Egy kéz gépel a billentyűzeten

Egy hetes sincs az adóhivatal új honlapja, az adathalászok máris próbálkoznak - ne dőlj be nekik!

Egy kéz gépel a billentyűzeten

Egy hetes sincs az adóhivatal új honlapja, az adathalászok máris próbálkoznak - ne dőlj be nekik!

Vrazsovits Rita
2022-01-21 Frissítve: 2022-03-30
2022-01-21 Frissítve: 2022-03-30
18379702

Január közepén indult el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új honlapja, amit az adathalászok máris megpróbáltak lemásolni - közölte a szervezet pénteki közleményében. A hamis felület a járványra és kitalált adóvisszatérítésre hivatkozva ígér pénzt, ilyenről azonban szó sincs. Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni.

 

Új külsővel debütált január 15-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja, amit néhány nappal később máris adathalászok próbáltak meg kihasználni - hívta fel a figyelmet az adóhivatal. Mivel az új felület sokak számára még nem ismerős, egy ehhez hasonlóan felépített másolat megtévesztheti a látogatókat.

Mire érdemes odafigyelni?

 

Az első és legfontosabb, amit soha nem szabad elfelejteni, hogy az adóhivatal soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat a weboldal látogatóitól.

 

Fontos megnézni továbbá, hogy milyen weboldalon járunk, amikor adatokat kérnek tőlünk. A NAV hivatalos portáljának elérhetősége www.nav.gov.hu. Ha ettől eltérő webcímmel találkozunk, ami csak hasonlít a hivatalos oldal elérhetőségére, nem árt óvatosnak lenni. 

 

Milyen a NAV új oldala?

 

Ahogy már említettük, az adathalászok egyik előnye az lehet ebben a helyzetben, hogy a néhány napja megújult weboldalt még nem ismeri a látogatók többsége, ezért azt sem feltétlenül veszik észre egyből, ha annak csak egy másolatát látják. Nézzük át röviden, hogyan épül fel a NAV új oldala.

 

  • Az oldal felső egyharmadának közepén található a keresőmező.

  • A középső sávban kaptak helyet a kiemelt témák az adóéven belüli aktualitásoknak megfelelően - ezek időről időre cserélődnek majd. A cikk írásakor itt olvashatók a személyi jövedelemadóval (szja), szja-visszatérítéssel, gépjárműadóval kapcsolatos információk. Továbbá itt kapott helyet a NAV Online is, ahol az online rendszerek és az online ügyintézésre alkalmas felületek érhetők el.

  • A főoldalon lefelé haladva további ajánlott oldalak linkjéhez érkezünk.

  • Lejjebb görgetve találjuk a hírfolyamot, amelyből értesülhetünk a legfrissebb tájékoztatók megjelenéséről, az új nyomtatványok és egyéb tartalmak publikálásáról.

  • A főoldalt a gyakori kérdések, az álláspályázatok és a NAV-kiadványok zárják. 

  • A jobboldali függőleges sáv ad helyet a fontos információknak, az üzemanyagáraknak, az adónaptárnak, a jegybanki alapkamatnak és a hírlevélre is itt lehet feliratkozni. 

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A csalók által készített oldal a közlemény szerint hasonlít a NAV új honlapjára, a tartalom azonban eltér - többek között a járványra és kitalált adóvisszatérítésre hivatkozva ígér pénzt, ilyen információ azonban az adóhivatal hivatalos oldalán nem szerepel. A NAV arra figyelmeztet, hogy a csábító, de gyanús ígéreteknek senki ne dőljön be, ne is kattintson az ilyen álcázott honlapokra, mert komoly következményei lehetnek, ha a személyes adatok illetéktelenek kezébe kerülnek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!