Prémium számla

Mitől lesz prémium egy lakossági bankszámla?

Prémium számla

Mitől lesz prémium egy lakossági bankszámla?

Bank360 tartalom
2020-09-23 Frissítve: 2023-01-24
2020-09-23 Frissítve: 2023-01-24
10254941

Számos hazai pénzintézet kínálatában belefuthatunk prémium lakossági bankszámla ajánlatba, ám azzal kapcsolatban, hogy ez a konstrukció miben nyújthat többet, mint bármelyik egyéb sztenderd lakossági bankszámla, már talán kevesebbet tudunk. Éppen ezért a Bank360.hu megvizsgálta,  mit kínálnak ezen a téren a magyar kereskedelmi bankok. 

 

Milyen a prémium ügyfél?

A legfontosabb kikötés a sztenderd bankszámlákhoz képest az anyagi kereteinkben keresendő. Ahhoz, hogy a banknál prémium ügyfél státuszunk legyen, alapvető kritérium, hogy az intézet által meghatározott havi jóváírást a számlánkon elérjük, vagy rendelkezzünk az előírt megtakarítási minimummal, az is lehet, hogy mindkét feltételt teljesítenünk kell, azaz bizonyos összegű megtakarítást tartsunk a banknál és érkezzen oda bizonyos összegű jövedelem is.

A prémium státusz elérése lehetséges már meglévő, vagy újonnan számlát nyitó ügyfeleknek, amennyiben teljesítik a követelményeket. Amikor a bank összegzi a megtakarításunk értékét, akkor számításba veszi az értékpapír állományunk aktuális piaci értékét és a lekötött betéteket is.

 

Mit kapunk cserébe?

A konstrukciók bankonként jelentősen eltérhetnek egymástól, de rendszerint az alábbi ingyenes, vagy kedvezményes szolgáltatásokat és lehetőségeket rejtik magukban:

  • Gyorsabb ügyintézés
  • Ingyenes vagy díjmentes számlavezetés
  • Kedvezményes kamattal és feltételekkel igényelhető kölcsönök
  • Kedvezményes széf szolgáltatás
  • Ingyenes vagy díjmentes tranzaktálás, mint például a forintban történő rendszeres átutalások, SMS szolgáltatás, beszedések
  • Kedvezményes vagy díjmentes ATM készpénzfelvétel a jogszabályban garantáltan felül
  • Prémium kiszolgálás és kedvező díjak a bank partnereinél, például szobafoglalásnál vagy autókölcsönzésnél
  • Dedikált, azonnal rendelkezésre álló ügyintéző és/vagy bróker.
     

Hazai bankok kínálatai

Összehasonlítottuk a Bank360.hu bankszámla kalkulátor ajánlatait, és elmondjuk  mit, és mennyiért adnak a prémium ügyfeleknek a hazai pénzintézetek:

  • A Raiffeisen Bank két opciót is kínál: Premium Gold 2.0 és a Premium Select formájában. A havi jóváírás és megtakarítás mellett a Gold esetében a kedvezmény akkor is kapható, ha jelzálog hitelre és személyi kölcsönre fennálló nem esedékes tartozásunk összesen minimum 5 millió forint. 2020.12.31-ig olyan kedvezmény is elérhető, mely szerint havi 400 000 forint jóváírás legfeljebb három részletben jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól vagy egyéni vállalkozótól is elfogadott. A Selectnél csalogató kedvezmény a havi egy, ingyenes külföldi ATM készpénzfelvétel, melyet a bank visszatérít. A számlavezetés mindkét konstrukciónál ingyenes a feltételek teljesítésével.
     
  • A Budapest Banknál amennyiben a Prémium Plusz feltételei nem teljesülnek az ügyfél részéről, akkor az ingyenes havidíj ugrik és a bank a mindenkori minimálbér 3%-át számítja fel korrekciós díjként, mely 2020-ban 4 830 forint. Az ajánlat kedvező feltétele, hogy a belföldi forint csoportos beszedési megbízások díja és a bankkártyás vásárlás korlátlan számban belföldön és külföldön is díjmentes.
     
  • Az Erste Prémium Safe és Up csomagját a havi jóváírás és a minimum megtakarítás kikötéseit teljesítve lehet igénybe venni. A Prémium Up esetén érvényes az a kikötés is, hogy az ügyfél a szerződéskötéskor még ne töltse be a 40. életévét. A havidíj ingyenes, ugyanakkor a feltételek nem teljesítésének esetén havi ügyfélkapcsolati és ügyfélkapcsolati kiegészítő díj megfizetésére köteles az ügyfél, ami mindkét opciónál 1 000 + 5 170 forintos összeget jelenthet.
     
  • A Takarék Prémium és Prémium Portfolió ingyenes számláknál például kaphatunk havi tíz ingyenes csoportos beszedési megbízást.
     
  • Az OTP Lakossági Prémium Pluszt, a Bázishoz vehetjük igénybe, mint elektronikus csomagot, a lényeges kedvezmény a 200 000 forintig terjedő korlátlan elektronikus úton történő eseti és rendszeres átutalás. A havi számlavezetési díj 1 062 forint.
     
  • Az UniCredit Bank által kínált prémium banking keretében az Ikon Plusz számlacsomagot vehetjük igénybe. A csomag előnye, hogy kapunk mellé minden hónapban négy darab ingyenes bankon belüli és négy idegen banki ATM készpénzfelvételt. A 4 476 forintos havidíjat lefaraghatjuk és 2 238 forintot vissza is kaphatunk, ha legalább 400 000 forint jövedelem érkezik számlánkra vagy 5 millió forintos megtakarítási állománnyal rendelkezünk a banknál. 30 000 000 forint megtakarítás esetén pedig a teljes díjat is visszakaphatjuk.
     
  • A Prémium számlacsomag a K&H Bank konstrukciója alapján azt jelenti, hogy havonta öt forintalapú készpénzfelvétel lehetséges a bank ATM gépeiből 0 forint banki és 0,6%-os tranzakciós díj mellett, illetve kedvezményesen vehetünk igénybe széfszolgáltatást is. Figyeljünk arra, hogy a két feltétel együttes teljesítésével, az 5 milliós megtakarítás és havi 500 000 forintos jóváírás esetén ingyenes csak a számlavezetés. Ha csak az egyik feltétel teljesül, akkor 2 883 forint, ha egyik sem akkor 5 766 forintot is fizethetünk.
     
  • Az MKB Banknál is bankolhatunk prémium feltételek mellett, ugyanis a prémium számlacsomagnál az MKB MC Platinum kártyával 0 Ft + (0,6%) díjért intézhetünk korlátlan számú készpénzfelvételt a bankhoz tartozó ATM-ből.
     
  • A Gránit Bank is kínál prémium bankolási lehetőségeket az ügyfeleknek. A Bajnok Plusznál, ha teljesül a havonta 280 000 forint jóváírás legfeljebb két tételben, akkor a havidíj 990 forint, viszont, ha nem teljesül, akkor 2 990 forint. Ezért cserébe kaphatunk havi négy belföldön történő ingyenes ATM készpénzfelvételt. A Bajnok alapján, ha teljesítjük a minimum jóváírást, akkor ingyenesen vezethetünk számlát, ugyanakkor ebben az esetben a négy belföldi készpénzfelvételre már 0,30%-os díjat fizetünk. A feltételek nem teljesülése itt is havonta 2 990 forintot von maga után.

A bankok által elvárt minimum havi jóváírást vagy minimum megtakarítást az alábbi táblázat mutatja:

Prémium számlacsomagok

Megváltozott státusz

Mi történik akkor, ha a prémium ügyfélstátusz kritériumait egy idő után már nem teljesítjük? Ezt a bank jelzi nekünk, mivel évente vagy egyéb időszakonként a kritériumok felülvizsgálatra kerülnek. Amennyiben a feltételeket nem érjük el, akkor az ezen esetre meghatározott díj kerül felszámításra, tehát havidíjunk összege havonta változó lehet. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!