babaváró és CSOK tb-szabályok

Jogszabályba öntötték a babavárós és csokos könnyítéseket

babaváró és CSOK tb-szabályok

Jogszabályba öntötték a babavárós és csokos könnyítéseket

Bank360 tartalom
2024-09-01 Frissítve: 2024-09-03
2024-09-01 Frissítve: 2024-09-03
40642990

Megjelentek azok a jogszabályok, amelyek alapján a kormány júliusi bejelentésének megfelelően az eddiginél kedvezőbb feltételekkel kaphatnak babaváró hitelt, falusi CSOK-ot és CSOK Pluszt az őstermelők, átalányadózók és katások.

 

Július 16-án jelentették be a Kormányinfón, hogy kedvezőbb helyzetbe kerülnek a családtámogatások felvételekor a speciális adózási formát választók közül az őstermelők, az átalányadózók és katások. A babaváró hitelt, a falusi CSOK-ot és a CSOK Pluszt érintő változások azonban mindeddig nem jelentek meg jogszabályként. Ezt a hiányt pótolta be a kormány a most megjelent rendeleteivel, amelyek szerint az új szabályok október elsején lépnek hatályba.

 

Kedvezőbb lesz az elvárt tb-jogviszony 

A speciálisan adózó őstermelők, átalányadózó és katázó egyéni vállalkozók kétféle kedvezményt kapnak az igénylésben a jelenlegi szabályokhoz képest. Az egyik a társadalombiztosítási jogviszony elvárt időtartamát érinti. Ez jelenleg minimum 2-3 év általános esetben, függetlenül attól, hogy milyen tevékenységgel van valakinek tb-jogviszonya. A jelenlegi szabályok szerint a falusi CSOK és a CSOK Plusz támogatásoknál legalább 2 éves jogviszony igazolására van szükség, a babaváró hitel pedig ennél is szigorúbb, ott 3 év a minimum.

 

Ebben kapnak most kedvezményt a speciálisan adózók. Az új szabály alapján a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást legalább 1 éve alkalmazó egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő, illetve legalább 1 éve a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény szerinti kisadózói adóalanyisággal rendelkező egyéni vállalkozó esetén 1 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszony lesz a CSOK Plusz, falusi CSOK és babaváró hitel igénylésének feltétele.

 

Rögzítik a jövedelem beszámítását

A másik változás azt határozza meg, hogy az igényléskor a speciálisan adózók bevételének hány százalékát kötelesek jövedelemként figyelembe venni a bankok. A korábbi bejelentéssel összhangban az új rendelet szerint átalányban megállapított jövedelemmel rendelkező egyéni vállalkozó (szja-s átalányadózó) és a mezőgazdasági őstermelő jövedelmének az igénylés során a jövedelem megállapításánál figyelembe vett bevétele 50 százaléka minősül.

 

Ezzel az eddigi banki gyakorlatokat egységesíti egy kötelezően alkalmazott szabállyal a kormányrendelet. Ez alapján az érintett őstermelők és átalányadózó egyéni vállalkozók már mindenhol ugyanazzal az elbírálással találkozhatnak majd a babaváró hitel, a CSOK Plusz és a falusi CSOK odaítélésekor.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!