ATM

Mire figyeljünk külföldi ATM-használat esetén?

ATM

Mire figyeljünk külföldi ATM-használat esetén?

Bank360 tartalom
2020-09-12 Frissítve: 2023-08-09
2020-09-12 Frissítve: 2023-08-09
10179371

Sokak számára kényelmetlen lehet több százezer forintnyi készpénzt vinni egy külföldi utazásra, viszont bármikor jöhet egy nem várt kiadás, autóbérlés, bevásárlás, vagy egy kihagyhatatlannak tűnő program. Ilyenkor dönthetünk úgy, hogy egy kényelmes megoldást választunk és inkább készpénzt veszünk fel a magyarországi bankunktól igényelt bankkártyákkal egy külföldi pénzintézet ATM-jéből.

 

Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, érdemes néhány dologra odafigyelnünk, mert forintban számolva akár tízezreket is bukhatunk. 

 

Legyünk tisztában a díjakkal

A készpénzfelvétel itthon sem feltétlenül van ingyen. Ha a havi kétszer, legfeljebb 150 ezer forintig terjedő összeget túllépjük, akkor annak bizony díja lesz. Amennyiben hazai számlát vezetünk és külföldön szeretnénk kivenni pénzt egy másik pénzintézet gépéből, akkor ezért a bank díjat fog felszámolni. 

 

Az alábbi díjakkal érdemes kalkulálnunk mielőtt betéti plasztikkártyánkat óvatlanul egy külföldi ATM-be helyeznénk:

 

  • Tranzakciós díj: Azaz a készpénzfelvétel díja. Ennek az összege és formája bankonként és bankszámlánként eltérő lehet. Ha az adott bankcsoport ATM-jét használjuk akkor ez akár ingyenes is lehet. Ilyen például a CIB Bank, melynek ügyfeleként külföldön is ingyenesen vehetünk fel készpénz az Intesa Sanpaolo bankcsoporthoz tartozó ATM-jeiből. 

 

Ugyanakkor, ha nem bankcsoporton belül vennénk fel pénzt, hanem egyéb pénzintézetnél, akkor a tranzakciós díj magasabb is lehet, mely állhat egyrészt a felvett összeg bizonyos százalékából, plusz egy konkrét összegből. Nézzünk néhány példát! Az Egyesült Államokba, illetve Németországba utazunk, ahol a forint alapú betéti kártyánkkal akarunk 100 dollárt, vagy 100 eurót felvenni az egyik külföldi bank gépéből:

Külföldi atm használat

A fenti példa természetesen bankonként, országonként, és betéti kártya típusonként is változhat. Az UniCredit Bank esetében külföldi UniCredit ATM-en keresztül 1,445-1,779% és 3,329-3,32, euró, egyéb ATM-en keresztül 1,5-1,832% és 4,65-4,659 euró az OTP-nél a bankcsoport által üzemeltetett ATM-ből 2,05 euró, egyéb külföldi ATM esetében 3,51 euró és 1,67%. Az Erste Banknál a bankcsoport által üzemeltetett ATM-ből 103 Ft + 1,03% + 0,6%, külföldön EGT tagállamban 1 404 Ft + 1,94% + 0,6%.

 

  • Árfolyam díj: Ez két eltérő pénznem átváltási összegét jelenti. Előfordulhat, hogy a bank, úgynevezett középárfolyamon – tehát viszonylag kedvezőbb díjon – váltja át a forintot például euróra, de ez inkább a ritkább esetek közé tartozik. Bankjegyautomata használat előtt érdemes utánanéznünk, hogy az adott bank milyen árfolyamon váltja a valutát, ugyanis itt könnyen ütközhetünk nem várt díjakba. Az ATM is ajánlhat devizaárfolyamot, azonban mindenképpen kerüljünk el, hogy a POS-terminál konverziójával éljünk. Érdemesebb lehet saját bankunk átváltási összegét elfogadnunk.
     

A készpénzfelvételi díj megúszható

Például abban az esetben, ha egy banknak több országban is van leányvállalata. Mivel a CIB Bank az olasz Intesa Sanpaolo magyarországi leányvállalata, mely egyebek mellett Szerbiában, Szlovéniában, Szlovákiában és Horvátországban is megtalálható. Ha ezekben az országokban akarunk pénzt kivenni és a CIB Banknál forint alapú betéti Visa kártyánk van, ezt megtehetjük készpénzfelvételi díj nélkül. 

 

Ugyanakkor ez a kondíció sem érvényes minden banknál. Az UniCredit Bank esetében például a felvett összegnek 1,445-1,779%%-át és 3,32-3,329 eurót fizetünk csoporton belül történő külföldi felvételeknél. 

 

Kerüljük a privát bankautomatákat

A fent említett banki díjakon túl, az úgynevezett privát, tehát egyik kereskedelmi pénzintézethez sem tartozó ATM-ek extra költségeket, mint például pótdíjat számolhatnak fel készpénzfelvétel esetén. Továbbá érdemes szem előtt tartani a lehetséges biztonsági kockázatokat, vagy az esetleges feltüntetés nélküli készpénzhiányt. A privát automaták általában bárokban, éttermekben, szórakozóhelyeken, illetve benzinkutakon találhatóak, sokszor az adott hely tulajdonosa az üzemeltető, és nincs rajtuk egyetlen kereskedelmi bank logója sem.

 

Legyen 4 számjegyű a PIN kódunk

Az utazást megelőzően érdemes kapcsolatba lépni a hazai bankunkkal, és megbizonyosodni róla, hogy az adott országban milyen PIN kód használati feltételek vannak. Mivel a legtöbb ország ATM-je 4-számjegyű PIN kódot fogad el, ezért nem kell aggódnunk. Kivételek azonban előfordulhatnak: Svájcban az újonnan kiállított bankkártyákat (debit- és hitelkártyákat) gyakorta 6-számjegyű kóddal látják el, ennek a biztonsági előnyére a Swisscard bankkártya kibocsátó cég is felhívja a figyelmet. 

 

Limitált szolgáltatások

Míg a legtöbb hazai automatánál számos szolgáltatást igénybe vehetünk, többek között PIN kódot cserélhetünk, ellenőrizhetjük a számlainformációkat, befizethetünk készpénzt, vagy akár utalási megbízást is adhatunk egyik számláról a másikra, addig egy külföldi ATM esetében csak pénzfelvételre van lehetőségünk. Amennyiben a felsorolt szolgáltatások valamelyikével élnénk, azt érdemes lehet az utazásunk előtt elintézni. 

 

Revolut és Transferwise, mint alternatívák?

A Revolut és a Transferwise fintechek egyik legnagyobb előnye és profilja a kedvező devizaátváltásra épül. Mindkét cég középárfolyamon váltja át a valutákat, a Revolut havi 75 000 – 300 000 forintig (csomagtól függően) ingyenes ATM készpénzfelvételt biztosít, majd ezt követően a felvett összegre 2%-os díjat számol. A 2%-os összeg a Transferwisenál is fennáll, a limit pedig attól függ, hogy kártyánk hol kerül kibocsátásra: Magyarország esetében 75 000 ezer forintos limit összegre számítsunk. Ha szeretnénk elkerülni az extra költségeket, mindenképpen az adott ország valutájában vegyük fel a készpénzt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!