A házasság a babaváró hitel feltétele

Csak a házasságon múlhat a babaváró hitel

A házasság a babaváró hitel feltétele

Csak a házasságon múlhat a babaváró hitel

Vrazsovits Rita
2019-05-24 Frissítve: 2022-01-18
2019-05-24 Frissítve: 2022-01-18
3891138

Július 1-től igényelhető a babaváró hitel, amelynek az első számú feltétele a házastársi viszony. Ha ez hiányzik, a bankok elutasítják a hiteligényt, akkor is, ha egyébként minden más feltételnek megfelel a pár. Megnéztük, hogy lehet-e még üres időpontokat találni július 1. előtt az anyakönyvi hivatalokban.

 

Ebben az esetben sürgős a házasság

 

A rendelet alapján mindegy, hogy a pár július 1. előtt vagy után kötött házasságot, a lényeg az, hogy az igénylés pillanatában házasok legyenek. Így azoknak nem sürgős a házasságkötés, akik csak későbbre tervezik a gyermeket.

 

Más a helyzet akkor, ha a baba már úton van, de a pár még házasságkötés előtt áll, és szeretnék felvenni a babaváró hitelt. Nekik mindenképpen úgy kell időzíteniük az esküvőt, hogy az megelőzze a hiteligénylést és a baba érkezését is.

 

Ha nem így tesznek, akkor nem felelnek meg a kamatmentesség feltételeinek és 5 év után piaci kamatozásúvá válik a hitel, a kamattámogatást pedig egy összegben vissza kell fizetni - feltéve, hogy az igénylés után nem vállalnak újabb gyermeket.

 

Tehát az ideális menetrend a kamatmentes babaváró támogatáshoz:

 

  1. Esküvő

  2. Babaváró hitel igénylése

  3. A gyermek születése

 


Szeretnél többet tudni a babaváró támogatás feltételeiről? Itt nemcsak az összes részletet olvashatod el, hanem a babaváró hitel kalkulátor segítségével azt is kiszámolhatod, hogy mennyi állami támogatást vehetsz igénybe, ha egy vagy több gyermeked születik!


 

Esküvő: minimum 30 napot várnod kell

 

A magyar törvények alapján a házasságkötési szándék bejelentése után legalább 30 napnak el kell telnie a házasságkötésig. Ez azt jelenti, hogy ha időpontot kér a pár pl. június 1-jén, és beadják a szükséges dokumentumokat, akkor leghamarabb július elején állhatnak oltár elé. Ennél korábban csak akkor van lehetőség házasságot kötni, ha valamilyen rendkívüli körülmény áll fenn, például ha az egyik fél súlyos beteg.

 

Az sem jelent megoldást, ha külföldön házasodik össze a pár, mivel itthon honosítani kell a házasságot. Ennek az ügyintézése igénybe vehet akár több hetet is, tehát nincs előrébb a pár ezzel a megoldással sem.

 

Júniusra már nem nagyon van hely

 

A nyár a legnépszerűbb időszak, ha az esküvőszervezésről van szó, tehát eleve hátrányból indulnak azok, akik minél hamarabb szeretnének szabad időpontot találni. Találomra kiválasztottunk két budapesti kerületet, illetve egy nagyobb és egy kisebb vidéki várost, ahol az elérhető időpontokról érdeklődtünk.

 

A legtöbb esetben júniusra már nem tudtunk volna időpontot foglalni, ugyanis azok már mind beteltek. És ez nemcsak a népszerű, szombat délutáni időpontokra vonatkozik, hanem a hétköznap délelőttiekre is. Július második felére és augusztusra még vannak szabad időpontok, de az anyakönyvi hivatalok szerint sok az érdeklődő, így nem biztos, hogy egy-két hét múlva is szerencsénk lesz, ha időpontot foglalnánk.

 

A kisebb településeken viszont még van kapacitás, így ha csak a házasság megkötése a cél, akkor akár júniusi időpontot is le lehet foglalni. Arra érdemes odafigyelni, hogy bizonyos esetekben csak a helyi lakosok tudnak az adott településen házasodni.

 

A házasságkötés után szerencsére már nem kell várni, hiszen a szertartás után a pár rögtön megkapja a házassági anyakönyvi kivonatot. Ez azért fontos, mert a hiteligénylésnél ezzel fogják tudni igazolni a házasságot.

 

Egyre többen házasodnak

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban Magyarországon 50 900 házasságot kötöttek, kb. 400-zal többet, mint az azt megelőző évben. Az 50 000 körül házasságkötés azonban nem mindig volt jellemző: ennél kevesebben házasodtak az ezredfordulón (2000-ben 48 110 pár), 2015-ben pedig még kevesebb, csak 46 137 pár döntött a házasság mellett. A tendencia 2016-ban fordult meg (a CSOK bevezetése után), akkor 51 800 pár házasodott meg.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!