A babaváró hitel buktatói

Ezen csúszhat el a babaváró hitel igénylés

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.08.29.
Frissítve: 2020-01-15 Létrehozva: 2019-08-29
4575069

 

Július 1. óta több ezer házaspár adta be a babaváró hitel igénylést, sokan már a folyósításon is túl vannak. A nagy érdeklődés azonban még mindig tart, de többen azért nem tudták még megkötni a szerződést, mert az első próbálkozásnál elutasította őket a bank. Ők megtehetik, hogy az elutasítás után újra beadják az igénylést egy másik hitelintézetnél. Összefoglaltuk, hogy mire érdemes odafigyelni, vagy min érdemes változtatni, hogy biztosan megfelelj minden feltételnek.

 

A legnagyobb probléma: ha nem ismered az elutasítás okát

 

Bár ez fontos támpont lenne az igénylőnek, a bankok nem mindig indokolják meg, hogy miért volt sikertelen a bírálat. A közhiedelemmel ellentétben ez nem is kötelességük, így sok esetben csak találgatni tudunk, hogy min csúszott el az igénylés. A babaváró hitelnél ez azért okoz fejfájást, mert egyszerre két feltétel rendszernek is meg kell felelniük: a rendeletben rögzített feltételeknek, ami mindenkire egyformán vonatkozik, illetve a banki hitelbírálatnak, ami viszont eltérő a hitelintézeteknél. Így nehezebb megtalálni az elutasítás okát.

 

Mit tehet azok a párok, akik csak a standard elutasító levelet kapták meg a banktól, és nem tudják, mi volt a gond? Nos, megpróbálhatnak érdeklődni a banknál, hátha több információt kapnak, de ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes minél hamarabb lezárni a folyamatot és másik banknál próbálkozni - mielőtt lejárna a “szavatossági ideje” az igényléshez szükséges igazolásoknak.

 

Az alapfeltételek: biztos minden megvan?

 

Érdemes a rendeletben szereplő alapfeltételekkel kezdeni, mivel enélkül a banki hitelbírálat sem kezdődhet meg. Ezeket könnyen ellenőrizheted a Bank360 jogosultság ellenőrző kérdőívével. Ha a kérdőív kitöltése után megjelenik a pozitív válasz, akkor ezen a téren nincs teendőd. Ha nem felelsz meg a feltételeknek, akkor azt érdemes mérlegelni, hogy ezen tudsz-e változtatni. Nézzünk meg néhány példát!

 

 1. Ha nem vagytok házasok: az időpontfoglalástól számítva leghamarabb 1 hónapon belül lehet házasságot kötni - feltéve, ha van szabad időpont az anyakönyvvezetőnél.

 2. Ha a pár egyik vagy mindkét tagja negatív KHR-es: aktív státusznál ki kell fizetni a tartozást, ezután a passzív státusz egy évig tart. A rendelet nem zárja ki a passzív státuszt, a banki gyakorlat viszont ennél szigorúbb, így érdemes megvárni, amíg a passzív státusz teletik.

 3. Ha köztartozása van valamelyik félnek: ameddig ezt nem rendezi a pár, addig nem fognak tudni babaváró hitelt igényelni.

 4. Ha nincs meg a szükséges TB jogviszony: ha nem sok hiányzik az elvárt három évhez, akkor érdemes megvárni - enélkül ki sem adják az igényléshez szükséges jogviszony igazolást.

 5. Külföldi munkaviszony: hazaköltözés után elég itthon 180 napot dolgozni, utána igényelhető a babaváró hitel.

 

Láthatjuk, hogy több feltétel is van, ahol van lehetőség változtatni 2022 végéig. Kevésbé szerencsések azok, akiket pl. az életkoruk vagy a családi előéletük zár ki az igénylők köréből, mivel ők semmilyen módon nem tudnak ezeken változtatni.

 

A banki hitelbírálat buktatói

A bankoknál a legnagyobb különbség az elvárt jövedelem terén van: néhány banknál elég lehet a minimálbér is, máshol viszont legalább havi nettó 150 000 forintos jövedelmet kell igazolnia a házaspárnak, és ezzel sem biztos, hogy fel tudják venni a maximálisan igényelhető 10 millió forintot. Az igazolt munkaviszony és jövedelem terén a következő problémák merülhetnek fel:

 

 1. Túl kevés igazolt jövedelem: minden bank meghatározza az elvárt nettó minimumot, amit a házaspár együttes jövedelme alapján kell igazolni. Ha éppen a határon van valaki, érdemes annál a banknál próbálkozni, ahol ez az összeg a legalacsonyabb. A babaváró hitel kalkulátor ezeket az értékeket automatikusan figyelembe veszi a számolásnál, így csak olyan bankok ajánlatát látod, amelyeknél megfelelsz az elvárt minimum jövedelemmel kapcsolatos feltételnek.

 2. Nem megfelelő típusú a jövedelem: abban is eltérnek a bankok, hogy milyen típusú jövedelmet fogadnak el. Nem minden bank fogadja el például a táppénzt, a GYES-t, illetve a külföldi jövedelmet. 

 3. Nem terhelhető tovább a jövedelmed: ha van folyamatban lévő hitelügyleted, hitelkártyád vagy folyószámlahiteled, akkor előfordulhat, hogy a babaváró hitel már nem fér bele a jövedelmedbe JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) alapján. A bankok ezen a téren sem kalkulálnak egyformán: általában a jövedelem 35-50 százalékát fordíthatjuk hiteltörlesztésre.

 4. Próbaidő / felmondási idő: hiába van meg a 3 éves TB jogviszony; ha éppen egy munkahely váltás közepén vagy a hiteligénylésnél, akkor valószínűleg a bank vissza fog utasítani. Ebben az esetben érdemes megvárni az igényléssel a próbaidő leteltét és csak utána beadni a kérelmet - többek között ezt javasolja az Erste Bank a babaváró hitelt igénylő pároknak.
   

A luxushibák, amelyeket semmiképp ne kövess el

 

A banálisnak tűnő hibákról se feledkezzünk meg, amelyek általában a beadott dokumentumoknál köszönnek vissza - hívta fel rá a figyelmet az Erste Bank munkatársa. A bank szerint a dokumentumokat érintő hiányosságok egy kis odafigyeléssel elkerülhetők. Nézzünk meg néhány példát erre az esetre is.

 

 1. Lejárt személyes dokumentum: hihetetlen, de sokszor előfordul. Mielőtt elindulsz a bankba, nézd meg a személyes okmányokon a lejárati dátumot. Ha észrevetted, hogy valamelyik lejárt, válassz másik dokumentumot (személyi igazolvány helyett pl. jó lehet a jogosítvány vagy az útlevél is), vagy ha ez nem opció, foglalj időpontot a legközelebbi okmányirodába.

 2. Lejárt munkáltatói jövedelemigazolás: a jövedelemigazolás nem lehet 30 napnál régebbi. Ha letelt a 30 nap, akkor újat kell kérni a munkáltatótól.

 3. Lejárt a TB jogviszony igazolás: a TB jogviszony igazolás szintén 30 napig érvényes. Ebben az esetben az új igazolás kikérése legalább egy hetet vesz igénybe, ami tovább hosszabbítja az igénylési procedúrát.

 4. Homályos, nem olvasható dokumentumok: ha beszkennelünk egy dokumentumot, de az olvashatatlan, vagy valamelyik adat nem látszik, akkor azt nem fogja elfogadni a bank.

 5. Hiányzó dokumentum: előfordulhat, hogy kimarad egy fontos dokumentum a bank számára összekészített paksamétából. Jobb esetben a bank hiánypótlást fog kérni, rosszabb esetben viszont be sem fogadja a hitelkérelmedet. Utóbbira számíthatsz például akkor, ha hiányzik a TB jogviszony igazolás, enélkül ugyanis nem tudja a bank elindítani a folyamatot - mondta el az Erste Bank munkatársa. Ezt egyébként a legtöbb bank feltünteti a weboldalán is. 

 

Bank360 tipp: az igénylés beadása előtt érdemes készíteni egy ellenőrző listát, hogy semmi ne maradjon ki. Az igénylés pontos menetéről itt olvashatsz bővebben.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!