SZJA visszatérítés

Családi adóvisszatérítés

SZJA visszatérítés

Családi adóvisszatérítés

Bank360 tartalom
2021-09-20 Frissítve: 2023-01-02
2021-09-20 Frissítve: 2023-01-02
16095592

A NAV 2022. február 15-ig visszatéríti a gyermeket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, a családi adóvisszatérítés felső határa pedig 809 000 forint, ami a 2020. decemberi bruttó átlagbér 15 százaléka. Készítettünk egy példaszámítást, hogy mekkora összegre számíthatnak a családok a jövő év elején.

 

Akár 809 ezer forint visszatérítés is járhat

 

A 2020. december havi adatok alapján számolt éves bruttó átlagbért már ismerjük, ez 449 400 ezer forint volt. Ebből a 15 százalékos szja havonta 67 416 forint egy hónapban, ami az egész évre vetítve akár 809 ezer forint körüli összeget is jelenthet mindkét szülőnek.

 

Kik kaphatják vissza az szja-t?

 

Az szja-visszatérítésre gyakorlatilag minden olyan gyermekes szülő jogosult, aki családi pótlékot vehet igénybe. Egy családban mindkét szülő vagy nevelő visszakapja a szjat-t, ha mindkettőjüknek keletkezett befizetése. 

 

Automatikusan jár a visszatérítés

 

A családi adóvisszatérítést nem kell külön igényelni, automatikusan jár minden jogosultnak. A tervek szerint a NAV 2022. február 15-ig visszautalja azoknak, akiknek a jogosultságáról adatairól tudomása volt.

 

2021. december 31-ig nyilatkozhattak azok, jogosultak ugyan a visszatérítésre, de erről a NAV nem feltétlen tudhatott, mert például nem kaptak családi pótlékot. Aki elmulasztotta megtenni a nyilatkozatot, a 2021-es évre vonatkozó szja-bevallásában még megteheti.

 

Csak a ténylegesen befizetett szja jár vissza

 

Azok, akik már igényeltek családi adókedvezményt vagy egyéb adókedvezményeket, csak a maradék személyi jövedelemadó összegéig jogosultak a családi adóvisszatérítésre. Tehér az szja-visszatérítés összege az adókedvezmények levonása utáni 2021-es adóalap. Ugyanakkor az adóvisszatérítés maximuma a 2020. decemberi átlagbér 15 százaléka ezer forintra kerekítve, azaz 809 000 forint.

 

Szintén a fennmaradó szja összegéig jogosultak a családi adóvissztérítésre azok, akik 20 százalékos, évente összesen maximum 280 000 forint összegű adójóváírást kapnak az

befizetések után.

 

Hasonló a szabály a személyi kedvezmény és az első házasok adókedvezménye keretében igénybevett adójóváírás esetében is.

 

Vállalkozók adóisszatérítése

 

A gyermeket nevelő vállalkozók is megkapják az adóvisszatérítést, beleértve az egyéni vállalkozókat, a őstermelőket, az ingatlan-bérbeadókat, a katás és az ekho-s adózókat is.

 

A szja-visszatérítést kapnak:

 • az ekho szerint adózók
 • őstermelők
 • ingatlan-bérbeadók

 

A katások a kata átalányadó 25%-nak visszatérítésére jogosultak. Ez 12 hónapos főállású katásként 600 ezer forint negyedét, azaz 150 000 forintot jelent - akinek a koronavírus-járvány miatt kéthavi adót elengedtek, az 125 000 forintra számíthat.

 

Az ekho (Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) szerint adózók a személyi jövedelemadót kapják vissza.

 

Nem viheti el a végrehajtó az adóvisszatérítést

 

A vonatkozó rendelet a veszélyhelyzetre hivatkozva kiköti, hogy a családi szja-visszatérítésre azt írja követelésfoglalást nem lehet foganatosítani. Tehát a visszatérítés teljes egészében kifizetésre kerül, és szabadon felhasználható.

 

Teljesült az 5,5%-os gazdasági növekedés

 

A kormány az 5,5%-os GDP-növekedést szabta a családi adóvisszatérítés feltételéül. Ezt a növekedési szintet elérte a bruttó hazai termék. A kormány számításai szerint összesen 1,9 millió szülőt érint az szja-könnyítés, a visszatérítendő összeg pedig 600 milliárd forint körül alakul.

 

Egyéb igényelhető szja kedvezmények 

 

A szabályozás szerint jelenleg többféle adókönnyítés is igénybe vehető Magyarországon.

 

 1. Családi adókedvezmény
  A gyermekes családok egyébként is jogosultak lehetnek különböző adókedvezményekre. Az átlagbérrel számolva egy gyermek után havonta 10 ezer forint szja kedvezményt tud igénybe venni az egyik szülő, két gyermek után 40 ezer forintot, három gyermek után pedig az szja teljes összege jelenti a kedvezmény mértékét, ami a legutóbb közzétett átlagbérrel számolva 64 230 forint. 
 2. Első házasok kedvezménye
  Havi ötezer forintot jelenthet a házaspárok számára az első házasok kedvezménye, ami a házasságkötést követő 24 hónapban vehető igénybe.
 3. 25 éven aluliak adókedvezménye
  2022-től a 25 éven aluliak számára az átlagfizetés mértékéig személyi jövedelemadó-mentesség biztosított. A családi szja-visszatérítés a 2021-es adóévre vonatkozik, így ezt ők is igénybe vehetik.
 4. Személyi kedvezmény
  A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegséggel élők, valamint rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban a minimálbér egyharmadának megfelelő személyi kedvezményt vehetnek igénybe.

 

Gyakori kérdések

 

Befolyásolja a gyerekek száma az szja-visszatérítés összegét?

 

Nem, az adóvisszatérítés összege független a gyerekek számától.

 

Az adóvisszatérítés arányos a családi pótlékra jogosító hónapok számával?

 

Nem. Mindenki megkapja a teljes adóvisszatérítést, aki 2021-ben legalább egy napig jogosult volt a családi pótlékra.

 

A gyerek hány éves koráig jár a visszatérítés?

 

Nem számít a gyerek életkora, csak az, hogy legalább egy gyerek után legalább egy napig járt-e családi kedvezmény 2021-ben.

 

Mindkét szülőnek jogusult az családi adóvisszatérítésre?

 

Az szja-visszatérítést mindkét szülő igénybe veheti, ha jogosult volt 2021-ben családi kedvezményre, attól függetlenül, hogy érvényesítette-e. A másik alapfeltétel az adóköteles önálló, vagy nem önálló tevékenységből származó jövedelem. 

 

Elvált szülőknek hogyan jár az adóvisszatérítés?

 

Az szja-visszatérítés annak, aki 2021-ben családi kedvezményre és családi pótlékra jogosult volt. Ha az elvált szülők mindegyike jogosult ezekre 50-50 százalékban, mindketten igénybe vehetik.

 

Élettársi kapcsolatban élők hogyan kapnak visszatérítést?

 

A családi adóvisszatérítésnek nem feltétele a házasság. Ha mindkét élettárs jogosult a családi kedvezményre, akkor mindketten igénybe vehetik az adóvisszatérítést is. 

 

Várandósként hogyan lehet igénybe venni az szja-visszatérítést?

 

A fogantatás 91. napjától, ha ez 2021-re esett.

 

Igényelhető visszatérítés az ingatlan eladás utáni adóból?

 

Nem, mert az ingatlan eladás utáni adó nem tartozik az összevont adóalapba.

 

Hogyan kell kiszámolni adó-visszatérítést, ha év közben érvényesítettem a családi adókedvezményt? 

 

Az év közben igénybe vett családi adókedvezmény csökkenti az adóalapot. Az adóvisszatérítés a maradék adóalapra jár.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!