A babváró hitel és a falusi CSOK is megmarad, de még kérdés, hogyan

Néhány nap maradt a babaváró hitel és a falusi CSOK meghosszabbítására

A babváró hitel és a falusi CSOK is megmarad, de még kérdés, hogyan

Néhány nap maradt a babaváró hitel és a falusi CSOK meghosszabbítására

Bank360 tartalom
2022-12-27 Frissítve: 2022-12-27
2022-12-27
30780113

A kedvenc olvasmányukká válhat a Magyar Közlöny a bankoknak és azoknak, akik már 2023-ban szeretnének babaváró hitelt és a CSOK-nál kedvezőbb falusi CSOK-ot felvenni. Az év végével lejáró két támogatás meghosszabbítása ugyan biztosra vehető, de a pontos feltételek csak a kormány rendeleteiből derülhetnek ki majd. Ezekkel szemben az otthonfelújítási támogatás megmaradása már meglepetés lenne.

 

Három olyan, nagyon sokakat érintő családtámogatási forma is van, amelynek a jelenlegi szabályok szerint december 31-én lejár az igénylési határideje. Ezek egyikét sem hosszabbította meg még a kormány hivatalosan, jogszabályban. Ezért aztán izgulhatnak mindazok, akik az évből hátralévő néhány napban már nem tudják ezeket igényelni, de hosszabbítás esetén azért szeretnének élni velük.

 

A babaváró hitel meghosszabbítását már a nyáron megígérte a kormány, jogszabály azonban azóta sem jelent meg róla. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor a múlt heti sajtótájékoztatóján a megtartásának fontosságáról beszélt, ezért szinte biztosra vehető, hogy ez a támogatási forma folytatódik majd, a kérdés csak az, hogy változtat-e a kormány a szabályain.

 

A maximum 10 millió forintos hitel már egy gyermek megszületése esetén kamatmentessé válik, három gyermek esetén pedig támogatássá alakul. A program indulásához képest az összeg a magas idei infláció és a meredeken megemelkedett lakásárak miatt egyre kevesebbet ér a gyermeket vállalóknak, a kamatmentesség viszont sokkal többet. Változás mindkettőben elképzelhető, ahogyan az is, hogy a jelenleg szabadon felhasználható összeget valamilyen konkrét célra lehet majd elkölteni.  

 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) speciális formáját, a falusi CSOK-ot is csak december 31-ig hosszabbította meg a kormány korábban. Mindeddig ennek a folytatásáról sem adtak ki rendeletet, azonban a miniszterelnök sajtóinterjújában ezt a támogatást egyértelműen olyanként említette, ami 2023-tól is megmarad, és nem is lesz benne változás januártól.

 

A falusi CSOK-kal szemben a csok folytatódásához nincs szükség új jogszabályra, hiszen annak jelenleg nincs igénylési határideje. Ettől azonban lehetnek változások benne, de a miniszterelnök szerint csak 2023 második felétől. A babaváróhoz hasonlóan a csoknál is módosulhat az igényelhető összeg, a felhasználás szabályai, valamint a kedvezményes hitel feltételei, hiszen a fix 3 százalékos CSOK-hitel a jelenlegi, 10 százalékot is meghaladó lakáskölcsönök idején szinte már ajándéknak számít.

 

Az év végén lejáró családtámogatási formák közül egyedül a lakásfelújítási támogatásnak tűnik valószínűtlennek a folytatása. Egyrészt erre sohasem utalt vagy tett ígéretet a kormány korábban, másrészt Orbán Viktor is arról beszélt a sajtótájékoztatóján, hogy a lakásfelújításokhoz igénybe vehető támogatási formák közül egy meg fog szűnni. Ezt követően jelent meg az a kormányrendelet, ami csak nagyon szűk körben, speciális esetekben engedi meg a gyermeket nevelők által megszerezhető otthonfelújítási támogatás igénylésének a benyújtását további három hónapig, március 31-ig.

 

Mindezek alapján a 2022-ből hátralévő néhány napban az várható, hogy a falusi CSOK és babaváró támogatás meghosszabbításáról is megjelennek az új kormányrendeletek, amelyekben az lesz a nagy kérdés, hogy egyszerűen kitolják ezek igényelhetőségét további félévvel vagy egy évvel, vagy egyúttal a szabályaikon is változtatnak-e valamit.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!