A babaváró hitel igénylés lépései

A babaváró hitel igénylés menete: ezek a lépések

A babaváró hitel igénylés lépései

A babaváró hitel igénylés menete: ezek a lépések

Vrazsovits Rita
2019-06-28 Frissítve: 2022-01-18
2019-06-28 Frissítve: 2022-01-18
4052334

A babaváró hitel igénylés összetettebb folyamat, mint egy szabad felhasználású személyi kölcsöné, ezért érdemes végiggondolni, hogy milyen teendőink vannak hitelkérelem benyújtása előtt. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és megkérdeztük a bankokat is, hogy pontosan összeszedjük, mire számíthatunk az igénylés folyamán.

 

1. Jogosultság ellenőrzés

 

Először is meg kell felelnünk azoknak a feltételeknek, amelyeket a babaváró hitelre vonatkozó rendelet rögzít. Ehhez a legegyszerűbb, ha kitöltjük a jogosultság ellenőrző kérdőívet. Csak válaszolj a kérdésekre igennel vagy nemmel, és az eredmény azonnal megjelenik a képernyőn.

 

A babaváró támogatás feltételei június 26-án változtak, és elérhetővé vált a babaváró hitel azoknak a pároknak is, akik szerepeltek a passzív KHR listán. Ugyanakkor a bankok saját hatáskörben dönthetik el, hogy befogadják-e a passzív KHR-es tartozással rendelkező ügyfelek kölcsönigényét.

 

2. Jövedelmi feltételek ellenőrzése

 

Ha a rendeletben szereplő feltételeknek megfelelünk, akkor a következő lépés, hogy ellenőrizzük a banki kondíciókat. Ezen a téren akár több tízezer forintos különbség is lehet a bankok között, mivel van, ahol elég lesz a minimálbér is, míg máshol 180 ezer forintos összejövedelmet várnak el az igénylő házaspártól. A babaváró hitel kalkulátorral néhány adat megadásával megnézhetjük, hogy a jövedelmed melyik banknál lesz megfelelő.

 

Adjuk meg a következőket:

 

 • hitelösszeg,

 • futamidő,

 • nettó jövedelem (a házaspár együttes igazolt nettó jövedelmével érdemes számolni),

 • a gyermekek tervezett születési dátuma.

 

Milyen jövedelmet vesz figyelembe a bank?

 

A Bank360 készített egy listát,  hogy pontosan milyen jövedelmet fogadnak el a bankok: 

 

 • alkalmazotti magyarországi jövedelem: a legjobb, ha átutalással kapja az igénylő a fizetését, de az engedékenyebb bankok készpénzben érkező jövedelmet is elfogadják,

 • alkalmazotti külföldi jövedelem: ez bankfüggő, nem minden bank fogadja el, mivel a munkáltatói igazolás lefordítása túl sok időt vehet igénybe, 

 • magyarországi nyugdíj,

 • magyarországi vállalkozói jövedelem,

 • osztalék jövedelem,

 • ingatlan bérbeadásból származó jövedelem,

 • GYES/GYED/GYET/CSED/CSP,

 • táppénz, amennyiben a várandós feleség kapja,

 • cafeteria (munkáltatói szerződéssel).

 

Ezek közül természetesen önmagában a legtöbb bank a munkából vagy vállalkozásból származó jövedelmet, illetve a nyugdíjat fogadja el elsődleges jövedelemként, viszont emellett figyelembe veszik a másodlagos jövedelmet is. 

 

Fontos, hogy a külföldi nyugdíj jövedelmet, a külföldi vállalkozói jövedelmet, a rokkantsági járadékot, a bányászjáradékot és az otthongondozási vagy ápolási díjat még az engedékenyebb bankok sem veszik figyelembe a jövedelem vizsgálatnál. 

 

Vegyük figyelembe a meglévő tartozásokat!

 

Amikor ellenőrizzük a kalkulátorral a jogosultságunkat, a nettó jövedelem megadásánál érdemes előre kivonni azt az összeget, amit hiteltörlesztésre fordítunk, hiszen a bank is így fog tenni. Szintén számoljunk azzal, hogy ha folyószámlahitelünk vagy hitelkártya szerződésünk van, akkor a hitelkeret 5 százalékával számol a bank. 

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy félmillió forintos hitelkeretnél 25 000 forinttal csökken az az összeg, ami alapján kiszámolja a bank, hogy mekkora törlesztőrészletet vállalhatunk. Ez akkor is így van, ha nem használjuk sem a hitelkártyát, sem a folyószámlahitelt.

 

3. Gyűjtsük össze a szükséges dokumentumokat!

 

A Bank360 összeállította a babaváró hitel igényléséhez szükséges dokumentumok és igazolások listáját, és elmondja, mit hol kell beszerezni. 

 

 • Személyes iratok: érvényes személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél, lakcímkártya és adóazonosító.

 • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás: ezt a munkáltatótól kell kérni, vállalkozóknak pedig a NAV-tól.

 • Bankszámlakivonat: bankváltás esetén netbankból letölthető, a bankok gyakorlatától függően 1-3 hónapra visszamenőleg lesz szükség az adatokra.

 • 3 év TB jogviszony igazolás: ezt NEAK igazolás vagy OEP igazolás néven is ismerheted. A területileg illetékes járási hivataloknál lehet kikérni az igazolást, ahol egészségbiztosítási pénztári feladatkörben is eljárnak. Az ügyintézési idő maximum 8 nap, amihez hozzáadódik a postázás ideje.
  Frissítés! A bankok csak a NEAK által 2019. július 17-én közzétett formátumú TB jogviszony igazolást fogadják el. A részleteket ebben a cikkben foglaltuk össze.

 • Házassági anyakönyvi kivonat: ezt a dokumentumot minden házaspár megkapja az esküvő után, így ezt otthonról kell bevinni a bankba. Az engedékenyebb bankoknál elég lehet nyilatkozni a házasságról.

 • Várandósgondozási kiskönyv: ezt értelemszerűen akkor kell bemutatni, ha már várandós a kismama. Az igazolást a terhességről a szakorvos állítja ki, ez alapján a kiskönyvet pedig a területileg illetékes védőnő.

 

Több bank is megerősítette, hogy a büntetlen előéletről és a köztartozás mentességről elég nyilatkozni, külön nem szükséges igazolást beszerezni hozzá. Ez azt jelenti, hogy nem kell külön erkölcsi bizonyítványt és NAV igazolást kérni a köztartozás mentességről.

 

4. Irány a bank!

 

A babaváró hitel igénylést a bankban kell benyújtani, ahol a szükséges dokumentumok benyújtása mellett a babaváró támogatásra vonatkozó igénylő lapot is ki kell tölteni. Az a banki gyakorlattól függ, hogy egyszer vagy kétszer kell bemenni a bankfiókba.

 

 1. Válasszuk ki a bankot!

 

A babaváró hitel kalkulátor listázza azokat a bankokat, ahol beadhatjuk a hiteligényt a kalkuláció alapján. A hitelkondíciók a rendeletben szereplő feltételek miatt megegyeznek minden bankoknál, így ami alapján választani érdemes, azok a bankok induló kedvezményei és a jövedelmi elvárások. A Sberbanknál például 0,5 százalékos visszatérítés jár a szerződő ügyfeleknek, ha három hónapon belül legalább két alkalommal 100 ezer forint jóváírás történik a számlán (utalás és készpénz is megfelel). A jóváírás a negyedik hónap 15-éig tart.

 

A bank kiválasztása után pillanatok alatt elindíthatjuk a folyamatot: nem kell mást tennünk, mint a Részletek gombra kattintani és megadni az elérhetőségünket. Ezután hamarosan keresni fognak, és egy rövid telefonos előszűrést követően időpontot is kapunk a bankba, így még a hosszadalmas sorban állást is megúszhatjuk.

 

 1. Igénylés

 

Ekkor tölti ki az ügyfél az igénylőlapot és adja be a szükséges dokumentumokat. A bank továbbítja a babaváró támogatáshoz szükséges igazolásokat a Magyar Államkincstárhoz, ahol rövid időn belül ellenőrzik, hogy megfelel-e az igénylő a rendeletben szereplő feltételeknek. Ha ez a rész rendben van, akkor végzi el a bank a hitelbírálatot. A babaváró hitel elbírálás ideje maximum 10 munkanap.

Fontos, hogy jogosultság esetén a törlesztés felfüggesztését és a gyermekvállalási támogatást is külön igényelni kell, ezeket nem kapja meg automatikusan az ügyfél.

 

 1. Szerződéskötés

 

A bank értesít a hitelbírálat eredményéről, és pozitív eredmény esetén újra be kell menni a bankfiókba, hogy meg lehessen kötni a szerződést. Az aláírás után már csak a folyósítás van hátra, ami 1-5 napot vesz igénybe.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!