CSOK és babaváró támogatás különbségei

Mi a különbség a CSOK és babaváró támogatás között?

CSOK és babaváró támogatás különbségei

Mi a különbség a CSOK és babaváró támogatás között?

Vrazsovits Rita
2019-04-11 Frissítve: 2022-12-26
2019-04-11 Frissítve: 2022-12-26
3602469

Rengeteg kérdést kapunk a CSOK-kal és a babaváró támogatással kapcsolatban. Ezek alapján összefoglaltuk, hogy melyek a leglényegesebb különbségek a családvédelmi akcióterv két eleme között.

 

Támogatás vagy hitel?

 

Először is fontos tisztázni, hogy a CSOK esetében két dologról beszélhetünk:

 

  1. CSOK vissza nem térítendő támogatás

  2. CSOK kamattámogatott hitel

 

Ebben a cikkben a CSOK hitelt hasonlítjuk össze a babaváró hitellel.  A többi fontos tudnivalót a CSOK-kal kapcsolatban itt találod.

 

A felhasználás módja különbözik

 

A babaváró hitel szabad felhasználású személyi kölcsön, a teljes összeget arra költheted, amire szeretnéd: ingatlanra, a gyermekszoba berendezésére, de akár be is fektetheted. Abban az esetben válik támogatássá, ha a szerződéskötéstől számítva legalább három gyermek születik a családban.

 

A CSOK hitel csak ingatlancélra használható fel, egészen pontosan a CSOK szerződésben meghatározott ingatlanra, másikra nem. A CSOK igénylésnél ingatlanfedezetet kell bevonni, és a hitelezett ingatlanra az állam jelzálogjogot jegyez be.

 

Fontos, hogy a CSOK és a babaváró támogatás nem zárják ki egymást, igényelheted mindkettőt egy időben. Ez igaz a falusi CSOK támogatásra is. 

 

Gyermekvállalás

 

A leggyakrabban feltett kérdések a gyermekvállalással kapcsolatban érkeznek be hozzánk. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ebből a szempontból:

 

  1. A babaváró hitelt kizárólag a 2019. július 1. után született gyermekekre lehet igénybe venni.

  2. A CSOK támogatást a már megszületett és az előre vállalt gyermekek után is fel lehet venni.

  3. A CSOK hitel egy részének elengedéséhez csak a CSOK hitel felvétele után született gyereket lehet csak figyelembe venni.

 

A legalább 12 hetes magzatokat már gyermeknek tekinti a törvény. Szintén  beleszámítanak az elhalálozott, illetve a közösen örökbefogadott gyerekek is.

 

A házastársi viszony sem mindegy

 

A babaváró támogatást csak házastársak vehetik fel, viszont a CSOK-ot akár egyedülálló szülő is igényelheti, abban az esetben, ha az igénylőnek van olyan kiskorú gyermeke, aki vele egy háztartásban él.

 

A babaváró támogatáshoz hosszabb TB jogviszony kell

 

A babaváró támogatás egyik feltétele, hogy a házastárs egyik vagy mindkét tagja legalább három éves TB jogviszonnyal rendelkezzen.

 

A CSOK hitel igénylésénél az elvárt jogviszony hossza a hitel összegétől függ elsősorban, illetve a feltételeknek a házaspár mindkét tagjának meg kell felelnie:

 

  1. 180 nap folyamatos TB viszonnyal kell rendelkezniük, legfeljebb 30 nap megszakítással, ha egy vagy két gyermek után igénylik a CSOK-ot.

  2. 2 év TB jogviszonnyal kell rendelkezniük, legfeljebb 30 nap megszakítással, ha három vagy több gyermek után igénylik a CSOK-ot.

     

Különbségek a CSOK és a babaváró hitel törlesztésénél

 

A babaváró hitelt a szerződéskötés után kamatmentes hitelként kezded el törleszteni. A kamattámogatás összegét abban az esetben kell csak visszafizetned, ha a szerződéskötéstől számított öt éven belül nem születik gyermek a családban. A hosszú futamidő miatt a törlesztőrészlet maximum 50 ezer forint lehet, amely magában foglalja a kezességvállalás díját is (ez körülbelül 4 ezer forint havonta).

 

A CSOK hitel kamatát a törvény legfeljebb évi 3 százalékban határozta meg, ami a piacon elérhető fix kamatozású jelzáloghitelekhez képest kedvezőnek számít. A CSOK hitel törlesztőrészletét a felvett hitelösszeg és a futamidő hossza határozza meg.

 

A kamattámogatott CSOK hitel futamideje akár 25 év is lehet. A babaváró hitelt maximum 20 évre lehet felvenni. A törlesztés viszont az első gyermek megszületésével 3 évig szüneteltethető, a második gyermek születésével pedig további 3 év halasztás kérhető.

 

 

Így csökkentheted több millió forinttal a tartozásod

 

A babaváró hitelből a második gyermek megszületése után a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes fennálló tőketartozást elengedi az állam.

 

A CSOK hitelből a második gyermek születése után 1 millió forintot enged el az állam a teljes tartozásból. A harmadik gyermek születése után az állam további 4 millió forintot, valamint minden további gyermek születése után további 1-1 millió forintot enged el. Tehát ha három gyermeket vállalsz, akkor akár 5 millió forinttal csökken a jelzáloghitel tartozásod.

 

 

Minden hitel beleszámít a JTM-be

 

Minden hitel, akár piaci, akár államilag támogatott, bele kell kell férjen a Jövedelemarányos Törlesztési Mutatóba (JTM). Az az adósságfék nem engedi, hogy a havi rendszeres nettó jövedelmünk egy bizonyos százalékánál jobban eladósodjunk. 

Fontos tudni, hogy bár a vonatkozó rendeletek előírják a minimális feltételeket, a bankok saját belső szabályzatuk alapján döntenek a hitelképességről az államilag támogatott hiteleket esetében is. A babavárónál nagy különbségek lehetnek a bankok között az elvárt minimális jövedelemben illetve abban, hogy milyen típusú bevételeket számolnak el rendszeres havi jövedelemként. A Bank360 kalkulátora ezeket a tényezőket is figyelembe veszi. 

 

 

Használd ki az ingyenes vagy a kedvezményes előtörlesztést

 

A babaváró hitel előtörlesztése díjmentes, de csak abban az esetben, ha a gyermekvállalás teljesült. A CSOK hitel előtörlesztése a legtöbb hitelező banknál külön díjjal jár, de a törvény szerint évi 200 000 forintig díjmentesen előtörleszthető. Hasonló szabályok vonatkoznak a végtörlesztésre is.

 

KHR-es vagy? Mutatjuk a lehetőségeket!

 

Sem babaváró támogatást, sem CSOK hitelt nem kaphat az, aki  a negatív KHR listán szerepel aktív vagy passzív adósként. A CSOK vissza nem térítendő támogatást viszont igénybe veheted. Babaváró hitelt és támogatást a passzív KHR listások igényelhetnek, az aktív KHR listások nem.

 

Összefoglalás

 

Az átláthatóság kedvéért a különbségeket ebbe a táblázatba foglaltunk össze.

 

A CSOK és a babaváró támogatás különbségei

 

A CSOK vagy a babaváró hitel éri meg jobban?

 

Ha egy házaspár legalább egy gyermeket tervez, mindenképpen megéri felvenni a babaváró támogatást, mert így kamatmentes lesz a kölcsön. Nem kell feltétlenül elkölteni a babaváró hitelt, akár be is lehet fektetni, például valamilyen nyugdíj előtakarékossági formába.

 

Ha egy házaspár ingatlant szeretne vásárolni, megéri felvenni a CSOK támogatást a már meglévő vagy tervezett gyermekek után. A CSOK hitel a legtöbb piaci lakáshitelnél kedvezőbb feltételekkel vehető fel, ezenkívül biztonságos is, hiszen végig fix kamatozású. Egy gyermekvállalás előtt álló házaspárnak jó megoldás lehet akár a két támogatás kombinálása is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!