Otthonfelújítási program 2024 lakásfelújítási támogatás

Otthonfelújítási támogatás: így kaphatod meg 6 milliót, indul a visszaszámlálás

Otthonfelújítási program 2024 lakásfelújítási támogatás

Otthonfelújítási támogatás: így kaphatod meg 6 milliót, indul a visszaszámlálás

Bank360 tartalom
2024-05-14 Frissítve: 2024-05-16
2023-03-14 Frissítve: 2024-05-16
31994396

Az új Otthonfelújítási Programban 2024. júniustól akár hétmillió forintos felújítást is támogat az állam az 1990 végéig épült családi házak esetében, ha energetikai korszerűsítés a cél. Egymillió forintos önrészre lesz szükség, amihez kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a lakók. Járásonként eltérő lesz a hitel és a támogatás aránya, mutatjuk, hol mennyi. Az elvártnál nagyobb energiamegtakarítással növelni lehet a támogatás arányát, alacsony jövedelemmel pedig mindenhol a legmagasabb támogatás jár. Itt találod az otthonfelújítási támogatás igénylésének feltételeit. 

Mi az otthonfelújítási támogatás?

Az otthonfelújítási támogatás a 2024-es Otthonfelújítási Program (hivatalos nevén Otthonfelújítási Hitelprogram) keretében lakossági energiahatékonysági korszerűsítésekhez elnyerhető támogatás. Ez Európai Unió által finanszírozott, 108,24 milliárd forintos keretű programban 2024. június 3-tól lehet igényelni a támogatást családi házak felújítására. A pályázat felhívástervezetét április 26-án tették közzé a palyazat.gov.hu oldalon. A kiírás május 6-ig tartó társadalmi egyeztetés után történik meg június elejéig.

A 2024-es otthonfelújítási támogatás feltételei

Az új otthonfelújítási támogatás csak meghatározott ingatlanokhoz lehet igényelni konkrétan felsorolt, energiahatékonyságot növelő korszerűsítésekhez. A támogatás összege maximum 6 millió forint, amelyből a vissza nem térítendő összeg és a kamatmentes hitel aránya az igénylő és a lakóingatlan fekvése szerinti járás jövedelmi viszonyaitól függ. A felújítással igazoltan legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni. 

Az alábbiakban részletesen leírjuk az otthonfelújítási támogatás feltételeit, igénylésének menetét.

Milyen ingatlanokra lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást?

A 2024-es otthonfelújítási támogatást 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra lehet igényelni. (Az eredeti bejelentés szerint csak vezetékes földgázhálózathoz kapcsolt házra lehetett volna igényelni a támogatást, de a pályázati felhívás tervezetéből ez már kikerült a feltételek közül.)

A támogatásból az ingatlanban kizárólag lakáscélú energiafelhasználás történhet a fejlesztéssel érintett ingatlanban. A program keretében lehetőség van arra, hogy a beruházással érintett ingatlan címén vállalkozás székhelye legyen bejelentve, de az ingatlanban tényleges vállalkozási, gazdasági tevékenység folytatása (beleértve a bérlést is) esetén nem támogatott a beruházás. 

Milyen korszerűsítésekhez lehet felvenni a támogatást? 

Az új otthonfelújítási támogatást csak az alábbi energetikai korszerűsítésekre lehet igénybe venni:

 • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
 • nyílászárócsere,
 • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
 • fűtésrendszer korszerűsítése, ami lehet
  • hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje korszerű berendezésekre: kondenzációs kazán,
  • szekunder fűtési kör átalakítása, hőleadó berendezések korszerűsítése vagy cseréje,
  • automatikus központi (hőforrás oldali) és helyi (hőleadó oldali) szabályozások kiépítése.
 • melegvizes puffertartály létesítése,
 • kizárólag az energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó elemként (önállóan nem támogatható) a helyreállításhoz, javításhoz kapcsolódó költségek.

Tisztán fosszilis alapú tüzelőberendezés nem támogatható önálló tevékenységként. A fosszilis tüzelőanyagokon alapuló felújítás kizárólag az erre rendelkezésre álló forráskeret kimerüléséig, de legkésőbb 2024.12.31-ig megkötött kölcsönszerződés alapján támogatható.

Mekkora lehet a támogatás, és mennyi önrész kell hozzá?

A támogatásból 7 millió forintos beruházás valósítható meg. Ehhez 1 millió forintos önrész kell, a maradék 6 millió forint részben közvetlen, vissza nem térítendő állami támogatás, részben kedvezményes, kamatmentes hitel. (Az igénylő ennél nagyobb beruházást is megvalósíthat, de a fennmaradó részt saját forrásból kell előteremtenie.) Ha ennél kisebb beruházást valósít meg, az önrésznek legalább az elszámolható költségek 14,3 százalékát kell kitennie. Az önrészbe beszámíthatók az adminisztrációs költségek, például az elvárt energetikai tanúsítványok ára.

A támogatás (hitel + vissza nem térítendő támogatás) maximális összege 6 millió forint, minimális összege pedig 2,5 millió forint. 

Mekkora energia-megtakarítást kell megvalósítani a felújítási támogatásból?

A korszerűsítés végén épületenként legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarításnak kell megvalósulnia, amit igazolni kell hiteles energetikai tanúsítvánnyal. (A hétmillió forintos beruházási érték várhatóan elég lesz a 30 százalékos energetikai felújításhoz a szakember szerint.)

Ha a hiteles épületenergetikai tanúsítvány a primerenergia-felhasználás csökkenés eléri, illetve meghaladja a kiindulási állapothoz képesti 40 százalékot, akkor az igénylő további 5 százalék vissza nem térítendő támogatásra jogosult a keretösszegen belül. (A teljes támogatási összeg nem lesz nagyobb, de nő a vissza nem térítendő támogatás aránya ezen belül.)

Már az igénylés benyújtásakor meg kell lenni a családi ház energetikai tanúsítványának, csak ezzel együtt fogadhatja be a bank a kérelmet. A beruházás végén egy újabb energetikai tanúsítvánnyal igazolható, hogy az igénylő elérte az elvárt energiamegtakarítást.

Mi történik, ha nem éri el az energia-megtakarítás a 30 százalékot?

Ha a záró energetikai tanúsítvány alapján nem éri el a megvalósított beruházás a 30 százalékos primer energiamegtakarítást, akkor az ügylet szabálytalanná válik és a teljes finanszírozási összeget vissza kell fizetni.

Hogyan számolható ki, hogy mennyi lesz az energia-megtakarítás?

A pályázók segítése érdekében létrehoznak majd egy olyan felületet is - az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. -, ahol a pályázó előzetes kalkulációkat végezhet a várható költségekre és energia-megtakarításra. Az utóbbi megmutatja, hogy a tervezett beruházással elérhető-e a támogatás feltételeként meghatározott, épületenként legalább 30 százalékos energia-megtakarítás. A minisztérium kivitelezői minősítéssel is segíti a lakosságot a megfelelő szakemberek megtalálásában. 

Az igénylők az előkészítés és a megvalósítás során is igénybe vehetnek szakértő segítségét, illetve 

 • az energetikai korszerűsítés előzetes műszaki tartalmának tervezéséhez, 

 • a minimálisan elérendő 30 százalék primer energiamegtakarítás elérésének és 

 • a beruházás becsült költségének előzetes kalkulációjához az ÉMI Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. által közzétett online segédlet vehető igénybe az ofp.emi.hu oldalon.

Mekkora lehet a támogatás és a kamatmentes hitel összege?

A vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes hitel maximális összege 2,5-3,5 millió forint között mozog. Ennek aránya és összege az igénylő(k) és az igénylő(k) lakóhelye jövedelmi viszonyaitól függ.

Azokban a járásokban, ahol a 2023-as havi bruttó átlagjövedelem meghaladja az országos átlag (571 200 forint) 110 százalékát, 3,5 millió forint lehet a hitel és 2,5 millió forint a támogatás. (6 millió forintnál kisebb támogatási összeg esetén a vissza nem térítendő támogatás aránya 41,67 százalék, a hitel aránya 58,33 százalék lehet.) 

Azokban a járásokban, ahol a 2023-as havi bruttó átlagjövedelem az országos átlag 75 és 110 százaléka közé esik, ott 3 millió forint lesz a hitel és 3 millió a támogatás. 

Azokban a járásokban, ahol a 2023-as havi bruttó átlagjövedelem az országos átlag 75 százaléka alá esik (ez 63 járás), ott a maximális 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás adható, és 2,5 millió lehet a hitel. (6 millió forintnál kisebb támogatási összeg esetén a vissza nem térítendő támogatás aránya 58,33 százalék, a hitel aránya 41,67 százalék lehet.) 

Otthonfelújítási támogatás 2024

A lakóhely szerint járás jövedelmi viszonyaitól függetlenül az igénylő(k) jövedelme határozza meg a támogatás és a hitel arányát az alábbi esetekben:

 • Ha az igénylő (vagy a kölcsönigénylő és adóstársa együttes) havi bruttó jövedelme nem éri el a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százalékát (399 840 forintot), akkor bármelyik járásban éljen is, a legmagasabb arányú vissza nem térítendő támogatáshoz juthat. Ez maximum 3,5 millió forint. (6 millió forintnál kisebb támogatási összeg esetén a vissza nem térítendő támogatás aránya 58,33 százalék, a hitel aránya 41,67 százalék lehet.)

 • Ha az igénylő (vagy a kölcsönigénylő és adóstársa együttes) tavalyi havi bruttó jövedelme meghaladja a 742 560 forintot (a 2023-as évi bruttó átlagkereset 571 200 forint 130 százalékát), akkor bármelyik járásban lakik, a legalacsonyabb, maximum 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult. (6 millió forintnál kisebb támogatási összeg esetén a vissza nem térítendő támogatás aránya 41,67 százalék, a hitel aránya 58,3 százalék lehet.)

 

A járások 2024-es listája a támogatás és hitel összege szerint

Az alábbi járásokban lehet nagyobb összegű vissza nem térítendő támogatást igényelni:

Otthonfelújítási támogatás 2024

Az átlagosnál magasabb jövedelmű járásokban a hitelösszeg lehet magasabb, a vissza nem térítendő támogatás összege pedig kisebb:

Otthonfelújítási támogatás 2024

A legtöbb járás a középső sávba esik, íme a lista:

Járások átlagos jövedelemmel

 

Hány évre lehet felvenni az otthonfelújítási hitelt?

A kamatmentes hitel futamideje legfeljebb 10 év, amiben már benne van a 6-24 hónapos rendelkezésre tartási idő (ez a kölcsönszerződés megkötése és a kölcsön folyósítási közötti idő) és a türelmi idő (a rendelkezésre tartási időtől számított 3 hónap) is. A felújítást a szerződéskötéstől számított két éven belül be kell fejezni, ami indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható. (A hitel futamidejét az előzetes információk maximum 8 évben jelölték meg, ez a részletes tervek alapján feltehetően a törlesztés idejét jelenti majd.)  

Mikortól és hol lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást?

A 2024. június 3-án megnyíló igénylési lehetőséggel a lakossági MFB Pont Pluszokon lehet élni. Ezeket az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank konzorciuma fogja majd üzemeltetni az MFB április 22-i bejelentése szerint. A konzorcium összesen 266 MFB Pont Plusz megnyitását vállalta, melyek összesen 134 járásban lesznek elérhetőek. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg. 

Az igénylést kizárólag a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt valamennyi melléklet csatolásával lehet benyújtani személyesen a kijelölt bankfiókokban, amelyek listáját közzéteszik. 

Ki igényelheti az otthonfelújítási támogatást?

Az otthonfelújítási kölcsön igénylője olyan magánszemély (nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosító jellel rendelkezik, magyar állampolgár, vagy lakcímkártyával igazoltan legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállamának olyan állampolgára) lehet, aki tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő családi házban, amely ingatlan (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye.

 

A kölcsönigénylő házastársát, bejegyzett élettársát adóstársként bevonják a kölcsönszerződésbe. Kivéve a házastársi/élettársi vagyonjogi szerződéssel rendelkező és a szerződést eredeti példányban bemutató házastársakat/élettársakat.

 

Ha az igénylő a kölcsönigényléskor betöltötte vagy a futamidő lejáratáig betölti a 75. életévét, a hitelbe be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel. 

Milyen feltételeket kell teljesíteni a banki hitelbírálatnál? 

Az otthonfelújítási támogatást és azon belül a kamatmentes hitelt az kaphatja meg, aki teljesíti a kiírásban szereplő összes feltételt. Ezek között szerepel az is, hogy az igénylőnek (ha van, akkor az adóstárssal együtt) lennie kell olyan állandó, rendszeres jövedelmének (ez lehet nyugdíj is), amiből a hitelt törleszteni képes. A bank azt is meg fogja vizsgálni, hogy más hiteltörlesztési kötelezettségével együtt az otthonfelújítási hitel havi törlesztőrészlete belefér-e a jogszabályi korlátba, a jövedelemarányos törlesztési mutatóba (JTM). Fogyasztási hiteleknél 600 ezer forintos havi nettó jövedelem alatt a jövedelem maximum 50 százaléka, 600 ezer vagy annál nagyobb havi jövedelemnél annak a 60 százaléka lehet a maximális együttes törlesztési teher. (Adóstársaknál együttes jövedelmet néznek.)  

Nem kaphat olyan igénylő támogatást, akinek a KHR-listán szereplő hitelmulasztása a nyilvántartás szerint nem vagy veszteségleírással rendeződött.

Az sem részesülhet támogatásban, akinek a kölcsönkérelem benyújtásakor érvényes bruttó minimálbér összegét meghaladó adótartozása vagy adók módjára behajtandó köztartozása van, kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett. 

Az is kizáró ok, ha valakinek a kölcsönkérelem benyújtásakor érvényes bruttó minimálbér összegét meghaladó, 60 naptári napon túli közüzemidíj-tartozása van, kivéve, ha a közüzemi szolgáltató számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett.

Már az igénylés benyújtásakor meg kell lenni a családi ház energetikai tanúsítványának, csak ezzel együtt fogadhatja be a bank a kérelmet.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani az igényléskor?

A támogatásért indulóknak az igénylés benyújtásáig érdemes beszerezniük a következő dokumentumokat, ellenőrizniük érvényességüket, pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Ezek ugyanis a sikeres igénylés feltételei, a bankok akkor tudják befogadni a hitelkérelmet, ha ezek megvannak. 

 • munkáltatói jövedelemigazolás
 • ingatlan tulajdoni lap (Ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
 • személyi igazolvány érvényességének és a lakcímkártya meglétének ellenőrzése
 • nemleges igazolás adótartozásról (Érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással Központi Hitelinformációs Rendszerben, azaz a KHR-listán.)
 • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).
 • hiteles, új típusú hiteles energetikai tanúsítvány a korszerűsítendő lakóingatlanról

Jelzálog kerül-e az ingatlanra a hitel visszafizetéséig?

A beruházás tárgyát képező ingatlant nem kell bevonnia a banknak a hitel biztosítékaként, tehát a hitel törlesztésének idejére nem jegyeznek be a házra jelzálogot. Feltétel azonban, hogy a korszerűsített ingatlant a futamidő végéig vagy a teljes visszafizetésig nem idegenítheti el a adós (adásvétellel, ajándékozással).

Felszámíthat-e költségeket az ügyfélnek a bank a hitelre?

Az otthonfelújítási hitel kamata a türelmi idő alatt, majd az azt követő törlesztés ideje alatt 0 százalék, tehát a hitel végig kamatmentes. A bank a nem számíthat fel az ügyfélnek kezelési költséget, rendelkezésre tartási jutalékot, előtörlesztési díjat, szerződésmódosítási díjat. A kölcsönkérelem bírálatával, a kölcsönszerződés megkötésével és módosításával, valamint a kölcsön
folyósításával összefüggésben csak olyan díj számítható fel, ami harmadik felet illet, tehát egy külső félnek ki kell fizetni. A felhívástervezet ilyennek jelöli például az energetikai a tanúsítványok díjait, a tulajdoni lap, illetve statikai szakvélemény költségét, valamint közjegyzői díjat. A közjegyzői díjat kivéve azonban ezek eleve az ügyfél költségei. Amennyiben azonban a bank valamit közjegyzői okiratba foglaltat, annak a díját elvileg ráterhelheti az ügyfélre.

A hitel késedelmes törlesztése vagy nem törlesztése esetén a bank a Polgári Törvénykönyvben meghatározott késedelmi kamatot számíthat fel, illetve a követelésbehajtás költségeit is felszámíthatja.

 

Lehet-e a hitelt előtörleszteni, végtörleszteni?

A támogatás hitelrésze esetén a részleges előtörlesztés kizárólag az energetikai eredményességmérést követően megengedett,
eredményességmérést megelőzően kizárólag a folyósított finanszírozási összeg (kölcsönrész és vissza nem térítendő
támogatás együttes összegének) végtörlesztése (teljes előtörlesztése) lehetséges.

Mikor és hogyan fizetik ki a támogatás összegét?

Az otthonfelújítási támogatás kölcsönrészét és vissza nem térítendő támogatását az igénylő (végső kedvezményezett) rendelkezése szerint utófinanszírozással vagy közvetlen szállítói finanszírozással folyósítják. Ez azt jelenti, hogy a támogatott vagy csak a beruházás sikeres megvalósulása után, a számlák bemutatásával kapja meg a támogatási összeget, vagy a számlák alapján a pénzt közvetlenül a szállítónak folyósítják.

A szállítói finanszírozás folyósítása kizárólag az anyagi, műszaki- és forrásösszetételnek megfelelő tartalommal kiállított és a projektre vonatkozóan benyújtott, ellenőrzött számlák tartalma szerinti építési anyagokra/termékekre és munkadíjakra, a vállalkozói/kivitelezői szerződés szerinti ütemezésben történhet forrásarányosan. 

A saját Forrás igazolt felhasználását követően előlegszámla vagy előlegbekérő/díjbekérő számla benyújtásával – teljesítési igazolás csatolása nélkül – szállítói előleg igénybevételére van lehetőség. Ebben az esetben a folyósítás a szállító fizetési számlájára történik. A teljesítést követően az utolsó lehívás feltétele, hogy a szállítói előlegbekérőhöz/díjbekérőhöz kapcsolódó, a felhasznált anyagokat és nyújtott szolgáltatásokat tételesen bemutató végszámlát és a teljesítés igazolását a támogatást kapó (végső kedvezményezett) benyújtsa a folyósító banknak. Az előlegszámát a végszámlával együtt be kell nyújtani, ha az előleg a díjbekérőre történt. Az igénybe vett szállítói előleg mértéke nem haladhatja meg a finanszírozási összeg legfeljebb 75 százalékát.

Kivel lehet szerződést kötni a felújítási munkára?

A projektmegvalósításhoz egyebek mellett az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ofp.emi.hu oldalán nyilvántartott Szállítói (Kivitelezői) Regisztrációs Listán szereplő, a regisztrációt követően megfelelő kivitelezőkkel (integrátorok, generálkivitelezők, szakági kivitelezők) is köthető szerződés. A Szállítói (Kivitelezői) Regisztrációs Listára kerülés részletszabályait az „Otthonfelújítási Hitelprogram Lakossági energiahatékony beruházások megvalósításához című hitelprogramban kivitelezőként történő közreműködéshez” elnevezésű Regisztrációs Felhívás tartalmazza majd.

Milyen költségeket lehet elszámolni a támogatásból?

A pályázat során négy különböző költségféle számolható el:

 • anyagköltség (csak újonnan vásárolt),
 • munkadíj,
 • szakértői, tervezői és eljárási költségek,
 • egyéb költségek, amelyek elengedhetetlenek a kivitelezéshez.

Ezen belül a projekt előkészítésének a költségei legfeljebb 5 százalékot tehetnek ki az összes elszámolható költségre vetítve.

Az elszámolható anyagköltségek és munkadíjak nem haladhatják meg az alábbi bruttó fajlagos költségeket:

 • a nyílászárók cseréjére vonatkozóan (meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt, új korszerű műanyag szerkezetű homlokzati nyílászárók beépítése a szükséges külső és belső oldali párkányokkal, valamint belső oldali kávajavítási munkákkal és minden szükséges segédanyaggal együtt) 158 836 Ft/m2 anyagár és 51 336 Ft/m2 munkadíj,
 • a határoló szerkezetekre vonatkozóan 
  • homlokzat hőszigetelés esetén (EPS homlokzati és XPS lábazati hőszigetelés, homlokzati vakolattal, a szükséges profilokkal, segédszerkezetekkel és minden szükséges segédanyaggal együtt) 25 220 Ft/m2 munkadíj, illetve 
   • (12 cm vastagság) esetén 25 838 Ft/m2 anyagár, 
   • (15 cm vastagság) esetén 27 414 Ft/m2 anyagár, 
   • (20 cm vastagság) esetén 30 565 Ft/m2 anyagár, 
  • tetősík hőszigetelése esetén (meglévő tetőszerkezet utólagos szigetelése szarufák között és alatt párnafákkal rögzítve, kőzetgyapot, belső oldali tűzgátló gipszkarton borítással, glettelve, két réteg diszperziós festéssel és minden szükséges segédanyaggal együtt) 32 296 Ft/m2 munkadíj, illetve
   • (20 cm vastagság) esetén 17 108 Ft/m2 anyagár, 
   • (25 cm vastagság) esetén 18 847 Ft/m2 anyagár, 
   • (30 cm vastagság) esetén 21 006 Ft/m2 anyagár,
  • padlásfödém hőszigetelés esetén (padlásfödém utólagos szigetelése nem éghető anyagú hőszigeteléssel és fóliaterítéssel, nem járható kivitelben, minden szükséges segédanyaggal együtt) 14 173 Ft/m2 munkadíj, illetve
   • (30 cm vastagság) esetén 10 636 Ft/m2 anyagár, 
   • (40 cm vastagság) esetén 13 037 Ft/m2 anyagár,
  • pincefödém hőszigetelés (mennyezet alulról hűlő födém hőszigetelése, utólag elhelyezve, vízszintes felületen, ragasztva és dűbelezve hőszigetelő táblákkal, minden szükséges segédanyaggal együtt)
   • (10 cm vastagság) esetén 18 382 Ft/m2 anyagár, illetve 6 972 Ft/m2 munkadíj, 
   • (15 cm vastagság) esetén 13 037 Ft/m2 anyagár és 14 173 Ft/m2 munkadíj,
 • fűtéskorszerűsítésre vonatkozóan
  • kazáncserére esetén (meglévő kazán leszerelési és bontási munkái, kémény kialakítás, minden szükséges szerelvénnyel és segédanyaggal együtt, elektromos energia ellátás kiépítése, gázterv, engedélyek és jegyzőkönyvek) 1 625 600 Ft/klt anyagár, illetve 2 438 400 Ft/klt munkadíj, 
  • hőleadók cseréje esetén (meglévő hőleadó berendezések és csövek bontása, új hőleadók és a korszerű csőrendszer szerelési munkái, minden szükséges segédanyaggal együtt) 1 422 400 Ft/klt anyagár és 2 133 600 Ft/klt munkadíj. 
  • Meglévő korszerűtlen melegvíz előállító berendezés leszerelése, új korszerű melegvíz előállító berendezés felszerelése a szükséges szerelvényekkel együtt kompletten 266 700 Ft/klt anyagár és 457 200 Ft/klt munkadíj.

Az energetikai tanúsítványokra vonatkozó elszámolható költségek nem haladhatják meg tanúsítványonként a nettó 50 ezer forint költséget.

Az alábbi költségeket NEM lehet elszámolni:

 • visszaigényelhető ÁFA,
 • kamattartozás-kiegyenlítés,
 • a hitelkamat,
 • a hiteltúllépés költsége, egyéb pénzforgalmi költségek,
 • devizaátváltási jutalék,
 • pénzügyi, finanszírozási tranzakción realizált árfolyamveszteség,
 • bírságok.

Emellett nem számolhatóak el azok a költségek, amelyek a támogatási cél megvalósításával nincsenek közvetlen kapcsolatban, és amelyek nem szolgálnak energiamegtakarítást. Ilyen nem elszámolható költség többek között a szállítási vagy kiszállási díj, raklap bérleti díj, szúnyogháló, fűtőfólia telepítése vagy szállásköltségek. Az épületbővítésekkel, -átalakításokkal és -átépítésekkel kapcsolatos beruházások nem támogatható tevékenységek. 

A részletes lista valamint a pályázati felhívás tervezete ezen az oldalon érhető el.

 

Az új otthonfelújítási program finanszírozása

Az otthonfelújítási program bejelentésére régóta vártak a lakástulajdonosok. 2023 szeptemberében a magyar kormány Európai Bizottságnak benyújtott Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének REPowerEU-fejezetének társadalmi vitára bocsátott tervezetéből derült ki, hogy a lakóépületek energiahatékonyságának javítására új támogatási program indulhat. Abban az anyagban 224 milliárd forint keretösszeg szerepelt, a most közzétett keretösszeg végül 108 milliárd forintról szól, amely megközelítőleg 20 ezer ingatlan korszerűsítésére lehet elegendő. A fennmaradó összeget várhatóan más pályázatokra használják fel. 

A pályázati kiírás tervezete szerint a pontosan 108,24 milliárd forint az otthonfelújítási hitelprogram keretösszegének 20 százalékát nem haladhatja meg a magas hatásfokú gázkazánnal való fűtésrendszer korszerűsítés céljára nyújtott kölcsönök együttes összege. Az erre a hitelcélra használt forráskeret a kimerüléséig, de legkésőbb 2024.12.31-ig megkötött kölcsönszerződés esetén érhető el, ezt követően a fel nem használt forrást automatikusan átcsoportosítják a programon belüli további támogatható célokra.

 

Az első és második otthonfelújítási program különbségei

A 2024 júniusában induló másodikat megelőző első otthonfelújítási támogatás az otthonfelújítási program keretében 2022. december 31-ig volt elérhető. A lakásfelújítási támogatással akkor az állam akár hárommillió forinttal, a költségek maximum 50%-ig hozzájárult a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújításához. A 2024 júniusában induló, illetve a korábbi otthonfelújítási támogatás között több különbség is van:

 • A korábbi lakásfelújítási támogatás előfeltétele volt, hogy az igénylőnek legyen gyermeke (vagy gyermeket várjon).

 • Az első lakásfelújítási támogatást bármilyen lakóingatlanhoz (tehát lakásokhoz is) fel lehetett venni, a mostanit viszont csak 1990 végéig épült családi házakkal. (Az eredeti bejelentés szerint csak vezetékes földgázhálózathoz kapcsolt házra lehetett volna igényelni a támogatást, de ez az április 24-i közlése szerint kikerült a feltételek közül.) 

 • A korábbi támogatást szinte bármilyen felújítási munkára fel lehetett használni, a mostanit azonban csak meghatározott energetikai korszerűsítésekre.

 • Az előző támogatásnak nem volt meghatározott keretösszege, a júniusra tervezett programra viszont 108 milliárdot hirdettek meg, ami várhatóan körülbelül 20 ezer ingatlan felújítását fedezi majd. Vagyis a támogatást nem fogja tudni minden jogosult igénybe venni.

 

Az alábbiakban a már lezárult első otthonfelújítási program részletei olvashatók. Az új lakásfelújítási támogatással kapcsolatos részletekkel folyamatos frissítjük oldalunkat. 

 

2022 végéig élt az első otthonfelújítási program

Az első, 2022 végéig élő Otthonfelújítási Program keretében a támogatáshoz a számlákat az otthonfelújítási munkák befejezése utáni 60 napon belül kellett benyújtani a Magyar Államkincstárnak (MÁK), tehát a költségeket utólag térítették meg. A munkálatok elkezdéséhez elengedhetetlen volt az önerő. Erre a kedvezményes, támogatott hitel is lehetőséget nyújtott a programban.

 

Az első otthonfelújítási támogatás feltételei

Itt foglaltuk össze az első, 2022 végéig élő otthonfelújítási támogatásra vonatkozó minden információt. A legfontosabbak:

 

Maximális támogatás összege:3 millió forint
Költségek maximális támogatásának mértéke:50%
Igénylés határideje:2022. december 31.

 

További részletek:

 

 • Akár egy 6 millió forintos felújítás is elvégezhető
 • 3% kamatozású kedvező lakásfelújítási hitelt biztosít az állam
 • A költségeket utólag térítik meg
 • Mindenfajta lakásfelújítási munkára igénybe vehető az Otthonfelújítási Program
 • Legalább egy gyerek neveléséhez kötött az otthonfelújítási támogatás
 • Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkezni az igényléskor
 • Feltétel a köztartozás mentesség
 • Minden család csak egyszer veheti igénybe a lakásfelújítási támogatást

 

Lakásfelújítási hitel 3%-os kamattal

 

A lakásfelújítási támogatást utólag lehet kérni. A szükséges önerő biztosításához maximum 6 millió forint államilag támogatott lakásfelújítási hitel (otthonfelújítási kölcsön) igényelhető.

 

A feltételek:

 

 • A maximális hitelösszeg 6 millió forint 
 • A maximális futamidő 10 év
 • Az otthonfelújítási kölcsön jelzálog alapú
 • Ingatlanfedezet szükséges hozzá
 • A bank jelzálogjogot jegyez be a támogatott ingatlanra
 • A kölcsön kamata: 3%
 • A kamat fix
 • Az állami kamattámogatás a teljes futamidő alatt biztosított
 • A lakásfelújítási támogatásból történő előtörlesztés díjmentes
 • A lakásfelújítási támogatás 2022. december 31-ig igényelhető

 

Lakásfelújítási hitel előtörlesztés a támogatásból

 

Az előtörlesztés a lakásfelújítási támogatásból díjmentes. A támogatás jóváírását követően a bank 10 napon belül újraszámolja az otthonfelújítási kölcsön havi törlesztőrészleteit. A futamidő nem változik. Az egyéb előtörlesztésre és a végtörlesztésre a bank díjat számíthat fel.

 

Mindent számlával kell igazolni

 

Akár 3 millió forint otthonfelújítási támogatást biztosít az állam, a költségek maximum feléig. Minden anyagbeszerzést és munkadíjat számlával kell igazolnod, és a munkálatok elvégzéséhez vállalkozói szerződést kell kötnöd a szakemberekkel.

 

Nem lehet kétszer elszámolni ugyanazt a számlát

 

A pontos feltételek:

 

 1. A lakásfelújítási támogatásnál nem számolhatók el azok a költségek, amelyeket csok vagy falusi csok igénylése során egyszer már elszámolt az igénylő.
 2. Ugyanez visszafelé is igaz, tehát akkor sem lehet több helyre benyújtani egy számlát, ha először az otthonfelújítási támogatás igénylése történik meg.

 

A fele-fele arány szabály

 

Fele-fele arányban számolhatod el az anyagköltséget és a munkadíjat az állami otthonfelújítási támogatás igénybevételénél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy másfél milliós munkadíj elszámolásához legalább ugyanennyi anyagköltség számlával való alátámasztására van szükség ahhoz, hogy a teljes költségek felét visszatérítse az állam. Illetve azt is jelenti, hogy a lakásfelújítási támogatás segítségével akár egy 6 millió forintos felújítás is elvégezhető 50%-os állami költségtámogatással.

 

Az otthonfelújítási támogatás igénylése

 

Az igénylés folyamata teljes mértékben elektronikusan (online) is intézhető az ügyfélkapun keresztül. Minden szükséges formanyomtat letölthető a MÁK honlapjáról

Beadható az igénylés postai úton, vagy személyesen is, bármelyik kormányablaknál.

Természetesen személyes ügyintézésre is van lehetőség a kijelölt hivatalokban, a formanyomtatványokat itt lehet letölteni.

 

Szükséges nyomtatványok

 

 1. Otthonfelújítási támogatás Kérelem
  Ez maga az igénylés, itt kell megadni az adatokat, és ehhez kell csatolnod a többi dokumentumot a kapcsolódó részletes útmutató alapján.
  1. Együttes igénylés
   Ha a házastárs vagy élettárs ugyanarra a lakcímre van bejelentve, együttesen kell igényelni a támogatást. Ebben az esetben ki kell tölteni a 2. sz. mellékletet a házastárs, illetve élettárs adataival.
  2. Gyermekek
   A kérelemben az összes olyan gyereket fel kell sorolni, akik alapján igényelhető a támogatás. A nagykorú gyermekeket a 3.sz. mellékleten kell feltüntetni.
 2. Dokumentumlista
  A dokumentumlistán kell felsorolnod, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatoltál az igényléshez. Beküldés előtt ellenőrizd, hogy minden itt felsorolt dokumentumot csatoltál-e, illetve minden csatolt dokumentumot felsoroltál ebben a listában.
 3. Mellékletek
  Az otthonfelújítási támogatás kérelemhez 5 melléklet csatolható. A 1. sz. mellékletet mindenképp csatolni kell, a többit csak szükség esetén.
  1. sz. melléklet: Nyilatkozatok
   Ezt a mellékletet kötelező csatolni a lakásfelújítási támogatás iránit kérelem benyújtásakor. A nyilatkozat az alábbiakat tartalmazza:
   • Büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozatokat a megadott adatok valódiságáról
   • Nyilatkozat arról, hogy először igényled a támogatást.
   • Nyilatkozat arról, hogy egyik kivitelező vagy munkát végző vállalkozó sem közeli rokonod.
   • Nyilatkozat, hogy rendelkezel a kért TB-jogviszonnyal
   • Ha vettél fel falusi csokot, akkor ide kell csatolni a költségvetést és a már elszámolt, illetve elszámolásra váró számlák másolatát, amiket már elszámoltál, vagy tervezel elszámolni.
   • Ha lakásfelújítási hitelt is igényelsz, akkor a hitelszerződést is csatolnod kell
   • Ha lakásfelújítási hitelre szeretnéd igénybe venni jelzáloghitel elengedést, akkor a hitelre vonatkozó banki igazolást is mellékelned kell.
  2. sz. melléklet: A házastárs vagy élettárs nyilatkozata
   Ezt a nyilatkozatot csak együttes igénylés esetén kell beadni. A fenti részbe kell beírni az házastárs, illetve élettárs adatait, az alsóba pedig a kérelmet benyújtó igénylőét. Erre azért van szükség, mert az otthonfelújítási támogatást jogilag csak egy személy kérheti a MÁK-tól. Viszont a másik félnek (házastársnak, élettársnak) írásban hozzá kell járulnia, hogy az igénylő együttes igénylőként nyújtsa be a kérelmet.
  3. sz. melléklet: A nagykorú gyermek nyilatkozata
   Ez egy adatkezelési nyilatkozat, amelyben a nagykorú, de 25 év alatti kedvezményezett gyermek hozzájárul az adatai ellenőrzéséhez és kezeléséhez.
  4. sz. melléklet: Lemondó nyilatkozat
   Ez a mellékletet akkor kell kitölteni, ha a másik szülő lemond a javadra a támogatásról. Ezt nyilatkozatot csak akkor kell mellékelni, ha egyedülállóként igényelsz lakásfelújításra támogatást, de mindkét szülő lakcímére be vannak jelentve a támogatásra jogosult gyerekek, akik után jogosult lenne a támogatásra.
  5. 5. sz. melléklet: A kivitelező nyilatkozata napelemes rendszer telepítése vagy cseréje esetén
   Értelemszerűen csak akkor kell kitölteni, napelemes rendszert telepíttetsz vagy cseréltetsz. Fontos, hogy a kivitelező kell nyilatkoznia, nem neked. A napelemre vonatkozó munkadíj és anyagköltség együttesen nem lehet több, mint 450 000 Ft/KWp.
 4. Számlaösszesítő
  Egy táblázatba kell felvinned a támogatáshoz kötődő összes. Elektronikus formában a word nyomtatványt kell kitölteni, vagy ki lehet tölteni kézzel a kinyomtatott pdf-et.

  Többfajta anyagköltség és munkadíj elszámolás

  Külön kell felvezetni a munkadíjat és az anyagköltséget. Minden egyes munkálatot külön sorba felvinni, akkor is, ha ugyanaz a cég végzi el őket. Tehát kétszer kell felvezetni a táblázatba, ha ugyanaz a vállalkozó rakja be az új nyílászárókat és szigeteli a lakást. Az első sorban a nyilászáró csere, a másodikban pedig a szigetelés szerepel.
 5. Vállalkozói szerződések
  Minden kivitelezővel kötelező írásbeli szerződést kötni, és a szerződések másolatát kötelező csatolni a lakásfelújítási támogatás igényléséhez. A kivitelezőkkel való szerződéshez a MÁK biztosít egy vállalkozói szerződést mintát. A legegyszerűbb ezt a sablont használnod.
 6. Hiánypótlás
  Ezt csak akkor kell csatolni, ha a MÁK hiánypótlásra szólított fel. A hiánypótlás fedlap egy nyomtatvány, amely az eredeti otthonfelújítási támogatás számára hivatkozik

Kötelezően csatolandó dokumentumok:

 • Lakcímkártya másolatok
  • Saját
  • Gyerekek
  • Házastárs
 • Fényképes személyazonosító másolata (személy igazolvány, vagy útlevél, vagy jogosítvány)
 • Minden vállalkozói szerződés másolata
 • Minden számla másolata
 • A kifizetést igazoló banki kivonat (átutalásos számlák esetében)
 • Számlaösszesítő
 • 1. sz. nyilatkozat

Ezen felül, ha szükséges:

 • Örökbefogadási engedélyező határozat a gyámhatóságtól (örökbefogadott gyerekek esetében)
 • A terhesgondozási könyv másolata vagy az orvos igazolása a várandósságról
 • Nyilatkozat, hogy 60 napon belül bemutatásra kerül a születendő gyerek születési anyakönyvi kivonata
 • Megváltozott munkaképességről szóló határozatok (25 éven felüli gyerek esetében)
 • Gyámhatósági határozat (csak akkor kiskorú gyermek kirendelt gyámja az benyújtó)
 • Osztatlan közös tulajdon esetén a használati megosztás szerződés illetve az erről szóló bírósági végzés
 • Külföldi munkavállalók esetében a külföldi TB jogviszony igazolására vonatkozó dokumentum és a hiteles magyar fordítás

Az otthonfelújítási támogatás igénylésének lépéseiről még részletesebben itt írtunk.

 

60 napos határidő

 

Az igénylést, a kivitelezői szerződéseket, valamint az anyagköltségről és munkadíjról szóló számlákat és a számlaösszesítőt az utolsó munkálatok befejezését követő 60 napon belül kell a MÁK-nak kell benyújtani. A kérelemhez ekkor kell csatolni a szükséges nyilatkozatokat.

 

Gyors ügyintézés

 

 • Az Otthonfelújítási Program feltételeit tartalmazó 518/2020. kormányrendelet szerint a MÁK-nak 30 napos elbírálási idő áll a rendelkezésre a támogatás megítélésére.
 • Az ezt követő 5 napon belül utalniuk kell az összegét.
 • Az elbírálás ideje független az igényelt otthonfelújítási támogatás összegétől.
 • A beérkező igényléseket a MÁK a beérkezés sorrendjében fogja elbírálni.

 

Államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön - jogosultság

 • Az otthonfelújítási hitel rendelet alapján a kölcsönt azok igényelhetik, akik jogosultak lakásfelújítási támogatásra.
 • A jogosultságot a hiteligényléskor a hitelfolyósító intézet ellenőrzi.

A jogosultság pontos részletei itt találhatók.

 

A lakásfelújítási hitel igénylés menete

 1. A lakásfelújítási hitelt bankoknál kell igényelni
 2. A hitelre való jogosultságot a bank bírálja el. A feltételek megegyeznek a lakásfelújítási támogatás feltételeivel.
 3. A bank a hitelképességet is vizsgálja
 4. A bank pozitív bírálat esetén folyósítja a hitelt
 5. A folyósítástól számított 1 éven belül be kell fejezni a munkálatokat
 6. A lakásfelújítási támogatáshoz be kell nyújtani a feltételeknek megfelelő számlákat, és a jogosultságot alátámasztó dokumentumokat
 7. A Magyar Államkincstár (MÁK) elbírálja az igénylést a támogatásra. Fontos, hogy a támogatás igénylésének pillanatában kell megfelelni!
 8. A MÁK pozitív bírálat esetén folyósítja a támogatást
 9. A támogatás összegét előtörlesztésre lehet fordítani. Ezáltal csökken a havi törlesztő összege, a futamidő viszont nem.

 

A kamattámogatás megszűnése

A lakásfelújítási kölcsön egy államilag kamattámogatott hitel. Ha nem felelünk meg bizonyos feltételeknek, a kamattámogatás megszűnik és piaci kamatozású jelzáloghitellé válik a konstrukció.

A következő esetekben szűnik meg az állami kamattámogatás:

 1. Ha nem állít ki a MÁK támogatói okiratot (ez a lakásfelújítási támogatásra való jogosultságot igazolja) az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül az otthonfelújítási kölcsön segítségével megvalósult munkálatokról.
 2. Ha a megállapított lakásfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási hitel összegének 25%-át.

 

A kamattámogatás visszafizetése

A kamattámogatást vissza kell fizetni a hitelintézetnek: 

 • egy összegben,
 • a kamattámogatásra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül.

Kivétel, ha a hiteligénylés és a lakásfelújítási támogatás igénylése között a támogatott gyermek elhalálozott, vagy a magzat elhalálozott, illetve halva született. 

 

 

Lakásfelújítási támogatás és jelzáloghitel elengedés

 

Ha a család egy időben veszi igénybe a lakásfelújítási hitel előtörlesztésére az otthonfelújítási támogatást és a jelzáloghitel elengedést, akkor:

 1. az otthonfelújítási támogatás összege nem lehet magasabb, mint a számlával igazolt felújítási összeg, valamint
 2. az otthonfelújítási kölcsöntartozásra igénybe vett jelzáloghitel-csökkentési támogatás összegének különbözete. 

 

Széleskörű Otthonfelújítási Program

 

Az otthonfelújítási támogatás beltéri és kültéri munkálatokra is elszámolható. Felhasználási köre jóval bővebb, mint a korszerűsítésre igényelhető csok. Így például igénybe vehető akár lakásfestésre vagy konyhafelújításra is.

Az alábbi munkákra igényelhető lakásfelújítási támogatás:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a  megújuló energiaforrások
 • alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a  külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje,
 • párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje (erre a célra külön napelem pályázat is indult),
 • belső tér felújítása, ideértve
  • a  lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását,
  • festését, tapétázását
  • a galériaépítést,
  • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az  igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a  12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
 • szellőztető rendszer beépítése,
 • szennyvíztisztító ülepítő medence létesítése.

 

Mi a különbség a lakásfelújítási támogatás és a csok / falusi csok között?

A csok támogatás nem költhető felújításra, a falusi csok bizonyos feltételek szerint viszont igen.

Ebben a táblázatban összefogaltuk a különbségeket.

Lakásfelújítási támogatás és falusi csok különbségek
 Lakásfelújítási támogatásFalusi csok
Hol vehető igénybe?bárholcsak a preferált településeken
Mire igényelhető?felújításra sokkal szélesebb körbencsak  meghatározott korszerűsítésre, bővítésre, 
Kell-e hozzá meglévő gyerek?igen (12 hetesnél idősebb magzat) nem (elég vállalni)
Mitől függ a támogstás összege?a felújítási munkák költségétőla gyermekek számától
Mennyi a maximális támogatás?3 millió forint, de legfeljebb a költségek fele
 • Egy gyerek után: 300 ezer forint
 • Két gyerek után: 1,3 millió forint
 • Három vagy több gyerek után: 5 millió forint
Mennyi a maximális hitelösszeg?6 millió forint
 • Két gyerek után: 10 millió forint
 • Három vagy több gyerek után: 15 millió forint
Van előtörlesztési kötelezettség?igen (az otthonfelújítási támogatás összege)nincs
Hogyan folyosítják?A munkálatok befejezése utánA munkálatok előtt
Kell előzetes terv és költsgvetés?NemIgen
Hogyan ellenőrzhetik?A folyósítás utáni 6 hónapbanA teljes támogatási időszak alatt

 

A két támogatás fajta akár egyszerre is igénybe vehető, de egy számlát csak az egyikhez lehet benyújtani elszámolásra. Hasonlóképpen lehet eyszerre igényelni lakásfelújítási hitelt és kedvezményes falusi csok hitelt.

 

Az igénylőre vonatkozó feltételek

 

 • Csak azok a nagykorú, cselekvőképes természetes személyek vehetik igénybe akik legalább egy, 25 évesnél nem idősebb gyereket nevelnek az otthonukban, ideértve a 12 hétnél idősebb magzatot is.
  • Nem számít viszont a gyermek életkora, ha fogyatékossággal él, és a szülő otthongondozási díjra jogosult utána.
 • További feltétel a magyar állampolgárság, vagy
 • ha külföldi állampolgár az igénylő a szabad mozgás és három hónapot meghaladó tartózkodás joga Magyarország területén.
 • Nem lehet köztartozása az igénylőnek
 • Az igényléskor magyarországi TB biztosított jogviszonnyal rendelkezik, és
 • legalább 1 éves magyar vagy külföldi TB jogviszonnyal rendelkezik legfeljebb 30 napos megszakítással.
 • Közmunkások nem igényelhetik a támogatást.
 • A támogatási kérelem beadásakor kell megfelelni a feltételeknek.

 

Csak egyszer igényelhető

 

Az Otthonfelújítási Program keretében lakásfelújítási támogatást minden család csak egyszer vehet igénybe, akkor is, ha nem vették fel a teljes hárommilliós összeget. Az ingatlan eladásakor ugyanakkor nem kell visszafizetni a támogatást.

 

A támogatást személyhez, és nem ingatlanhoz kötött. Tehát kaphatsz te is támogatást olyan ingatlanra, amelyre már korábban igényeltek felújítási támogatást, kivéve akkor, ha az előző tulajdonos közeli hozzátartozód.

 

Szintén nem kapod meg a támogatást, ha bármekkora tulajdonrésze maradt az előző tulajdonosnak az otthonfelújítási program keretében támogatott ingatlanban.

 

Mivel egy igénylő egyszer igényelhet támogatást, ezért, ha eladod a felújított ingatlant, egy másikra már nem tudsz támogatást felvenni.

 

Együttes igénylés

 

Az azonos lakóhellyel rendelkező házastársakra vagy élettársakra az alábbi feltételek vonatkoznak:
 

 • csak együtt igényelhetnek lakásfelújítási támogatást
 • egyiküknek sem lehet köztartozása
 • Legalább egyiküknek kell csak a TB jogviszonyra vonatkozó feltételt teljesíteni
 • Bármelyik házastárs vagy élettárs ügyfélkapuján keresztül elindítható az igénylés

 

TB jogviszony

 

A támogatás feltétele, hogy legalább az egyik szülő minimum egy éves, folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezzen.

 

A TB jogviszony származhat:

 • munkaviszonyból
 • vállalkozói jogviszonyból (ideértve katás vállalkozást is),
 • középfokú vagy felsőoktatási nappali tagozatos hallgatói jogviszonyból,
 • GYED-ből,
 •  nyugdíjasok kiegészítő tevékenységéből.


Akkor tekinthető  a TB jogviszony olyamatosnak, ha egy év alatt összesen kevesebb, mint 30 nap megszakítás történt benne.

 

Külföldi TB jogviszony

 

A támogatás külföldi TB jogviszony igazolásával is igénybe vehető, de az igénylés pillanatában hazai TB jogviszonyra van szükség.

 

Munkanélküliekre vonatkozó feltételek

 

A koronavírus járványra való tekintettel az állam az utolsó három hónap esetében az álláskeresési járadékot is figyelembe veszi. Továbbra sem érhető el a otthonfelújítási támogatás azok számára, akik az igénylést megelőző 180 napban a közfoglalkoztatási jogviszonyban álltak (közmunkások).

 

Az úgynevezett “magunk után fizetett TB” ugyan egészségügyi szolgáltatás igénybevételére jogosít, de nem számít TB-biztosított jogviszonynak, ezért kizáró ok az igénylésnél. 

 

Lakástakarékkal együtt is felhasználható

 

A lakásfelújítás során ugyanazokat a számlákat el lehet számolni a lakástakarékpénztár (LTP) megtakarítás, valamint a lakásfelújítási támogatás terhére is. Ennek köszönhetően több állami támogatást felhasználva lehet felújítani az ingatlant. A részletes számolást ebben a cikkben találod.
 

Legalább egy éve az ingatlanban kell lakni - de vannak kivételek

 

Az otthonfelújítási támogatást igénylő családnak (a szülőknek és a gyerekeknek) legalább egy éve a támogatással érintett lakásban kell élniük az igénylésnél.

Kivéve, ha

 • az anya várandós,
 • még nincs egy éves a nevelt gyermek,
 • még nincs egy éve, hogy aláírták az adásvételi szerződést a támogatásban érintett ingatlant,
 • a szülő szolgálati lakásban él. 

 

Minimum 50%-os tulajdoni hányad szükséges

 

A rendelet szerint további feltétel az ingatlannal kapcsolatban, hogy a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylő(k)nek. 

 

A gyermeknek a támogatott ingatlanban kell életvitelszerűen tartózkodniuk
 

Minden támogatott gyereknek az ingatlanban kell élnie, akkor is, ha már nagykorú, de nincs 25 éves. Ha nem él gyerek a támogatott ingatlanban, akkor nem lehet támogatást igényelni.  A gyerek lakcímkártyája igazolja, hogy hol tartózkodik életvitelszerűen.

 

Tehát a gyermek csak akkor számít, ha ő is abban a lakásban él, amire a lakásfelújítási támogatást igénylitek. Ha van olyan gyermeketek, aki már nem él veletek, akkor őt nem vehetitek figyelembe az igénylésnél. Ha csak olyan van, aki már elköltözött, akkor nem kaphatjátok meg a lakásfelújítási támogatást.

 

Hátrányok

 

Fontos kiemelni, hogy az otthonfelújítási támogatás összegét utólag folyósítja az állam, ezért mindenképpen fontos, hogy nézd meg a felújítás előtt, hogy kik jogosultak az állami támogatásra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkálatokat előre kell finanszírozni. 

 

Ha nem áll rendelkezésedre elég pénz, az önerő biztosításához személyi kölcsönt is felvehetsz, amelyet a támogatás folyósítása után akár egy összegben vissza is fizethetsz. Az egyéb finanszírozási módokról itt írtunk.

 

Elutasítás

 

Ha az igénylő nem felel meg a feltételeknek, akkor arról a MÁK-tól fog tájékoztatást kapni. A támogatási kérelem ismételten benyújtható, természetesen a feltételeknek az új igénylés időpontjában is meg kell felelni.

 

Gyakori kérdések

 

Lehet utólagosan igényelni a támogatást a 2021. január 1. előtt befejezett munkákra?

 

Nem. Az otthonfelújítási támogatás csak a 2021. január 1. után megkezdett munkálatokra vehető igénybe.

 

CSOK mellé igényelhető a lakásfelújítási támogatás?

 

Igen. Lehet egyszerre igényelni a két támogatást, fontos azonban, hogy ugyanazt a számlát nem lehet kétszer elszámolni - ezt az államkincstár is ellenőrzi. 

 

CSOK után igényelhető az otthonfelújítási támogatás?

 

Igen. Lehetséges csok-ot igényelni akár csak korszerűsítésre is, és a csok után igényelni a lakásfelújítás támogatására elérhető összeget. Ebben az esetben is arra kell figyelni, hogy egy számlát csak egy támogatással kapcsolatban lehet benyújtani.

 

Falusi csok és otthonfelújítási támogatás igényelhető egyszerre?

 

Igen. A két támogatás egymástól független, és akár egyszerre is igényelhető. Egy számlát viszont csak az egyik támogatáshoz lehet elszámolni.

 

Babaváró mellé igényelhető a lakásfelújítási támogatás?

 

Igen, a babaváró hitel teljesen független az otthonfelújítási támogatástól. A babaváró hitel összege akár az önerő biztosítására is fordítható.

 

A KHR lista kizáró ok a támogatásnál?

 

A negatív KHR lista nem kizáró ok, a köztartozás viszont igen. A lakásfelújítási hitelt viszont nem kaphatsz, ha szerepelsz a negatív KHR listán. 

 

Milyen értékű ingatlanra lehet igényelni a támogatást?

 

Nincs az ingatan értékére vonatkozó megkötés.

 

Elváltak igényelhetik a lakásfelújítási támogatást?

 

Igen, a lakásfelújítási támogatást elváltak is igényelhetik. 

 

Nem házasok igényelhetik a támogatást?

 

Igen. Az otthonfelújítási támogatásnak nem feltétele a házasság, így élettársak és egyszülős családok egyaránt igényelhetik.

 

Hogyan ellenőrzik, hogy tényleg a felújításra fordították a támogatást?

 

A folyósítást követő hat hónapban bármikor ellenőrizhetik kormányhivatalok, hogy az igénylők a támogatást valóban azon munkák elvégzésére fordították, amire igényelték.

 

Hogyan kell visszafizetni a támogatást jogosulatlan igénylés esetén?

 

Ha az államkincstár megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt az otthonfelújítási támogatásnak az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

 

Bútorvásárlásra igényelhető a támogatás?

 

Igen, beépíthető bútor cseréjére, beépítésére igénybe vehető a támogatás - nem beépíthető bútorokra azonban nem.

 

Megosztható a szülők között az otthonfelújítási támogatás?

 

Igen, abban az esetben ha az elvált szülők között megosztott a szülői felügyeleti jog.

 

Ha olyan ingatlant vásároltam, amelynél már folyósították a támogatást, én is igényelhetek?

 

Igen. Az állami otthonfelújítási támogatás családonként jár, nem pedig ingatlanonként.

 

Visszaigényelhető az áfa a számlák után?

 

Nem. Az otthonteremtési program keretében az áfa csak a 2021. január 1. után vásárolt újépítésű ingatlanok esetében igényelhető vissza.

 

Nyugdíjasként igényelhetek otthonfelújítási támogatást?

 

Igen, több esetben is. 1.) ha 25 év alatti a gyermeked van, aki veled él 2.) ha kiskorú rokon kirendelt gyámja vagy, 3.) 25 év feletti megváltozott munkaképességű gyermeked van és rendelkezel TB-jogviszonnyal.

 

Katásként igényelhetek lakásfelújítási támogatást?

 

Igen. A katás jogviszony TB-biztosítotti jogviszonynak számít, így igényelhető a támogatás.

 

Igényelhető a támogatás, ha a támogatottakon kívül valaki másnak haszonélvezeti joga van a támogatott ingatlanon?

 

Igen. A csok-kal ellentétben itt nem kizáró ok, ha a támogatottakon kívül valaki másnak (például egy nagyszülőnek) haszonélvezeti joga van a támogatott ingatlanon.

 

Indulhatok a napelem pályázaton, ha igényeltem lakásfelújítási támogatást?

 

Igen, a kettő nem zárja ki egymást.

 

Kötelező lakásfelújítási hitelt igényelni a támogatás mellé?

 

Nem. A támogatást hitelfelvétel nélkül is lehet igényelni. Szintén lehetséges egyéb, nem államilag támogatott hitelt felvenni az önerőre.

 

Lehet utólagosan igényelni a hitelt 2021. január 1. előtt befejezett munkákra?

 

Nem. A kedvezményes hitel csak 2021. január 1. után megkezdett munkálatokra vehető igénybe.

 

CSOK hitel mellé igényelhető a lakásfelújítási hitel?

 

Igen. Lehet egyszerre igényelni a két hitelt, de ugyanazt a számlát nem lehet mindkettőnél elszámolni.

 

Kötelezően bekerül a jelzálogjog a lakásfelújítási hitellel terhelt ingatlanra?

 

Igen, a kamattámogatott lakásfelújítási hitel jelzáloghitel. Ha nem szeretnéd, hogy jelzálog kerüljön az ingatlanra, a személyi kölcsön jó megoldás lehet. 

 

Beleszámít a JTM-be az otthonfelújítási hitel?

 

Igen, mint minden hitel, a lakásfelújítási is beleszámít a jövedelemarányos törlesztési mutatóba.

 

Miért más bankonként a lakásfelújítási hitel THM-e?

A hitel kamata a rendelet szerint banknál ugyanakkora. Az egyéb költségek viszont bankonként eltérhetnek, ezáltal a THM is más-más lesz.

 

Tájékoztatás

 

Az otthonfelújítási támogatás részleteit a vonatkozó 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet és a 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet rögzíti. A lakásfelújítási támogatással kapcsolatos információk tájékoztató jellegűek, a támogatásra való jogosultságról és a támogatás összegéről kizárólag a Magyar Államkincstár jogosult dönteni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!