Ezeket fontold meg a babaváró hitel igénylésnél

Ezt az 5 dolgot feltétlen fontold meg, mielőtt babaváró hitelt igényelnél!

Sipos Ákos
2019.07.02.
Frissítve: 2019-12-12 Létrehozva: 2019-07-02
4126608

A 10 millió forintos babaváró hitel kétségkívül csábító ajánlat - főleg ha a már egy gyerek után igénybe vehető kamatmentességgel is számolunk. Ne feledjük azonban, hogy alapjában véve a babaváró egy hitel termék, és mint minden ilyennek, megvannak a veszélyei és buktatói. Az alábbi 5 dolgot feltétlen gondoljátok át, mielőtt elindítjátok a babaváró hitel igénylését!

 

 1. Marad elég pénzetek a havi kiadásokra?


  A havi maximum 50 ezer forintos törlesztő mindenféleképpen az egyik kedvező feltétele a babaváró hitelnek. De ezt az extra kiadást ki kell tudni gazdálkodni. Ne feledjük, a törlesztést már a hitelfolyósítást követő hónapban meg kell kezdeni! (Az egyetlen kivétel, ha már 2019. július 1. után született gyermek vagy 12 hétnél idősebb lett a magzat.) Éppen ezért utána kell számolni, hogy kibír-e a családi költségvetés még 50 ezer forint kiadást


  Mi a megoldás, ha nem bírja el a törlesztőt a költségvetés? Ha nagyon fegyelmezettek vagytok, magából a babaváró hitelből elkezdhetitek a törlesztést, így nem kell az egyéb kiadásokból visszafogni vagy új jövedelemforrás után nézni. A második gyerek születésével a 30%-os tartozás elengedést  már “zsebre lehet tenni”, hasonlóan a harmadik gyerek utáni teljes fennálló tartozás elengedéshez.

   

 2. Egy gyereket felnevelni nagyon sok pénz és felelősség!


  A babaváró támogatás hatalmas segítség. Mindenkinek jól jön 10 millió forint, nem is beszélve arról, amikor engednek a fennálló tartozásból. De ha bárki utánaszámol, csak a babaváróból nem lehet három gyereket felnevelni. Rengeteg a kiadás: élelmiszer, gyógyszerek, ruháztatás, iskoláztatás… Mielőtt belevágnátok még egy gyerek vállalásába, gondoljátok át, lesz-e rá elég erőforrás. És messze nem csak anyagi szempontból, egy gyereknek legalább annyira szüksége van a figyelemre, mint a cipőre.

   

 3. Elég erős a házasságotok?


  20 év nagyon hosszú idő, bármi történhet. Összehasonlításképpen: Magyarországon évente átlagban kevesebb, mint 50.000 házasságot kötnek, de majdnem 20.000 válást mondanak ki. Viszont válás esetén a babaváró hiteltartozását mindkét felvevő fél tovább viszi, ráadásul a kamatmentesség is megszűnik. Éppen ezért mielőtt aláírjátok az igénylőlapot, gondoljátok át, hogy kibír-e a kapcsolatotok még 20 évet. Gondoljatok arra is, hogy mi lesz a házasságotokkal, ha születik (még) egy, kettő vagy akár három gyerek. Lesz elég időtök egymásra,
  vagy minden a gyerekek körül forog majd?

   

 4. Biztos, hogy Magyarországon maradtok 20 évig?


  Ha mindketten elhagyjátok az országot, egész pontosan megszűnik az állandó lakcímetek Magyarországon, akkor a teljes felvett kamattámogatást vissza kell fizetni, ráadásul egy összegben és 120 napon belül. Természetesen lehet attól valakinek állandó magyarországi lakcíme, hogy külföldön vállal munkát. Viszont a külföldi TB-jogosultságnak sokszor feltétele, hogy az igénylő hivatalosan az adott országban éljen. Ugyanez a feltétel lehetséges például  gyerekek iskolai vagy óvodai beiratkozásánál. Tehát nagyon át kell gondolni a babavárót, ha mindketten külföldi munkavállaláson gondolkoztok.

   

 5. Mire költöd a babaváró hitelt?


  10 millió forint nem kevés pénz, ezért már a hiteligénylés előtt döntsétek el, mire fogjátok felhasználni. Nem fog kifolyni a kezeid közül a pénz, ha minden egyes fillér helyét előre megtervezed.


  Babaváró lakásvásárlásra


  A babaváró hitel gyakorlatilag szabad felhasználású, arra költöd, amire akarod, tehát akár ingatlant is vehetsz belőle. Az egyetlen kitétel, hogy ha a babaváró felvétele után 90 napon belül jelzáloghitelt igényelsz, akkor a babaváró hitel maximum 75%-a használható lakáshitel önerő fedezésére. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a babavárót folyósító banknál vagy egy másiknál vesszük fel a jelzáloghitelt.


  A babaváró támogatást lakáshitel kiváltására is felhasználhatod. Korábban elterjedt az a tévhit, hogy nem lehet hitelt kiváltani babaváróval, ezt az MNB egyértelműen cáfolta. Jó tudni viszont, hogy a hitelkiváltásra a hitelt folyósító bank szabályai vonatkoznak, ezért náluk érdemes érdeklődni a pontos feltételekről.


  Babaváró befektetésre


  Ha jelen pillanatban nincs szükséged 10 millió forintra, de biztos jön legalább egy gyerek, a babaváró hitel feltételei verhetetlenek. Az évi 0,5 százalékos kezességvállalási az egyetlen költség, tulajdonképpen ennyibe “kerül” a babaváró. Ez havi 5.000 forintnál is alacsonyabb díj, a havi törlesztő többi része mind a hiteltartozásból összegből jön le. kínál hitelt több jóval kedvezőbb befektetési lehetőség is van a piacon.

  Több, évi 0.5 százaléknál jóval kedvezőbb hozamú, gyakorlatilag kockázatmentes befektetés létezik ma Magyarországon. Másképp mondva kevesebbet fizetsz a hitel kamatára, mint amennyit hoz, ha befekteted. Ezért például érdemes megfontolni a babaváró hitel állampapírokba történő befektetését. 

 

Ne hamarkodjátok el a döntést!

 

Mint láthattuk, a gyerekvállalás hatalmas felelősség minden szempontból. Mivel itt emberek életéről és jövőjéről van szó, ne hamarkodjátok el a döntést, számoljatok utána a dolgoknak, beszéljétek át, hogyan és hány gyereket tudtok majd felnevelni.
 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!