Bankszámla költségek

Leveled jön a napokban: ebből kiderül, mennyit fizetsz a bankszámládért

Bankszámla költségek

Leveled jön a napokban: ebből kiderül, mennyit fizetsz a bankszámládért

Varga Zsombor
2021-01-19 Frissítve: 2023-07-27
2021-01-19 Frissítve: 2023-07-27
11993423

Minden banki ügyfél levelet kap a napokban, amiben a bankszámlánkat kezelő pénzintézet részletesen feltünteti az előző évben felszámolt bankolási költségeket. Már tavaly januárban is érkezett ilyen levél, akkor viszont még csak 5 hónap alapján kaphattunk képet a felszámított díjakról. Idén azonban a teljes 2020-as banki költségeket áttekinthetjük a levél segítségével. A kimutatás rávilágít,  ha túl magasak a díjak, így más lehetőség után nézhetünk. A levelet január 31-ig kapjuk kézbe, elektronikus számla használata esetén pedig a Netbankban találhatjuk meg.

 

Összeurópai kezdeményezés miatt ismerhetjük meg a banki költségeket

Az Európai Bizottság 2014-es irányelve alapján a bankszámlaváltást egyszerűsíteni kell és a bankszámlákhoz kapcsolódó díjakat összehasonlíthatóan kell az ügyfelek felé kommunikálni. Hazánk 2016-ban vezette be ezeket az irányelveket. Az egyablakos bankváltásnak köszönhetően a bankszámla váltása már egyszerűbbé vált, akár 13 nap alatt is végbemehet a teljes folyamat. A bankszámlákhoz kapcsolható költségekről pedig idén kaphatunk először teljes képet a szabályozással összhangban. A bankolási díjszabást összesen 20 szolgáltatástípus alapján ismerhetjük meg, amikért a bankok felszámolhatnak költségeket, ilyen például a:

  • Számlavezetés
  • Hitelkártya-szolgáltatás
  • Kártyával történő vásárlás
  • Átutalás
  • Készpénzfelvétel
  • Internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás
  • SMS-szolgáltatás

 

Innen tudhatod, ha érdemes bankot váltani

A díjak között nagy eltérések lehetnek a bankok között, hiszen számos különböző szolgáltatáshoz kapcsolódhat díjszabás. Ha a levél meglepően magas, akár több tízezer forintos éves költségről árulkodik, érdemes lehet új bankszámlára váltani. A Bank360 bankszámla kalkulátora alapján utánajártunk, mennyit fizethet az átlagjövedelem mellett (264,2 ezer forint) egy ügyfél, ha inkább az elektronikus rendszert használva utal, vagy ha inkább készpénzzel szeretne többször fizetni. A bankszámla kalkulátorban ennél részletesebben is megadhatod bankolási szokásaid, hogy kiválaszthasd az igényeidnek leginkább megfelelő bankszámlacsomagot.

 

Ha sokat utalok

Amennyiben kihasználod a netbank vagy mobilalkalmazás nyújtotta utalási lehetőségeket, bankon kívülre is utalsz, a számláidat is digitálisan intézed és még az üzletekben is inkább kártyával szeretsz fizetni, az OTP bank, Erste bank és MagNet Bank bankszámlái egyaránt 10 000 forint körüli költséget jelentenek az első két évben. A többi bank által ajánlott csomag sem jár jelentősen magasabb költséggel, egyértelműen megéri digitálisan bankolni.

Az első kétéves díj digitális szokások mellett 

 

Ha készpénzzel szeretek fizetni

Ha az utalások és bankkártyás vásárlások egy részét csak készpénzzel tudod fizetni, vagy ha egyszerűen kényelmesebb a készpénz használata, a CIB Bank, MagNet Bank és Raiffeisen Bank bankszámláit érdemes választani. A CIB Bank ECO bankszámlájának kivételével itt magasabb áron lehet csak ajánlatot találni, ami mutatja, hogy a készpénzfelvételhez kapcsolódó díjszabások jelentősen növelik az éves költségeket. A Budapest Bank ajánlata, a Zéró Visa Prémium bankszámla díja két évre 35 100 forint, ami alig haladja meg a Raiffeisen csomagjának kétévi árát. Nem ritka azonban az 50 000 forintot megközelítő ajánlat sem a bankok között a gyakori készpénzfelvétel díjával számolva.

Az első kétéves díj gyakori készpénzfizetés esetén

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!