Elmaradt adategyeztetés

Félmillió bankszámlát zároltak. Mi a teendő, ha a tiéd is köztük van?

Elmaradt adategyeztetés

Félmillió bankszámlát zároltak. Mi a teendő, ha a tiéd is köztük van?

Bank360 tartalom
2019-11-22 Frissítve: 2023-01-24
2019-11-22 Frissítve: 2023-01-24
5879289

 

Félmillió bankszámlát zároltak a bankok, mert nem tudták azonosítani a törvény feltételeinek megfelelően a tulajdonosaikat. A számlatulajdonosoknak 2019. október 31-i határidővel kellett volna megtenniük az adat egyeztetést.

 

Se utalás, se készpénzfelvétel, se netbank

 

Akik elmulasztották az adategyeztetést, nem tudnak hozzáférni a bankszámlájukhoz. Nem tudnak belépni a netbankba, nem kezdeményezhetnek tranzakciókat, nem tudnak készpénzt felvenni és nem tudják használni a hitelkártyájukat. Ez sokaknak okozhat problémát, ugyanis a Bankszövetség közleménye szerint nemcsak inaktív számlákat érinti a zárolás, hanem több tízezer havonta legalább egyszer használt bankszámlát is.

 

Mit lehet tenni?

 

A legfontosabb és egyben legegyszerűbb felvenni a kapcsolatot a számlavezető bankkal. Magánszemélyek esetében az eljárás mindenhol hasonló: ki kell tölteni egy nyilatkozatot a tényleges tulajdonosokra vonatkozó adatokkal:

 

  • teljes családi és utónév, 

  • teljes születési családi és utónév, 

  • állampolgárság, 

  • születési hely, születési idő, 

  • pontos lakcím,

  • tulajdoni hányad és jelleg.
     

Szintén nyilatkozni kell arról, hogy a számlatulajdonos kiemelt közszereplői státusszal rendelkezik-e. Ha igen, nyilatkozni kell arról is, hogy a vonatkozó törvény melyik paragrafusa alapján minősül kiemelt közszereplőnek. 

 

Bankonként változik, hogy kizárólag személyesen lehet-e elintézni az adategyeztetést, vagy elfogadják a postai úton történő, illetve online bejelentést is.

 

Jogi személyek esetében további nyilatkozatokat is kell tenni, melyekben tisztázni kell a tulajdonosi szerkezetet is.

 

Lehet, hogy van jobb ajánlat!

 

Akár a meglévő bankszámláddal kapcsolatban szeretnéd egyeztetni az adatokat, akár újat szeretnél nyitni, mindenképpen érdemes a Bank360 bankszámla kalkulátor segítségével összehasonlítani az ajánlatokat. A havi tranzakciók és készpénzfelvételek alapján megtaláljuk a számodra legjobb ajánlatot.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!