Havi 1000 forintra csökken a banki alapszámla költsége

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja

Havi 1000 forintra csökken a banki alapszámla költsége

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja

Bank360 tartalom
2023-03-30 Frissítve: 2023-03-30
2023-03-30
32050373

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját. Így a legszegényebbek bankolására szolgáló alapszámlák ára már felveszi a versenyt a piacon kínált többi számlacsomaggal.  

 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium még januárban tette közzé a jogszabály-tervezetét a bankoknál igényelhető lakossági alapszámlákra vonatkozó új feltételekről. A változtatás az alapszámla maximum díját érintette, ami minden évben a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet havonta. Ez alapján 2023-tól 3000 forintra nőtt ez az összeg, ami nagy emelésnek számít. A javaslat szerint a 1,5 százalékos arány csökken mindössze 0,5 százalékra, ami azt jelenti, hogy az alapszámlák maximum havidíja az eddigi harmadára, vagyis 1000 forintra mérséklődik. 

 

Az alapszámla olyan bankszámla-szolgáltatás, amit bárki igénybe vehet a jövedelmétől függetlenül. Az alapszámlához ingyenes bankkártya és átutalási lehetőség, valamint limitált összegig ingyenes készpénzfelvétel jár.

 

A jogszabály-tervezet közzététele után szokatlanul hosszú ideig nem történt semmi, de végül szerda este megjelent a kormányrendelet a maximális díj tervezettnek megfelelő csökkentéséről. Mivel az új előírás a kihirdetését követő negyedik hónap első napján lép hatályba, az alapszámlák 1000 forintos havi maximális díjat július 1-től kell alkalmazniuk a bankoknak.

 

Eszerint majd valamennyi nagybanknak csökkentenie kell az alapszámla havidíját, mert ugyan nem mindegyikük használja ki a 3000 forintos maximumot, de a legolcsóbbaknál is 1000 forint fölött van. A módosítás nyomán az alapszámla költsége már több pénzintézetnél is versenybe tudna majd szállni a piaci árazású számlacsomagokkal.


Mielőtt még bárki azonnali számlacsomag-váltásra adná a fejét júliustól, érdemes tudnia, hogyha valaki alapszámlát szeretne nyitni, akkor előtte be kell zárnia a meglévő számláját. Ilyen típusú számlát ugyanis csak az nyithat, akinek nincs rendelkezési jogosultsága más fizetési számla felett.  

 

Válaszd ki egyszerűen a neked legjobb bankszámlát!

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!