lakáshitelek kamatstopja

Jön az új lakásfelújítási támogatás, júliustól is marad a lakáshitelek kamatstopja

lakáshitelek kamatstopja

Jön az új lakásfelújítási támogatás, júliustól is marad a lakáshitelek kamatstopja

Bank360 tartalom
2024-04-04 Frissítve: 2024-04-23
2024-04-04 Frissítve: 2024-04-23
38242984

Még a héten bejelentik az új otthonfelújítási támogatás részleteit - közölte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a a Világgazdaság és Figyelő TOP 200 győri rendezvényén. Közben az Energiaügyi minisztérium már ki is küldte az erről szóló sajtótájékoztató meghívóját, ezek szerint pénteken délelőtt válik nyilvánossá, hogy mikortól és milyen feltételekkel lehet igényelni az új lakásfelújítási támogatást.

 

Az már tavaly kiderült, hogy a nagy sikerű, de 2022 végén lezárult lakásfelújítási támogatáshoz hasonló programot indít a kormány. Az akkori hírek szerint  lakóépületek energiafogyasztásának 30 százalékos csökkenését célul tűző új otthonfelújítási programban vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt lehet majd igényelni. 

 

2023 szeptemberében a magyar kormány Európai Bizottságnak benyújtott Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének REPowerEU-fejezetének társadalmi vitára bocsátott tervezetéből derült ki, hogy a lakóépületek energiahatékonyságának javítására új támogatási program indulhat. Abban az anyagban 224 milliárd forint keretösszeg szerepelt. Az akkori tervezet szerint a támogatást lakóépületek energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz igényelhetik pályázaton magánszemélyek, társasházi lakóközösségek (tulajdonostársak) vagy lakásszövetkezetek. A cél az, hogy a beruházással 30 százalékkal csökkenjen a lakóépület energiafogyasztása.

 

Azt azonban nem tudni még, hogy a pénteken bejelentendő új otthonfelújítási program feltételei mennyiben egyeznek meg az EU-nak benyújtott korábbi tervben foglaltakkal. Az biztosra vehető, hogy a támogatást célzottan energiahatékonysági korszerűsítésre lehet csak igényelni, szemben az eredeti lakásfelújítási támogatással, amiben sok más korszerűsítésre is megadta az állam az ingyenpénzt és a kedvezményes kamatozású hitelt. 

 

Nagy Márton a rendezvényen azt is bejelentette, hogy július elseje után is fennmarad a kamatstop a változó kamatozású (maximum ötéves kamatperiódusú) lakáshiteleknél. Ezt még 2022 elejétől vezette be a kormány, akkori közlés szerint ideiglenesen, azóta azonban folyamatosan újra meghosszabbítja a hatályát. Így már lassan két és fél éve élveznek védettséget döntően azok, akik korábban rövid kamatperiódusú, BUBOR-hoz kötött változó kamatozású lakáshitelt vettek fel, vagy az egykori devizahitelüket ilyenre cserélték. Időközben az intézkedést kiterjesztették a maximum ötéves kamatperiódusú hitelekre is, amelyeknek más a referenciakamata.

 

A kamatstop alapján az érintett jelzáloghitelek aktuális kamatának meghatározásakor alkalmazott referenciakamat, illetve kamatváltoztatási mutató értéke nem lehet magasabb, mint amennyi az 2021 október 27-én volt.  Ez még éppen a nagy jegybanki kamatemelések és ebből fakadó referenciakamat-emelkedések előtti szinten fixálta a hiteleknél alkalmazható referenciakamatokat. Így az érintett lakáshitelesek azóta is valós piaci kamatokhoz képest nagyon alacsony kamatozás alapján fizethetik a törlesztőrészleteiket.

 

2021. október 27-én 2,4 százalék volt az egyéves BUBOR értéke, ha erre rászámolunk 3 százalékos kamatfelárat, akkor is csak 5,4 százalékos fizetendő kamat jön ki, aminnyiért még most sem kapnak új lakáshitelt az igénylők. Az egyéves BUBOR viszont 7,21 százalék, és várhatóan sokkal alacsonyabb júliusig sem lesz, így a kamatstop megszüntetésével mindenképpen emelkednének az érintettek törlesztőrészletei.  

 

Nagy Márton azt mondta az újabb várható hosszabbításról, hogy a kormány tudja, nem ez a legjobb döntés, de a lakossági fogyasztás fenntartása érdekében szükség van. Magyarul: a kamatstop kivezetése növelné az érintettek törlesztési terheit, és ezáltal csökkentené a vásárlásra költhető jövedelmét.  

 

A miniszter azt is elmondta, hogy eddig a CSOK Pluszra 2000 család jelentkezett, a beérkezett hiteligény 49 milliárd forint.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!