SZJA adókedvezmény

Milyen szja adókedvezményeket lehet igénybe venni 2024-ban?

SZJA adókedvezmény

Milyen szja adókedvezményeket lehet igénybe venni 2024-ban?

Bank360 tartalom
2020-05-14 Frissítve: 2024-03-21
2020-05-14 Frissítve: 2024-03-21
8827382

A kormány egyik hívószava: a munkaalapú társadalom, azaz a munkavállalás erősítése, támogatása. Ezt úgy teheti meg a legegyszerűbben, ha a munkára rakódó adók közül a személyi jövedelemadóhoz (szja) kapcsolja az igénybe vehető kedvezményeket. Így nagyon egyszerűvé válik a képlet: csak az fizethet kevesebbet adót, aki dolgozik is, bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik, azaz GDP-t termel.

 

A Bank360.hu az szja-bevallások közeledtével megnézte, milyen területeken, milyen mértékű szja-adókedvezmény vehető igénybe 2024-ben.

 

A munkavállalás dicsérete

A logikai folyamat tehát egyszerű: ha dolgozol, gazdasági értéket állítasz elő, melyből a munkáltatódnak bevétele lesz, ebből pedig adókat fog befizetni a béred után. Az egyik ilyen adó a személyi jövedelemadó. Ehhez gyakorlatilag nem kötődik semmilyen további ellenszolgáltatás, mint például az egészség- vagy nyugdíjbiztosítási járulékhoz, hiszen míg előbbi az állami ingyenes egészségügyi ellátást, utóbbi pedig a nyugdíjba vonuláskor folyósított nyugdíjellátást biztosítja.

 

Az szja jelenleg egységesen, tehát minden bérsávban 15 százalékos. A kedvezményeket ebből lehet igényelni, ami azt is maga után vonja, hogy nagyobb bérnél nagyobb összeget lehet visszaigényelni, ha azt másképpen nem szabályozzák, adott esetben maximalizálják.

 

25 év alattiak szja-mentessége

Minden 25. életévét be nem töltött fiatalnak jár szja-mentesség egy meghatározott összegig. Ez az összeg minden évben a megelőző év július hónapjára vonatkozó bruttó átlagkereset. 2024-ben havi 576 601 forint jövedelemig nem kell szja-t fizetni, ami 86 490 forint megtakarítást jelent. Így egy év (12 hónap) alatt összesen 1 037 882 forint marad a fiatal pénztárcájában. A kedvezményt nem kell külön kérni, azt a munkáltató minden hónapban automatikusan figyelembe veszi.

 

Anyák szja kedvezményei

Azok a nők, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, mentesülnek az szja fizetése alól a bruttó átlagbér mértékéig, 25-től 30 éves korukig. 2024-ben havi 576 601 forint jövedelemig nem kell szja-t fizetni, ami 86 490 forint megtakarítást jelent. Így egy év (12 hónap) alatt összesen 1 037 882 forint kedvezmény szerezhető. (A kedvezmény már 12. hetes várandóssággal igényelhető, és nem csak házas, hanem párkapcsolatban élő és egyedülálló anyák is igényelhetik.) 

 

A négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak nem kell szja-t fizetni. 

 

Első házasok adókedvezménye

A házassági kedvet növelő intézkedések sorába tartozik az első házasok adókedvezménye. A házastársak közösen havonta 5000 forintos szja-kedvezményben részesülhetnek, a házasságkötés utáni hónaptól 2 éven keresztül. Ezzel 120 000 forinttal több marad meg a pár fizetéséből két év alatt.

Ha a házaspár mindkét tagja jogosult a 25 év alatti fiatalok adókedvezményére is, akkor csúsztathatják az első házasok kedvezményét addig, amíg az egyikük be nem tölti a 25. életévét.

 

Családi adókedvezmény: három a szerencseszám

A család- és gyermekvállalási támogatási politika keretében már évek óta elérhető a családi adókedvezmény. Egy gyerek után 10 000 forint, két gyerek után összesen 40 000 forint, három gyerek után 99 000 forint adókedvezmény jár, azaz ennyivel kevesebb szja-t kell fizetni. (Több gyerekkel 33 000 forint/gyerek kedvezmény vehető igénybe.) Nem kell megvárni az adóév végét, már a születés után rögtön igényelhető.

 

Az adókedvezményekhez szükséges adóelőleg-nyilatkozatok a NAV honlapjáról letölthetők.

 

Nyugdíj-előtakarékosság

Az öngondoskodás támogatása miatt egyre több termék közül választhatnak az ügyfelek. Így ma már elérhető nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számla.

Amit érdemes tudni, hogy ha többféle nyugdíj-előtakarékosságunk is van, összesen évi maximum 280 ezer forintot tudunk jóváírni a személyi jövedelemadóból (a befizetés 20 százalékát). Ennyivel kevesebb adót fizetünk be.

 

Mindhárom termék esetében az állam az adott évi befizetések 20 százalékáról “mond le”, azaz ekkora arányban érvényesíthetjük az adókedvezményeket az aktuális adóbevallásunkban.

 

 szja-kedvezmény mértékemaximálisan igénybe vehető jóváírás összege (évente)
nyugdíjbiztosítás20%130 000 Ft
önkéntes nyugdíjpénztár150 000 Ft
nyugdíj előtakarékossági számla100 000 Ft
Összesen maximum:280 000 Ft

 

Legfeljebb évi 150 000 forint szja jóváírás igényelhető az egészségpénztárba történő befizetések után is, fontos azonban, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba és az egészségpénztárba befizetett összeg után összesen vehető igénybe a 150 ezer forintos visszatérítés.

 

Fontos tudni, hogy az szja-bevallásban ezek a befizetések nem szerepelnek automatikusan. Ezért a NAV által elkészített tervezetet a megfelelő befizetésekkel módosítani kell, amellyel akár szja-visszatérítésre lehetünk jogosultak.

 

Betegségek

Előzetesen meghatározott betegségek esetében, valamint rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülők személyi kedvezményt érvényesíthetnek. (Ez egy adóalapot csökkentő kedvezmény, a minimálbér összegéhez van kötve, azzal változik a mértéke. 2024-től az adóalap-csökkentő kedvezmények folytatólagosan is igénybe vehetőek, azaz nem kell minden évben új adóelőleg-nyilatkozatot leadni a munkáltatónak.) Az adókedvezmény 2024-ben 160 020 forint, havonta 13 335 forint. A legtöbb hallási, látási, mozgásszervi, emésztőrendszeri betegségre, valamint endometrózisra és rákra is igényelhető az adókedvezmény. Glutén- és laktózérzékenység esetén is érvényesíthető. 

 

A igénybevétel feltétele, hogy az adózó rendelkezzen orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal. Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de elévülési időn belül meg kell őrizni, mert az esetleges adóellenőrzéskor ezzel a dokumentummal igazolható a kedvezmény jogos igénybevétele.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!