A csökkenő kamatszint felpörgette a lakáshitelpiacot, a támogatott hitelek is jól mennek, a babaváró támogatásra is megmaradt a kereslet. A 13. havi nyugdíjból sokan fizették vissza a hiteleiket, az állampapírkamatokkal pedig a jelek szerint a befektetők egy része még nem tudja, mit kezdjen, mert még a bankszámlákon hevernek.
38273452
Tavaly az utolsó negyedévben a használt lakásoknál 2,7 százalékkal csökkentek az árak az előző negyedévhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint. Az új lakások viszont az előző negyedéves mérséklődés után ismét drágultak.
38262775
A fiataloknak a családtámogatások felhasználásával sem könnyű saját lakáshoz jutni, ezért különösen fontos, hogy a lehető legjobban ki tudják használni azokat a vásárláskor és hitelfelvételkor, majd a törlesztés során is. A jó döntés milliókat érhet. Megmutatjuk, hogyan lehet maximalizálni a támogatásokat és minimalizálni a törlesztést. Egy fontos CSOK Plusz kedvezmény határideje napokon belül lejár.
38065015
Néhány napjuk maradt azoknak, akik még úgy akarják felvenni a 2024-től élő CSOK Pluszt, hogy az igényléskor nem vállalnak új gyermeket. Áprilistól már mindenképpen ez kell a kedvezményes hitelhez. Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.
38062138
Áll a zászló az idén a magyar ingatlanpiacnak. A csökkenő kamatok, az állampapírpiacról kivonuló kisbefektetők és az új támogatott hitelkonstrukciók is növelhetik az adásvételek számát.
37964956
Alaposan berúgta a szegedi ingatlanpiacot a kínai BYD autógyár építése. A várt áremelkedés miatt vannak, akik előrehozták a lakásvásárlást a gyerekeik számára. A hírverést jelzi, hogy egy új, 28 lakásos társasházat egyben, kulcsrakész állapotban is meghirdettek eladásra az Ingatlanneten 1,6 milliárd forintért.
37695529
Fellendülést várnak az idén a banki szakértők a lakáshitelpiacon. A szerződéses összeg meg is duplázódhat, a kamatok tovább csökkenhetnek. A CSOK Pluszt a legtöbben egy gyerekre merik csak igényelni.
37653448
A javuló gazdasági kilátások és a mérséklődő kamatok hatására idén többen dönthetnek lakásvásárlás mellett. Az MBH Index szakértői 4-8 százalékos nominális áremelkedésre számítanak az idén. A vonzóbb elhelyezkedésű, falusi CSOK-képes, illetve stabil munkaerőpiacú településeken jobban nőhet a kereslet.
37465957
Nem könnyű eligazodni a gyermeket vállaló fiataloknak a 2024-től alaposan átszabott állami támogatásokban, mert a babaváró hitelt, a falusi CSOK-ot és a CSOK Pluszt akár együtt is fel lehet venni, de több ponton is csak eltérő feltételekkel. Összefoglaltuk a legfontosabb eltéréseket.
37276618
Januártól már 7 százalék körüli THM-mel vehetünk fel 10 millió forintos lakáshitelt átlagbérrel, míg egy éve még 10 százalék körül járt a teljes hiteldíj mutató. Három évvel ezelőtt azonban 4 százalékos THM-re is lehetett kölcsönt kapni, aminek 12-14 ezerrel kisebb volt a törlesztője.
36921433
Felpörgették a forgalmat az év végén a bankokban a családtámogatási lehetőségüket 2024-től már elvesztő igénylők. Közülük aki még tehette, gyorsan felvette a szigorodás előtt a babaváró hitelt és a megszűnő városi CSOK-ot, aminek a helyére 2024-tól a CSOK Plusz lépett.
36690382
Akár 3 százalék alatti kamattal is igénybe lehet venni a január elsejétől elérhető CSOK Plusz hitelt, amelyet a korábbi CSOK utódjaként vezetett be a kormány. A kamattámogatott kölcsön a legtöbb nagybanknál már elérhető, az igénylés feltételei azonban eltérhetnek néhány ponton.
36573658
Online kalkulálható és igényelhető a piaci kamatozású lakáshitellel kombinált CSOK Plusz Lakáshitellel rukkolt elő januártól a Gránit Bank, amely a kedvezményes kölcsönt is 3 százalék alatti kamattal kínálja.
36504361
2024. január 1-től alaposan megváltoznak a hitelek feltételei. A lakáshitelek olcsóbbak lesznek, a fiatalok kisebb önrésszel is felvehetnek jelzálogkölcsönt. Szigorodik a babaváró, de megnő az összege, és elindul az akár 50 millió forintos kedvezményes hitelt is adó CSOK Plusz.
36463684
Kivárás és csökkenő kereslet jellemezte az év nagy részét az ingatlanpiacon. Az utolsó hónapokban élénkült a forgalom, a CSOK-ból jövőre kiszoruló vevők is megjelentek. A 2024-ben CSOK Pluszt igénylők közül többen már idén előszerződéssel biztosították be a vásárlásukat.
36463639
Csütörtökön éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a falusi CSOK-ról szóló rendelet, amely a 2024-re vonatkozó szabályokat véglegesíti. A legfontosabb módosítással a meglévő ingatlanjukat korszerűsítő, bővítő igénylők milliókat nyernek. Összefoglaljuk a tudnivalókat. 
36463642
A korábbinál is több támogatásra számíthatnak a 2630 preferált kistelepülésen élő vagy oda költöző családok, hiszem nemcsak a falusi CSOK összegei emelkednek, de e mellé a januárban induló CSOK Plusz hitelt is fel tudják venni, ha gyermeket vállalnak.
36439867
Módosította a jegybank a hitelfedezeti arányokról szóló rendeletet, ami alapján januártól az első lakásukat vásárló fiataloknak elég lesz a lakáshitelükhöz 10 százalék önrészt felmutatni, ha ehhez a bankjuk is hozzájárul.
36361642
Több ponton módosulnak a 2024-es falusi CSOK-ra vonatkozó szabályok a kormany.hu oldalán csütörtök éjjel közzétett jogszabálytervezet alapján. A jelenleg ismert feltételeket még júliusban hirdette ki rendeletével a kormány. Azóta azonban több alkalommal is hozzányúltak a sima CSOK 2023-as és 2024-es szabályaihoz, amelyekkel most összefésülik az emelt összegű, 2024-es falusi CSOK-ot is. Emellett néhány újdonság is szerepel a tervezetben. Összefoglaljuk a változásokat.
36358066
A CSOK Plusz megjelent részletszabályai szerint az eddigi CSOK-ot már igénybe vevők is jelentkezhetnek a jócskán megemelt támogatott hitelért. Ez még úgyis megérheti nekik, hogy ehhez a meglévő szerződésüket le kell zárni, és a már igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni.
36275764
Megjelent csütörtök éjjel a CSOK Plusz hitelprogramról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A részletszabályok zöme megfelel a múlt héten közzétett jogszabálytervezetnek, de van meglepetés is az új igénylők számára. Szintén érinti a CSOK-osokat, hogy jövőre megváltozik az illetékmentességük is.
36060058
A borok ára és minősége, illetve a lakóingatlanok ára között nincs szoros összefüggés. A legdrágább borokat termelő tokaji borvidéken a legolcsóbbak az ingatlanok. Pannonhalmán kastélyt, Bogláron luxusingatlant, Egerben vár melletti lakást vehet.
35992384
Új számítási módszertannal készül és új felületen hozzák létre az épületek energetikai tanúsítványait a tanúsító szakemberek novembertől. Az átállás az első másfél-két hétben nem volt zökkenőmentes. Már csak energetikai besorolással hirdethető meg egy ingatlan.
35916148
Megjelentek a januártól elérhető CSOK Plusz részletszabályai, egyelőre jogszabálytervezetként. A kormányzati bejelentések alapján ismert feltételek nem változtak, számos szabály terén pedig a jelenlegi CSOK-ot másolja a január 1-jén startoló CSOK Plusz. A kormány december 1-jéig várja az észrevételeket a tervezettel kapcsolatban.
35878807
Az MNB lakásárindexe kilenc év után először fordult negatívba, a lakásárak 2023 második negyedévében éves szinten 0,8 százalékkal mérséklődtek. Ugyanakkor a harmadik negyedévben kismértékben újra emelkedés volt tapasztalható, a lakbérindexnél pedig kétszámjegyű növekedést tapasztalt a jegybank.
35724889
Tízmillió forintokat érő döntést kell hozni az idén azoknak a gyerekeseknek vagy/és gyereket vállalóknak, akik igénybe akarják venni CSOK-ot. A képletüket plusz változóként ráadásul a babaváró hitel átalakítása is bonyolítja. Megnéztük 11 verzióban, hogy életkortól, meglévő és vállalt gyerekszámtól függően ki mivel jár jobban.
35661997
A januárban induló CSOK Plusz főbb feltételei és támogatásai már ismertek, de a leendő igénylők még nem dőlhetnek hátra, hiszen a november közepére ígért részletes szabályokban még lehetnek buktatók számukra.
35525221
A lakásépítési kedv alulmúlja még a 2020-as koronavírus-járvány alattit is. Az első kilenc hónapban az új lakások építése 21 százalékkal, a bejelentett lakásépítések száma pedig 43 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.
35522524
A piaci lakáshitelhez képest harmadával kisebb törlesztést kell fizetniük az 50 millió forintos CSOK Plusz hitelért 2024-től a három gyereket vállalóknak. Az újabb babát már nem akaró gyerekes családoknak viszont sietniük kell a számukra év végével megszűnő városi CSOK igénylésével.
35423776
A családi házak leértékelődése tovább folytatódott 2023 második negyedévében is. A használt lakások ára összességében stagnált, az újaké viszont nőtt a KSH adatai szerint. Tavaly csúcsra ugrott a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlása, különösen sok volt a német és a szlovák vevő.
35423755
Jövőre jön a CSOK Plusz: több mint a háromszorosára emelkedik a kamattámogatott lakáshitel összege. Vissza nem térítendő támogatást már nem kapnak a CSOK Pluszt felvevők, de az olcsóbb hitellel is legalább annyit spórolhatnak a piaci hitelekhez képest.
35356942
Pontosították a CSOK Plusz szerdán bejelentett szabályait. Ezek szerint a CSOK Plusz jövőre azokon a kistelepüléseken is fel lehet majd venni, ahol az új falusi CSOK-ot. Ráadásul jövőre megmarad az illetékmentesség és az adóvisszatérítés lehetősége is, ami újabb milliókat jelent
35356027
Nemcsak a rendeleteket nézhetik árgus szemekkel azok, akik állami támogatással szeretnék megoldani a saját lakáshoz jutásukat. A jövőre kedvezőbbé váló falusi csokot most csak néhány banknál lehet igényelni, de több is fontolgatja, hogy elindul vele. A sima CSOK-ot minden nagybanknál meg lehet kapni, de aki még a jelenlegit akarja felvenni, annak nagyon figyelnie kell arra, hogy le ne maradjon a december 31-i benyújtási határidőről. Márpedig a CSOK Pluszról eddig elhangzottak alapján lesznek olyanok, akiknek sok millió forint lehet a tétje annak, hogy minden papírjuk meglesz-e a benyújtáshoz az év végéig.
34902571
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!