Ezeket fontold meg a babaváró hitel igénylésnél

Ezt az 5 dolgot feltétlen fontold meg, mielőtt babaváró hitelt igényelnél!

Ezeket fontold meg a babaváró hitel igénylésnél

Ezt az 5 dolgot feltétlen fontold meg, mielőtt babaváró hitelt igényelnél!

Sipos Ákos
2019-07-02 Frissítve: 2022-03-24
2019-07-02 Frissítve: 2022-03-24
4126608

A 10 millió forintos babaváró hitel kétségkívül csábító ajánlat - főleg ha a már egy gyerek után igénybe vehető kamatmentességgel is számolunk. Ne feledjük azonban, hogy alapjában véve a babaváró egy hitel termék, és mint minden ilyennek, megvannak a veszélyei és buktatói. Az alábbi 5 dolgot feltétlen gondoljátok át, mielőtt elindítjátok a babaváró hitel igénylését!

 

  1. Marad elég pénzetek a havi kiadásokra?


    A havi maximum 50 ezer forintos törlesztő mindenféleképpen az egyik kedvező feltétele a babaváró hitelnek. De ezt az extra kiadást ki kell tudni gazdálkodni. Ne feledjük, a törlesztést már a hitelfolyósítást követő hónapban meg kell kezdeni! (Az egyetlen kivétel, ha már 2019. július 1. után született gyermek vagy 12 hétnél idősebb lett a magzat.) Éppen ezért utána kell számolni, hogy kibír-e a családi költségvetés még 50 ezer forint kiadást


    Mi a megoldás, ha nem bírja el a törlesztőt a költségvetés? Ha nagyon fegyelmezettek vagytok, magából a babaváró hitelből elkezdhetitek a törlesztést, így nem kell az egyéb kiadásokból visszafogni vagy új jövedelemforrás után nézni. A második gyerek születésével a 30%-os tartozás elengedést  már “zsebre lehet tenni”, hasonlóan a harmadik gyerek utáni teljes fennálló tartozás elengedéshez.

     

  2. Egy gyereket felnevelni nagyon sok pénz és felelősség!


    A babaváró támogatás hatalmas segítség. Mindenkinek jól jön 10 millió forint, nem is beszélve arról, amikor engednek a fennálló tartozásból. De ha bárki utánaszámol, csak a babaváróból nem lehet három gyereket felnevelni. Rengeteg a kiadás: élelmiszer, gyógyszerek, ruháztatás, iskoláztatás… Mielőtt belevágnátok még egy gyerek vállalásába, gondoljátok át, lesz-e rá elég erőforrás. És messze nem csak anyagi szempontból, egy gyereknek legalább annyira szüksége van a figyelemre, mint a cipőre.

     

  3. Elég erős a házasságotok?


    20 év nagyon hosszú idő, bármi történhet. Összehasonlításképpen: Magyarországon évente átlagban kevesebb, mint 50.000 házasságot kötnek, de majdnem 20.000 válást mondanak ki. Viszont válás esetén a babaváró hiteltartozását mindkét felvevő fél tovább viszi, ráadásul a kamatmentesség is megszűnik. Éppen ezért mielőtt aláírjátok az igénylőlapot, gondoljátok át, hogy kibír-e a kapcsolatotok még 20 évet. Gondoljatok arra is, hogy mi lesz a házasságotokkal, ha születik (még) egy, kettő vagy akár három gyerek. Lesz elég időtök egymásra,
    vagy minden a gyerekek körül forog majd?

     

  4. Biztos, hogy Magyarországon maradtok 20 évig?


    Ha mindketten elhagyjátok az országot, egész pontosan megszűnik az állandó lakcímetek Magyarországon, akkor a teljes felvett kamattámogatást vissza kell fizetni, ráadásul egy összegben és 120 napon belül. Természetesen lehet attól valakinek állandó magyarországi lakcíme, hogy külföldön vállal munkát. Viszont a külföldi TB-jogosultságnak sokszor feltétele, hogy az igénylő hivatalosan az adott országban éljen. Ugyanez a feltétel lehetséges például  gyerekek iskolai vagy óvodai beiratkozásánál. Tehát nagyon át kell gondolni a babavárót, ha mindketten külföldi munkavállaláson gondolkoztok.

     

  5. Mire költöd a babaváró hitelt?


    10 millió forint nem kevés pénz, ezért már a hiteligénylés előtt döntsétek el, mire fogjátok felhasználni. Nem fog kifolyni a kezeid közül a pénz, ha minden egyes fillér helyét előre megtervezed.


    Babaváró lakásvásárlásra


    A babaváró hitel gyakorlatilag szabad felhasználású, arra költöd, amire akarod, tehát akár ingatlant is vehetsz belőle. Az egyetlen kitétel, hogy ha a babaváró felvétele után 90 napon belül jelzáloghitelt igényelsz, akkor a babaváró hitel maximum 75%-a használható lakáshitel önerő fedezésére. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a babavárót folyósító banknál vagy egy másiknál vesszük fel a jelzáloghitelt.


    A babaváró támogatást lakáshitel kiváltására is felhasználhatod. Korábban elterjedt az a tévhit, hogy nem lehet hitelt kiváltani babaváróval, ezt az MNB egyértelműen cáfolta. Jó tudni viszont, hogy a hitelkiváltásra a hitelt folyósító bank szabályai vonatkoznak, ezért náluk érdemes érdeklődni a pontos feltételekről.


    Babaváró befektetésre


    Ha jelen pillanatban nincs szükséged 10 millió forintra, de biztos jön legalább egy gyerek, a babaváró hitel feltételei verhetetlenek. Az évi 0,5 százalékos kezességvállalási az egyetlen költség, tulajdonképpen ennyibe “kerül” a babaváró. Ez havi 5.000 forintnál is alacsonyabb díj, a havi törlesztő többi része mind a hiteltartozásból összegből jön le. kínál hitelt több jóval kedvezőbb befektetési lehetőség is van a piacon.

    Több, évi 0.5 százaléknál jóval kedvezőbb hozamú, gyakorlatilag kockázatmentes befektetés létezik ma Magyarországon. Másképp mondva kevesebbet fizetsz a hitel kamatára, mint amennyit hoz, ha befekteted. Ezért például érdemes megfontolni a babaváró hitel állampapírokba történő befektetését. 

 

Ne hamarkodjátok el a döntést!

 

Mint láthattuk, a gyerekvállalás hatalmas felelősség minden szempontból. Mivel itt emberek életéről és jövőjéről van szó, ne hamarkodjátok el a döntést, számoljatok utána a dolgoknak, beszéljétek át, hogyan és hány gyereket tudtok majd felnevelni.
 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!