új lakásfelújítási támogatás 2024 járáslista

Megvan, hol kapható 3,5 milliós ingyenpénz az új lakásfelújítási támogatásra

új lakásfelújítási támogatás 2024 járáslista

Megvan, hol kapható 3,5 milliós ingyenpénz az új lakásfelújítási támogatásra

Bank360 tartalom
2024-04-12 Frissítve: 2024-04-26
2024-04-12 Frissítve: 2024-04-26
38395561

Közzétették azokat a járásokat, amelyekben a júniusban megnyíló új otthonfelújítási programban a legmagasabb összegű , 3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. A kamatmentes hitellel együtt összesen 6 millió forintos támogatásért júniustól lehet majd jelentkezni.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium egy hete jelentette be az új lakásfelújítási támogatást. A várhatóan 2024 júniusától megnyíló otthonfelújítási programban az 1990 végéig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet pályázni. Egymillió forint önrész mellett összes  6 millió forint támogatást lehet igényelni, aminek egyik része vissza nem térítendő támogatás, a másik pedig maximum 8 éves futamidejű kamatmenetes hitel. (Az eredeti bejelentés szerint csak vezetékes földgázhálózathoz kapcsolt házra lehetett volna igényelni a támogatást, de ez az április 24-i közlés szerint kikerült a feltételek közül. Az eredetileg bejelentett "1990 előtt épült" feltétel pedig "1990 végig megépült"-re változik. A cikket az új információk alapján frissítettük.)

 

A közvetlen támogatás összegét az igénylők jövedelme mellett az befolyásolja, illetve mekkora az átlagjövedelem abban a járásban, ahol a felújítandó ingatlan van. Az alacsonyabb jövedelmű járásokban 3,5 millió forint lehet a közvetlen támogatás és 2,5 millió forint a hitel, míg a magasabb jövedelműekben fordítva.

Lakásfelújítási támogatás

A két minisztérium pénteki közleményében megadta, hogy melyik járásokban lehet 3,5 milliós közvetlen támogatásra pályázni, és hol kapható 3 millió, illetve csak 2,5 millió. 63 olyan járás van, az átlagkereset a tavalyi országos havi bruttó átlagkereset (2023-ban 571 182 forint) 75 százaléka alatt van. Ezekben a közvetlen támogatás 3,5 millió forint lehet, míg a hitelrész 2,5 millió forint. Abban a 96 járásban, ahol az átlagkereset 75 százalék és 110 százalék között van, ott a közvetlen támogatás és a hitelrész 3-3 millió forint lehet. Az országos átlag 110 százaléka feletti átlagjövedelmű 38 járásban a vissza nem térítendő támogatás összeg 2,5 millió forint lehet, míg a hitel 3,5 millió forint. A járások listáját ebben a táblázatban találod:

Lakásfelújítási támogatás Lakásfelújítási támogatás

Amennyiben valakinek a tavalyi bruttó átlagjövedelme meghaladta az országos átlag 130 százalékát (742 560 forintot), akkor a lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt (3,5 millió forint) és a legalacsonyabb támogatási részt (2,5 millió forint) kaphatja.

 

A program lebonyolítója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., műszaki közreműködő szervezete pedig az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. lesz. A magánszemélyek az igényléseiket a kereskedelmi bankok MFB Pontjain tudják majd benyújtani, tehát csak olyan pénzintézetnél lesz erre mód, ahol ilyen van.

 

A közlemény szerint az igénylésre várhatóan nyár elejétől 2026 végéig lesz mód, de az utóbbi időpont alighanem csak elméleti, hiszen a 108 milliárd forintos uniós támogatási keret a 18-20 ezer lakás felújítására lesz elegendő. Szinte biztosra vehető, hogy ez a szám az igénylési lehetőség megnyílta után napokon vagy akár órákon belül betelhet. A minisztériumok szerint a pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet. 

 

A pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe. A programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás: épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal. Elvárás, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás valósuljon meg. Ezt energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni.

Az új lakásfelújítási támogatás részletes feltételeit itt olvashatod el.
 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!