írás

Így fog kinézni a díjkimutatás, amit a banki ügyfelek kapnak január végéig

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2020.01.22.
Frissítve: 2020-02-17 Létrehozva: 2020-01-22
6593932

A Bank360.hu információi szerint így fog kinézni az a díjkimutatás, amelyet minden banki ügyfél megkap január végéig a számlavezető bankjától. 

 

Az új uniós pénzforgalmi szabályoknak megfelelően január végéig a magyar kereskedelmi bankok ügyfelei is megkapják a számlahasználatuk során felszámított díjakról készített részletes kimutatást. A díjkimutatással könnyedén átláthatjuk, mennyibe került a bankszámlánk egy évben. Egy online kalkulátorral viszont összehasonlíthatjuk az eredményeket más bankok ajánlataival, így nagyon egyszerűen, néhány perc alatt kideríthetjük, hogyan tudnánk olcsóbban bankolva akár súlyos tízezreket megspórolni.

 

A Bank360.hu most megszerezte a sablont, amely alapján a bankoknak el kell készíteniük az összesítőt. A levél az alábbiak szerint épülhet fel:

 

PAD levél sablon

 

Ahogy az a levélen is látszik, az ügyfelek legelőször az adott évre vonatkozó összes kifizetett díj összegével találkozhatnak, tehát azzal, hogy összesen mennyibe került a bankszámlahasználat az adott évben. Két további összesítő szerepel még a kimutatás tetején, az összes jóváírt és kifizetett kamat.

 

Ezt a részletes kimutatás követi majd az igénybevett szolgáltatás megnevezésével, hogy hányszor vettük igénybe, mennyi a szolgáltatás egységára, hányszor számították fel a díjat, és összesen mennyit fizettünk ki ezért a szolgáltatásért. Ahogy az látható, a szolgáltatásokat négy nagy csoportba osztotta a rendelet: általános számlaszolgáltatások, fizetések, kártya és készpénz, folyószámlahitellel kapcsolatos szolgáltatások és egyéb szolgáltatások. A tételes kimutatást egy összesítés zárja. 

 

Hogy kinek milyen tételek szerepelnek majd a kimutatásában, az természetesen ügyfelenként eltérő lesz, de biztosan szerepel benne:

 

 

A kimutatás nem tartalmazza

 


 

Mindenki ott, ahol szereti

 

Bár korábban a bankok akár önállóan is eljárhattak, hogy milyen csatornán értesítik az ügyfeleket, az új szabályozás alapján az lenne a logikus, hogy mindenkit az általa preferált módon keresnek fel. A Bank360.hu úgy értesült, hogy ez utóbbinak megfelelően az ügyfelek a válaszott kommunikációs csatornájukon kapják majd meg az egyenlegközlőt a januári számlakivonatukkal együtt, tehát aki papíralapú levélben kapja meg számlakivonatát, az levélben kapja meg az díjkimutatást is, míg aki elektronikusan netbankon vagy emailen keresztül, az így kapja majd. 

 

Ezt egyébként a Magyar Bankszövetség is megerősítette mai évindító sajtótájékoztatóján. Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: az uniós szabályozás (PAD) nagyon szigorúan meghatározza azt is, hogyan kell a bankoknak megjeleníteniük a kimutatást, így például nem változtatható a használható szín, betűméret és betűtípus is. 

 

Most még csak 5 hónap

 

A Bank360.hu felhívja a figyelmet: a hamarosan érkező díjkimutatás csak 5 hónapra, a 2019. augusztus 1. és 2019. december 31. közötti időszakra vonatkozik. A továbbiakban évente egy alkalommal, a naptári évet követő január 31-ig a bank minden ügyfelének kiküldi a fizetési számlájához kapcsolódó szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos díjkimutatást.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!