Bankkártya letiltás - elveszett vagy ellopott bankkártyák biztonságának megőrzése

5 fontos dolog, amit mindenképpen tudnod kell a bankkártya letiltás kapcsán

Bankkártya letiltás - elveszett vagy ellopott bankkártyák biztonságának megőrzése

5 fontos dolog, amit mindenképpen tudnod kell a bankkártya letiltás kapcsán

Veres Patrik
2018-06-07 Frissítve: 2021-09-21
2018-06-07 Frissítve: 2021-09-21
1454957

Ma már szinte ki sem tesszük a lábunkat úgy, hogy ne lenne legalább egy plasztikkártya a zsebünkben. A bankkártya a pénztárcánk részévé vált, szinte mindenhol fizethetünk már vele és a használat is sokkal biztonságosabb a készpénzhez képest.
 

Azonban ahogy egyre népszerűbb lett és egyre többször használjuk, úgy nőtt meg az esélye annak, hogy a kártya eltűnik, ellopják, vagy a neten keresztül visszaélnek adatokkal. Persze ilyenkor mindenkit az foglalkoztat, hogy mi lesz akkor, ha a kártyával pénzt vesznek le, vagy vásárolnak, hiszen ma már nem nagy ördöngösség érintéses terminálokon 5 000 forint alatt fizetni PIN-kód nélkül. Mit tehetsz ilyenkor? Hogyan lehet a lehető legegyszerűbben letiltani a bankkártyát, ha minden remény odaveszett? Mennyibe kerül mindez? A mostani cikkben az öt legfontosabb tudnivalót, tippet és tanácsot vesszük át, hogy te is tudd, mihez kell kezdened bankkártya letiltás esetén.

Mielőtt belekezdenél, nézd meg, hogyan spórolhatsz évi több tízezer forintot a bankszámládon! Hasonlítsd össze a bankok ajánlatait és válaszd a legolcsóbbat a Bank360 bankszámla-kalkulátorával!

Így járj el, ha nem találod a kártyád
 

Egy dolgot jegyezz meg: a bankkártya letiltás legyen mindig az utolsó opció, amihez folyamodsz, hiszen több ezer forint az új kártya legyártása is és a bankok többségénél a letiltás sem két fillér. Van más módja is annak, hogy ne tudják használni a kártyádat, amíg te meggyőződsz róla, hogy tényleg lopás történt.
 

Triviális dolog következik, pedig az esetek túlnyomó többségében ez a megoldás: nézz körül nagyon alaposan.
 

A pénztárcádban tartod a kártyád? Gondold át, hol használtad, melyek voltak azok a mozdulatok, cselekvések, amelyeket utána végeztél. Ebből kiderülhet, hogy vajon csak beleejtetted a táskádba, vagy esetleg letetted valahova. Ha mégsem tudod felidézni, érdemes kiindulni abból, hogy a pénztárcádat hol tartod: ha táskában, akkor nézz körül a táskában. A táskában sincs? Keresd a dolgozó asztalodon, a dohányzóasztalon, ahova leteszed a tákád, a pénztárcád. Persze biztos, hogy fel fogod forgatni az egész lakást, de érdemes az autóban is nézelődni, sőt, olyan helyeken, ahol használhattad a kártyát, hiszen az is megtörténhet, hogy valaki félreteszi neked.
 

De mit tehetsz addig, ameddig az idegőrlő kutatás tart? Ha a te bankodnál lehetséges, állítsd be a netbankon vagy a mobilapplikáción – például a Smartbank szolgáltatáson keresztül, amit az OTP-sek érhetnek el - a vásárlási napi limitet és a készpénzfelvételi limitet egyaránt nullára. Így elkerülheted azt, hogy illetéktelenek fizetni tudjanak a kártyáddal, amíg meggyőződsz arról, hogy tényleg ellopták a kártyát. Ha pedig megtörtént az eset, jöhet a bankkártya letiltás.
 

Lehetőségek a kártya letiltására Magyarországon
 

Ma már nincs olyan pillanat, amikor ne tudnád letiltani a kártyádat: telefonon nap 24 órájában belföldről megteheted. Nincs akadálya annak sem, hogy személyesen, a bankfiókban kérd az ügyintézőt arra, hogy tiltsa le a bankkártyádat, vagy – ha reménykedsz abban, hogy még előkerül – módosítsák a limiteket.
 

A bankkártya letiltás legkönnyebb módja, ha netbankon vagy mobilapplikáción keresztül tiltod le, hiszen ez a két megoldás kínálja jelenleg a leggyorsabb eredményt, ráadásul a bankok elsöprő többségénél van már erre lehetőséged.
 

Akkor sincs nagy probléma, ha a baleset külföldön esett meg veled, hiszen vagy egy külön erre dedikált, ingyenesen hívható telefonszámon tilthatod le a kártyádat, vagy ugyanúgy megoldhatod interneten keresztül a netbankodban vagy a mobilbankodban. Azt ne felejtsd el, hogy külföldről a 0036-os előhívóval tárcsázhatsz magyar telefonszámokat. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a belföldi és a külföldi telefonszámokat, amelyeket hívva letilthatod a bank- vagy hitelkártyádat:

 

Hogyan lehet visszaélni az elvesztett bankkártyával?
 

Sajnos a tolvajok fantáziája végtelen, ha hasznot akarnak húzni a te szorult helyzetedből. Megannyi módon elemelhetik a pénzt a számláról, ami neked is, a banknak is kellemetlen, ezért fontos, hogy időben megtörténjen a bankkártya letiltás. Nézzünk csak néhány ismertebb példát:
 

 • A bank üzeneteire megtévesztésig hasonló e-mail üzenettel szedik ki belőled nem csak a bankkártya, de a bankszámlaadataidat is.

 • A „hagyományos” fizikai lopás után, ha a pénztárcádban tartod a PIN-kódot is (vagy rákarcolod a kártyára – megtörtént eset), gyerekjáték leemelni egy ATM-ből a pénzt.

 • Ugyanígy, a kártya megszerzése után nem kell sokkal több az internetes vásárlásokhoz sem, a kártyán minden adat szerepel hozzá.

 • Manapság az sem meglepő, ha egy gyengébb védelemmel ellátott webshopot törnek fel a hackerek, akik így a te kártyaadataidat is megszerzik. Ugyanez működik akkor is, ha ingyenes wifit használsz, valamilyen csaló oldalra kerülsz vagy éppen egy vírus fertőzi meg a géped.

 • Légy résen a boltban és az ATM-ek használatakor is: akár egy beépített emberrel, akár egy kamera segítségével leolvashatják az adatokat a kártyáról, majd egy hamis kártyára másolva már használható is.

 • Nem nehéz meggyőzni időseket, akik nem igazán használják a modernebb technológiákat, hogy telefonon keresztül adják ki a kártyaadataikat. Innentől szintén pofonegyszerű vásárolni a neten.

 • Az érintéses fizetés is sok kockázatot rejthet, hiszen 5 000 forintig PIN-kód nélkül fizethetsz a kártyával. Kis összegnek tűnik, de nagyon gyorsan felhasználhatják a tolvajok ezt a kibúvót, hogy több tízezer forinttól szabadítsanak meg.
   

Biztonságos és tudatos kártyahasználati tippek – még véletlenül se kelljen letiltani a kártyát
 

Természetesen van néhány módszer, amelyekkel, ha nem is száz százalékos a biztonság, de alaposan megnehezítheted a tolvajok dolgát. Nézzünk néhány példát, hogyan érdemes használni a hitel- vagy bankkártyát biztonságosan:
 

Fizikai lopás esetére
 

 • véletlenül se tartsd a PIN-kódot a pénztárcádban a kártya mellett, és ne is ragaszd rá a plasztikra. Próbáld megjegyezni az egyszerű számsort, vagy ha az nem megy, legalább egy jól védett digitális jegyzetbe írd fel a mobilodba.

 • egyáltalán ne is hordj magaddal bankkártyát! Ma már nagyon egyszerűen digitalizálhatók a plasztikot és kiválthatóak a mobiltelefonoddal. A mobilkészülékeden pedig többlépcsős védelmet állíthatsz be lopás ellen, így biztonságosabb, mintha csak önmagában tartanád a kártyát.

 • Alaposan vizsgáld meg használat előtt az ATM-eket és a kártyaleolvasókat, hogy nem buherálták-e meg azokat. A kártyát pedig ne add ki a kezedből senkinek.
   

Manipuláció esetén
 

 • Soha senkinek ne add oda a kártyádat hosszabb időre, maximum annyira, amíg a terminál leolvassa az adatokat. Az érintéses technológiának hála, szerencsére erre már nagyon ritkán szükség.

 • Nagyon légy résen a csaló e-mailek miatt. Vizsgáld meg kétszer is, hogy tényleg a megadott címről ír-e a bank, de jegyezd meg, hogy a pénzintézet (és senki más sem) kéri el az adatokat ilyen formában.

 • Ugyanígy telefonon keresztül se add ki a kártyaadatokat semmilyen formában!
   

Online vásárlás, hackertámadás esetén
 

 • Ne tárold a neten a kártyaadatokat,

 • ha mégis, akkor használj virtuális kártyát, amelyet bármikor törölhetsz, ha rossz kezekbe kerül. Ilyen kártyát egyes bankok generálnak applikáción keresztül.

 • Cak megbízható szolgáltató oldaláról vásárolj és

 • használj több szintű azonosítást, így például a PIN-kódon kívül SMS-t is kérhetsz belépő jelszóval a telefonra.
   

Ha igyekszel betartani ezeket a tippeket, szinte biztos, hogy nem kell bankkártya letiltáshoz folyamodnod. Ha mégis, használd a táblázatunkban található telefonszámokat, és percek alatt elhárulhat a baj!

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!