Tízezreket spórolhatsz egy olcsóbb bankszámlával

Hogyan válasszunk bankszámlát? Itt a recept a biztos sikerhez

Tízezreket spórolhatsz egy olcsóbb bankszámlával

Hogyan válasszunk bankszámlát? Itt a recept a biztos sikerhez

Veres Patrik
2018-02-19 Frissítve: 2023-01-24
2018-02-19 Frissítve: 2023-01-24
821297


Míg a mindennapjaink során többnyire odafigyelünk arra, hogy ár-érték arányban a legjobb, vagy esetleg az olcsóbb terméket válasszuk, addig érdekes módon csak nagyon keveseket foglalkoztat az, hogy ugyanezt a bankolás során is elérjék, azaz lehetőleg olcsón kapjanak minél jobb szolgáltatást. Pedig ha alaposan összeszámoljuk, hogy egy évben mennyit fizetünk a bankszámlánkért, könnyen érhet arcul csapásként egy több tízezer forintra rúgó összeg.


Ennek nem kell így lennie, ma már akár díjmentesen is kipróbálhatunk számlacsomagokat, amelyet később is kedvezőbb költségek mellett használhatunk. A bankszámlaválasztás ugyanakkor nem egyszerű feladat, így a Gránit Bank lakossági termékfejlesztési és hitelezési főosztályvezetőjét, Sinkovics Renátát kértük meg, hogy segítsen néhány hasznos tanáccsal.

Bank360: Sok a bankszámlanyitásra ösztönző ajánlat a piacon, csak kapkodjuk a fejünket a különféle "nyisd meg a bankszámládat és azonnal jóváírást kapsz" reklámok láttán, de mégis, mi alapján válasszunk lakossági bankszámlát?
 

Sinkovics Renáta, A Gránit Bank Lakossági Termékfejlesztési és Hitelezési Főosztályvezetője
Sinkovics Renáta, A Gránit Bank Lakossági Termékfejlesztési és Hitelezési Főosztályvezetője

Sinkovics Renáta (S.R.): Először is el kell dönteni, mire használjuk majd a bankszámlát, milyen a bankszámlához kapcsolódó szolgáltatást veszünk igénybe? Csak a megtakarításainkat kötjük ott le, vagy teljesen oda utaljuk a munkabérünk? Arról fizetjük-e majd a számláinkat, illetve onnan szedi-e majd be a közműszolgáltató a gáz vagy a villanyszámla díját?
 

Akik nem jártasak a pénzügyekben jó, ha a számlaváltás előtt megnézik valamelyik bankszámlákat összehasonlító független portált. Ezeken az oldalakon be lehet állítani a pénzügyi szokásainkat, például azt, hogy érkezik-e majd rendszeres jövedelem a számlánkra, és mekkora összegben tudunk folyamatosan adott összegű egyenleget a számlán tartani, vagy például vásárolunk-e majd rendszeresen bankkártyával.
 

Ha mindezeket beírjuk valamelyik kalkulátorba, akkor kaphatunk olyan támpontokat, amelyek segítenek a megfelelő bankszámla kiválasztásában.
 

Bankolás során is a legtöbbet akarod kihozni a pénzedből? Ne dobj ki tízezreket az ablakon feleslegesen, használd a Bank360 kalkulátorát és találd meg a hozzád leginkább illő, olcsó bankszámlát!


Bank360: Nagyon vonzó azonban, ha azt halljuk, hogy egy számlanyitásnál rögtön több ezer Ft-ot tesznek a számlánkra. Mi van, ha ez alapján döntünk?
 

S.R.: Az ilyen ajánlatokkal érdemes óvatosan bánni, mert általában feltételhez vannak kötve. Nagyon gyakran írják elő, hogy egy évig, de akár hosszabb ideig is kötelező fenntartani a számlát és fizetni annak díjait, többszörösét is kifizethetve az egyszeri jóváírásnak, amit a banktól kapunk. Arra is figyelnünk kell, hogy ezek az egyszeri jóváírások sokszor munkabér érkeztetéséhez kötöttek, ám ha ezt nem teljesítjük adott időn belül, csalódni fogunk, mert a jóváírás mégsem érkezik meg.
 

Ezen kívül gondot okozhat az is, ha nem tájékozódunk az egyszeri jóváírás miatt egyébként nagyon vonzó ajánlatokról,  illetve az azt követő esztendők éves díjáról, ugyanis akár jelentős emelkedés is lehet az első évben kifizetett költségekhez képest.
 

Egy bank szolgáltatásainak kipróbálásában segít, ha teljesen ingyenesen, mintegy próbaként lehet néhány hónapig fenntartani a számlát. Van jelenleg a piacon olyan bankszámla-ajánlat, amely lehetővé teszi, hogy a szerződéskötés hónapjában és az azt követő 3 teljes hónapban, összességében tehát akár 4 teljes hónapon át ingyen próbálják ki az ügyfelek, ráadásul kötelezettség nélkül, díjmentesen megszüntethető.
 

Bank360: Azt gondoljuk, hogy a magyar emberek nagyon költségérzékenyek, a gépjármű kötelezőjét például sokan lecserélik évi 1-2 ezer Ft megtakarításért, ám a statisztikák szerint a bankválasztásnál közel sem vagyunk ennyire költségtudatosak.
 

S.R.: Úgy fogalmaznék, hogy mi, magyarok költségérzékenyek vagyunk, de ha a pénzügyeinkről van szó, akkor kevéssé vagyunk költségtudatosak. Kötelező gépjármű biztosítást azért vagyunk hajlandóak gyakran váltani, mert nagyon egyszerű a folyamat és a biztosítás díja könnyen évesíthető.


Ezzel szemben ugyan már 2016. október vége óta hatályban van az egyszerűsített számlaváltás, de a bankszámlavezetés költségeit sok kis tételben, elaprózva fizetjük meg és ritkán vesszük a fáradtságot, hogy egy évre visszamenőleg átbogarásszuk a számlakivonatot, és összeadjuk, hogy valójában mire mennyit fizettünk és mennyit tesz ki az éves költségünk. Saját családi tapasztalatból tudom, hogy ha összeszámoljuk az összes költségünket, nagyon meglepődünk, hogy egy lakossági folyószámlára, mennyit költünk egy év alatt. Egy jól irányzott számlaváltással viszont több tízezer forintot is spórolhatunk.
 

Az éves banki költségek felmérését és ezáltal a számlaváltást előmozdíthatja majd a jövőben, hogy formálódik egy olyan szabályozás, amely előírná, hogy minden piaci szerepelőnek kötelező lesz évente egyszer – szabványosított, tehát összehasonlító, egységesített formában – és ingyenesen az ügyfél részére kimutatni, hogy mekkora összeget is tesznek ki egy év alatt egy adott számlához kapcsolódóan kifizetett díjakat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!