Lakások, házak 80 millió forintért

Első közös lakás legfeljebb 80 millióért, mire elég a CSOK Plusz a fővárosban?

Lakások, házak 80 millió forintért

Első közös lakás legfeljebb 80 millióért, mire elég a CSOK Plusz a fővárosban?

Domokos Erika
2024-05-13 Frissítve: 2024-06-19
2024-05-13 Frissítve: 2024-06-19
38805289

Az Ingatlannet hirdetési kínálatában megnéztük, hogy az első otthonukat CSOK Plusszal megszerző házaspárok Budapesten hol, milyen lakást vagy házat vásárolhatnak legfeljebb 80 millió forintból. Vannak olyan kerületek, ahol ennyiből nem futja a gyermekek számától függően elvárt alapterületű ingatlanokra. Panelből viszont válogathatunk a csepeli 30 millióstól a gazdagréti 80 milliósig.

 

Az MNB legutóbbi adatai szerint februárban másfél éves csúcsra, több mint 85 milliárd forintra nőtt az új lakáshitelszerződések összege. Ebből 21 milliárd forint támogatott hitel volt, ami háromszorosa a 2023. februári kihelyezésnek. Ez alapján a falusi CSOK és a CSOK Plusz hitel is népszerű lehet a lakásvásárlók körében.

 

Azok a gyermeket vállaló házaspárok, akik CSOK Plusz államilag támogatott, legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitellel vásárolnak új vagy használt ingatlant, csak meghatározott értékhatárig tehetik ezt meg. Ha az első közös lakásukat szerzik, akkor legfeljebb 80 millió, egyéb esetekben 150 millió forint lehet a vételár.

További feltétel,

  • hogy a lakásnak egy gyermek vállalásával minimum 40, kettővel 50, három vagy több gyerekkel 60 négyzetméteresnek kell lenni.
  • Családi háznál a követelmény 70, 80 és 90 négyzetméterre növekszik gyerekszámtól függően.

 

Hol, milyen házat vehetünk Budapesten?

 

Az Ingatlannet hirdetései alapján 80 millió forint körüli áron nem tudunk legalább 70 négyzetméteres családi házat venni Budán, és Zuglóban is nehezen találni ilyen ingatlant. Zömmel a dél-pesti kerületekben (a XVII., XVIII., XIX., XX., XXIII. kerületekben) árulnak nagyobb, 100-180 négyzetméteres, 76-80 milliós ingatlanokat, amelyek többsége kisebb-nagyobb felújításra szorul. A pesti, 70-90 négyzetméteres házak között több jó állapotú, akár azonnal költözhető közül is válogathatunk. 

 

Egy 3 szintes, összesen 180 négyzetméteres házat lehet venni a XVII. kerületi (Rákosmente) átlagos hirdetési árhoz képest 47 százalékkal olcsóbban, 444 ezer forintos négyzetméteráron. Az Akadémiaújtelep városrészben, az 509. utcában egy 1975-ben épült ikerház egyik felét kínálják megvételre, amelyet 2022-ben kívül-belül szépen felújítottak, de nem szigeteltek. 

Csepel központjában egy 241 négyzetméteres telken álló, 95 négyzetméteres családi házat árulnak 79,9 millió forintért. A több mint hatvan éves házat tavaly felújították, a villamos hálózatot is.

 

 Kevés a CSOK-képes új építésű ház 80 millió alatt

 

Új építésű családi házból - amelyek legalább 70 négyzetméteresek és maximum 80 millió forintba kerülnek - nagyon szerény a hirdetési kínálat. Ezek többsége XXIII. kerületi (Soroksár) fejlesztés, 2024-es vagy 2025-ös átadással. 

Például Újtelep városrészben sorházak épülnek, köztük 71 négyzetméteres 71 millió forintért, az Elvira utcában pedig ikerházak, köztük 83 négyzetméteres 72,5 millió forintért. Ezek egyik fő vonzereje az energiahatékonyság és az alacsony rezsi, AA vagy BB besorolású energetikai tanúsítvánnyal.

 

Van új lakás 1 milliós négyzetméterár alatt?

 

A CSOK-feltételeknek megfelelő új építésű lakásokból bővebb a választék, mint házakból, 41 és 80 millió forint közötti vételáron. Budán (az I., II., III., XI., XII. és XXII. kerületekben) sehol nem hirdetnek egymillió forint alatti négyzetméteráron új lakást. 

A legkisebb fajlagos áron a XI. kerületi Péterhegyi Lakópark egyik földszinti lakását kínálják az Ingatlanneten: 66 négyzetmétert, 77,2 millió forintért.

 

Pesten találni új lakást egymillió forint alatti négyzetméteráron. Például a legalacsonyabb, 700, illetve 730 ezer forintos négyzetméteráron egy 2023-ban épült, XV. kerületi, rákospalotai ház lakásait hirdetik. A 6 lakásos ház 67 négyzetméteres tetőtéri ingatlanát 46,9 millióért, egy 56 négyzetméteres félszuterént pedig 40,9 millió forintért. Ez a kerületi hirdetési átlaghoz képest 14, illetve 10 százalékkal alacsonyabb.

 

Egy-egy lakást találni 800-900 ezres négyzetméteráron a XVII., a XVIII. és a XXIII. kerületekben is. Újpesten már milliós négyzetméteráron kínálnak társasházi új lakásokat.

 

Pest népszerű kerületeiben többféle, már meghirdetett vagy folyamatban lévő lakóparki beruházás várja a vevőket, a 76-80 millió forintos sávban is lehet válogatni az új lakások között. Például a XIII. kerületben jóval egymilliót meghaladó fajlagos áron.

 

Mi a helyzet a használt lakások piacán?

 

A fővárosban több száz eladó panellakás közül választhatnak a CSOK-kal vásárlók, a csepeli 30,9 millióstól a gazdagréti 79,9 milliósig változatos a kínálat. Az Ingatlanneten meghirdetett panelek átlag négyzetméterára 844 ezer forint, ami 5 százalékkal magasabb az előző évinél.

 

Budán használt, jó állapotú téglalakást, 76-80 millió forintért, jellemzően nem találunk 70 négyzetméternél nagyobbat. Kivételek mindig vannak, most például a XI. kerületben 587 ezer forintos négyzetméteráron – a kerületi átlag mintegy feléért - árulnak egy 136 négyzetméteres, felújított ingatlant. A földszinti lakáshoz kizárólagos használattal kert is tartozik. Az irányár 79,9 millió forint.

 

Pesten azonnal költözhető, jó állapotú téglalakást 80-125 négyzetméterest is vehetünk 76-80 millió forintból. Például a Kőbányai Zsinagóga szomszédságában (a Román utcában) egy belső kétszintes, 124 négyzetméterest kínálnak 79,9 millióért. Ennyi pénzért a VI. kerületben, Terézvárosban 102 négyzetméteres, dupla komfortos lakást hirdetnek, amely “csendes és kiváló elhelyezkedésű”.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!