Babaváró hitel

Régen nem látott magasságokba emelkedett a babaváró referenciakamata

Babaváró hitel

Régen nem látott magasságokba emelkedett a babaváró referenciakamata

Daróczi Renáta
2020-11-19 Frissítve: 2022-04-11
2020-11-19 Frissítve: 2022-04-11
10978004

Az elmúlt időszakhoz képest rekordmagasra, 1,66%-ra emelkedett a babaváró hitelhez tartozó referenciakamat - derül ki a Bank360.hu elemzéséből. Az ÁKK által közzétett statisztikák alapján tavaly augusztus óta nem volt ilyen magas ez az érték.

 

Ez a változás azokat érintheti rosszabbul, akik decemberre tervezik a babaváró hitel igénylését, ők ugyanis már ezzel a magasabb kamattal kell hogy számoljanak. A jó hír az az, hogy ennek a mutatónak a jelentősége csak akkor válik fontossá, ha valamilyen oknál fogva elesnek a kamattámogatástól, normál esetben nem olyan lényeges ez a mutató.

 

Miben befolyásolja az emelkedés a babaváró kölcsönt?

Az alábbi ábrán az látható, hogy hogyan változott a babaváró hitel referenciakamata az indulás, tehát 2019 júniusa óta. Az is látszik, hogy kezdeti értékekhez képest még a mostani is lényegesen alacsonyabb, de az elmúlt pár hónaphoz képest mégis jelentősebb emelkedésről beszélhetünk.

Babaváró hitel referenciakamat

A referenciakamat szerepe mint már feljebb említettük akkor kerül előtérbe, ha nem teljesülnek a szerződésben vállalt feltételek. Ilyen esetekben egy összegben vissza kell fizetnünk az igénybe vett kamattámogatást, illetve a kedvező kamatozású hitelünk piaci kamatozásúvá válik, tehát a szerződésben meghatározott magasabb éves kamattal kamatozik tovább. Ekkor egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora referenciakamat mellett vettük fel a hitelt.

 

Ha megnézzük a fenti diagramot, akkor láthatjuk, hogy melyik referenciakamatnál mekkora ügyleti kamattal kell számolnunk. A lenti diagramon pedig azt hasonlíthatjuk össze, hogy a referenciakamatok mekkora visszafizetendő kamattámogatást eredményeznek abban az esetben, ha 5 éven belül nem születik meg a gyermek. 

 

Ha más ok miatt kell visszafizetnünk a hitelt - például ha 5 éven belül válás történik - akkor csak a folyósítástól a válásig igénybe vett kamattámogatást kell visszafizetnünk. Bármelyik okból kerülne sor a visszafizetésre mindkét esetben egy összegben kell visszafizetnünk az igénybe vett kamattámogatást.

 

Közel az 1000 milliárdos folyósítási összeg

Már a 900 milliárd forintot is meghaladja a folyósított babaváró kölcsönök összege - derült ki a Magyar Nemzeti Bank folyósítási adataiból. Az alábbi diagramon láthatjuk, hogy az elmúlt hónapban is 50 milliárd forint feletti értékben folyósítottak a bankok babaváró hitelt. Ez a szám is azt mutatja, hogy a fiatal házaspárok nagy része élt a kedvezményes hitel lehetőségével, és a személyi kölcsönök vagy lakáshitel helyett inkább a babaváró hitelt választják céljaik eléréséhez a járvány alatt.

Babaváró hitel folyósítás

A babaváró hitel előnye, hogy a piacon lévő személyi kölcsönökkel és jelzáloghitelekkel szemben. hogy a feltételek teljesülése esetén kamatmentessé, vagy akár vissza nem térítendő támogatássá válhat. Emellett nem szükséges jelzálogfedezet, illetve felhasználható bármilyen célra, legyen szó felújításról, lakás- vagy autóvásárlásról.

 

Fontos a tájékozódás

Bár a babaváró hitel kamata, feltételei minden banknál megegyeznek, mégis jól jöhet egy babaváró hitel kalkulátor az igénylés előtt, hiszen ezzel nemcsak a hitel törlesztőrészletéről, thm-ről és visszafizetendő összegéről kaphatunk tájékoztatást, hanem megnézhetjük azt is, hogy hogyan változik a törlesztőrészlet a gyermek(ek) születésével, illetve milyen költségek merülnek fel akkor, ha mégsem születik meg a vállalt gyermek. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!