A lakáshitelezés a földbe állt tavaly, az állomány kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt.
38578969
Tavaly az utolsó negyedévben a használt lakásoknál 2,7 százalékkal csökkentek az árak az előző negyedévhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint. Az új lakások viszont az előző negyedéves mérséklődés után ismét drágultak.
38262775
A fiataloknak a családtámogatások felhasználásával sem könnyű saját lakáshoz jutni, ezért különösen fontos, hogy a lehető legjobban ki tudják használni azokat a vásárláskor és hitelfelvételkor, majd a törlesztés során is. A jó döntés milliókat érhet. Megmutatjuk, hogyan lehet maximalizálni a támogatásokat és minimalizálni a törlesztést. Egy fontos CSOK Plusz kedvezmény határideje napokon belül lejár.
38065015
Néhány napjuk maradt azoknak, akik még úgy akarják felvenni a 2024-től élő CSOK Pluszt, hogy az igényléskor nem vállalnak új gyermeket. Áprilistól már mindenképpen ez kell a kedvezményes hitelhez. Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.
38062138
A családtámogatásokhoz a legtöbb esetben házasságkötésre is szükség van, és a feltételek változása nagy változást okozhat abban is, hogy éppen mennyi házasságot kötnek a fiatalok. Ezt igazolják a friss statisztikai adatok is, amelyek jól mutatják a babaváró hitel módosulásának hatását.
37695523
Nem könnyű eligazodni a gyermeket vállaló fiataloknak a 2024-től alaposan átszabott állami támogatásokban, mert a babaváró hitelt, a falusi CSOK-ot és a CSOK Pluszt akár együtt is fel lehet venni, de több ponton is csak eltérő feltételekkel. Összefoglaltuk a legfontosabb eltéréseket.
37276618
Budapest V. kerületét is megelőzve Tihanyban adták el a legmagasabb átlagos négyzetméteráron a lakóingatlanokat. A legdrágább települések listájára Zsira és Pogány községek is felkerültek.
36893845
Stagnáltak a magyarországi lakásárak a friss statisztikai adatok szerint, az éven belüli változás minimális, az előző évhez képest pedig mindössze 1,5 százalékos a drágulás.
36753019
Felpörgették a forgalmat az év végén a bankokban a családtámogatási lehetőségüket 2024-től már elvesztő igénylők. Közülük aki még tehette, gyorsan felvette a szigorodás előtt a babaváró hitelt és a megszűnő városi CSOK-ot, aminek a helyére 2024-tól a CSOK Plusz lépett.
36690382
Akár 3 százalék alatti kamattal is igénybe lehet venni a január elsejétől elérhető CSOK Plusz hitelt, amelyet a korábbi CSOK utódjaként vezetett be a kormány. A kamattámogatott kölcsön a legtöbb nagybanknál már elérhető, az igénylés feltételei azonban eltérhetnek néhány ponton.
36573658
2024. január 1-től alaposan megváltoznak a hitelek feltételei. A lakáshitelek olcsóbbak lesznek, a fiatalok kisebb önrésszel is felvehetnek jelzálogkölcsönt. Szigorodik a babaváró, de megnő az összege, és elindul az akár 50 millió forintos kedvezményes hitelt is adó CSOK Plusz.
36463684
Kivárás és csökkenő kereslet jellemezte az év nagy részét az ingatlanpiacon. Az utolsó hónapokban élénkült a forgalom, a CSOK-ból jövőre kiszoruló vevők is megjelentek. A 2024-ben CSOK Pluszt igénylők közül többen már idén előszerződéssel biztosították be a vásárlásukat.
36463639
Csütörtökön éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a falusi CSOK-ról szóló rendelet, amely a 2024-re vonatkozó szabályokat véglegesíti. A legfontosabb módosítással a meglévő ingatlanjukat korszerűsítő, bővítő igénylők milliókat nyernek. Összefoglaljuk a tudnivalókat. 
36463642
A korábbinál is több támogatásra számíthatnak a 2630 preferált kistelepülésen élő vagy oda költöző családok, hiszem nemcsak a falusi CSOK összegei emelkednek, de e mellé a januárban induló CSOK Plusz hitelt is fel tudják venni, ha gyermeket vállalnak.
36439867
Több ponton módosulnak a 2024-es falusi CSOK-ra vonatkozó szabályok a kormany.hu oldalán csütörtök éjjel közzétett jogszabálytervezet alapján. A jelenleg ismert feltételeket még júliusban hirdette ki rendeletével a kormány. Azóta azonban több alkalommal is hozzányúltak a sima CSOK 2023-as és 2024-es szabályaihoz, amelyekkel most összefésülik az emelt összegű, 2024-es falusi CSOK-ot is. Emellett néhány újdonság is szerepel a tervezetben. Összefoglaljuk a változásokat.
36358066
A CSOK Plusz megjelent részletszabályai szerint az eddigi CSOK-ot már igénybe vevők is jelentkezhetnek a jócskán megemelt támogatott hitelért. Ez még úgyis megérheti nekik, hogy ehhez a meglévő szerződésüket le kell zárni, és a már igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni.
36275764
Már a sok millió forintos önerő előteremtése is hatalmas kihívás a fiatal párok számára, a folyamatosan változó támogatási rendszerben való eligazodás, az előnyök és a buktatók mérlegelése pedig még nagyobb fejtörést okozhat. A Pénzkérdés új részében ezt a kérdést járják körül a szakértők.
36211159
Megjelent csütörtök éjjel a CSOK Plusz hitelprogramról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A részletszabályok zöme megfelel a múlt héten közzétett jogszabálytervezetnek, de van meglepetés is az új igénylők számára. Szintén érinti a CSOK-osokat, hogy jövőre megváltozik az illetékmentességük is.
36060058
Megjelentek a januártól elérhető CSOK Plusz részletszabályai, egyelőre jogszabálytervezetként. A kormányzati bejelentések alapján ismert feltételek nem változtak, számos szabály terén pedig a jelenlegi CSOK-ot másolja a január 1-jén startoló CSOK Plusz. A kormány december 1-jéig várja az észrevételeket a tervezettel kapcsolatban.
35878807
Tízmillió forintokat érő döntést kell hozni az idén azoknak a gyerekeseknek vagy/és gyereket vállalóknak, akik igénybe akarják venni CSOK-ot. A képletüket plusz változóként ráadásul a babaváró hitel átalakítása is bonyolítja. Megnéztük 11 verzióban, hogy életkortól, meglévő és vállalt gyerekszámtól függően ki mivel jár jobban.
35661997
A januárban induló CSOK Plusz főbb feltételei és támogatásai már ismertek, de a leendő igénylők még nem dőlhetnek hátra, hiszen a november közepére ígért részletes szabályokban még lehetnek buktatók számukra.
35525221
2024. januárjától igényelhető a CSOK Plusz, ez a támogatás lép a 2023 végén lezáruló CSOK helyébe. 50 millióra nő a kedvezményes hitel összege, és megszületett gyerekenként 10 milliót le lehet írni a kölcsönből, viszont nem lesz benne közvetlen támogatás gyerekszám alapján.
35331361
A piaci lakáshitelhez képest harmadával kisebb törlesztést kell fizetniük az 50 millió forintos CSOK Plusz hitelért 2024-től a három gyereket vállalóknak. Az újabb babát már nem akaró gyerekes családoknak viszont sietniük kell a számukra év végével megszűnő városi CSOK igénylésével.
35423776
A családi házak leértékelődése tovább folytatódott 2023 második negyedévében is. A használt lakások ára összességében stagnált, az újaké viszont nőtt a KSH adatai szerint. Tavaly csúcsra ugrott a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlása, különösen sok volt a német és a szlovák vevő.
35423755
Jövőre jön a CSOK Plusz: több mint a háromszorosára emelkedik a kamattámogatott lakáshitel összege. Vissza nem térítendő támogatást már nem kapnak a CSOK Pluszt felvevők, de az olcsóbb hitellel is legalább annyit spórolhatnak a piaci hitelekhez képest.
35356942
Pontosították a CSOK Plusz szerdán bejelentett szabályait. Ezek szerint a CSOK Plusz jövőre azokon a kistelepüléseken is fel lehet majd venni, ahol az új falusi CSOK-ot. Ráadásul jövőre megmarad az illetékmentesség és az adóvisszatérítés lehetősége is, ami újabb milliókat jelent
35356027
A 2024-től élő CSOK Plusz feltételei között a hitelösszeg jelentős megemelése nagy pozitívum, az azonnali közvetlen támogatás megszüntetése viszont negatívum. Utóbbit viszont később ellensúlyozza a nagy összegű hitelleírás a gyermekek megszületésekor. 
35331367
A jelenlegi városi csok év végi megszűnése miatt várt keresletélénkülésből eddig alig éreznek valamit az ingatlanközvetítők. Helyettük egyelőre inkább a befektetési céllal vásárlók adtak némi lendületet a lakáspiacnak.
35259496
Nemcsak a rendeleteket nézhetik árgus szemekkel azok, akik állami támogatással szeretnék megoldani a saját lakáshoz jutásukat. A jövőre kedvezőbbé váló falusi csokot most csak néhány banknál lehet igényelni, de több is fontolgatja, hogy elindul vele. A sima CSOK-ot minden nagybanknál meg lehet kapni, de aki még a jelenlegit akarja felvenni, annak nagyon figyelnie kell arra, hogy le ne maradjon a december 31-i benyújtási határidőről. Márpedig a CSOK Pluszról eddig elhangzottak alapján lesznek olyanok, akiknek sok millió forint lehet a tétje annak, hogy minden papírjuk meglesz-e a benyújtáshoz az év végéig.
34902571
Összefoglaltuk, mire érdemes figyelni, ha használt ingatlant adunk el vagy ilyen ingatlant vásárolunk, mennyi adót és illetéket kell fizetni, illetve mikor mentesülünk a terhek megfizetése alól.
34836388
Havi kétszázezer forintot is elérheti a vesztesége annak, akik jövőre a CSOK-tól és a babaváró hiteltől is elesik, és a hiányzó pénzt piaci kölcsönből kell előteremtenie a lakásvásárlásához vagy házépítéséhez.
34832338
Már meglévő gyerek után nem vehető fel támogatás a januártól induló CSOK Pluszban - derült ki Nagy Márton miniszter nyilatkozatából. A jelzáloghitelek kamatstopja várhatóan két lépcsőben szűnhet meg jövőre.
34832536
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a mostani formájában 2024-től megszűnik, és januártól már csak a kijelölt preferált kistelepüléseken lehet majd igénybe venni a támogatást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a program vége előtt igényelt csok-ot ne lehetne felhasználni 2024-ben vagy akár később is, sőt erre több lehetőség is van. Összegyűjtöttünk minden fontos kérdést azok számára, akik év végéig még szeretnének élni a csok támogatás adta lehetőségekkel.
34783048
A babaváró hitel a jelenlegi feltételekkel december 31-ig vehető fel, januártól jelentősen szűkül azoknak a köre, akik jogosultak lehetnek a támogatásra. Az igénylőknek a következő évtől hatályba lépő változások mellett a szeptembertől bevezetett változásokra is figyelniük kell. Az utolsó hónapokban igénylőknek foglaltuk most össze, hogy mely módosításokat érdemes szem előtt tartani, ha még szeretnék felvenni a 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt.
34760242
Igénylő legyen a talpán, aki kiigazodik a CSOK-szabályok változásaiban. A kormány először december végével bezárta ezt a lehetőséget a városokban és a nagyobb településeken, majd most egyszerűsített az igénylés feltételein és adott egy nagy kedvezményt. Utóbbit azonban csak négy hónapra, mert onnantól visszaállnak a szeptember előtti szabályok. Ráadásul még azt sem lehet tudni, milyen új támogatás lép a megszűnő városi CSOK helyére. Csak az a biztos, hogy aki szerencsétlenül dönt a CSOK igényléséről, az sok milliót bukhat. Vagy azért, mert még felvette 2023-ban, vagy azért, mert nem.
34690471
A töredékére eshet vissza a babaváró támogatás jövőre - mondják a bankok. A lakáshitelezés is csökkenhet emiatt. Az is kiderült, hogy a gazdagok a lakásukra felvett hitelből állampapírt vettek, a szegények pedig egyre nagyobb adósságba keveredtek az idén. 
34566055
Számos ponton módosulnak az állami családtámogatások feltételei szeptember elsejétől a Magyar Közlönyben közzétett változtatások szerint. Egyszerűbbé válik az igénylőknek a CSOK felvétele és az építkezés is. A támogatáshoz szükséges gyermekvállalás feltételeiben enyhített és szigorított is a kormány.
34478500
Az állami családtámogatási rendszerbe idáig számolatlanul öntötte a pénzt a kormány, akkor is, ha az eredmények nem mindig úgy jöttek, ahogyan azt elképzelték. 2024-től azonban jelentősen szűkülnek a gyermekvállalást ösztönző támogatások, ami a 30-40 év közötti városi középosztály számára lesz a legfájdalmasabb. A szegényebb településeken élők hiába vállalnának több gyermeket, nagy részük nem tud hozzájutni a támogatásokhoz, sem 2024 előtt, sem pedig utána.
34124003
A két gyereket vállaló fiatal párok jövőre akár 30 millió, a háromgyerekesek 46 millió forint támogatást kaphatnak a kedvezményes hitellel együtt az otthonteremtésre, de már csak a falusi csok 2630 kistelepülésén. Az Ingatlannet.hu ingatlanközvetítő portál kínálatában megnéztük, hogy hol elég ez a házvásárlásra és -felújításra, és hol kell még kipótolni önerővel és piaci lakáshitellel.
34116092
A falusi CSOK 2630 településen igényelhető 2023-tól, és ez a lista marad 2024-től is az új feltételekkel járó támogatásra. Hivatalos lista megyénként és járásonként lebontva.
3617082
Budapesten esélye sem lesz egy átlagos fiatal családnak a lakáshoz jutásra, de vidéken is bajban lesz, aki saját otthont szeretne, viszont lemarad az állami támogatásokról, mert 30 éves kor fölött szülne, vagy nem falun szeretne letelepedni. 
34022846
A nyári szünet után élénkíthetik a forgalmat a lakáspiacon az év végével megszűnő városi csokot még megszerezni akarók. Nagy rohamra nem számítanak az ingatlanközvetítők, mert a családok óvatosabbak lettek, a lehetséges igénylők közül pedig sokan már felvették a támogatást. 
33970346
Bele kell húzniuk azoknak, akik még igénybe akarják venni a 2023 végén megszűnő városi CSOK sok milliós támogatását és kedvezményes hitelét a lakásvásárláshoz vagy építkezéshez. Nekik segítünk a túlélőcsomagunkkal, amiben minden fontos tudnivaló szerepel az igényléshez.
33948902
Megjelent a rendelet 2024-től a kistelepüléseken igénybe vehető otthonteremtési támogatásokról. Eszerint a falusi csok jövőre a jelenlegi célja mellett új ház építésére vagy megvásárlására is felvehető lesz, a korszerűsítésre pedig több pénz juthat, mint eddig. A településlistán továbbra is 2630 település kapott helyet, aki nagyobb városban venne lakást, az már csak decemberig használhatja ki a lehetőséget.
33801128
A csok és a vele járó összes kedvezmény elvesztése jövőre egy 60 milliós lakás megvásárlásánál akár 30 millió forintnál is nagyobb hitelterhet jelenthet egy háromgyerekes családnak húsz év alatt, mintha még az idén a csokot teljesen kihasználva venne ingatlant.
33734690
Sok millió forintos támogatási lehetőség sorsa maradt tisztázatlan a csok átszabásának bejelentése után. Amíg a feltételeket nem tisztázzák, addig jogosultak százezrei nem tudják, akkor buknak vagy nyernek milliókat, ha még az idén igénylik a családi otthonteremtési kedvezményt.
33638642
Fél évük maradt maradt a családoknak arra, hogy gyermekvállalás fejében még felvegyék a CSOK-ot, az ahhoz járó kedvezményes lakáshitelt és a jelenlegi feltételek szerinti babaváró hitelt. Összefoglaltuk, mit kell ehhez teljesíteni, és milyen lehetőségek maradnak meg 2024-től.
33510011
Szigorít a családtámogatásokon a kormány. A babaváró hitel csak 30 év alatti nőknek jár majd, a CSOK-ból csupán a falusi változat marad meg a jövőben, az viszont jobb lesz. Az új szabályok 2024-től élnek, és a babavárónál lesz egy év átmenet.  
33509993
A magyar bankok állják a sarat, a támogatott hiteleket felvett családok azonban úsznak az adósságban, nagy kockázatot vállalnak, ha elválnak, vagy nem születnek meg a vállalt gyerekeik. A kamatstop a jegybank forgatókönyve szerint az év végéig maradhat meg. 
33050219
Megjelent az a kormányrendelet, amely több könnyítést is bevezet a csok és a falusi csok lakástámogatásoknál. A családoknak több ideje lesz például a lakásfelújításra, és egy alkalommal az építési munkálatok és azok költségvetése is módosítható. Összefoglaltuk a változásokat.
32800007
Lehet ugyan, hogy már leérettségizne a ChatGPT, de a pénzügyi tanácsokkal még hadilábon áll a mesterséges intelligencia, amely a magyar családtámogatásokról is hetet-havat összehord. Azzal a javaslatával viszont alighanem sokan egyetértenek, hogy a magas infláció ellen hatásos a bor.
32502038
A lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások és kedvezményes hitelek – csok, falusi csok, babaváró hitel. Azokon a helyeken, ahol alacsonyabbak a lakásárak, az ingatlanvétel nagyobb részben fedezhető belőlük, sőt, akár a teljes vételárra elég lehet az elérhető összeg, és még felújításra, bővítésre is maradhat keret. Ahol viszont magasabbak az ingatlanárak, szükség lehet plusz pénzre, például piaci lakáshitelre.
32501825
2015-ben indult el a csok, 2019-ben pedig a babaváró támogatás, mindkettő gyermekvállalást ösztönző programként. Ennyi év távlatából már látható, hogy történt-e változás a gyermekvállalásban, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket az állami pénzeső.
32245055
Több könnyítést is bevezet a kormány a csok és a falusi csok lakástámogatásoknál a közzétett jogszabálytervezet szerint. Több idő lesz a lakásfelújításra és egy újabb település is bekerül a kedvezményezett körbe. Összefoglaltuk, mi változhat.
32228267
Elszálltak a piaci hitelkamatok, a lakossági hiteladósok majdnem fele azonban semmit sem érez ebből, mert vagy az állam vagy a bankok fizetik helyettük a költségeket.
31957319
A babaváró hitelesek közel kétharmada már teljesítette a kamatmentesség megtartásához szükséges gyermekvállalást - derül ki az MNB által közzétett, hitelekre vonatkozó elemzéséből. Eközben egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az államilag támogatott kölcsönök a lakossági összállományból. Ez az állam számára is egyre többe kerül nemcsak a babaváró, hanem a csok esetében is.
31809431
A lakásárak brutális emelkedése miatt az évek óta változatlan állami támogatások folyamatosan veszítenek az értékükből. A családosok hiába kapnak sokféle kedvezményt, egyre több saját forrás kell a vásárláshoz.
31555865
Akik vállalják a családtámogatások feltételeit, azokra 2023-ban is hull az állami pénzeső, akik viszont nem tudják vagy nem akarják ezeket érvényesíteni, szinte mindenből kimaradnak. A nem gyermekvállaláshoz kötött támogatási formák mára megszűntek vagy értelmüket vesztették, a több gyermekes vagy több gyermeket vállaló családok viszont szinte minden élethelyzetben találhatnak olyan pénzügyi forrásokat, amelyek megkönnyítik az anyagi helyzetüket.
31539209
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyedülálló szülőként is igénybe lehet venni, vagyis nem kell feltétlenül házasnak lenni az igényléshez. Megmutatjuk, mik a feltételek. 
31257272
Több családtámogatási kedvezményt is meghosszabbított szerda esti rendeletében a kormány. A babaváró hitel, a falusi CSOK, valamint a lakásépítésekre igénybe vehető 5 milliós áfavisszaigénylés 2024 végéig meghosszabbodik. 
30781520
A kedvenc olvasmányukká válhat a Magyar Közlöny azoknak, akik már 2023-ban szeretnének babaváró hitelt és falusi CSOK-ot. A lejáró két támogatás meghosszabbítása biztosra vehető, de a feltételek az új rendeletekben lesznek.
30780113
Zuhant a kereslet szeptemberben a lakáshitelek iránt. Piaci kamatozású kölcsönökből feleannyi fogyott, mint egy éve, miközben a költségük csaknem duplájára nőtt. Tovább csökkent az érdeklődés a személyi kölcsönöknél is. A lekötött betétek átlagos kamata viszont emelkedett, ami felhúzta az összegüket is - derült ki a Magyar Nemzeti Bank friss adataiból.
30206141
Az égbe emelkedő büntetőkamat maximalizálása után újabb kedvező hírt kapnak a csokosok. Az adótörvény parlament előtt lévő módosítása kiterjeszti a vagyonszerzési illeték alóli mentességüket. 
30154193
A családi otthonteremtési kedvezmény szabályai között a feltételek nem teljesítése esetén fizetendő büntetőkamatok mértéke irreálisan magassá vált, ezért a kormány új rendeleteiben ezeket 5 százalékban maximálja.
29581658
Milliókat kell visszafizetni hatalmas büntetőkamatokkal, ha túl sokat vállaltunk a CSOK megszerzéséért. Ilyenkor sincs azonban minden veszve, mert bizonyos esetekben kérhetjük a határidő kitolását, és a büntetését elengedését is.
29260772
Azokra a többlakásos, de egy mérőórás ingatlanokra is többszörös kedvezményes árú gázmennyiséget ad egy új rendelet, amelyek nem társasházakban vagy lakásszövetkezetekben vannak.
29222093
A Zöld Otthon Program doppingjával még tudott nőni a lakáshitelezés az első félévben, de enélkül már egyértelmű a kereslet csökkenése, ami a fogyasztási kölcsönöknél is látható.
29114765
A Facebookon jelentette be a kormány, hogy jövőre is megmarad a babaváró hitel és a csok. Az év végén lejáró lakásfelújítási támogatás sorsa még kérdéses.
28641296
A kormány rezsinövelése után megrohamozhatják az állami lakástámogatási programokat az igénylők. Az otthonfelújítási támogatásra és a falusi csokra már csak néhány hónapjuk maradt. 
28527689
A sorozatos kamatemelések után már a legdrágább kölcsönök, a hitelkártya-adósságok költségeivel számolják az elmaradt gyerek miatti büntetést a csokra, a babaváró büntetőkamatával pedig már személyi kölcsönt is kapni. 
28139909
Hiába drágultak májusban már jól láthatóan a hitelek, a legnépszerűbb kölcsönökből több fogyott. A lakáscélú szerződéseknél a zöld hitel roham még nagyon meglátszik a számokon, a babaváróban és a személyi kölcsönben inkább a kereslet stabilizálódásáról lehet beszélni az elmúlt hónapokban.
28123286
Az állami támogatások kiszélesítése kezdetben sokat segített a családosoknak a lakáshoz jutásban, de ha nem emelik az összegüket, akkor a babavárót és a csokot megeszi az ingatlanárak emelkedése. 
26116486
Nem csökken az érdeklődés a lakásfelújítási támogatás iránt egy friss kutatás szerint. Már csak az a kérdés, hogy az elvileg az év végéig tartó állami segítséget meghosszabbítja-e kormány valamilyen módon 2023-ra is.
25389505
A kormány bejelentette, hogy az eredetileg június 30-án lejáró falusi csok igénylési határidejét december 31-ig meghosszabbítja. Így a támogatás további fél évig lesz elérhető 2678 településen.
25361053
A panellakásból agglomerációs családi házba? Sokakat vonz ez a lehetőség. Megnéztük, mekkora havi törlesztőrészletű hitelt kell hozzá vállalni.
24903625
144 javaslatot fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank legújabb vitairatában, ezeknek egy része a családtámogatási rendszert is érintette. Összefoglaltuk a dokumentum alapján, hogy milyen javaslatokat fogalmazott megy a jegybank a családokra és a lakáspiacra nézve.
22706842
Június végével megszűnik a kistelepüléseken elérhető, magasabb összegű családi otthonteremtési kedvezmény, illetve az áfa-kedvezmények egyik típusa is. Összefoglaltuk, mire és hogyan lehet még igénybe venni a hamarosan véget érő kedvezményeket.
21757609
Ha nem is lihegnek még a száguldó infláció nyakába, messziről legalább már elkezdték követni a betétek kamatai, amitől a lakosság is kedvet kapott újra lekötni a pénzét.
21614113
A lakásárak emelkedése még a megugró inflációt is többszörösen lekörözte. Akinek van lakóingatlana, az most nagyon jól járt, de aki még csak azután szeretne venni, az okkal szomorodhat el.
21606754
Feltámadt a babaváró hitel, de a fogyasztási kölcsönök és a jelzáloghitelek is szépen teljesítettek márciusban. A kamatemelések negatív hatását ellensúlyozták az egyre vonzóbbá váló támogatott hitelek. 
21431182

A 4,6 ezer milliárd forintos 2021 végi lakáshitel-állomány, mely a GDP 8,3%-át tette ki, nominális értéken meghaladta a 2010. évi csúcsot. 2008 óta nem engedélyeztek ilyen sok új lakáscélú hitelt, de még így is messze a 2000-es évek elejének devizahiteles csúcsa.

 

21211801
Az ingatlan eladásnak és vásárlásnak időrabló kötelezettsége a közművek átírása, illetve a változások bejelentése. Jó hír azonban, hogy a munka nagyját elintézhetjük már egy helyen, illetve online is. 
20825689
Ahogy drágulnak a piaci kamatozású személyi és lakáskölcsönök, úgy lehet egyre többet nyerni az állam által támogatott hitelek. Aki ezeket igénybe tudja venni, az most már akár sok millió forintot is megspórolhat.
20780119
A kormánypárt és az ellenzék is a családtámogatások folytatását ígéri. Több program az idén magától kifut. Összesítettük, mi a tét a családtámogatásokban. 
20411956
A fogyóban lévő 200 milliárd forintos jegybanki keret miatt 29-étől újabb nagybank függeszti fel a zöld hitelek értékesítését, a kölcsönkérelmek befogadását. Az Erste és az UniCredit után az elkövetkező napokban alighanem egyre több bank tesz majd ugyanígy. Az ügyfeleknek ezért a szó szoros értelmében napjai vannak arra, hogy még elcsípjék a nagyon kedvezményes lakáshitelt.
20037466
A fokozott jegybanki kamatemelések várhatóan még tovább drágítják a lakáskölcsönöket. Az állami kedvezményes hitelek azonban nem drágulnak, ezért egyre vonzóbbak. Az ingatlanárak mozgása is befolyásolhatja, hogy érdemes-e kölcsönt felvenni, és ha igen, mikor.
19638637
Nem sok ideje maradt azoknak, akik extra állami támogatással szeretnének kistelepülésre költözni, vagy ott lévő ingatlanjukat korszerűsíteni. A június 30-ig 2679 faluban elérhető speciális kedvezmény mellett ugyaneddig vehető igénybe a falusi csokhoz kapcsolódó a kamattámogatott kölcsön és az adóvisszatérítés is.
18983668
Összegyűjtöttük, hogy az egyes támogatásoknál milyen feltételek vannak.
18736441
A jelenleg hatályos törvények szerint június és december végén több állami támogatás és kamattámogatott hitel is megszűnne. Orbán Viktor miniszterelnök a héten azonban azt ígérte, hogy ha kormányon maradnak, akkor velük együtt a családtámogatási elemek is maradnak.
18485572
A lekérdezés egyszerűen megoldható, az igazolás pedig kiváltható a KOMA-hoz való csatlakozással.
18301942
A gyerekeseket vagy gyereket vállalókat segítő állami támogatások jelentősen megkönnyítik a lakáshoz jutást. Ha azonban kiszámoljuk a költségeket, akkor kiderül, hogy így is jelentős terhet kell vállalniuk, és a kedvezmények az induláshoz szükséges pénz előteremtésében jelentik a legnagyobb előnyt azokhoz képest, akik ilyen támogatást nem tudnak igénybe venni.
18132208
Az állami családtámogatások folyamatos bővülése igazi pénzesőt hozott a gyerekesek vagy gyermeket vállalók számára, de a programok közül 2022-ben több is véget ér. Így aki szeretne kihasználni minden lehetőséget, annak már sietnie kell. Összesítettük, mennyi pénzt lehet kapni támogatásként lakásépítésre vagy vásárlásra.
18109684
A Falusi csok 2022. június 30-ig érhető el, az otthonfelújítási támogatást viszont egészen 2022. december 31-ig fel lehet venni. Bár a falusi csok nagyobb összeggel képes hozzájárulni a vidéki otthonteremtéshez, az otthonfelújítási program a renoválási, bővítési részét tudja pótolni az év végéig, ha kevesebb gyermekkel tervez a család.
17996509
Több család- és lakástámogatási program feltételei is módosulnak 2022. januártól, ideértve a csokot és az otthonfelújítási támogatást is. A változások számos család számára tehetik egyszerűbbé az igénylést.
17885431
Féléves trendek fordultak meg novemberben a Bank360 lakáscélú hitelkalkulátoraiban végzett keresések alapján.
17814979
A jegybank Zöld Otthon Programja sok vásárlónak mozgatta meg a fantáziáját, a kedvező kamatozású zöld hitelhez azonban a folyósító bankok adásvételi szerződést kérnek, kevés nekik a beruházóval kötött előszerződés. Ha ezt nem szerzik meg időben, akkor sokan nemcsak a 2,5 százalékos zöld hitelről maradhatnak le, hanem a 0 százalékos “zöld csok” hitelről is.
17774440
A lakáshitelek kamatait szinte naponta emelik a bankok, ami miatt drágulnak a hitelek, ezért érdemes a szokottnál nagyobb gyakorisággal ellenőrizni a feltételeket, ha valaki kölcsönfelvételre készül. Most 10 millió forint lakáshitel esetén vizsgáltuk meg december harmadik hetében az ajánlatokat.
17639230
Összefoglaltuk, melyik állami támogatás esetén mire számíthatunk, ha felbontjuk a házasságot.
17531605
A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása alapján 333 825 forint volt a bruttó mediánbér augusztusban, míg a bruttó átlagbér 426 507 forintot tett ki. A Bank360 közleményéből kiderül, hány évig kell dolgozni, hogy összegyűljön a tőke egy saját ingatlanra.
16931110
Bizonyos körülmények és határidők betartásával ugyanakkor el lehet költözni egy újonnan épült házba, a különbözetet pedig lehet fedezni akár az új kedvezményes zöld lakáshitel segítségével is.
16931089
Kiszámoltuk, hogyan lehet zöld hitelből megvásárolni egy 60 millió forintos ingatlant.
16709020
Az államilag támogatott és a piaci lakáscélú jelzáloghitelek iránt is csökkent szeptemberben az érdeklődés a Bank360.hu tapasztalatai alapján, az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest azonban emelkedés volt jellemző. Cikkünkben a Bank360.hu lakáshitel kalkulátor eredményeit foglaljuk össze.
16480729
Az elmúlt években a piaci és az állami kamattámogatással felvehető lakáshiteleket közel azonos kamatköltséggel lehetett igénybe venni, a jegybank immár négy hónapja tartó kamatemelési ciklusával azonban megdőlni látszik ez a trend. A piaci hitelek ennek következtében valamivel drágábbak lettek, az állami lakástámogatásoknál jellemző fix kamatköltség azonban nem változott - sőt, a Zöld Otthon Program októberi indulásával még kedvezőbbé is válhatnak a csok-hitel feltételei. Lakáshitel körkép következik.
16289989
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták a program legfontosabb feltételeit és utánajártak, hogy mely bankoknál lehet már beadni az igénylést a legfeljebb 2,5 százalékos kamattal felvehető hitelre.
16242973
Három gyermeknél az alapkamat ötszörösével számolt büntetőkamatot kell kifizetni.
16144273
A csok és a lakáshitelek iránti érdeklődés is stagnált az előző hónaphoz viszonyítva, ám a Bank360 látogatói magasabb jövedelemmel kalkuláltak és nagyobb hitelösszeget kerestek augusztusban, mint az előző hónapban.
16058962
A kamatemelés ugyan leginkább a változó kamatozású piaci hitelt fizetőknek és az új kölcsönök iránt érdeklődőknek lesz hátrányos, a CSOK támogatást igénylők körében is okozhat nehézségeket.
15659839
Júliusban, idén először, emelkedett a Bank360 oldalán a lakáshitel iránt érdeklődők aránya az előző hónaphoz képest.
15652780
Ha az igénylők mind a Zöld lakáshitelhez kapcsolódó energiahatékonysági célokat, mind a CSOK feltételéül szabott családteremtési célokat teljesítik, az MNB Zöld lakáshitele mellé felvett CSOK-hitel kamatmentes lesz.
15651994
Az emelkedő kamatok ráadásul még növelhetik is a visszafizetendő összeget.
15278743
Októbertől újabb kedvezményes hitel válik elérhetővé, ami a fenntartható, energiatakarékos otthonok építése vagy vásárlása esetén jár. Az MNB Zöld Otthon Programja magas összegű hitelt tesz elérhetővé nagyon alacsony, ráadásul akár 25 évig fix kamat mellett, de az elkészült ingatlan energiabesorolása el kell, hogy érje a jelenleg még nem túl gyakori BB szintet.
15144604
A csok támogatás és kamattámogatott lakáshitel nemcsak ingatlanvásárlásra igényelhető, hanem építési célra is. Összefoglaltuk, milyen szabályok vonatkoznak a csokra, ha építkezni szeretnénk belőle.
14828521
Az ingatlanárak emelkedése miatt egyre többen döntenek valamilyen, a hagyományostól eltérő megoldáson, ha a lakhatásról van szó. Ennek az egyik módja az Amerika egyes részein, illetve Európa északi részén népszerű könnyűszerkezetes házak építése, ami nemcsak egyszerűbb, hanem olcsóbb is, mint a téglaházak. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy jelenthet-e problémát jelzáloghitel igénylésnél, ha egy könnyűszerkezetes házat szeretnénk bevonni fedezetként.
14724832
Az első negyedéves és az áprilisi eredményekhez képest is csökkent az érdeklődés a lakáshitelek iránt a Bank360 kalkulátorain végzett keresések alapján.
14699155
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) két támogatási elemből áll: a vissza nem térítendő támogatásból és a kedvezményes lakáshitelből. A hitel önmagában nem igényelhető, csak a támogatással együtt, a vissza nem térítendő összeg azonban elérhető kölcsön nélkül is. Mire elég lakásvásárlásnál a támogatási összeg és milyen helyzetekben lehet csak a támogatással számolni? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a cikkben.
14642599
A csok támogatás folyósításának az egyik feltétele az állam javára bejegyzett, tíz évre szóló elidegenítési tilalom. A csokkal szerzett ingatlant így ennyi ideig nem lehet eladni. Bizonyos élethelyzetekben azonban lehet kivételt tenni, és a támogatást át lehet vinni egy másik ingatlanra, akár a tíz éves tilalom lejárta előtt is. 
14422330
Az első negyedéves eredményekhez képest csökkent az érdeklődés a lakáshitel, illetve a CSOK-hitel iránti érdeklődés is a Bank360 kalkulátorain végzett keresések alapján. Emellett az átlagosan kalkulált hitelösszeg is csökkent mindkét hiteltípusnál, de az elmúlt év eredményeivel összehasonlítva még mindig magas. A 2021. áprilisi eredményeket foglaltuk össze a Bank360 oldalán elvégzett kalkulációk alapján.
14358172
A csok elsősorban az akár 10 milliós közvetlen támogatásáról ismert, de a csok-hitel segítségével még 15 millió forintos összeggel egészíthetjük ki az ingatlanvásárlásra vagy építkezésre szánt összeget. Ha azonban nem vagyunk már jogosultak a támogatásra, nem csak a támogatást kell visszafizetnünk, hanem az addigi hitelkedvezmény is elveszik, és a csok-hitel piaci kamatozásúvá alakul. De nem mindegy, milyen az a kamatozás, hiszen sok esetben alacsonyabb kamatokat is lehet találni a lakáshitelek között.
13924399
A különböző lakáscélokra felhasználható csok és a hozzá kapcsolódó kedvezmények sok családot ösztönöznek a célok megvalósítására, ami nem véletlen, hiszen összességében akár több tízmillió forint plusz jelenthet, ha minden lehetőséget kihasználnak. Ez az előny azonban a visszájára is fordulhat, ha nem teljesülnek a vállalt feltételek, és emiatt vissza kell fizetni a támogatást. Mekkora költségre lehet számítani, ha visszafizetésre kerül a sor? Mit jelent a családok számára, ha végül nem születnek meg a vállalt gyermekek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
13924396
Továbbra is hatalmas az érdeklődés mind a lakáshitelek, mind a csok-hitel iránt, a Bank360 kalkulátorain végzett keresések alapján. Márciusban tovább nőtt a lakáshitel-összegek átlaga, az előző hónaphoz képest majdnem 700 ezer forinttal. Ezzel a lakáshitel kalkulátorral végzett összehasonlítások átlagos összege meghaladja a 17,7 millió forintot. A nagyobb hitelösszeg mellé magasabb jövedelem és hosszabb futamidő is társult. Az átlagos számított THM nem változott az előző hónaphoz képest. Összefoglaltuk a Bank360 oldalán végzett kalkulációk márciusi eredményeit.
13858801
Az is felveheti a lakásfelújítási támogatást a saját lakására, aki szolgálati lakásban él, emellett bővült az elszámolható munkálatok köre is - derült ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken közzétett videójából. Emellett a Magyar Közlöny pénteki számában a csokkal kapcsolatban is jelentek meg új információk. Összegyűjtöttük, mi változott.
13751347
A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódóan 2021. januártól több kedvezmény is elérhető: használt és új lakás vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, új lakás vásárlásánál pedig visszaigényelhető az 5 százalékos általános forgalmi adó, azaz az áfa is. Csak ez a két támogatási forma több millió forintos segítséget jelenthet a családok számára, az óvatosság azonban nem árt.
13546702
Jóval nagyobb jelzáloghitelre volt szükségük az igénylés előtt állóknak februárban az egy hónappal korábbiakhoz képest a Bank360 kalkulátorain elvégzett összehasonlítások alapján.
12940729
A CSOK akár 25 millió forintos segítséget is nyújthat egy új otthon megteremtéséhez. Annál nagyobb viszont a veszteség, ha valamilyen okból kifolyólag elveszítjük a támogatást. A legfájóbb magának a CSOK támogatásnak a visszafizetése, hiszen az akár 10 millió forintos összeg mellett büntetőkamatot is fizetnünk kell szerződésszegés esetén.
12906160
Az új, januártól elérhető otthonteremtési támogatási elemek közül többnek is előfeltétele, hogy csokkal vásároljunk lakást. A Bank360 ügyfélérdeklődésben látszik, hogy megmozgatta a lakásvásárlók fantáziáját az új program, de egyelőre csak kevés bank tapasztal kirobbanó növekedést az igényléseknél.
12822500
Modern lakás, vagy jó lesz egy régi is? - teszik fel az örök kérdést a saját otthont tervezgetők. A dilemma a saját családot alapítók körében új köntöst kapott az elmúlt években, hiszen a CSOK támogatás használt és újépítésű lakások vásárlásához is felhasználható. A 2021-től bevezetett újépítésű áfakedvezmény és áfa-visszaigénylés megkönnyíti az újépítésű lakások vásárlását, bár még így is olcsób használt lakást venni.
12668651
Korábban már írtunk arról, hogy csok igénylésnél nemcsak a személyi feltételek miatt utasíthat el a bank, hanem a választott ingatlan nem megfelelő paraméterei miatt is. Ennek az egyik lehetséges oka, ha az ingatlan felépítése nem egyezik meg a térképmásolattal. Ez mikor fordulhat elő és mit tehetünk, hogy mégis befogadja a bank a falusi csok igénylést? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a cikkben.
12589025
Beindította a lakosság fantáziáját a januártól elérhető otthonteremtési program - legalábbis ez derül ki a Bank360 lakáshitel és csok kalkulátorain végzett keresések alapján.
12589022
Kiszámoltuk, mekkora havi kiadásra számíthat az, aki lakásvásárláshoz februárban venne fel piaci kamatozású jelzáloghitelt.
12425738
Egyre több választási lehetősége van azoknak a családoknak, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni vagy felújítani. Több célra speciális állami támogatás vehető igénybe, de akár szabad felhasználású kölcsönből is megoldható a felújítás, ha úgy jön ki a lépés. Nem mindegy, hogy egy ilyen helyzetben melyiket választja a család, hiszen akár több százezer forintos eltérés is lehet a végösszeget tekintve. Megnéztünk néhány életszerű szituációt, ami segíthet a döntésben, illetve azt is összefoglaltuk, hogy mire érdemes odafigyelni a felújítás előtt.
12418904
Több kérdés is érkezett hozzánk az elérhető támogatások kombinálhatóságával kapcsolatban, részletesen foglalkozunk a témával: elsőként azt vizsgáltuk meg, hogy a tetőtér-beépítésre felvehető csok és a lakásfelújítási támogatás hogyan egészítheti ki egymást, illetve van-e még olyan támogatás, amely segíthet az ingatlancélok megvalósításában. 
12222728
Az újépítésű ingatlanok iránt érdeklődőknek különösen kedveznek a 2021. januártól életbe lépő kedvezmények. Ismét 5 százalékra csökkent a lakásáfa, a korábbi 27 százalék helyett, emellett a saját erőből építkezők és a csokos vevők is újabb kedvezményeket használhatnak ki. Utánaszámoltunk, hogy az új kedvezmények mennyit számítanak egy újépítésű ingatlan megvásárlásánál. 
12106739
Jelentős eltérések vannak az állami támogatások között abból a szempontból, hogy az igényléshez szükséges, megfelelő időtartamra érvényes társadalombiztosítási jogviszonyba beszámítható-e a hallgatói jogviszony időtartama, valamint, hogy igényelhető-e az adott támogatás diákként vagy hallgatóként. A Bank360 elemzői megvizsgálták, pontosan milyen szabályok vonatkoznak e tekintetben a legnépszerűbb állami támogatásokra.
12090314
Küszöbön a megállapodás, a 2021-es minimálbér 167 400 forint, a garantált bérminimum pedig 219 000 forint lehet februártól. Megnéztük, ezek az összegek mekkora lakáshitelhez elegendők.
12059717
Az állami család- és lakástámogatásokat a kormány szigorú feltételekhez köti, különösen a társadalombiztosítási jogviszonyt illetően. Az egyes támogatásoknál eltérhet, hogy pontosan milyen hosszú jogviszonyt kell igazolni, ezen belül pedig azt is több esetben megszabják, hogy az igazolt jogviszonyt milyen arányban fedheti le közfoglalkoztatotti jogviszony. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy melyik támogatás vehető igénybe közmunkásként.
12059135
Az újépítésű ingatlanok értékesítése után fizetendő áfakulcs 27-ről 5 százalékra való csökkentése, illetve a sajáterős építkezések után 5 millió forintig visszaigényelhető áfa jelentős kedvezményt biztosít mindenkinek, aki idén vagy jövőre tervezi újépítésű ingatlan vásárlását vagy felépítését. Ezen belül a csokos vevők még egy utcahossznyi előnyt is kapnak a többiekkel szemben: ők még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik. Összefoglaltuk az új építésű lakásokra vonatkozó áfaszabályokat.
11816141
A kormány családpolitikájának évek óta részét képezi a lakástámogatási rendszer folyamatos bővítése - laikusként egyre nehezebb eligazodni az elemek között. Melyik kire vonatkozik, mennyi pénzt jelent és mit kell tenni, hogy igénybe lehessen venni? Ezekre a kérdésekre választ adva segítünk eligazodni a jelenleg elérhető állami támogatások útvesztőiben.
11814242
A közelmúltban több módosítás is történt a csok szabályait illetően, ezek a támogatással vásárolt ingatlan tulajdonjogának átruházását is érintették. Összefoglaltuk, pontosan mi változott, illetve, hogy milyen feltételekkel szerezhet az igénylőn kívül más tulajdonjogot a csokos ingatlanban.
11810693
A hitelfelvételhez több költség és díj is kapcsolódik azon kívül, hogy a tartozásra kamatot számol fel a bank. Ezeket a költségeket jellemzően a teljes hiteldíj mutató már tartalmazza, vagyis a THM-eket összehasonlítva könnyebben ki tudjuk választani a legmegfelelőbb hitelt. A THM persze nem mond el mindent a hitelről, többek között azért nem, mert nincs is benne minden költség.
11772524
Nyugdíjasok is igényelhetik az akár 10 millió forintos csokot és mellé a csok-hitelt és építési hitelre is kérhető a jelzáloghitel-elengedés, de nem csak ezekről beszélt Novák Katalin.
11563493
A koronavírus-járványra való tekintettel a kormány ismét engedményeket tett a családtámogatások igénylésével kapcsolatban, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell megfelelni minden feltételnek. A Bank360.hu szakértőihez befutó kérdések alapján összefoglaltunk néhány esetet, amikor akár a figyelmetlenségen is múlhat az állami támogatás igénylése.
11556116
A csecsemőgondozási díj (CSED) összege a bruttó fizetés 100 százaléka. A Bank360.hu összegyűjtötte a legfontosabb részleteket a CSED-ről.
11500352
Az ősszel bejelentett lakástámogatási elemek 2021. januártól lesznek elérhetőek, így nem véletlen, hogy az ingatlanvásárlás előtt állók kivárnak a jövő év elejéig. Mennyit nyerhetnek ezzel? Utánaszámoltunk, hogy pontosan mennyit jelentenek a kedvezményeket, ha újépítésű vagy használt lakást szeretne valaki vásárolni.
11481146
Azt gondolhatnánk, hogy a csok és falusi csok esetében a jövedelmi viszonyok, a megfelelő társadalombiztosítási státusz és a meglévő, bevállalt gyerekszám a legfontosabb szempont. Ha ezek megvannak, már csak kell egy ház és már szinte biztos a támogatás. Ez azonban nincs mindig így. A Bank360.hu hozott egy példát, hogy mi máson bukhat el egy csok vagy falusi csok kérelem.
11070080
Újabb részleteket árult el Novák Katalin a 2021 januárjában induló otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Összefoglaltuk, mit tudunk eddig a maximum hárommillió forintos támogatás feltételeiről.
10982273
Elárulta Novák Katalin mennyi időn belül bírálják el az otthonteremtési támogatást.
10894988
Az otthonteremtési program öt új elemmel bővült az utóbbi hetekben, valamint maximalizálni akarja a kormány a jelzáloghitel felvételekor esedékes közjegyzői díjakat is. Összefoglaltuk a tudnivalókat, és kiszámoltuk, milyen megtakarítások jelenthetnek egy ingatlan vásárlásnál.
10853720
Szinte minden hétre jut egy új bejelentés a családtámogatások bővítésével kapcsolatban. Az októberben beharangozott változások 2021. januártól lépnek életbe, és valamennyi a családi otthonteremtési kedvezményhez, röviden a csokhoz kapcsolódik. Cikkünkben összefoglalunk minden eddig ismert változást, illetve azt is kiszámoljuk, hogy mennyivel lehet olcsóbban hozzájutni egy új ingatlanhoz csokkal, mint anélkül.
10653101
Január elsejétől változnak a csok támogatás feltételei: eszerint a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a családi házak tetőterének beépítéséhez, új többgenerációs otthont létrehozva - jelentette be a Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán.
10609613
Januártól nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni azoknak a családoknak, akik családi otthonteremtési kedvezmény (csok) segítségével vásárolnak ingatlant. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentése szerint az illetékmentesség jövő év elejétől él és minden családra érvényes lesz a következő két évben.
10595933
Akár hárommillió forinttal is támogathatja az állam januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújítását - jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter néhány napja. Az állami támogatás a költségek legfeljebb felét fedezheti. Összefoglaltuk, mit lehet tudni a családtámogatási rendszer legújabb eleméről.
10560782
Bár lehet, hogy egyelőre más dolgok sokkal fontosabbnak tűnnek, mégis érdemes már fiatalon elkezdeni a jövő tervezését anyagi szempontból. Minél korábban kezdi el valaki tudatosan kezelni a pénzügyeit, annál kisebb ráfordítással tud jó eredményeket elérni. Ráadásul a magyar állam sok esetben támogatásokkal segít.
10259624
A Bank360.hu a termék indulása után szinte azonnal lehetővé tette, hogy a felhasználók megismerhessék a falusi csok visszafizetésének részleteit. Egy év elteltével a szakportál megnézte, hol érdeklődtek a legtöbben a kijelölt településeken felhasználható állami támogatás és hitel után.
10179506
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) már 5 éve igényelhető. A vissza nem térítendő állami támogatás mellett kedvezményes hitel is igényelhető új vagy használt lakás vásárlásához, valamint meglévő ingatlan bővítéséhez és tetőtér beépítésre.
9971483
A CSOK két szigorú megkötése a 10 éven át tartó elidegenítési és terhelési tilalom. 5 év után azonban lehetséges a CSOK továbbvitele egy nagyobb és/vagy drágább használt ingatlanra mint az előző. Elmondjuk, mik a feltételek és mire kell vigyázni.
9948410
Két gyermek után maximum 10 millió forint, három gyermek után pedig akár 15 millió forint állami kamattámogatott otthonteremtési kölcsön igényelhető a CSOK támogatás mellé.
9690782
Falusi CSOK és "hagyományos" CSOK is igényelhető a támogatott településeken. Cikkünkben összehasonlítjuk a két támogatási formát, és kiszámoljuk, hogy milyen esetben melyiket lehet érdemes választani.
9424004
A hazai bankok az állami támogatású hitelekhez sok esetben előírják a hitelfelvevő adótartozásmentességének és büntetlenségének bizonyító okiratát. A Bank360.hu most megnézte, melyik hitelhez kell erkölcsi bizonyítványt is csatolni, és melyik esetében elegendő csak egy nyilatkozat az eredeti dokumentum helyett. Bár az erkölcsi bizonyítvány beszerzése nem annyira bonyolult, mégis plusz feladatot jelenthet az ügyfeleknek.
9291548
Sokak vágya, hogy új építésű ingatlanba költözhessenek, ami anyagilag azonban nagy kihívást jelent, hiszen ezek az ingatlanok drágábbak, mintha használtan vennénk lakást. Ennek megfelelően az igénybe vehető CSOK támogatás is több, ha új ingatlan megszerzése a cél. Felmerül a kérdés, hogy pontosan mi számít új építésű ingatlannak, és milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy kihasználhassuk a rendelkezésre álló állami támogatást - ezekre ad választ a Bank360.hu.
9287969
A családtámogatási program több elemét is érintette a 2020. május 29-én közzétett rendeletmódosítás: a hatályba lépés után változnak a babaváró hitel, a CSOK és a jelzáloghitel elengedés feltételei is. Összefoglaltuk, pontosan milyen módosítások történtek, és hogy ezek hogyan és mikortól érintik az igénylőket.
9086390
Jelentős engedményeket vezetett be a kormány a lakás- és családtámogatásokkal kapcsolatban. A cél egyértelmű: ne essenek el az igénylők a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a CSOK-tól, a babaváró hiteltől és a többi népszerű családtámogatástól. De vajon elég segítséget jelent az igénylőknek az állami segítség, vagy így is sokan szorulhatnak ki a jogosultak köréből? Ennek járt utána a Bank360.hu.
8442338
Ahol már van kettő, ott elfér a harmadik is – szokták mondogatni szülők, amikor a harmadik gyermek tervezéséről beszélgetnek. Valószínűleg igen, és a jelenlegi állami támogatásoknak köszönhetően még pénzügyileg is számottevően jobban járhatnak a családok, ha vállalnak egy harmadik gyermeket.
8156123
A CSOK és a falusi CSOK részleteivel kapcsolatban a Bank360.hu csapata sok kérdésre válaszol, ezek közül összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló ötöt.
6786304
Az évek óta bővülő építőiparra a CSOK is élénkítő hatással van, hiszen nélküle a családok egy része nem gondolkodhatna az új otthon felépítésében. 2020-ra azonban a szakértők zöme fordulatra számít: várakozásaik szerint stagnálni fog az építőipar, amit elsődlegesen az egész ágazatot sújtó szakemberhiánynak tulajdonítanak. A probléma akár a CSOK és a falusi CSOK igénylőket is hátrányosan érintheti.
6786298
2020-ban a bruttó miminálbér 161 ezer forint, a bankok azonban arra kíváncsiak, mennyi ebből a nettó. Ez adókedvezmények nélkül 107 065 Ft. Ez az összeg vajon mekkora hitelhez elegendő?
6629731
Rengeteg minden történt a CSOK-kal kapcsolatban 2019 során. Cikkünkben összefoglaljuk, mi változott, mire kell odafigyelni az igényléskor és mire számíthatunk 2020-ban.
6165099
Összetett feltételrendszernek kell megfelelnie mindenkinek, aki a CSOK segítségével szeretne új otthonra szert tenni. Ennek az egyik legfontosabb eleme a megfelelő ingatlan kiválasztása vagy megtervezése. A rendelet pontosan meghatározza, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a lakásnak - ezektől nem lehet eltérni, különben a bank elutasítja az igénylést, és kezdhetünk elölről mindent. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne kerülhess ilyen helyzetbe.
6144912
Önerőre nagyobb összegű hitel igényléséhez – általában lakáshitelek esetében – van szükség. Ez az az összeg, amit az adósnak saját maga kell, hogy előteremtsen azért, hogy a bankok hitelt nyújtsanak neki lakásvásárláshoz. Azt, hogy mit fogadhatnak el önerőnek részben az MNB, részben a bankok saját szabályzatán múlik.
6103755
A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján végéhez közelít a lakáspiac szárnyalása. A második negyedévben Budapesten egyértelműen lankadt a vásárlási kedv, kevesebb lakás épült, kevesebb lakás cserélt gazdát és csökkent az áremelkedés üteme.
5848728
A CSOK felvétele hosszú távú döntés, hiszen az állami támogatás segítségével megvásárolt ingatlanra tíz évre elidegenítési tilalom kerül. Ideális esetben tehát egy család legalább egy évtizeden keresztül él ugyanabban az ingatlanban, és a szerződésben vállaltak szerint nevelik a gyerekeket. Ebbe még a tudatos és hosszú távra tervező pároknak is beletörhet a bicskája; nem véletlen, hogy a Bank360 csapatához is egyre több olyan kérdés érkezik, ahol arról érdeklődnek, hogy mi történik, ha megváltoznak a körülményeik. Összegyűjtöttük, hogy milyen buktatókba futhatunk bele az igénylés után.
5818164
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) akár 25 millió forintot is jelenthet egy családnak ingatlanvásárlásnál vagy építkezésnél. Az állami támogatás és a kamattámogatott hitel eléréséhez szigorú feltételrendszernek kell megfelelni, nemcsak az igénylésnél, hanem később is, egészen a támogatási szerződés lejártáig. Ha időközben valami nem a tervek szerint alakul, akkor vissza kell fizetni a támogatást - a kérdés, hogy mikor és mennyit. A CSOK visszafizetés részleteinek jártunk utána.
5608029
Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első félévre vonatkozó lakossági lakáshitelezésre vonatkozó tanulmányát. Ebből kiderül többek között, hogy több lakáshitelt folyósítottak a bankok, mint tavaly ugyanebben az időszakban, viszont csökkent az államilag támogatott CSOK hitelek aránya a nagy egészhez képest. Lakáshitel körképünket a KSH összeállítása alapján készítettük el.
5355048
Sokszor előfordul, hogy egy ingatlan családon belül cserél gazdát, például ha a szülő elad egy ingatlant a gyermekének. Szintén nem ritka, hogy egy felújítást vagy egy bővítést egy hozzáértő családtag segítségével oldunk meg. Nincs ezzel semmi baj, a CSOK igénylést azonban megnehezíti, több esetben pedig ki is zárja, ha az ingatlancélt valamelyik közvetlen családtag közreműködésével valósítjuk meg. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló szituációkat.
5160696
Ebben a cikkben azt nézzük meg, milyen lehetőségeket biztosít a Falusi CSOK és a 'sima' CSOK egy 20 milliós használt ház megvásárlására és mennyi támogatás igényelhető a gyerekek után.
5024847
A CSOK felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban sok kérdés fut be a Bank360 csapatához, ezért összefoglaltuk egy külön cikkben, hogy a CSOK melyik típusát pontosan milyen lakáscélra fordíthatod. Rendet teszünk a fogalmakkal kapcsolatban is: tisztázzuk, pontosan mi a különbség a felújítás, a korszerűsítés és a bővítés között, illetve hogy ezekre mennyi támogatást tudsz igénybe venni.
4886772
36 ezer igénylést adtak be közel két hónap alatt a Családvédelmi akcióterv valamelyik elemével kapcsolatban. Vajon hogyan teljesített az indulás után a babaváró hitel, a falusi CSOK és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása? Cikkünkben a júliusban induló Családvédelmi akcióterv részeredményeit foglaltuk össze.
4845039
A várakozásoknak megfelelően ismét brutális albérlet árakkal lehet találkozni a fővárosban - vajon ki tudja ezeket kifizetni? Mennyit “bukunk” a bérléssel? A lakásárak is az egekben - jogosan merül fel a kérdés: vajon mikor lesz nekünk is lakásunk? És hogyan? Főként akkor, ha nincs sok megtakarításunk?
4419075
Összefoglaltunk mindent, ami miatt fontos ez a hónap a bankok naptárában.
4193121
2019. júliustól érvénybe lépő módosítás alapján már lehetséges egy vállalkozás székhelyét bejelenteni a CSOK-os ingatlanba. Az új szabály érvényes a KATA-s egyéni vállalkozókra is. A legtöbb érintett vállalkozás megfelel a vonatkozó EU-s kitételeknek is.
4127259
Folytatjuk a babaváró hitel sorozatunkat egy olyan elképzelt fiatal pár bemutatásával, akik Budapesten szeretnének közös életet kezdeni, és családot alapítani. A magas ingatlanárak miatt azonban komolyan meg kell fontolniuk, hogy hogyan kombinálják az elérhető állami támogatásokat.
3966258
A babaváró hitel szabad felhasználású, így akár egy kölcsön kiváltására is költhető. Milyen esetekben éri meg kiváltani a meglévő lakáshitelt?
3948654
A Falusi CSOK 2486 településen érhető el. Ezek közül kiválasztottunk 15-öt, amelyben rengeteg lehetőséget látunk arra, hogy akár újrakezdjük az életünket.
3638655
Az utóbbi időben rengeteg hír jelent meg a családvédelmi akcióterv intézkedéseiről, elsősorban a CSOK-ról és a babaváró támogatásról. Összegezzük, mennyi vissza nem térítendő állami támogatást lehet igényelni a már megszületett illetve a 2019. július 1. után születendő gyermekek után.
3591909
Rengeteg kérdést kapunk a CSOK-kal és a babaváró támogatással kapcsolatban. Ezek alapján összefoglaltuk, hogy melyek a leglényegesebb különbségek a családvédelmi akcióterv két eleme között.
3602469
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!