babaváró hitel CSOK Plusz

Kedvezőbb feltételekkel kapnak családtámogatásokat a katások, őstermelők és átalányadózók

babaváró hitel CSOK Plusz

Kedvezőbb feltételekkel kapnak családtámogatásokat a katások, őstermelők és átalányadózók

Bank360 tartalom
2024-07-26 Frissítve: 2024-09-27
2024-07-26 Frissítve: 2024-09-27
40141642

A kormány bejelentette, hogy enyhít a családtámogatások igénybevételének feltételeit a speciálisan adózók számára. A módosítás a bevételek beszámíthatóságát és az elvárt tb-jogviszonyt érinti.

 

Kedvezőbb helyzetbe kerülnek a családtámogatások felvételekor a speciális adózási formát választók közül az őstermelők, az átalányadózók és katások - jelentették be a Kormányinfón. Ez a babaváró hitelt, a CSOK Pluszt és a falusi CSOK-ot érinti.

 

A bejelentés szerint az őstermelők, az átalányadózó és katázó egyéni vállalkozóknak elég lesz legfeljebb 1 éves társadalombiztosítási jogviszonyt igazolni az igényléskor. Ez jelenleg minimum 2-3 év általános esetben, függetlenül attól, hogy milyen tevékenységgel van valakinek tb-jogviszonya. A jelenlegi szabályok szerint a falusi CSOK és a CSOK Plusz támogatásoknál legalább 2 éves jogviszony igazolására van szükség, a babaváró hitel pedig ennél is szigorúbb, ott 3 év a minimum.

 

Kedvezőbb helyzetbe kerülnek az így adózók a babaváró, a CSOK Plusz és és falusi CSOK igénylésénél a bevételük jövedelemként való beszámításánál. A kormány döntése alapján a jövőben az őstermelők, a katások és átalányadózók bevételének legalább 50 százaléka számít jövedelemnek a támogatások igénylésének elbírálása során. 

 

A katás vállalkozóknál ez az arány jelenleg akár 60-70 százalék is lehet a banki gyakorlat alapján (mivel a NAV az árbevétel 60 százalékáról állítja ki az igazolást), de van olyan hitelintézet is, amelyik ennél szigorúbb. Más vállalkozói formánál, például az átalányadózásnál a végzett tevékenységet is figyelembe veszik, mivel az befolyásolja, hogy mennyi adót fizetünk be. A banki gyakorlat is eltérő lehet pénzintézetenként, így a módosítás célja egy egységes minimum arány meghatározása. Vagyis ahol eddig is figyelembe vették a jövedelem több mint 50 százalékát, ott nem feltétlenül kell módosításra számítani. Azoknál a bankoknál viszont, ahol eddig kisebb volt ez az arány, ott kedvezőbb feltételekkel adhatják be az igénylők a kérelmet, ha állami támogatást vesznek fel. 

 

A kormány azt várja az intézkedésektől, hogy többen és könnyebben juthatnak majd hozzá a családtámogatásokhoz. A Kormányinfón elhangzott az is, hogy jelenleg nincs napirenden a családtámogatások bővítése.  

 

Hiába a támogatások, egyre csak esik a születésszám

 

A KSH előzetes adatai szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született, ami. 2023 júniusához képest 17 százalékos csökkenés.  2024 első félévében 37 898 gyermek jött világra, 9,7 százalékkal, 4059-cel kevesebb, mint 2023. január–júniusban. A teljes termékenységi arányszám 1 nőre becsült értéke 1,36, ami egy évvel korábban 1,49 volt. A házasságkötések száma egy év alatt 14 százalékkal esett vissza, idén júniusban már csak 4946 pár kötött házasságot, azonban az első félévben összességében még nőtt az új házasságok száma. 2024 első hat hónapjában összesen 21 210 pár kötött házasságot, az egy évvel korábbinál 1,5 százalékkal, 310-zel több.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!