SZJA visszatérítés

Családi adóvisszatérítés: visszajár az szja a gyermeket nevelőknek

SZJA visszatérítés

Családi adóvisszatérítés: visszajár az szja a gyermeket nevelőknek

Bank360 tartalom
2021-09-20 Frissítve: 2021-10-06
2021-09-20 Frissítve: 2021-10-06
16095592

A NAV 2022. február 15-ig visszatéríti a gyermeket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, a visszatérítés felső határa pedig a 2020. decemberi átlagbér lesz. A bruttó átlagbér alapján készítettünk egy példaszámítást, hogy mekkora összegre számíthatnak a családok a jövő év elején.

 

Visszatérítésben részesülnek a kisvállalkozók is, az eho-szerint adózók a személyi jövedelemadót, a katások pedig az átalányadó egynegyedét kapják vissza. Ez a kormány számításai szerint összesen 1,9 millió szülőt érint az szja-könnyítés, a visszatérítendő összeg pedig 600 milliárd forint körül alakul.

 

Teljesült az 5,5%-os gazdasági növekedés

 

A kormány az 5,5%-os GDP-növekedést szabta a családi adóvisszatérítés feltételéül. Az eddigi gazdasági teljesítményt alapul véve ezt a növekedési szintet elérte a bruttó hazai termék.

 

Akár 700 ezer forint feletti visszatérítés is járhat

 

A 2020. december havi adatok alapján számolt éves átlagbért már ismerjük, ez közel 450 ezer forint volt. Ebből a 15 százalékos szja havonta 67 416 forint egy hónapban, ami az egész évre vetítve akár 809 ezer forint körüli összeget is jelenthet mindkét szülőnek.

 

Kik kaphatják vissza az szja-t?

 

Az szja-visszatérítésre gyakorlatilag minden olyan gyermekes szülő jogosult, aki családi pótlékot vehet igénybe. Egy családban mindkét szülő vagy nevelő visszakapja a szjat-t, ha mindkettőjüknek keletkezett befizetése. 

 

Csak a ténylegesen befizetett szja jár vissza

 

Azok, akik már igényeltek családi adókedvezményt, csak a maradék személyi jövedelemadó összegéig jogosultak a családi adóvisszatérítésre.

 

Szintén a fennmaradó szja összegéig jogosultak a családi adóvissztérítésre azok, akik 20 százalékos, évente összesen maximum 280 000 forint összegű adójóváírást kapnak az

befizetések után.

Hasonló a szabály a személyi kedvezmény és az első házasok adókedvezménye keretében igénybevett adójóváírás esetében is.

 

Automatikusan jár a visszatérítés

 

A családi adóvisszatérítést nem kell külön igényelni, automatikusan jár minden jogosultnak. A tervek szerint a NAV 2022. február 15-ig visszautalja az szja-t.

 

Vállalkozók adóisszatérítése


A gyermeket nevelő vállalkozók is megkapják az adóvisszatérítést, beleértve az egyéni vállalkozókat, a őstermelőket, az ingatlan-bérbeadókat, a katás és az ekho-s adózókat is.

 

A szja-visszatérítést kapnak:

 • az ekho szerint adózók
 • őstermelők
 • ingatlan-bérbeadók

 

A katások a kata átalányadó 25%-nak visszatérítésére jogosultak. Ez 12 hónapos főállású katásként 600 ezer forint negyedét, azaz 150 000 forintot jelent - akinek a koronavírus-járvány miatt kéthavi adót elengedtek, az 125 000 forintra számíthat.

 

Egyéb igényelhető szja kedvezmények 

 

A szabályozás szerint jelenleg többféle adókönnyítés is igénybe vehető Magyarországon.

 

 1. Családi adókedvezmény
  A gyermekes családok egyébként is jogosultak lehetnek különböző adókedvezményekre. Az átlagbérrel számolva egy gyermek után havonta 10 ezer forint szja kedvezményt tud igénybe venni az egyik szülő, két gyermek után 40 ezer forintot, három gyermek után pedig az szja teljes összege jelenti a kedvezmény mértékét, ami a legutóbb közzétett átlagbérrel számolva 64 230 forint. 
 2. Első házasok kedvezménye
  Havi ötezer forintot jelenthet a házaspárok számára az első házasok kedvezménye, ami a házasságkötést követő 24 hónapban vehető igénybe.
 3. 25 éven aluliak adókedvezménye
  2022-től a 25 éven aluliak számára az átlagfizetés mértékéig személyi jövedelemadó-mentesség biztosított. A családi szja-visszatérítés a 2021-es adóévre vonatkozik, így ezt ők is igénybe vehetik.
 4. Személyi kedvezmény
  A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegséggel élők, valamint rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban a minimálbér egyharmadának megfelelő személyi kedvezményt vehetnek igénybe.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!