Nem az alapszámla a legolcsóbb, hiába szánták annak

Alapszámla 2023: mit tartalmaz, kinek érdemes megnyitni?

Nem az alapszámla a legolcsóbb, hiába szánták annak

Alapszámla 2023: mit tartalmaz, kinek érdemes megnyitni?

Bank360 tartalom
2023-01-18 Frissítve: 2023-06-30
2023-01-18 Frissítve: 2023-06-30
31200023

A hazai bankoknál az alapvető pénzügyi szolgáltatások igénybevételéhez bárkinek joga van alapszámlát nyitni, aminek a maximum díja a minimálbér összegéhez van kötve. 2023. júliustól a maximális díj a minimálbér 0,5 százaléka lehet maximum. 

 

Az alapszámla minden hazai bank szolgáltatásai között elérhető már évek óta, mégis keveset hallani róla. Ennek egyrészt az az oka, hogy a bankok nem szokták reklámozni (több esetben a szolgáltatást a pénzintézetek saját bankszámláinak felsorolásánál között nem is lehet megtalálni, csak a hirdetményeknél). A bankok ráadásul ennél olcsóbban is kínálnak bankszámlacsomagokat, de a 2023. júliusi díjcsökkentés már ezekkel is versenyképessé teszi az alapszámlát.

 

Az alapszámla jelentősen megdrágult 2023-tól, aminek az az oka, hogy a maximum díja minden évben a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet. Ez 2023-ban a 2022-es bruttó minimálbér (200 000 forint) alapján 3000 forint. Az éves díj ez alapján akár a 36 ezer forint is elérheti. Egy március végi kormányrendelet alapján azonban 2023. júliustól a maximum díj jelentősen csökkent, a jelenlegi 1,5 százalékról 0,5 százalékra, azaz 2023-ban 1000 forintra.

 

Nem mindegyik bank használja ki a törvény adta maximumot: az OTP Banknál az alapszámla havidíja mindössze 587 forint. A bankok zöme a maximumot, tehát 1000 forintos havidíjat határozott meg. 

Válaszd ki a számodra ideális bankszámlát!

 

Egy gyors bankszámla összehasonlítás után látható, hogy az alapszámlánál sokkal kedvezőbb ajánlatokat is találunk, akár 0 forint is lehet a havidíj, emellett különböző jóváírási akciókat is kifoghatunk.

 

Mi az alapszámla?

Az alapszámla olyan bankszámla szolgáltatás, amit bárki igénybe vehet attól függetlenül, hogy mennyi a jövedelme. Az alapszámla havidíja nem lehet magasabb az előző évi minimálbér 0,5 százalékánál (2023. július előtt 1,5 százalékánál). Az alapszámlához ingyenes bankkártya és átutalási lehetőség, valamint limitált összegig ingyenes készpénzfelvétel jár. 

 

Az Európai Parlament, illetve az Európa Tanács 2014-ben fogadta el azt a kötelező irányelvet, miszerint a fizetési számlákhoz kapcsolódó díjaknak egyértelműen összehasonlíthatónak kell lennie, emellett a fizetésiszámla-váltásról és az alapszintű fizetési számla nyitásáról, illetve használatáról is megállapodtak a tagországok. Ennek megfelelően 2016. október 15-től Magyarországon is jelen van a bankok kínálatában az alapszámla. Ennek az a célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az alapvető pénzügyi szolgáltatásokat (számla, utalás, készpénzfelvétel, bankkártya)

 

Az alapszámla jellemzői

  • a kötelezően nyújtott szolgáltatások közé tartozik a számlavezetés, a készpénz ki- és befizetés lehetősége, az utalás és a bankkártya
  • a számlának csak egy tulajdonosa lehet, aki más bankszámlával nem rendelkezhet az alapszámla mellett
  • hitelkeret nem tartozhat a számlához

 

Kik nyithatnak alapszámlát?

Alapszámlát bárki nyithat, akinek nincs rendelkezési jogosultsága más fizetési számla felett. Az lényegtelen, hogy korábban rendelkezett-e az ügyfél más típusú számlával vagy sem.

 

Mennyibe kerül az alapszámla?

Az alapszámla alapdíja nem lehet több, mint a megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 1,5 százaléka, 2023. júliusától 0,5 százaléka. Ennek az összege 2023-ban júniusig a 2022-es minimálbér összege alapján legfeljebb 3000 forint, 2023. júliusától pedig legfeljebb havi 1000 forint. 

 

Mit tartalmaz a számlavezetési díj? 

  • 150 ezer forintnyi készpénzfelvétel, legfeljebb két részletben, vagy 50 ezer forint bankfiókban történő felvétele
  • a rendszeres utalásokon felül papír alapon vagy elektronikusan legfeljebb havi 4 átutalás, azzal a feltétellel, hogy az összes utalás összege nem haladhatja meg a 100 ezer forintot
  • a számlához járó bankkártya költsége

 

Az ezen felül bonyolított tranzakciók nem korlátozhatóak, a díjat viszont a szolgáltatók a szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg. 

 

A bank ezen felül nem számíthat fel díjat 

  • a forintban történő bankkártyás fizetés, 
  • az alapszámlára forintban történő készpénzbefizetés, 
  • valamint a számlára érkező beszedési megbízás esetén sem.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!