Megjelent a Magyar Közlönyben az a törvény, amelyik a postákon is lehetővé teszi az ingyenes készpénzfelvételt havi 150 ezer forintig. A jogszabály hatályba léptető rendelkezéseiből azonban kiderül, hogy erre csak 2025-től nyílik lehetőség.
38443786
A bankok az egyes számlacsomagokhoz többféle bankkártyát is kínálnak. Íme, néhány hasznos tanács, mit érdemes megfontolni a választásnál. Nem mindegy például, mennyit utazik az ügyfél, milyen extra szolgáltatásokat szeretne igénybe venni.
38267851
A Nemzetgazdasági Minisztérium törvénymódosító javaslatával a postákra is kiterjeszti a havi 150 ezer forintos készpénzfelvétel lehetőségét, amivel ezután kártyával már így is élhetnek a bankszámlás ügyfelek.
38267848
A húsvét a gyerekek egyik kedvenc ünnepe. Egyre több pénzzel is megajándékozzák őket ilyenkor. Ez a szülőknek is jó alkalom arra, hogy a gyerekeiket segítsék a tudatos pénzhasználatban. Adunk öt tanácsot, hogy a nagy örömnek ne sírás legyen a vége.
38142937
Tavaly már 18 ezer magyarnak csalták ki a bankszámlaadatait, a bankkártyás csalásokból pedig tízszer ennyi van, és ezek értéke is egyre nagyobb. A kiberbűnözőknek bedőlő ügyfelek vesztesége néhány év alatt megsokszorozódott.
38062135
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének, és egyre többen jönnek rá, milyen praktikus szolgáltatás a teljesen ingyenes fizetési kérelem.
37993435
Érdemes-e az alaptörvénybe emelni a készpénzhasználat jogát, veszélyben van-e ez ma Magyarországon, vagy inkább arra lenne szükség, hogy még jobban terjedjen az elektronikus fizetés? Az MNB az utóbbit szeretné, de a politikai javaslat az előbbiről szól.
37878712
Egyetlen újabb kereskedő sem vezette a bolti készpénzfelvételt tavaly július óta. Aki megpróbálta, az sem járt sikerrel, a bankok ugyanis nem kínálnak olyan terminált, amelyik kezelni tudná ezt a funkciót.
37697635
Milliárdokkal károsítják meg a kiberbűnözők a magyar bankszámla-tulajdonosokat is. A Bank360.hu szakértői összeszedték a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket betartva védekezhetünk a csalások ellen.
37465909
Naponta záporoznak ránk azok az üzenetek, telefonok, amelyekkel az internetes csalók ki akarják söpörni a bankszámlánkat. A módszereik egyre kifinomultabbak, de néhány alapvető szabály betartása megvéd bennünket a pénzünk elvesztésétől. Nézd meg a hat legfontosabbat!
37275214
Sokan azt hiszik, jobban járnak, ha dombornyomott bankkártyájuk van vagy sms-értesítést kérnek a banki tranzakciókról, és jó, ha papíron is megvan nekik a havi értesítőjük. Ezek a szolgáltatások viszont drágák, és ma már fölöslegesek, elhagyásukkal tízezreket lehet spórolni.
36994906
Szinte iparág épül a bankszámlás csalásokra, a karácsony pedig a bűnözők számára is “ünnep”. Dina és Léna azért fordultak a Pénzkérdés szakértőihez, mert tavaly már ők is bedőltek egy ilyen csalónak, és szerették volna tudni, hogyan kerüljék el a hasonló eseteket a jövőben.
36403042
Három év alatt a 19-szeresére nőtt a bankkártyás károk értéke. A banki átutalásos csalások összege és száma az utolsó negyedévben több volt, mint tavaly egész évben. Jobban teszi minden banki ügyfél, ha nagyon vigyáz a bankszámla- és bankkártyaadataira.
36361657
Sosem volt még ennyi bankszámla Magyarországon, mint az idén szeptemberben, a devizaszámlák, a bankkártyák száma is történelmi csúcson van, és egyre többen fizetnek a telefonjukkal a kártyjuk helyett helyett. 
36358063
Támadnak a kiberbűnözők a Black Fridayon. Ezeket a szabályokat mindenképpen tartsa be, ha nem akarja gyászos hangulatban tölteni az akció utáni napokat és a karácsonyt. Némi odafigyeléssel megvédheti a bankszámláját a kiberbűnözők akcióitól. 
35806318
A lakásbiztosításokban sokszor már alapból is ott van a fedezet az iratok, bankkártyák pótlására, de ha nincs, kiegészítő biztosítás köthető ezekre a károkra. A dokumentumok, a kártyák pótlása mindig kellemetlen, de legalább a költséget vagy annak egy részét a biztosító állja. 
35572435
Rekord számú bankszámlát nyitottak a magyarok az idén, a magas infláció miatt visszaszorul a készpénzhasználat, és egyre többen fizetnek mobillal. Sajnos a csalók sem restek, sok ügyfelet átejtettek az idei második negyedévben is. 
34703137
Az OTP Bank ügyfelei számára kedd délutántól három új wallet alkalmazás is elérhető, elindult a Google Pay, a Garmin Pay és a Xiaomi Pay szolgáltatás is. Az új elektronikus fizetési megoldások segítségével a felhasználók az erre alkalmas eszközeiken néhány kattintással regisztrálhatják bankkártyáikat, függetlenül attól, hogy Mastercard vagy Visa, betéti vagy hitelkártyáról van szó.
34577116
A K&H után az Erste Banknál is elindult a Garmin Pay és a Xiaomi Pay. Az ügyfelek mind a Mastercard, mint a Visa kártyákat regisztrálhatják a mobiltárcájukba, így mostantól a karóráikkal is fizethetnek a boltokban. 
34534504
Ha sokat utazunk külföldre, érdemes olyan bankkártyát választani, amit biztosan elfogadnak mindenhol és akkor sem kell aggódnunk, ha esetleg elveszítenénk. Ráadásként számos kedvezményt is kihasználhatunk, ha a prémium bankkártyák közül választunk.
34357283
Hiába vált lehetővé júliustól az ingyenes bolti készpénzfelvétel, a cash-back, mégsem érhető el szinte sehol. A bankok már engedik, a boltok viszont húzzák a szájukat, nem érdekeltek a bevezetésében. Külföldön népszerű a szolgáltatás, de ott meg is éri a boltokban és a bankoknak. 
34022843
Sokkal jobban félünk a különböző internetes csalásoktól, mint a betörésektől. A tíz legnagyobb félelmünk közül hat köthető ilyen visszaélésekhez, jellemzően valamilyen banki csaláshoz. Az aggodalomra van is ok, mert meredeken emelkedik az ilyen visszaélések száma.
33734687
Egyre többen és többször használják külföldön a bankkártyájukat, és indulnak útnak minimális készpénzzel. Ha azonban elveszik a kártya, vagy ellopják, akkor ilyenkor szorult helyzetbe kerül az utazó. A sürgősségi pótlás drága, gyakran nincs is rá lehetőség, gí mindenképpen érdemes erre is gondolni utazás előtt. 
33613079
Sok fiatal 14 évesen vagy még előbb megnyitja az első bankszámláját, és akár 26 éves koráig élvezheti a kedvezményeket. Általában díjmentes a számlavezetés és a bankszámlakivonat, nem kell sokat fizetni a tranzakciókért és a bankkártyáért sem. Van, ahol az utóbbi is díjmentes.
33304214
Az utolsó pillanatban, de csak megjelent az a jogszabály, ami lehetővé teszi, hogy júliustól külön nyilatkozat nélkül havi 40 ezer forintot ingyen felvehessen bankkártyával a boltok kasszáinál. Ezzel jogi akadály nem maradt, már csak az áruházaktól függ, hogy lehetővé teszik-e ezt a vevőiknek.
33613070
Rövid idő alatt többszörösére ugrott az ilyen csalások száma, a rászedett banki ügyfelek kára pedig milliárdokban mérhető. Új módszerekkel próbálkoznak a csalók, a telefonos, internetes manipulátoroknak bedőlők átlagosan több százezer forintot is bukhatnak. Az adathalászok is egyre sikeresebbek, az óvatlan károsultak pedig fájdalmas tanulópénzt fizethetnek.
33428939
Minden piacán bővült a Gránit Bank, amely csaknem megduplázva 1000 milliárd fölé növelte a mérlegfőösszegét. A digitális innovációk folyamatosak, jövőre pedig jön a befektetési és privátbanki üzletág. 
33157349
Vannak mesterek, használt autót vagy ingatlant eladók, akik ragaszkodnak a készpénzhez, amelynek a felvétele egyre drágább és macerásabb. Van azonban olyan trükk, amivel több millió forint kivétele is ingyenessé tehető. Éppen a tranzakciós illetéket bevezető állam teszi lehetővé.
32796014
Eszközhasználati díjat vezetett be a külföldi bankkártyákkal magyar automatákból felvett készpénzre az Erste április 30-tól, azonban még ma is extra költség nélkül tudtunk Revolut kártyával pénzt felvenni a bank ATM-jeiből. Előbb-utóbb azonban biztosan átállítják az automatákat.
32762114
Tele van az internet csaló webáruházakkal, amelyeknek egyetlen céljuk van: megszerezni a gyanútlan vásárlók pénzét. Ezekkel a módszerekkel azonban távol lehet tartani a bűnözőket. Az online piactereken gyakran nemcsak a vevők, hanem az eladók sincsenek biztonságban. 
32396174
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) néhány napja megjelent rendelete alapján szinte minden hazai nagybank kénytelen új ATM-eket telepíteni. Hamarosan az egészen kis településeken is megjelenhetnek a bankautomaták. 
31278884
Nem mindegy, milyen bank kártyájával fizet, ha külföldön jár. Egy családi utazás során 10 ezer forintnál is nagyobb lehet a különbség az egyes hitelintézetek által felszámított marzsban.
31123040
Magyarországon is elindul a külföldön már évek óta hódító a BNPL, azaz a Vásárolj most, fizess később! szolgáltatás a lakossági ügyfeleknek. Mire ez megjött hozzánk, már a bankok is hasonlókba kezdtek.  
29258963
Megállíthatatlanul növekszik a magyarok kártyahasználata belföldön és a külföldi utazásaikon is. Miközben egy-két másodperc alatt lezajlik egy ilyen fizetés, az adataink bejárják a fél világot. 
28953551
Az infláció és a családi adóvisszatérítés is kellett hozzá, de ezzel együtt is kirobbanóan nő tovább a kártyahasználat Magyarországon. Az elektronikus fizetések járvány adta lendülete a járvány után is kitart. 
28952909
A nyári szünetben a legtöbb bank a minimális költséggel járó számlacsomagok mellé ajándékokat is kínál a diákoknak. Okoskütyü, füles, belépő vagy akár készpénz is járhat a számlanyitásért.
28531475
Györgyön keresztül 135 ezer ügyfél kapott vissza pénzt két hónap alatt. Azaz a magyar Erste George-ot használó számlatulajdonosainak a Moneyback program 54 milliót forintot írtak jóvá.
28332554
A jövő üzletében már se kártya, se mobil nem kell a fizetéshez. A mosolyunk, szemünk vagy ujjlenyomatunk sem kell a kasszánál. Mert nem is lesz kassza. Csak vásárlunk, kisétálunk a boltból, és kész. 
28243112
Nyaralni azért megyünk, hogy kipihenjük magunkat, feltöltődjünk, élményeket szerezzünk. Ha azt akarjuk, hogy ez így is történjen, érdemes betartani néhány pénzügyi aranyszabályt.
28115870
Aki tervez nyaralást az idén, az átlagban 250 ezer forintot akar költeni rá. Márpedig a járványévek elmúltával újra többen akarunk: tíz megkérdezettből heten.
28115558
Nyaraláskor gyakrabban fizetnének a magyarok a bankkártyájukkal, de még túl gyakran nem tehetik meg ezt itthon. Kisebb üzletek pedig akár már a mobiljukat is használhatják kártyaelfogadó terminálként.
26855393
A vakációt tervezők130 ezer forinttal többet szánnak nyaralásra, mint a Covid-járvány előtt. A nyaralást tervezők aránya is nőtt, és többségüknek már természetesen, hogy utasbiztosítást is kötnek ilyenkor.
26591735
Amerikai turistautak esetében nem kötelező az utasbiztosítás, azonban erősen ajánlott, mert az USA-ban minden egészségügyi szolgáltatás fizetős, és a világon az egyik legdrágább. 
26333309
Pörög az elektronikus bankolás és a kártyahasználat, de sokan nem igazítják a pénzügyi szokásaikhoz a számlacsomagjaikat, holott ezzel spórolni tudnának maguknak.
25797028
A telefonnal fizetés után újabb sci-fi valósulhat meg hamarosan a virtuális bankkártyahasználatban. Elég lehet egy mosoly a kasszánál, és már végeztünk is.
24267892
Külföldi út vagy nyaralás előtt örök téma, hogy mennyi pénzt váltsunk. Már nem kell vastag bukszával útnak indulnunk, de valamennyi készpénz, apró azért legyen nálunk.
23553781
A nyári vakáció előtt nem árt megnéznünk, jár-e, köthető-e utasbiztosítás a bankkártyánkhoz, vagy előnyösebb és egyszerűbb külön kötni ilyet. 
23369908
A bankkártyás forgalom drasztikus bővülése közben az okoseszközös fizetések még látványosabban bővülnek Magyarországon. 
21143662
Rohamléptekkel terjed a mobilos fizetés Magyarországon. különösen a fiatalok és az iPhone-osok imádják.  
20903467
Sehol nem találod a bankkártyád? Elvesztetted, esetleg ellopták? Mutatjuk, melyik banknál hogyan tudod leggyorsabban letiltani.
20138752
Új adathalász módszerrel próbálkoznak csalók: hirdetésekkel tévesztik meg az ügyfeleket, és viszik el őket a hamis banki oldalra, ahol megszerzik az adataikat – figyelmeztette levélben ügyfeleit az Erste Bank. A szükséges lépéseket megtették a hirdetések eltüntetésére, de nem árt résen lenni, ugyanis más bankok nevében is egyre gyakrabban próbálkoznak a csalók.
19121398
Februártól öt hónapig nemcsak meleg ételt, hanem szinte bármilyen élelmiszert is lehet venni SZÉP-kártyára. A nagy hálózatok már gyúrnak a lehetőségre, de érdemes lesz szétnézni, hogy melyiknél hogyan oldják meg a SZÉP-kártya használatot.
18486277
Sokan ma is annál a banknál vannak, ahol megnyitották első számlájukat. Egy számlacsere azonban, főleg azok körében, akik évek óta ugyanazt a csomagot használják, többezer forint spórolást is jelenthet. Megvizsgáltuk milyen előnyökkel járhat a váltás, ami lehet akár bankon belüli is.
18460681
A pandémia elérte azt, amit sok rábeszélés és kampány sem tudott.
17885650
Az emberek többsége külön köti meg az utasbiztosítását az utazás előtt, pedig sokan már eleve rendelkeznek utasbiztosítással, még ha erről nem is feltétlenül tudnak. Több magasabb presztízsű bank- és hitelkártya ugyanis tartalmaz beépített utasbiztosítást, ami fedezi azoknak a káreseményeknek egy részét, amelyeket az utasbiztosítások is - mint például a járatkésés, a poggyászkésés, illetve a különböző téli és nyári sportok során elszenvedett balesetek. A biztosítások között azonban jelentős eltérések lehetnek, a Bank360 elemzői annak jártak után, hogy melyek ezek.
14546305
A nagyobb presztízsű bankkártyákhoz tartozó, abba beépített utasbiztosítások ma már elterjedtek Magyarországon, szinte az összes nagybank rendelkezik olyan csomaggal, ami tartalmaz ilyen szolgáltatást.
14422321
Nem olcsó, de a folyószámlánk mellé igényelhetünk prémium szolgáltatásokat nyújtó betéti és hitelkártyát. A szolgáltatások jellemzően utazással kapcsolatos előnyöket biztosítottak eddig. Ám most, hogy egy éve a járvány miatt gyakorlatilag megállt a közlekedés országok között, érdemes megvizsgálni, reagáltak-e a bankok és változtak-e a kártyák mellé kínált extrák.
13140634
2021. januártól jelentősen megváltozott a bankkártyás fizetés az online vásárlásoknál. Az erős ügyfél-azonosítás indulása miatt sokan elakadhatnak a tranzakciókkal, ezért ebben a cikkben igyekeztünk minden fontos és szükséges információt összegyűjteni, hogy az internetes banki fizetés változásai ne okozzanak fennakadást. 
12320363
Minden banki ügyfél levelet kap a napokban, amiben a bankszámlánkat kezelő pénzintézet részletesen feltünteti az előző évben felszámolt bankolási költségeket. Már tavaly januárban is érkezett ilyen levél, akkor viszont még csak 5 hónap alapján kaphattunk képet a felszámított díjakról. Idén azonban a teljes 2020-as banki költségeket áttekinthetjük a levél segítségével. A kimutatás rávilágít, ha túl magasak a díjak, így más lehetőség után nézhetünk. A levelet január 31-ig kapjuk kézbe, elektronikus számla használata esetén pedig a Netbankban találhatjuk meg.
11993423
Kis mértékben csökkent a Magyarországon forgalomban lévő bankkártyák száma az MNB statisztikája szerint: az idén a második negyedév végére 9,56 millió kártya volt forgalomban, ami néhány ezer darabbal marad csak el az első negyedévi számtól. Soha ennyi kártyája nem volt még a magyaroknak, mint 2020-ban.
11500349
A legfrissebb MNB-statisztikák szerint összesen 8,9 millió működő bankkártyát használnak a magyarok. Ezek java része lakossági kártya. Az üzleti kártyák száma ennek töredéke, 2020 második negyedévében 716 ezer volt forgalomban. Évek óta jóval nagyobb ütemben nő a vállalkozói kártyák száma, mint a lakosságiaké. Vagyis a magyarországi cégek egyre inkább rájönnek, hogy kártyát használni érdemes és kényelmes. De mikor érdemes a kártyaigénylés mellett dönteni? Ennek járt utána a Bank360.hu.
11418476
Bár Magyarország a bankkártyás csalások tekintetében az unió egyik legbiztonságosabb országa, nem árt résen lenni az idei karácsonyi szezonban sem, hiszen egyre kifinomultabb netes csalásokkal akarják ellopni a pénzünket. Szakértők gyűjtötték össze, hogy mire érdemes figyelni, ha kártyával vásárolunk a neten.
10978601
Jövőre is PIN-kód nélkül fizethetünk érintéssel a boltokban 15 ezer forintig. A jegybank megegyezett a bankokkal és kártyatársaságokkal.
10972259
Legkésőbb 2021. január elsejétől valamennyi hazai pénzintézetnek be kell vezetnie az erős ügyfél-hitelesítést az internetes vásárlási tranzakciók biztonságának erősítése érdekében. Mit jelent ez a vásárlók számára?
10894997
Egy olvasónk rövid időn belül négy bankkártya tulajdonosa is lett, ám mind a négy kártya ugyanazon bankszámlához tartozott és ezek közül csak egyet kért. Mutatjuk, hogy állt elő a furcsa helyzet és mi lett a megoldása.
10578590
2020. szeptember 14-ig kaptak haladékot a magyar pénzintézetek a PSD2 erős ügyfél-hitelesítés bevezetése online vásárlásoknál. 2019. viszont szeptember 14-től minden 5. érintés nélküli vásárlásnál meg kell adni a PIN kódunkat és csak kétfaktoros azonosítást követően tudunk belépni netbankunkba.
4882836
Napjainkban teljesen megszokott, hogy egy terméket nem egy fizikai boltban vásárolunk meg, hanem webáruházban. Legyen szó akár egy táskáról, futóóráról vagy akár húsz kiló krumpliról, pillanatok alatt lebonyolítható az ügylet a számítógép mellől is. Nem csak a kényelemről van szó, hiszen például repülőjegyet ma már sokkal egyszerűbb neten vásárolni, sőt lényegében csak így lehetséges utazási irodák kiiktatása mellett, de az áramszámlát, gázszámlát is ki lehet már fizetni kártyával.
4487946
Mindig nagy kérdés külföldre utazás előtt, hogy mi éri meg jobban: itthon készpénzt váltani vagy használni a bankkártyánkat? A példánkban egy átlagos horvátországi utazással számoltunk, 7 napra összesen 500 eurós szállásdíjjal, illetve napi átlag 500 kuna költéssel. Szintén számoltunk 500 kuna autópályadíjjal. Tehát a teljes költségünk: 500 euró és 4 000 kuna. Nézzük a lehetőségeinket!
4416480
A Budapest Bank új, korszerű kártyarendszert vezet be, ami támogatja a szolgáltatások digitális fejlesztését, valamint az innovatív termékek bevezetését. Az átállás október 24-én (szerdán) este 21 órától október 29-én (hétfőn) reggel 6 óráig tart, emiatt bizonyos szolgáltatások nem, vagy csak korlátozottan lesznek elérhetőek ebben az időszakban. Az átállás során 650 ezer bankkártya kerül át az új rendszerbe.
2215956
Hosszú évekig jelentett hatalmas presztízst, ha valakinek dombornyomott bankkártyája volt: egyes helyeken csak az ilyen plasztikot fogadták el, különböző kedvezmények jártak mellé, de egy időben például interneten is csak ilyen kártyával lehetett fizetni. Persze az exkluzivitásért magasabb kártyadíjat is kellett fizetni. A dombornyomott plasztik maradt a bankok kínálatában, másfajta kártyák pedig bekerültek. Éppen ezért járunk utána most annak, hogy megéri-e manapság a többletköltséget ez a kártyatípus, vagy csak felesleges pénzkidobás?
902288
Felejtsd el a bankkártyát és a PIN-kódot! Akár egy szelfivel is jóváhagyhatod a fizetést jövő tavasztol a boltokban. Hamarosan itthon is elérhető lesz a Mastercard biometrikus adatok alapján történő hitelesítési rendszere, így PIN-kódok pötyögése helyett ujjlenyomat- vagy íriszleolvasó segítségével rendezheted a számládat villámgyorsan.
734408
Holnaptól nagyot fordul a világ a bankokkal, és éppen ezért mindazokkal is, akik használják szolgáltatásaikat. Szombattól válik hatályossá ugyanis az új pénzforgalmi törvény több módosítása, amelyek nem egy ponton kedveznek az ügyfeleknek. Ha eddig fájt a fejed az ellopott kártya bejelentése és az új elkészítése kapcsán felmerülő díjak miatt, fellélegezhetsz, de a bankszámla lezárása is egyszerűsödött. Megnéztük a részleteket és azt, hogy mennyiben érintenek téged a változások.
694736
Bár a világ legegyszerűbb dolgának tűnik, a bankkártyák védelmére is érdemes odafigyelni, főleg most, a nagy karácsony előtti rohanásban. Adunk néhány tippet, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.
607037
Az MKB meglépte azt, amire olyan sokan vártak: a mai naptól a bankfiók közelébe sem kell mennünk, az interneten, videóchaten keresztül nyithatunk bankszámlát a pénzintézetnél. Ha ez nem lenne elég, az egészet megfejelték egy 0 forintos számlával is.
256640
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!