Lakásfelújítási támogatás

Júniusban indul az új lakásfelújítási támogatás

Lakásfelújítási támogatás

Júniusban indul az új lakásfelújítási támogatás

Bank360 tartalom
2024-03-13 Frissítve: 2024-04-12
2023-03-14 Frissítve: 2024-04-12
31994396

Bejelentette a kormány az új lakásfelújítási támogatás legfontosabb feltételeit. 2024 júniusától akár hétmilllió forintos felújítást is támogat az állam az 1990 előtt épült családi házak esetében, ha energetikai korszerűsítés a cél. Egymillió forintos önrészre lesz szükség, amihez kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a lakók.

Egy új, 108 milliárd forintos keretű otthonfelújítási program indul 2024. júniusban az 1990 előtt épült, vezetékes földgázhálózathoz kapcsolt családi házak számára - erről számolt be a kormány április 5-én. Az új lakásfelújítási támogatást hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, a melegvíz-rendszer és a fűtési rendszer korszerűsítésére, például modernebb gázkazánokra lehet felhasználni. 7 millió forintos beruházási keretre van szükség, ehhez 1 millió forintos önrész kell, a maradék 6 millió forint részben közvetlen, vissza nem térítendő állami támogatás, részben kedvezményes, kamatmentes hitel lesz. 

A hétmillió forintos beruházási érték várhatóan elég lesz a 30 százalékos energetikai felújításhoz a szakember szerint. A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5-3,5 millió forint között mozog majd. Azokban a járásokban, ahol eléri az átlagjövedelem az országos átlag 110 százaléka 3,5 millió forint lesz a hitel, és 2,5 millió forint a támogatás, ahol 75 és 110 százalék közé esik, ott 3 millió forint lesz a hitel és 3 millió a támogatás, ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75 százaléka alá esik (ez 63 járás), ott a maximális 3,5 millió forint adható. Azok a családok, amelyeknek az átlagos jövedelme eléri az országos átlag 130 százalékát - függetlenül attól, melyik járásban tartoznak, csak 2,5 millió forint támogatott kaphatnak. A kamatmentes hitel futamideje 8 év lesz. A hitelt a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet igényelni. 

Az alábbi járásokban lehet nagyobb összegű vissza nem térítendő támogatást igényelni:

Az átlagosnál magasabb jövedelmű járásokban a hitelösszeg lehet magasabb, a vissza nem térítendő támogatás összege pedig kisebb:

A program bejelentésére régóta vártak a lakástulajdonosok. 2023 szeptemberében a magyar kormány Európai Bizottságnak benyújtott Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének REPowerEU-fejezetének társadalmi vitára bocsátott tervezetéből derült ki, hogy a lakóépületek energiahatékonyságának javítására új támogatási program indulhat. Abban az anyagban 224 milliárd forint keretösszeg szerepelt, a most közzétett keretösszeg végül 108 milliárd forintról szól, amely megközelítőleg 20 ezer ingatlan korszerűsítésére lehet elegendő. A korábbi tervezet szerint a támogatást lakóépületek energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz igényelhetik pályázaton magánszemélyek, társasházi lakóközösségek (tulajdonostársak) vagy lakásszövetkezetek. 

A cél az, hogy a beruházással 30 százalékkal csökkenjen a lakóépület energiafogyasztása, amit tanúsítvánnyal is igazolni kell majd. A program várhatóan jelentősen csökkenti majd az energiafelhasználást, a lakók könnyebben bekerülhetnek a rezsicsökkentés sávhatára alá. Fontos, hogy a korszerűsített ingatlanban életvitelszerűen lakjanak a lakók.

Az EU-s terv programjában nem támogatható fosszilis energiahordozót (földgáz, szén) felhasználó berendezés beszerzése, cseréje. Továbbá a megújuló energia alapú villamosenergia-termelés sem támogatható ennek a pályázatnak a keretében.

A tervezet szerint főtevékenységként támogatható:

 • az épületek hőtechnikai adottságainak javítása (mint például a hőszigetelés és nyílászáró csere);
 • épületekhez köthető villamostechnikai eszközök fogyasztásának csökkentése;
 • épületek fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése;
 • megújuló energia alapú hőtermelő rendszerek beépítése.

A lakóépület éves energiafelhasználásának 30 százalékos csökkenését a hiteles energetikai tanúsítvány igazolná az uniós terv szerint. A pályázónak a beruházás előtt, majd azt követően is energiatanúsítványt kell készíttetni kijelölt szakemberrel. Kötelező igénybe venni a pályázat előkészítése és megvalósítása során „az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer” (EKR) szerinti kötelezett szervezetek (energiaszolgáltató vagy energiakereskedő) vagy valamely nem kormányzati szervezet épületenergetikai tanácsadási szolgáltatásait is.

 

Az első és második Otthonfelújítási Program különbségei

 

A 2024 júniusában induló másodikat megelőző első otthonfelújítási támogatás az Otthonfelújítási Program keretében 2022. december 31-ig volt elérhető. A lakásfelújítási támogatással akkor az állam akár hárommillió forinttal, a költségek maximum 50%-ig hozzájárult a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújításához. A 2024 júniusában induló, illetve a korábbi otthonfelújítási támogatás között több különbség is van:

 • a korábbi lakásfelújítási támogatás előfeltétele volt, hogy az igénylőnek legyen gyermeke (vagy gyermeket várjon),

 • az első lakásfelújítási támogatást bármilyen lakóingatlanhoz (tehát lakásokhoz is) fel lehetett venni, a mostanit viszont csak vezetékes gázhálózatba kötött családi házakhoz,

 • a korábbi támogatást szinte bármilyen felújítási munkára fel lehetett használni, a mostanit azonban csak meghatározott energetikai korszerűsítésekre,

 • az előző támogatásnak nem volt meghatározott keretösszege, a júniusra tervezett programra viszont 108 milliárdot hirdettek meg, ami várhatóan körülbelül 20 ezer ingatlan felújítását fedezi majd. Vagyis a támogatást nem fogja tudni mindenki igénybe venni, akinek szüksége lehet rá.

 

Az alábbiakban a már lezárult első otthonfelújítási program részletei olvashatók. Az új lakásfelújítási támogatással kapcsolatos részletekkel folyamatos frissítjük oldalunkat. 

 

2022 végéig élt az első lakásfelújítási program

 

Az első, 2022 végéig élő Otthonfelújítási Program keretében a támogatáshoz a számlákat az otthonfelújítási munkák befejezése utáni 60 napon belül kellett benyújtani a Magyar Államkincstárnak (MÁK), tehát a költségeket utólag térítették meg. A munkálatok elkezdéséhez elengedhetetlen volt az önerő. Erre a kedvezményes, támogatott hitel is lehetőséget nyújtott a programban.

 

Az első otthonfelújítási támogatás feltételei

Itt foglaltuk össze az első, 2022 végéig élő otthonfelújítási támogatásra vonatkozó minden információt. A legfontosabbak:

 

Maximális támogatás összege:3 millió forint
Költségek maximális támogatásának mértéke:50%
Igénylés határideje:2022. december 31.

 

További részletek:

 

 • Akár egy 6 millió forintos felújítás is elvégezhető
 • 3% kamatozású kedvező lakásfelújítási hitelt biztosít az állam
 • A költségeket utólag térítik meg
 • Mindenfajta lakásfelújítási munkára igénybe vehető az Otthonfelújítási Program
 • Legalább egy gyerek neveléséhez kötött az otthonfelújítási támogatás
 • Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkezni az igényléskor
 • Feltétel a köztartozás mentesség
 • Minden család csak egyszer veheti igénybe a lakásfelújítási támogatást

 

Lakásfelújítási hitel 3%-os kamattal

 

A lakásfelújítási támogatást utólag lehet kérni. A szükséges önerő biztosításához maximum 6 millió forint államilag támogatott lakásfelújítási hitel (otthonfelújítási kölcsön) igényelhető.

 

A feltételek:

 

 • A maximális hitelösszeg 6 millió forint 
 • A maximális futamidő 10 év
 • Az otthonfelújítási kölcsön jelzálog alapú
 • Ingatlanfedezet szükséges hozzá
 • A bank jelzálogjogot jegyez be a támogatott ingatlanra
 • A kölcsön kamata: 3%
 • A kamat fix
 • Az állami kamattámogatás a teljes futamidő alatt biztosított
 • A lakásfelújítási támogatásból történő előtörlesztés díjmentes
 • A lakásfelújítási támogatás 2022. december 31-ig igényelhető

 

Lakásfelújítási hitel előtörlesztés a támogatásból

 

Az előtörlesztés a lakásfelújítási támogatásból díjmentes. A támogatás jóváírását követően a bank 10 napon belül újraszámolja az otthonfelújítási kölcsön havi törlesztőrészleteit. A futamidő nem változik. Az egyéb előtörlesztésre és a végtörlesztésre a bank díjat számíthat fel.

 

Mindent számlával kell igazolni

 

Akár 3 millió forint otthonfelújítási támogatást biztosít az állam, a költségek maximum feléig. Minden anyagbeszerzést és munkadíjat számlával kell igazolnod, és a munkálatok elvégzéséhez vállalkozói szerződést kell kötnöd a szakemberekkel.

 

Nem lehet kétszer elszámolni ugyanazt a számlát

 

A pontos feltételek:

 

 1. A lakásfelújítási támogatásnál nem számolhatók el azok a költségek, amelyeket csok vagy falusi csok igénylése során egyszer már elszámolt az igénylő.
 2. Ugyanez visszafelé is igaz, tehát akkor sem lehet több helyre benyújtani egy számlát, ha először az otthonfelújítási támogatás igénylése történik meg.

 

A fele-fele arány szabály

 

Fele-fele arányban számolhatod el az anyagköltséget és a munkadíjat az állami otthonfelújítási támogatás igénybevételénél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy másfél milliós munkadíj elszámolásához legalább ugyanennyi anyagköltség számlával való alátámasztására van szükség ahhoz, hogy a teljes költségek felét visszatérítse az állam. Illetve azt is jelenti, hogy a lakásfelújítási támogatás segítségével akár egy 6 millió forintos felújítás is elvégezhető 50%-os állami költségtámogatással.

 

Az otthonfelújítási támogatás igénylése

 

Az igénylés folyamata teljes mértékben elektronikusan (online) is intézhető az ügyfélkapun keresztül. Minden szükséges formanyomtat letölthető a MÁK honlapjáról

Beadható az igénylés postai úton, vagy személyesen is, bármelyik kormányablaknál.

Természetesen személyes ügyintézésre is van lehetőség a kijelölt hivatalokban, a formanyomtatványokat itt lehet letölteni.

 

Szükséges nyomtatványok

 

 1. Otthonfelújítási támogatás Kérelem
  Ez maga az igénylés, itt kell megadni az adatokat, és ehhez kell csatolnod a többi dokumentumot a kapcsolódó részletes útmutató alapán.
  1. Együttes igénylés
   Ha a házastárs vagy élettárs ugyanarra a lakcímre van bejelentve, együttesen kell igényelni a támogatást. Ebben az esetben ki kell tölteni a 2. sz. mellékletet a házastárs, illetve élettárs adataival.
  2. Gyermekek
   A kérelemben az összes olyan gyereket fel kell sorolni, akik alapján igényelhető a támogatás. A nagykorú gyermekeket a 3.sz. mellékleten kell feltüntetni.
 2. Dokumentumlista
  A dokumentumlistán kell felsorolnod, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatoltál az igényléshez. Beküldés előtt ellenőrizd, hogy minden itt felsorolt dokumentumot csatoltál-e, illetve minden csatolt dokumentumot felsoroltál ebben a listában.
 3. Mellékletek
  Az otthonfelújítási támogatás kérelemhez 5 melléklet csatolható. A 1. sz. mellékletet mindenképp csatolni kell, a többit csak szükség esetén.
  1. sz. melléklet: Nyilatkozatok
   Ezt a mellékletet kötelező csatolni a lakásfelújítási támogatás iránit kérelem benyújtásakor. A nyilatkozat az alábbiakat tartalmazza:
   • Büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozatokat a megadott adatok valódiságáról
   • Nyilatkozat arról, hogy először igényled a támogatást.
   • Nyilatkozat arról, hogy egyik kivitelező vagy munkát végző vállalkozó sem közeli rokonod.
   • Nyilatkozat, hogy rendelkezel a kért TB-jogviszonnyal
   • Ha vettél fel falusi csokot, akkor ide kell csatolni a költségvetést és a már elszámolt, illetve elszámolásra váró számlák másolatát, amiket már elszámoltál, vagy tervezel elszámolni.
   • Ha lakásfelújítási hitelt is igényelsz, akkor a hitelszerződést is csatolnod kell
   • Ha lakásfelújítási hitelre szeretnéd igénybe venni jelzáloghitel elengedést, akkor a hitelre vonatkozó banki igazolást is mellékelned kell.
  2. sz. melléklet: A házastárs vagy élettárs nyilatkozata
   Ezt a nyilatkozatot csak együttes igénylés esetén kell beadni. A fenti részbe kell beírni az házastárs, illetve élettárs adatait, az alsóba pedig a kérelmet benyújtó igénylőét. Erre azért van szükség, mert az otthonfelújítási támogatást jogilag csak egy személy kérheti a MÁK-tól. Viszont a másik félnek (házastársnak, élettársnak) írásban hozzá kell járulnia, hogy az igénylő együttes igénylőként nyújtsa be a kérelmet.
  3. sz. melléklet: A nagykorú gyermek nyilatkozata
   Ez egy adatkezelési nyilatkozat, amelyben a nagykorú, de 25 év alatti kedvezményezett gyermek hozzájárul az adatai ellenőrzéséhez és kezeléséhez.
  4. sz. melléklet: Lemondó nyilatkozat
   Ez a mellékletet akkor kell kitölteni, ha a másik szülő lemond a javadra a támogatásról. Ezt nyilatkozatot csak akkor kell mellékelni, ha egyedülállóként igényelsz lakásfelújításra támogatást, de mindkét szülő lakcímére be vannak jelentve a támogatásra jogosult gyerekek, akik után jogosult lenne a támogatásra.
  5. 5. sz. melléklet: A kivitelező nyilatkozata napelemes rendszer telepítése vagy cseréje esetén
   Értelemszerűen csak akkor kell kitölteni, napelemes rendszert telepíttetsz vagy cseréltetsz. Fontos, hogy a kivitelező kell nyilatkoznia, nem neked. A napelemre vonatkozó munkadíj és anyagköltség együttesen knem lehet több, mint 450 000 Ft/KWp.
 4. Számlaösszesítő
  Egy táblázatba kell felvinned a támogatáshoz kötődő összes. Elektronikus formában a word nyomtatványt kell kitölteni, vagy ki lehet tölteni kézzel a kinyomtatott pdf-et.

  Többfajta anyagköltség és munkadíj elszámolás

  Külön kell felvezetni a munkadíjat és az anyagköltséget. Minden egyes munkálatot külön sorba felvinni, akkor is, ha ugyanaz a cég végzi el őket. Tehát kétszer kell felvezetni a táblázatba, ha ugyanaz a vállalkozó rakja be az új nyílászárókat és szigeteli a lakást. Az első sorban a nyilászáró csere, a másodikban pedig a szigetelés szerepel.
 5. Vállalkozói szerződések
  Minden kivitelezővel kötelező írásbeli szerződést kötni, és a szerződések másolatát kötelező csatolni a lakásfelújítási támogatás igényléséhez. A kivitelezőkkel való szerződéshez a MÁK biztosít egy vállalkozói szerződést mintát. A legegyszerűbb ezt a sablont használnod.
 6. Hiánypótlás
  Ezt csak akkor kell csatolni, ha a MÁK hiánypótlásra szólított fel. A hiánypótlás fedlap egy nyomtatvány, amely az eredeti otthonfelújítási támogatás számára hivatkozik

Kötelezően csatolandó dokumentumok:

 • Lakcímkártya másolatok
  • Saját
  • Gyerekek
  • Házastárs
 • Fényképes személyazonosító másolata (személy igazolvány, vagy útlevél, vagy jogosítvány)
 • Minden vállalkozói szerződés másolata
 • Minden számla másolata
 • A kifizetést igazoló banki kivonat (átutalásos számlák esetében)
 • Számlaösszesítő
 • 1. sz. nyilatkozat

Ezen felül, ha szükséges:

 • Örökbefogadási engedélyező határozat a gyámhatóságtól (örökbefogadott gyerekek esetében)
 • A terhesgondozási könyv másolata vagy az orvos igazolása a várandósságról
 • Nyilatkozat, hogy 60 napon belül bemutatásra kerül a születendő gyerek születési anyakönyvi kivonata
 • Megváltozott munkaképességről szóló határozatok (25 éven felüli gyerek esetében)
 • Gyámhatósági határozat (csak akkor kiskorú gyermek kirendelt gyámja az benyújtó)
 • Osztatlan közös tulajdon esetén a használati megosztás szerződés illetve az erről szóló bírósági végzés
 • Külföldi munkavállalók esetében a külföldi TB jogviszony igazolására vonatkozó dokumentum és a hiteles magyar fordítás

Az otthonfelújítási támogatás igénylésének lépéseiről még részletesebben itt írtunk.

 

60 napos határidő

 

Az igénylést, a kivitelezői szerződéseket, valamint az anyagköltségről és munkadíjról szóló számlákat és a számlaösszesítőt az utolsó munkálatok befejezését követő 60 napon belül kell a MÁK-nak kell benyújtani. A kérelemhez ekkor kell csatolni a szükséges nyilatkozatokat.

 

Gyors ügyintézés

 

 • Az Otthonfelújítási Program feltételeit tartalmazó 518/2020. kormányrendelet szerint a MÁK-nak 30 napos elbírálási idő áll a rendelkezésre a támogatás megítélésére.
 • Az ezt követő 5 napon belül utalniuk kell az összegét.
 • Az elbírálás ideje független az igényelt otthonfelújítási támogatás összegétől.
 • A beérkező igényléseket a MÁK a beérkezés sorrendjében fogja elbírálni.

 

Államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön - jogosultság

 • Az otthonfelújítási hitel rendelet alapján a kölcsönt azok igényelhetik, akik jogosultak lakásfelújítási támogatásra.
 • A jogosultságot a hiteligényléskor a hitelfolyósító intézet ellenőrzi.

A jogosultság pontos részletei itt találhatók.

 

Az lakásfelújítási hitel igénylés menete

 1. A lakásfelújítási hitelt bankoknál kell igényelni
 2. A hitelre való jogosultságot a bank bírálja el. A feltételek megegyeznek a lakásfelújítási támogatás feltételeivel.
 3. A bank a hitelképességet is vizsgálja
 4. A bank pozitív bírálat esetén folyósítja a hitelt
 5. A folyósítástól számított 1 éven belül be kell fejezni a munkálatokat
 6. A lakásfelújítási támogatáshoz be kell nyújtani a feltételeknek megfelelő számlákat, és a jogosultságot alátámasztó dokumentumokat
 7. A Magyar Államkincstár (MÁK) elbírálja az igénylést a támogatásra. Fontos, hogy a támogatás igénylésének pillanatában kell megfelelni!
 8. A MÁK pozitív bírálat esetén folyósítja a támogatást
 9. A támogatás összegét előtörlesztésre lehet fordítani. Ezáltal csökken a havi törlesztő összege, a futamidő viszont nem.

A kamattámogatás megszűnése

A lakásfelújítási kölcsön egy államilag kamattámogatott hitel. Ha nem felelünk meg bizonyos feltételeknek, a kamattámogatás megszűnik és piaci kamatozású jelzáloghitellé válik a konstrukció.

A következő esetekben szűnik meg az állami kamattámogatás:

 1. Ha nem állít ki a MÁK támogatói okiratot (ez a lakásfelújítási támogatásra való jogosultságot igazolja) az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül az otthonfelújítási kölcsön segítségével megvalósult munkálatokról.
 2. Ha a megállapított lakásfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási hitel összegének 25%-át.

A kamattámogatás visszafizetése

A kamattámogatást vissza kell fizetni a hitelintézetnek: 

 • egy összegben,
 • a kamattámogatásra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül.

Kivétel, ha a hiteligénylés és a lakásfelújítási támogatás igénylése között a támogatott gyermek elhalálozott, vagy a magzat elhalálozott, illetve halva született. 

 

Lakásfelújítási támogatás és jelzáloghitel elengedés

 

Ha a család egy időben veszi igénybe a lakásfelújítási hitel előtörlesztésére az otthonfelújítási támogatást és a jelzáloghitel elengedést, akkor:

 1. az otthonfelújítási támogatás összege nem lehet magasabb, mint a számlával igazolt felújítási összeg, valamint
 2. az otthonfelújítási kölcsöntartozásra igénybe vett jelzáloghitel-csökkentési támogatás összegének különbözete

 

Széleskörű Otthonfelújítási Program

 

Az otthonfelújítási támogatás beltéri és kültéri munkálatokra is elszámolható. Felhasználási köre jóval bővebb, mint a korszerűsítésre igényelhető csok. Így például igénybe vehető akár lakásfestésre vagy konyhafelújításra is.

Az alábbi munkákra igényelhető lakásfelújítási támogatás:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a  megújuló energiaforrások
 • alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a  külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje,
 • párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje (erre a célra külön napelem pályázat is indult),
 • belső tér felújítása, ideértve
  • a  lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását,
  • festését, tapétázását
  • a galériaépítést,
  • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az  igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a  12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
 • szellőztető rendszer beépítése,
 • szennyvíztisztító ülepítő medence létesítése.

 

Mi a különbség a lakásfelújítási támogatás és a csok / falusi csok között?

A csok támogatás nem költhető felújításra, a falusi csok bizonyos feltételek szerint viszont igen.

Ebben a táblázatban összefogaltuk a különbségeket.

Lakásfelújítási támogatás és falusi csok különbségek
 Lakásfelújítási támogatásFalusi csok
Hol vehető igénybe?bárholcsak a preferált településeken
Mire igényelhető?felújításra sokkal szélesebb körbencsak  meghatározott korszerűsítésre, bővítésre, 
Kell-e hozzá meglévő gyerek?igen (12 hetesnél idősebb magzat) nem (elég vállalni)
Mitől függ a támogstás összege?a felújítási munkák költségétőla gyermekek számától
Mennyi a maximális támogatás?3 millió forint, de legfeljebb a költségek fele
 • Egy gyerek után: 300 ezer forint
 • Két gyerek után: 1,3 millió forint
 • Három vagy több gyerek után: 5 millió forint
Mennyi a maximális hitelösszeg?6 millió forint
 • Két gyerek után: 10 millió forint
 • Három vagy több gyerek után: 15 millió forint
Van előtörlesztési kötelezettség?igen (az otthonfelújítási támogatás összege)nincs
Hogyan folyosítják?A munkálatok befejezése utánA munkálatok előtt
Kell előzetes terv és költsgvetés?NemIgen
Hogyan ellenőrzhetik?A folyósítás utáni 6 hónapbanA teljes támogatási időszak alatt

 

A két támogatás fajta akár egyszerre is igénybe vehető, de egy számlát csak az egyikhez lehet benyújtani elszámolásra. Hasonlóképpen lehet eyszerre igényelni lakásfelújítási hitelt és kedvezményes falusi csok hitelt.

 

Az igénylőre vonatkozó feltételek

 

 • Csak azok a nagykorú, cselekvőképes természetes személyek vehetik igénybe akik legalább egy, 25 évesnél nem idősebb gyereket nevelnek az otthonukban, ideértve a 12 hétnél idősebb magzatot is.
  • Nem számít viszont a gyermek életkora, ha fogyatékossággal él, és a szülő otthongondozási díjra jogosult utána.
 • További feltétel a magyar állampolgárság, vagy
 • ha külföldi állampolgár az igénylő a szabad mozgás és három hónapot meghaladó tartózkodás joga Magyarország területén.
 • Nem lehet köztartozása az igénylőnek
 • Az igényléskor magyarországi TB biztosított jogviszonnyal rendelkezik, és
 • legalább 1 éves magyar vagy külföldi TB jogviszonnyal rendelkezik legfeljebb 30 napos megszakítással.
 • Közmunkások nem igényelhetik a támogatást.
 • A támogatási kérelem beadásakor kell megfelelni a feltételeknek.

 

Csak egyszer igényelhető

 

Az Otthonfelújítási Program keretében lakásfelújítási támogatást minden család csak egyszer vehet igénybe, akkor is, ha nem vették fel a teljes hárommilliós összeget. Az ingatlan eladásakor ugyanakkor nem kell visszafizetni a támogatást.

 

A támogatást személyhez, és nem ingatlanhoz kötött. Tehát kaphatsz te is támogatást olyan ingatlanra, amelyre már korábban igényeltek felújítási támogatást, kivéve akkor, ha az előző tulajdonos közeli hozzátartozód.

 

Szintén nem kapod meg a támogatást, ha bármekkora tulajdonrésze maradt az előző tulajdonosnak az otthonfelújítási program keretében támogatott ingatlanban.

 

Mivel egy igénylő egyszer igényelhet támogatást, ezért, ha eladod a felújított ingatlant, egy másikra már nem tudsz támogatást felvenni.

 

Együttes igénylés

 

Az azonos lakóhellyel rendelkező házastársakra vagy élettársakra az alábbi feltételek vonatkoznak:
 

 • csak együtt igényelhetnek lakásfelújítási támogatást
 • egyiküknek sem lehet köztartozása
 • Legalább egyiküknek kell csak a TB jogviszonyra vonatkozó feltételt teljesíteni
 • Bármelyik házastárs vagy élettárs ügyfélkapuján keresztül elindítható az igénylés

 

TB jogviszony

 

A támogatás feltétele, hogy legalább az egyik szülő minimum egy éves, folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezzen.

 

A TB jogviszony származhat:

 • munkaviszonyból
 • vállalkozói jogviszonyból (ideértve katás vállalkozást is),
 • középfokú vagy felsőoktatási nappali tagozatos hallgatói jogviszonyból,
 • GYED-ből,
 •  nyugdíjasok kiegészítő tevékenységéből.


Akkor tekinthető  a TB jogviszony olyamatosnak, ha egy év alatt összesen kevesebb, mint 30 nap megszakítás történt benne.

 

Külföldi TB jogviszony

 

A támogatás külföldi TB jogviszony igazolásával is igénybe vehető, de az igénylés pillanatában hazai TB jogviszonyra van szükség.

 

Munkanélküliekre vonatkozó feltételek

 

A koronavírus járványra való tekintettel az állam az utolsó három hónap esetében az álláskeresési járadékot is figyelembe veszi. Továbbra sem érhető el a otthonfelújítási támogatás azok számára, akik az igénylést megelőző 180 napban a közfoglalkoztatási jogviszonyban álltak (közmunkások).

 

Az úgynevezett “magunk után fizetett TB” ugyan egészségügyi szolgáltatás igénybevételére jogosít, de nem számít TB-biztosított jogviszonynak, ezért kizáró ok az igénylésnél. 

 

Lakástakarékkal együtt is felhasználható

 

A lakásfelújítás során ugyanazokat a számlákat el lehet számolni a lakástakarékpénztár (LTP) megtakarítás, valamint a lakásfelújítási támogatás terhére is. Ennek köszönhetően több állami támogatást felhasználva lehet felújítani az ingatlant. A részletes számolást ebben a cikkben találod.
 

Legalább egy éve az ingatlanban kell lakni - de vannak kivételek

 

Az otthonfelújítási támogatást igénylő családnak (a szülőknek és a gyerekeknek) legalább egy éve a támogatással érintett lakásban kell élniük az igénylésnél.

Kivéve, ha

 • az anya várandós,
 • még nincs egy éves a nevelt gyermek,
 • még nincs egy éve, hogy aláírták az adásvételi szerződést a támogatásban érintett ingatlant,
 • a szülő szolgálati lakásban él. 

 

Minimum 50%-os tulajdoni hányad szükséges

 

A rendelet szerint további feltétel az ingatlannal kapcsolatban, hogy a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylő(k)nek. 

 

A gyermeknek a támogatott ingatlanban kell életvitelszerűen tartózkodniuk
 

Minden támogatott gyereknek az ingatlanban kell élnie, akkor is, ha már nagykorú, de nincs 25 éves. Ha nem él gyerek a támogatott ingatlanban, akkor nem lehet támogatást igényelni.  A gyerek lakcímkártyája igazolja, hogy hol tartózkodik életvitelszerűen.

 

Tehát a gyermek csak akkor számít, ha ő is abban a lakásban él, amire a lakásfelújítási támogatást igénylitek. Ha van olyan gyermeketek, aki már nem él veletek, akkor őt nem vehetitek figyelembe az igénylésnél. Ha csak olyan van, aki már elköltözött, akkor nem kaphatjátok meg a lakásfelújítási támogatást.

 

Hátrányok

 

Fontos kiemelni, hogy az otthonfelújítási támogatás összegét utólag folyósítja az állam, ezért mindenképpen fontos, hogy nézd meg a felújítás előtt, hogy kik jogosultak az állami támogatásra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkálatokat előre kell finanszírozni

 

Ha nem áll rendelkezésedre elég pénz, az önerő biztosításához személyi kölcsönt is felvehetsz, amelyet a támogatás folyósítása után akár egy összegben vissza is fizethetsz. Az egyéb finanszírozási módokról itt írtunk.

 

Elutasítás

 

Ha az igénylő nem felel meg a feltételeknek, akkor arról a MÁK-tól fog tájékoztatást kapni. A támogatási kérelem ismételten benyújtható, természetesen a feltételeknek az új igénylés időpontjában is meg kell felelni.

 

Gyakori kérdések

 

Lehet utólagosan igényelni a támogatást a 2021. január 1. előtt befejezett munkákra?

 

Nem. Az otthonfelújítási támogatás csak a 2021. január 1. után megkezdett munkálatokra vehető igénybe.

 

CSOK mellé igényelhető a lakásfelújítási támogatás?

 

Igen. Lehet egyszerre igényelni a két támogatást, fontos azonban, hogy ugyanazt a számlát nem lehet kétszer elszámolni - ezt az államkincstár is ellenőrzi. 

 

CSOK után igényelhető az otthonfelújítási támogatás?

 

Igen. Lehetséges csok-ot igényelni akár csak korszerűsítésre is, és a csok után igényelni a lakásfelújítás támogatására elérhető összeget. Ebben az esetben is arra kell figyelni, hogy egy számlát csak egy támogatással kapcsolatban lehet benyújtani.

 

Falusi csok és otthonfelújítási támogatás igényelhető egyszerre?

 

Igen. A két támogatás egymástól független, és akár egyszerre is igényelhető. Egy számlát viszont csak az egyik támogatáshoz lehet elszámolni.

 

Babaváró mellé igényelhető a lakásfelújítási támogatás?

 

Igen, a babaváró hitel teljesen független az otthonfelújítási támogatástól. A babaváró hitel összege akár az önerő biztosítására is fordítható.

 

A KHR lista kizáró ok a támogatásnál?

 

A negatív KHR lista nem kizáró ok, a köztartozás viszont igen. A lakásfelújítási hitelt viszont nem kaphatsz, ha szerepelsz a negatív KHR listán. 

 

Milyen értékű ingatlanra lehet igényelni a támogatást?

 

Nincs az ingatan értékére vonatkozó megkötés.

 

Elváltak igényelhetik a lakásfelújítási támogatást?

 

Igen, a lakásfelújítási támogatást elváltak is igényelhetik. 

 

Nem házasok igényelhetik a támogatást?

 

Igen. Az otthonfelújítási támogatásnak nem feltétele a házasság, így élettársak és egyszülős családok egyaránt igényelhetik.

 

Hogyan ellenőrzik, hogy tényleg a felújításra fordították a támogatást?

 

A folyósítást követő hat hónapban bármikor ellenőrizhetik kormányhivatalok, hogy az igénylők a támogatást valóban azon munkák elvégzésére fordították, amire igényelték.

 

Hogyan kell visszafizetni a támogatást jogosulatlan igénylés esetén?

 

Ha az államkincstár megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt az otthonfelújítási támogatásnak az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

 

Bútorvásárlásra igényelhető a támogatás?

 

Igen, beépíthető bútor cseréjére, beépítésére igénybe vehető a támogatás - nem beépíthető bútorokra azonban nem.

 

Megosztható a szülők között az otthonfelújítási támogatás?

 

Igen, abban az esetben ha az elvált szülők között megosztott a szülői felügyeleti jog.

 

Ha olyan ingatlant vásároltam, amelynél már folyósították a támogatást, én is igényelhetek?

 

Igen. Az állami otthonfelújítási támogatás családonként jár, nem pedig ingatlanonként.

 

Visszaigényelhető az áfa a számlák után?

 

Nem. Az otthonteremtési program keretében az áfa csak a 2021. január 1. után vásárolt újépítésű ingatlanok esetében igényelhető vissza.

 

Nyugdíjasként igényelhetek otthonfelújítási támogatást?

 

Igen, több esetben is. 1.) ha 25 év alatti a gyermeked van, aki veled él 2.) ha kiskorú rokon kirendelt gyámja vagy, 3.) 25 év feletti megváltozott munkaképességű gyermeked van és rendelkezel TB-jogviszonnyal.

 

Katásként igényelhetek lakásfelújítási támogatást?

 

Igen. A katás jogviszony TB-biztosítotti jogviszonynak számít, így igényelhető a támogatás.

 

Igényelhető a támogatás, ha a támogatottakon kívül valaki másnak haszonélvezeti joga van a támogatott ingatlanon?

 

Igen. A csok-kal ellentétben itt nem kizáró ok, ha a támogatottakon kívül valaki másnak (például egy nagyszülőnek) haszonélvezeti joga van a támogatott ingatlanon.

 

Indulhatok a napelem pályázaton, ha igényeltem lakásfelújítási támogatást?

 

Igen, a kettő nem zárja ki egymást.

 

Kötelező lakásfelújítási hitelt igényelni a támogatás mellé?

 

Nem. A támogatást hitelfelvétel nélkül is lehet igényelni. Szintén lehetséges egyéb, nem államilag támogatott hitelt felvenni az önerőre.

 

Lehet utólagosan igényelni a hitelt 2021. január 1. előtt befejezett munkákra?

 

Nem. A kedvezményes hitel csak 2021. január 1. után megkezdett munkálatokra vehető igénybe.

 

CSOK hitel mellé igényelhető a lakásfelújítási hitel?

 

Igen. Lehet egyszerre igényelni a két hitelt, de ugyanazt a számlát nem lehet mindkettőnél elszámolni.

 

Kötelezően bekerül a jelzálogjog a lakásfelújítási hitellel terhelt ingatlanra?

 

Igen, a kamattámogatott lakásfelújítási hitel jelzáloghitel. Ha nem szeretnéd, hogy jelzálog kerüljön az ingatlanra, a személyi kölcsön jó megoldás lehet. 

 

Beleszámít a JTM-be az otthonfelújítási hitel?

 

Igen, mint minden hitel, a lakásfelújítási is beleszámít a jövedelemarányos törlesztési mutatóba.

 

Miért más bankonként a lakásfelújítási hitel THM-e?

A hitel kamata a rendelet szerint banknál ugyanakkora. Az egyéb költségek viszont bankonként eltérhetnek, ezáltal a THM is más-más lesz.

 

Tájékoztatás

 

Az otthonfelújítási támogatás részleteit a vonatkozó 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet és a 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet rögzíti. A lakásfelújítási támogatással kapcsolatos információk tájékoztató jellegűek, a támogatásra való jogosultságról és a támogatás összegéről kizárólag a Magyar Államkincstár jogosult dönteni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!