írás

Így fog kinézni a díjkimutatás, amit a banki ügyfelek kapnak január végéig

írás

Így fog kinézni a díjkimutatás, amit a banki ügyfelek kapnak január végéig

Veres Patrik
2020-01-22 Frissítve: 2022-01-18
2020-01-22 Frissítve: 2022-01-18
6593932

A Bank360.hu információi szerint így fog kinézni az a díjkimutatás, amelyet minden banki ügyfél megkap január végéig a számlavezető bankjától. 

 

Az új uniós pénzforgalmi szabályoknak megfelelően január végéig a magyar kereskedelmi bankok ügyfelei is megkapják a számlahasználatuk során felszámított díjakról készített részletes kimutatást. A díjkimutatással könnyedén átláthatjuk, mennyibe került a bankszámlánk egy évben. Egy online kalkulátorral viszont összehasonlíthatjuk az eredményeket más bankok ajánlataival, így nagyon egyszerűen, néhány perc alatt kideríthetjük, hogyan tudnánk olcsóbban bankolva akár súlyos tízezreket megspórolni.

 

A Bank360.hu most megszerezte a sablont, amely alapján a bankoknak el kell készíteniük az összesítőt. A levél az alábbiak szerint épülhet fel:

 

PAD levél sablon

 

Ahogy az a levélen is látszik, az ügyfelek legelőször az adott évre vonatkozó összes kifizetett díj összegével találkozhatnak, tehát azzal, hogy összesen mennyibe került a bankszámlahasználat az adott évben. Két további összesítő szerepel még a kimutatás tetején, az összes jóváírt és kifizetett kamat.

 

Ezt a részletes kimutatás követi majd az igénybevett szolgáltatás megnevezésével, hogy hányszor vettük igénybe, mennyi a szolgáltatás egységára, hányszor számították fel a díjat, és összesen mennyit fizettünk ki ezért a szolgáltatásért. Ahogy az látható, a szolgáltatásokat négy nagy csoportba osztotta a rendelet: általános számlaszolgáltatások, fizetések, kártya és készpénz, folyószámlahitellel kapcsolatos szolgáltatások és egyéb szolgáltatások. A tételes kimutatást egy összesítés zárja. 

 

Hogy kinek milyen tételek szerepelnek majd a kimutatásában, az természetesen ügyfelenként eltérő lesz, de biztosan szerepel benne:

 

 

A kimutatás nem tartalmazza

 


 

Mindenki ott, ahol szereti

 

Bár korábban a bankok akár önállóan is eljárhattak, hogy milyen csatornán értesítik az ügyfeleket, az új szabályozás alapján az lenne a logikus, hogy mindenkit az általa preferált módon keresnek fel. A Bank360.hu úgy értesült, hogy ez utóbbinak megfelelően az ügyfelek a válaszott kommunikációs csatornájukon kapják majd meg az egyenlegközlőt a januári számlakivonatukkal együtt, tehát aki papíralapú levélben kapja meg számlakivonatát, az levélben kapja meg az díjkimutatást is, míg aki elektronikusan netbankon vagy emailen keresztül, az így kapja majd. 

 

Ezt egyébként a Magyar Bankszövetség is megerősítette mai évindító sajtótájékoztatóján. Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: az uniós szabályozás (PAD) nagyon szigorúan meghatározza azt is, hogyan kell a bankoknak megjeleníteniük a kimutatást, így például nem változtatható a használható szín, betűméret és betűtípus is. 

 

Most még csak 5 hónap

 

A Bank360.hu felhívja a figyelmet: a hamarosan érkező díjkimutatás csak 5 hónapra, a 2019. augusztus 1. és 2019. december 31. közötti időszakra vonatkozik. A továbbiakban évente egy alkalommal, a naptári évet követő január 31-ig a bank minden ügyfelének kiküldi a fizetési számlájához kapcsolódó szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos díjkimutatást.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!