Esküvő

Érdemes-e közös bankszámlát nyitnunk házastársunkkal?

Esküvő

Érdemes-e közös bankszámlát nyitnunk házastársunkkal?

Bank360 tartalom
2020-09-10 Frissítve: 2023-01-24
2020-09-10 Frissítve: 2023-01-24
10165808

A kapcsolat korai szakaszában a legtöbb pár természetes módon külön bankszámlát vezet, azonban a házasságot követően már nem csak a közös ruhásszekrény, TV, fogkrém és fürdőszoba használata vetődik fel, hanem hogy életük összekötése a pénzügyekre is kiterjedjen-e, és ha igen, erre milyen lehetőségeink vannak. Nézzük mire számíthatunk közös bankszámla esetén.

 

Lehetünk egyáltalán közösen számlatulajdonosok?

A közös számlatulajdonosi viszony továbbra is lehetséges, viszont a legtöbb hazai bank esetében már nem él az a lehetőség, hogy a házastársak egyenrangú tulajdonosként, egyenrangú feltételekkel rendelkezzenek közös bankszámlájuk felett. Számos bank úgynevezett keretszerződéses számlát ajánl erre a célra, mely áll egy fő-számlatulajdonosból és egy rendelkezőből. A lényeges különbség a kettő között a jogosultságban keresendő: 

 

  • A számlatulajdonos megszüntetheti a számlát, a rendelkező viszont nem. 
  • A rendelkező nem függesztheti fel a számlatulajdonos tagságát, fordítva viszont ez lehetséges.
     

A keretszerződés lehetőséget ad továbbá arra, hogy mindkét fél önállóan intézhesse a számlához járó saját bankkártya műveleteit, saját internetbank azonosítót kapjon, illetve kikérje a banktól az ehhez kapcsolódó információkat. 

 

Kérhetünk társkártyát is

Ám ebben az esetben érdemes figyelni arra, hogy ez partnerünknek milyen jogosultságokat jelent. Ahhoz, hogy társkártyát kérjünk számlánkhoz bármely családtagunk számára, nem kell más, mint a fő-számlatulajdonos hozzájárulása. Érdemes megjegyezni, hogy a társkártyához járó jogosultság nem azonos azzal, ami rendelkezőként megilletné partnerünket. Tulajdonképpen társkártya esetén csak az elérhető számlán lévő pénzösszeg felhasználása áll rendelkezésre. 

Kifejezett előnye, hogy ilyenkor nem kell többet fizetnünk a folyószámla használatáért, illetve azon sem kell aggódnunk, hogy megváltozna a számlához kapcsolódó jóváírás nagysága, hiszen a rendszer automatikusan nézni, hogy beérkezett-e az összeg. Természetesen saját és partnerünk fizetése is érkezhet egyazon számlára. 
 

Átláthatóbb a családi kassza

A közös számlavezetés legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy szükség esetén mindkét fél hozzáférhet a családi megtakarításhoz, tranzakciót hajthat végre, illetve számlát fizethet ki, megkönnyítve ezzel a mindennapi pénzügyeket. Sürgős esetben például nem kell arra várnunk, hogy partnerünk átutalja nekünk a pénzt, hiszen ez számunkra is bármikor elérhető. A megosztott bankszámla továbbá megkönnyítheti a pénzügyi átláthatóságot, nem lehet olyan helyzetet, hogy saját számlánkról elfogy a keret, míg a partnerünk számláján még rendelkezésre áll. 

 

A közös számla olcsóbb

Alapesetben nem kell többet fizetnünk csak azért, mert közösen használunk egy számlát, ellenben érdemes figyelni az eltérő banki kondíciókra, hiszen ne feledjük, ebben az esetben két bankkártyánk van, ami többletköltséget jelenthet. Hasonlóképpen megnövekedett költséget jelent, ha két hitelkártyát használunk, ugyanakkor több konstrukcióban alacsonyabb a társkártya díja. 
 

  • A Gránit Bank legtöbb bankszámlája kínál közös tulajdonú, egyenrangú lakossági bankszámla nyitására lehetőséget, tehát lehet társtulajdonos. Ez alól kivétel a Hello Gránit számla. A közös tulajdonú bankszámla igénylésénél a kondíciók nem változnak, viszont számlanyitáskor mindkét fél személyes jelenléte szükséges, mely videóhíváson keresztül is lehetséges. 
  • Az Erste Bank által kínált Erste EgySzámla csomag esetében adhatunk rendelkezőt a csomaghoz, az éves kártyadíj – bankkártya típustól és folyószámlától függően – 5 334 forint és 23 946 forint között mozog. 
  • A K&H kínálatában találhatunk abszolút ingyenes, valamint az első évben ingyenes, majd a második évtől kezdődően 2 914 forintos és 24 733 forintos sávban mozgó éves bankkártya díjakat. A közös számlanyitás tulajdonképpen minden számla esetben lehetséges. 
  • Az Unicredit Banknál sincs lehetőség arra, hogy több tulajdonosa legyen a bankszámlának, de nyithatunk közös számlát. A bank által kínált számlákhoz hozzárendelhetjük családtagunkat rendelkezőként, vagy társkártya birtokosként. A társkártya kibocsátói díja 2 680 és 19 298 forint között változik, a bankkártyák éves tagsági díja 2 900 - 22 514 Ft. 
  • A CIB Bank forint alapú betéti bankkártya ajánlatainál a társkártya éves díja 4 316 és 17 942 forint között van, CIB Visa Internetkártyát már 1 615 forintért igényelhet partnerünk. 
  • Kedvező konstrukció mellett például a Smart számlacsomag nyitásakor lehetőségünk van az OTP Banknál is társkártyát adni házastársunknak. A számlavezetés díja változatlan, viszont számoljunk a kártyák éves összegével. Az Online Smart Főkártya esetében ez az első évben ingyenes, a második évtől kezdődően korunktól függően 2 396 forint és 4 279 forint között ugrál. A társkártyát igénylő partnerünkre vonatkozóan a kondíciók eltrének, ugyanis a társkártyára nem érvényes a díjmentes első év, illetve a korkedvezmény. 
  • Közös névre számlát nyitni a Budapest Banknál sincs lehetőség, ellenben társkártyát itt is igényelhetünk: számlacsomagtól és bankkártya típustól függően 6 600 - 50 000 forint éves díjjal számolhatunk. 
  • A társkártya bírtokosa a Magnet Banknál sem lehet számlatulajdonos, viszont a havidíj az alap Mastercardnál 187 forint, míg dombornyomott esetében 350 forint. A bankkártyáknak nincs kibocsátási díja. 
  • A Sberbanknál a számlanyitást követően a számlatulajdonos kérheti társkártya kibocsátását, melynek díja 3 400 – 22 321 forint között változik, mely a bankkártya típusától függ és évente kerül levonásra.
  • Az Alapszámlához például kérhetünk társkártyát a Raiffeisen Banknál is, persze a bank itt is felszámol 2 725 forint kibocsátási és évente 3 367 forintnyi éves díjat.
  • Abszolút egyenrangú feltételekkel az MKB Banknál sem tudunk számlát nyitni, azonban társkártyát itt is kérhetünk számlánkhoz.
  • A főkártya megléte a Takarék Banknál is előfeltétele a társkártya igénylésnek, partnerünket társtulajdonosként rendelhetjük a számlához. A társkártyához akár már 3 900 forintért is hozzájuthat az ügyfél, ha a Lakossági Bankszámla+, Díjfaragó, vagy Aktivitás számlák egyikéhez rendeljük partnerünk. 

 

Óvatosan a „titkos” szokásokkal

A tagadhatatlan előnyökön túl, akad azért árnyoldala is a közös bankszámlának. Csak úgy, mint házasságunk előtti saját számlánk esetében, a tranzakciós folyamatokat itt is pontosan nyomon követhetjük, a költésekről akár SMS értesítést is kaphatunk. Ez persze lehet előny, ugyanakkor, ha van egy korábban meg nem említett hobbink, azt érdemes megosztani partnerünkkel a számlanyitást megelőzően.

A saját bankszámla előnye lehet az is, hogy kiadásaink saját urai vagyunk, partnerünk nem fog gutaütést kapni, amikor egy shoppingolós szombati nap során túl drága ajándékokkal lepjük meg magunkat.

 

Részben közös kassza: drága

Ha akarunk közös bankszámlát is, meg nem is, találhatunk egy köztes, de drága megoldást: részben közös kassza. Ebben az esetben mindenkinek van saját folyószámlája és van egy megosztott is. Az opció legnagyobb előnye, hogy elég csak a fix, közös kiadásainkat, például számlák, lakbér, vagy a nyaraláshoz félretett összeget a számlán tartani. Hátulütője ennek a családi pénzügyi szerkezetnek viszont a fenntartása lehet. Ilyenkor ugyanis mindenki fizeti a saját számlavezetési díját, illetve a családi kasszáét. 

Hello virtuális kártyák

Egyre gyakrabban futhatunk bele abba a helyzetbe, hogy bevásárláskor az előttünk álló vásárló mobiltelefonját a fizetőterminálhoz érinti. Ez társkártya birtokosként is elképzelhető, ugyanakkor néhány dologgal nem árt tisztában lennünk:
 

  • A virtualizációs kéréshez a számlatulajdonos hozzájárulása szükséges. 
  • Ha az adott bank kínálatában szerepel a virtualizáció lehetősége, akkor mobilapplikációt kell letölteni.
  • Virtuális bankkártya kibocsátásának díja lehet.
     

Összegezve

Mivel azoknak a bankoknak a száma, ahol a partnerek abszolút egyenrangú félként jogosultak bankszámla műveleteket végezni csekély, érdemes lehet társkártya, vagy rendelkező megadásának konstrukciójában gondolkodni. Ezeknek előnye, hogy alapvetően csak az éves kártya összegével és kibocsátási díjával kell számolnunk, megspórolva a két különböző számlavezetés összegét. Hátránya természetesen az, hogy a fő számlatulajdonos több jogosultsággal rendelkezik, mint a társkártya birtokos. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!