetés összege. Legjobban azok jártak, akik 2019 végén vették fel a kölcsönt, hiszen a referenciamutató akkor töredéke volt a mostaninak. 

 

 

További büntetésre is kell számítani

Az egy összegben visszafizetendő kamattámogatás csak az egyik rossz, ami akkor történik, ha elveszítjük a babaváró támogatást. Ezután még 15 év van hátra a futamidőből, ami alatt szintén büntetőkamattal terhelve kell törleszteni a kölcsön fennmaradó részét. Ez a büntetőkamat azonban még a kamattámogatás ideje alatt számított kamatnál is magasabb 3 százalékkal. Ezt az értéket viszont minden kamatfordulónál újraszámítják a bankok.

 

Ha a jelenlegi referenciakamattal számolunk, akkor a támogatás elvesztése után az ügyleti kamat 10,79 százalékra emelkedne, a kezdeti 46 ezer forintos törlesztőrészlet pedig az ötödik év után több mint 87 ezer forint lenne, tehát jelentős költségnövekedéssel kellene számolni.

 

Csökken a kereslet a babaváró iránt, de már hatalmas az állomány

2022. februárban összesen 31,09 milliárd forintot vettek fel a fiatal házaspárok a babaváró hitelből, ami valamivel magasabb, mint a januári rekord alacsonynak számító 29,03 milliárd forint. A program indulása óta összesen 1700 milliárd forint fogyott a kölcsönből, ami a teljes lakossági hitelportfólió körülbelül 17 százalékát teszi ki. A fogyasztásihitel-állománynak 2022 elején a 37,6 százalékát adta a kamattámogatott hitel. Az ügyfeleknél lévő babaváró hitel állomány februárban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája alapján 1618,5 milliárd forint volt. 

 

Az év első hónapjaiban a születésszám és a házasságkötések száma is látványosan visszaesett a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Januárban 6602 gyermek született, februárban pedig 6068, ami az előző évvel összehasonlítva majdnem kétezer újszülöttel jelent kevesebbet a két hónapra vetítve. A hvg.hu cikke szerint a KSH a visszaesést azzal indokolta, hogy a koronavírus elleni védőoltás vélt mellékhatásai miatt többen inkább elhalasztották a gyermekvállalást. Ha ez igaz, akkor annak a következő hónapokban meg kell jelennie többletszületés formájában. Emellett a tavalyi évhez képest a házasságkötések száma is csökkent, februárban 3520 pár kötött házasságot, ami 14 százalékkal (572-vel) kevesebb a 2021. februárinál.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!