Babaváró hitel törlesztés felfüggesztése

Szinte mindenki a babaváró hitel felfüggesztésére játszik

Babaváró hitel törlesztés felfüggesztése

Szinte mindenki a babaváró hitel felfüggesztésére játszik

Bank360 tartalom
2019-12-06 Frissítve: 2023-03-27
2019-12-06 Frissítve: 2023-03-27
6103404

 

A babaváró hitel termékenységre és születésszámra gyakorolt hatása egyelőre nem mérhető, az azonban igen, hogy lecsaptak a családok a lehetőségre. Az MNB a babaváró hitel bevezetése után azt prognosztizálta, hogy éves szinten hozzávetőleg 250-300 milliárd forint értékben igényelnek majd a családok kedvező kamatozású babaváró hitelt, ami 25-40 ezer ügyletet jelent.

 

Aki babát akar, kérjen hitelt is

 

Az első kilenc havi statisztikában - ami a babaváró esetében csak féléves működést jelent, hiszen a konstrukciót július 1-én indították útjára - ugyanakkor már 271,4 milliárd forint értékű hitelkihelyezésről számolt be a jegybank, vagyis a babaváró hitel igénylése egyértelműen megmozgatta a családokat. A babaváró speciális volta miatt az egyéb fogyasztási hitelek soron tartja nyilván a statisztika, hiszen a felhasználása szerint nem lehet kategorizálni - felvehető lakáscélra, hitelkiváltásra vagy akár arra is, hogy állampapírt vegyünk belőle.

 

Az adatok azt mutatják, hogy a 300 milliárd forint teljesülni fog - igaz, az MNB az első évre ennél is magasabb, akár 400 milliárd forint értékű babaváróhitel-kihelyezést is lehetségesnek tart. A családok szinte teljes egészében kihasználják a lehetséges 10 millió forint kamatmentes kölcsön összeghatárát - a Bank360 adatai szerint az átlagos hitelösszeg 9,6 millió forint. Hogy a babaváró elszippantja a szabad felhasználású személyi kölcsönök ügyfeleit, vagy új hitelfelvételi bummot generál, egyelőre nem egyértelmű, de valószínűleg mindkét hatás érvényesül. Különösen igaz ez abban az esetben, amikor a család lakáshitel mellé veszi fel a babavárót önrész gyanánt.

 

Babaváró hitel felfüggesztése

 

Érdekes kérdés ugyanakkor az is, hogy a hiteligénylők közül hányan élnek az egyéb, valójában igazi kedvezményekkel. A kedvezményes kamat ugyanis csak a kezdet, hiszen a vállalt és megszületett gyerekek után akár a teljes kamatteher, sőt a tőketartozás egy része, vagy akár az egésze is megnyerhető. A jogszabály szerint minden egyes megszületett gyerek után kedvezmény jár: az első baba meghozza a kamatmentességet, a második a fennálló tőketartozás 30 százalékát radírozza ki, a harmadik pedig a teljes fennmaradó hitelösszeget. 

 

Ha a család jól tervez, kis túlzással akár egy fillér megfizetése nélkül letudhatja az ügyletet, vagyis nincs más feladat, mint mihamarabb elérni, hogy három baba szülessen a családba. A babaváró hitelt igénylő családok jó része valószínűleg pontosan kiszámította, mire vállalkozott, legalábbis erre utal, hogy a babaváró hitelek majdnem felét már felfüggesztették a bankok. A Bank360-nak az Erste arról számolt be, hogy a kihelyezett babaváró hitelek 44 százalékát már felfüggesztették, és hasonló aránnyal lehet számolni a többi, babavárót nyújtó bank esetében is.

 

Tartozás jóváírása

 

A babaváró hitel törlesztésének felfüggesztése és a tartozás elengedése a leendő babák függvényében alakul. Ez azt jelenti, hogy a már meglévő gyerekek nem számítanak bele - ellentétben például a csok-hitellel, ahol csak az számít, hogy családi pótlékra jogosult legyen a gyerek. A babaváró hitel feltételei alapján mindenképpen új babák kellenek - de nem kizáró tényező, ha már van gyerek.

 

Hogy mi számít gyereknek a rendelet értelmében, vagyis hogy pontosan mikor jár és nem jár babaváró támogatás, az kiderül a rendelet szövegéből. A részletek azért is fontosak, mert nem mindegy, a feltételek szerint melyik gyerek “babaváró” és melyik nem, illetve mikortól lehet kérni a hitel felfüggesztését. 

 

A felfüggesztés a terhesség 12. hetétől már kérhető, vagyis ha megigényli a házaspár január elsején a babaváró hitelt, de a feleség még nem terhes, néhány hónapig fizetni kell a hiteltörlesztőt - automatikusan 0%-os kamattal. Amint igazolni tudják, hogy az embrió 12 hetes (vagyis már magzat), a hitel felfüggesztődik három évre. Amennyiben ez idő alatt megszületik a második baba, a fennmaradó tartozás 30 százalékát, a harmadik babánál pedig a teljes összeget elengedik. Ha a baba valamiért elmegy vagy a család elveszít egy gyereket, nem esik el a támogatástól.

 

Teljes elengedés

 

Annak érdekében, hogy minél kevesebbet kelljen visszafizetni, az első babát célszerű a lehető leghamarabb betervezni - akár az is szóba jöhet, hogy már a hitel igénylésekor terhes a feleség, akkor eleve három év felfüggesztéssel indul a törlesztés. Fontos azonban tudni, hogy ezzel a törlesztés kitolódik, vagyis adott esetben húsz év helyett 23 év múlva jár le a törlesztés. A második baba megszületésekor is jár a hároméves felfüggesztési időszak, ám ez már nem tolja tovább a futamidő végét. 

 

Vagyis ha idén decemberben igényli a család a babaváró hitelt 20 évre és a feleség már terhes, akkor a törlesztés 2023-ben kezdődik és 2042-ig tart. Ha születik még egy baba, akkor mindösszesen ugyan maximum 72 hónapig szünetel a törlesztés, ám a futamidő ugyanúgy 2042-ben jár le. Egy babával a 10 millió forint havi 43,8 ezer forint törlesztőrészlet fizetését jelenti. Két babával nem könnyű megbecsülni, hogy a havi törlesztő összege mennyit csökken, hiszen nem mindegy, mikor jön meg a második gyerek, és mekkora a fennálló tartozás, amelynek 30 százalékát elengedik. Ha van már elképzelésünk, akkor a gyermekek születési dátumának megadásával megnézhetjük a hitel pontos alakulását a babaváró kalkulátor segítségével

 

A harmadik babánál a teljes fennálló tartozástól megszabadul a család, ám hogy ez mennyi, azt nagyban befolyásolja a babák érkezése: ha már terhes a feleség az igényléskor, és a kicsik rendre három éven belül megszületnek, akkor egy forintot sem kell fizetni, ha azonban hosszabb idő telik el a születések között, már akad fizetnivaló is. Ez azt is jelenti, hogy a második és harmadik babánál már semmilyen előírás nincs arra, hogy meddig “kell” megszületniük. A születések között akár ötnél több év is lehet, akkor is jár a 30 százalék tartozás jóváírás és a teljes tartozás elengedése is.

 

Csak az elsővel kell sietni

 

Az ötéves korlát kizárólag az első babára vonatkozik. Ha ugyanis ezen idő alatt nem születik meg az első gyerek, akkor a család elveszíti a hitel kamattámogatását, a hitel átvált piaci kamatozású hitellé, és még az első öt évre igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni. A különbség összesen egy 10 millió forintos hitel esetében 20 éves futamidő mellett 5,7 millió forintot jelent. Vagyis 10,5 millió helyett - a kamatmentesség esetén, amikor csak a kezességvállalási díjat kell fizetni - 16,2 millió forintot kell visszafizetni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!