A babaváró hitel buktatói

Ezen csúszhat el a babaváró hitel igénylés

A babaváró hitel buktatói

Ezen csúszhat el a babaváró hitel igénylés

Vrazsovits Rita
2019-08-29 Frissítve: 2022-01-18
2019-08-29 Frissítve: 2022-01-18
4575069

 

Július 1. óta több ezer házaspár adta be a babaváró hitel igénylést, sokan már a folyósításon is túl vannak. A nagy érdeklődés azonban még mindig tart, de többen azért nem tudták még megkötni a szerződést, mert az első próbálkozásnál elutasította őket a bank. Ők megtehetik, hogy az elutasítás után újra beadják az igénylést egy másik hitelintézetnél. Összefoglaltuk, hogy mire érdemes odafigyelni, vagy min érdemes változtatni, hogy biztosan megfelelj minden feltételnek.

 

A legnagyobb probléma: ha nem ismered az elutasítás okát

 

Bár ez fontos támpont lenne az igénylőnek, a bankok nem mindig indokolják meg, hogy miért volt sikertelen a bírálat. A közhiedelemmel ellentétben ez nem is kötelességük, így sok esetben csak találgatni tudunk, hogy min csúszott el az igénylés. A babaváró hitelnél ez azért okoz fejfájást, mert egyszerre két feltétel rendszernek is meg kell felelniük: a rendeletben rögzített feltételeknek, ami mindenkire egyformán vonatkozik, illetve a banki hitelbírálatnak, ami viszont eltérő a hitelintézeteknél. Így nehezebb megtalálni az elutasítás okát.

 

Mit tehet azok a párok, akik csak a standard elutasító levelet kapták meg a banktól, és nem tudják, mi volt a gond? Nos, megpróbálhatnak érdeklődni a banknál, hátha több információt kapnak, de ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes minél hamarabb lezárni a folyamatot és másik banknál próbálkozni - mielőtt lejárna a “szavatossági ideje” az igényléshez szükséges igazolásoknak.

 

Az alapfeltételek: biztos minden megvan?

 

Érdemes a rendeletben szereplő alapfeltételekkel kezdeni, mivel enélkül a banki hitelbírálat sem kezdődhet meg. Ezeket könnyen ellenőrizheted a Bank360 jogosultság ellenőrző kérdőívével. Ha a kérdőív kitöltése után megjelenik a pozitív válasz, akkor ezen a téren nincs teendőd. Ha nem felelsz meg a feltételeknek, akkor azt érdemes mérlegelni, hogy ezen tudsz-e változtatni. Nézzünk meg néhány példát!

 

  1. Ha nem vagytok házasok: az időpontfoglalástól számítva leghamarabb 1 hónapon belül lehet házasságot kötni - feltéve, ha van szabad időpont az anyakönyvvezetőnél.

  2. Ha a pár egyik vagy mindkét tagja negatív KHR-es: aktív státusznál ki kell fizetni a tartozást, ezután a passzív státusz egy évig tart. A rendelet nem zárja ki a passzív státuszt, a banki gyakorlat viszont ennél szigorúbb, így érdemes megvárni, amíg a passzív státusz teletik.

  3. Ha köztartozása van valamelyik félnek: ameddig ezt nem rendezi a pár, addig nem fognak tudni babaváró hitelt igényelni.

  4. Ha nincs meg a szükséges TB jogviszony: ha nem sok hiányzik az elvárt három évhez, akkor érdemes megvárni - enélkül ki sem adják az igényléshez szükséges jogviszony igazolást.

  5. Külföldi munkaviszony: hazaköltözés után elég itthon 180 napot dolgozni, utána igényelhető a babaváró hitel.

 

Láthatjuk, hogy több feltétel is van, ahol van lehetőség változtatni 2022 végéig. Kevésbé szerencsések azok, akiket pl. az életkoruk vagy a családi előéletük zár ki az igénylők köréből, mivel ők semmilyen módon nem tudnak ezeken változtatni.

 

A banki hitelbírálat buktatói

A bankoknál a legnagyobb különbség az elvárt jövedelem terén van: néhány banknál elég lehet a minimálbér is, máshol viszont legalább havi nettó 150 000 forintos jövedelmet kell igazolnia a házaspárnak, és ezzel sem biztos, hogy fel tudják venni a maximálisan igényelhető 10 millió forintot. Az igazolt munkaviszony és jövedelem terén a következő problémák merülhetnek fel:

 

  1. Túl kevés igazolt jövedelem: minden bank meghatározza az elvárt nettó minimumot, amit a házaspár együttes jövedelme alapján kell igazolni. Ha éppen a határon van valaki, érdemes annál a banknál próbálkozni, ahol ez az összeg a legalacsonyabb. A babaváró hitel kalkulátor ezeket az értékeket automatikusan figyelembe veszi a számolásnál, így csak olyan bankok ajánlatát látod, amelyeknél megfelelsz az elvárt minimum jövedelemmel kapcsolatos feltételnek.

  2. Nem megfelelő típusú a jövedelem: abban is eltérnek a bankok, hogy milyen típusú jövedelmet fogadnak el. Nem minden bank fogadja el például a táppénzt, a GYES-t, illetve a külföldi jövedelmet. 

  3. Nem terhelhető tovább a jövedelmed: ha van folyamatban lévő hitelügyleted, hitelkártyád vagy folyószámlahiteled, akkor előfordulhat, hogy a babaváró hitel már nem fér bele a jövedelmedbe JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) alapján. A bankok ezen a téren sem kalkulálnak egyformán: általában a jövedelem 35-50 százalékát fordíthatjuk hiteltörlesztésre.

  4. Próbaidő / felmondási idő: hiába van meg a 3 éves TB jogviszony; ha éppen egy munkahely váltás közepén vagy a hiteligénylésnél, akkor valószínűleg a bank vissza fog utasítani. Ebben az esetben érdemes megvárni az igényléssel a próbaidő leteltét és csak utána beadni a kérelmet - többek között ezt javasolja az Erste Bank a babaváró hitelt igénylő pároknak.
     

A luxushibák, amelyeket semmiképp ne kövess el

 

A banálisnak tűnő hibákról se feledkezzünk meg, amelyek általában a beadott dokumentumoknál köszönnek vissza - hívta fel rá a figyelmet az Erste Bank munkatársa. A bank szerint a dokumentumokat érintő hiányosságok egy kis odafigyeléssel elkerülhetők. Nézzünk meg néhány példát erre az esetre is.

 

  1. Lejárt személyes dokumentum: hihetetlen, de sokszor előfordul. Mielőtt elindulsz a bankba, nézd meg a személyes okmányokon a lejárati dátumot. Ha észrevetted, hogy valamelyik lejárt, válassz másik dokumentumot (személyi igazolvány helyett pl. jó lehet a jogosítvány vagy az útlevél is), vagy ha ez nem opció, foglalj időpontot a legközelebbi okmányirodába.

  2. Lejárt munkáltatói jövedelemigazolás: a jövedelemigazolás nem lehet 30 napnál régebbi. Ha letelt a 30 nap, akkor újat kell kérni a munkáltatótól.

  3. Lejárt a TB jogviszony igazolás: a TB jogviszony igazolás szintén 30 napig érvényes. Ebben az esetben az új igazolás kikérése legalább egy hetet vesz igénybe, ami tovább hosszabbítja az igénylési procedúrát.

  4. Homályos, nem olvasható dokumentumok: ha beszkennelünk egy dokumentumot, de az olvashatatlan, vagy valamelyik adat nem látszik, akkor azt nem fogja elfogadni a bank.

  5. Hiányzó dokumentum: előfordulhat, hogy kimarad egy fontos dokumentum a bank számára összekészített paksamétából. Jobb esetben a bank hiánypótlást fog kérni, rosszabb esetben viszont be sem fogadja a hitelkérelmedet. Utóbbira számíthatsz például akkor, ha hiányzik a TB jogviszony igazolás, enélkül ugyanis nem tudja a bank elindítani a folyamatot - mondta el az Erste Bank munkatársa. Ezt egyébként a legtöbb bank feltünteti a weboldalán is. 

 

Bank360 tipp: az igénylés beadása előtt érdemes készíteni egy ellenőrző listát, hogy semmi ne maradjon ki. Az igénylés pontos menetéről itt olvashatsz bővebben.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!