Babaváró hitel örökbefogadás

Fontos ponton módosult a babaváró hitel: több száz család számára nyílt meg a lehetőség

Babaváró hitel örökbefogadás

Fontos ponton módosult a babaváró hitel: több száz család számára nyílt meg a lehetőség

Veres Patrik
2021-02-16 Frissítve: 2022-01-18
2021-02-16 Frissítve: 2022-01-18
12426422

Eddig kizárt családok számára válik elérhetővé a babaváró hitel egy jogszabály-változásnak köszönhetően. A legfeljebb 10 millió forint hitel vissza nem térítendő támogatássá is alakítható.

 

Az örökbefogadás eddig sem jelentett kizárást a babaváró hitel igénylése során, ám korábban csak újszülötteknél volt érvényesíthető a kamattámogatás, a törlesztés szüneteltetése és több gyermek vállalása esetén a visszatérítés. 

 

Akik a babaváró hitel indulása óta egy idősebb gyermeket fogadtak örökbe, elestek a legfeljebb 10 millió forintos kölcsön kedvezményeitől.

 

Ezen a hátrányos helyzeten változtatott egy nemrégiben történt jogszabály-módosítás. Így már azoknak is lehetőségük van a babaváró hitel kihasználására, akik korábban nem élhettek az akár 10 millió forintos lehetőséggel. 

 

A módosítás alapján az örökbefogadás időpontja lesz a meghatározó a babaváró hitel feltételeinek történő megfelelés szempontjából, nem pedig a gyermek kora.

 

Kedveznek azoknak, akik eddig kimaradtak

 

Azok az örökbefogadó szülők, akik nem újszülött, hanem már idősebb gyermeket fogadtak örökbe 2019. július 1. (a babaváró hitel indulása) és 2020. december 29. (a helyzetet megszüntető jogszabály megjelenése) között, visszamenőleg érvényesíthetik a babaváró hitel gyermekre vonatkozó kedvezményeit.

 

Abban az esetben, ha már felvették a babaváró hitelt a fenti időszakon belül, március elsejéig érvényesíthetik a törlesztési szüneteltetést és a kamatmentességet, vagy több gyermek estén a fennálló tartozás részleges vagy teljes elengedését. 

 

Mit tehet, aki most venné fel a kölcsönt?

 

Azokra nem vonatkozik az új határidő, akik a babaváró  hitel megjelenése és 2020. december 29. között fogadtak örökbe gyermeket, még nem vették fel a kölcsönt, mert a jogszabály-változás előtt nem voltak jogosultak a támogatásra. Ők a hitelszerződés aláírása után az örökbefogadásról szóló határozat és a szüneteltetésre vonatkozó kérelem 60 napon belüli bemutatásával használhatják ki a babaváró hitel kedvezményeit – ez egy gyermek esetén a törlesztés 3 éves szüneteltetését jelenti.

 

Azok számára, akik a jövőben fogadnak örökbe és vennék fel a babavárót fontos, hogy a kamatmentesség vagy átvállalás teljesüléséhez az előtt kell aláírni a babaváró hitelre vonatkozó hitelszerződést, hogy az örökbefogadásról szóló határozatot kiállították volna. 

 

Lakásfelújításhoz vagy lakásvásárláshoz is jól jöhet

 

A babaváró hitel szabad felhasználású, tehát akár az örökbefogadott gyermek taníttatására vagy a neveléssel, gondozással járó költségek fedezésére is felhasználhatjuk. Akár félre is tehetjük és kamatoztathatjuk például biztonságos, de magas hozamú babakötvényben vagy Magyar Állampapír Pluszban is. 

 

10 millió forint már kiteheti egy kisebb lakás árának nagy részét, sőt, a babaváró hitel 75 százaléka önerőként is beszámítható egy ingatlanvásárlás során, ha nem rendelkeznénk elegendő megtakarítással. Családalapítást tervezve érdemes élni az akár 10 millió forintos csokkal is, amely mellé igényelhető kedvezményes kamatozású csok-hitel is. Itt sem kizáró ok az idősebb örökbefogadott gyermek. A csok részleteit itt gyűjtötte össze a Bank360.

 

Nem csak lakásvásárlás, hanem akár a meglévő ingatlan felújítása is kifizethető a babaváró hitelből, ha az új jövevény számára alakítanánk ki egy szobát. Felújítás esetén érdemes a január eleje óta elérhető lakásfelújítási támogatással is számolni, hiszen az állam legfeljebb 3 millió forintig támogatja az anyag- és munkaköltséget. A Bank360 oldalán nem csak a részleteket ismerhetjük meg, de azonnal ellenőrizhetjük a felújítási támogatásra való jogosultságot.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!