SZJA adókedvezmény

Milyen szja adókedvezményeket lehet igénybe venni 2023-ban?

SZJA adókedvezmény

Milyen szja adókedvezményeket lehet igénybe venni 2023-ban?

Bank360 tartalom
2020-05-14 Frissítve: 2023-04-17
2020-05-14 Frissítve: 2023-04-17
8827382

A jelenlegi kormány egyik hívószava: a munkaalapú társadalom, azaz a munkavállalás erősítése, támogatása. Ezt úgy teheti meg a legegyszerűbben, ha a munkára rakódó adók közül a személyi jövedelemadóhoz kapcsolja az igénybe vehető kedvezményeket. Így nagyon egyszerűvé válik a képlet: csak az fizethet kevesebbet adót, aki dolgozik is, bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik, azaz GDP-t termel.

 

A Bank360.hu az szja bevallások közeledtével megnézte, milyen területeken, milyen mértékű SZJA-adókedvezmény vehető igénybe 2023-ban.

 

A munkavállalás dicsérete

 

A logikai folyamat tehát egyszerű: ha dolgozol, gazdasági értéket állítasz elő, melyből a munkáltatódnak bevétele lesz, ebből pedig adókat fog befizetni a béred után. Az egyik ilyen adó a személyi jövedelemadó. Ehhez gyakorlatilag nem kötődik semmilyen további ellenszolgáltatás, mint például az egészség- vagy nyugdíjbiztosítási járulékhoz, hiszen míg előbbi az állami ingyenes egészségügyi ellátást, utóbbi pedig a nyugdíjba vonuláskor folyósított nyugdíjellátást biztosítja.

 

Az SZJA jelenleg egységesen, tehát minden bérsávban 15%. A kedvezményeket ebből lehet igényelni, ami azt is maga után vonja, hogy nagyobb bérnél nagyobb összeget lehet visszaigényelni, ha azt másképpen nem szabályozzák, adott esetben maximalizálják.

 

Nyugdíj-előtakarékosság

 

Az öngondoskodás támogatása miatt mára egyre több termék közül választhatnak az ügyfelek. Így ma már elérhető nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számla.

 

Amit érdemes tudni, hogy ha többféle nyugdíj-előtakarékosságunk is van, összesen maximum évi 280 ezer forintot tudunk jóváírni a személyi jövedelemadóból, tehát nem az adóalapot, hanem már az adót fogja csökkenteni.

 

Mindhárom termék esetében az állam az adott évben megvalósuló befizetések 20%-áról “mond le”, azaz ekkora arányban érvényesíthetjük az adókedvezményeket az aktuális adóbevallásunkban. Ezeknél a kedvezményeknél persze van egy plafon is, ami évente maximum 100-150 ezer forint közötti. 

 

  szja-kedvezmény mértéke maximálisan igénybe vehető jóváírás összege (évente)
nyugdíjbiztosítás 20% 130 000 Ft
önkéntes nyugdíjpénztár 150 000 Ft
nyugdíj előtakarékossági számla 100 000 Ft
Összesen maximum: 280 000 Ft

 

Legfeljebb évi 150 000 forint szja jóváírás igényelhető az egészségpénztárba történő befizetések után is, fontos azonban, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba és az egészségpénztárba befizetett összeg után összesen vehető igénybe a 150 ezer forintos visszatérítés.

 

Fontos tudni, hogy a személyi jövedelemadó bevallásban ezek a befizetések sokszor nem szerepelnek automatikusan. Ezért a NAV által elkészített tervezetet a megfelelő befizetésekkel módosítani kell, mellyel akár szja visszatérítésre lehetünk jogosultak.

 

Családi adókedvezmény: három a szerencseszám

 

A család- és gyermekvállalási támogatási politika keretében már évek óta elérhető családi adókedvezmény. Az így közösen eltartott gyermekek után ugyanakkor csak az egyik fél érvényesítheti a kedvezményt. Újdonság, hogy már nem kell aláírt igazolást benyújtani a másik szülőtől. Gyermekszámtól függően egy után 10 ezer forint, két gyermek esetén 20 ezer forint, míg három gyermeknél 99 ezer forint is érvényesíthető.

 

Édesanyák adókedvezménye: ahol három elfér, ott…

 

Amikor a szülők négy vagy több gyermeket nevelnek, tartanak el, az édesanyák komoly SZJA-kedvezményre jogosultak a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellenére is. Jövedelemtől függően akár a teljes SZJA-adójukat leírhatják. Havonta  a bérszámfejtésnél, valamint az évi adóbevallásnál is érvényesíthetik.
A kedvezmény adóalapra vetítve számolható el, azaz minden, bérnek minősülő és más nem önálló tevékenységből származó jövedelem bevonható.

 

Első házasok: minden érdek nélkül

 

A házassági kedvet növelő intézkedések sorában foglal helyet az első házasok adókedvezménye. A házastársak közösen - tehát vagy felezve, vagy az egyikük számára érvényesítve - havonta 5 ezer forintos SZJA-adókedvezményben részesülhetnek, a házasság hatályba lépése utáni hónaptól 2 éven keresztül.

 

Mindhárom, fent említett adókedvezményhez szükséges adóelőleg-nyilatkozatok a NAV honlapjáról letölthetők.

 

Betegségek

 

Előzetesen meghatározott betegségek esetében lehetőség van havonta a minimálbér 5%-nak megfelelő adókedvezmény érvényesítésére. Ez 2023-ban havonta 11 600 forint. A legtöbb hallási, látási, mozgásszervi, emésztőrendszeri betegségre, valamint 2019-től endometrózisra és rákra is igényelhető az adókedvezmény. Utóbbi esetében visszamenőlegesen is, azaz a betegség megállapítása és a gyógyítási folyamat megkezdésétől, akár 5 éven belül is. Ekkor az érintett évekre önellenőrzést kell benyújtani a NAV számára.

 

Glutén- és laktózérzékenység esetén is érvényesíthető a kedvezmény. Ráadásul akár úgy is, hogy a bérből már eleve ennyivel kevesebb SZJA-t bérszámfejtenek a munkavállaló számára.

 

A igénybevétel feltétele, hogy az adózó rendelkezzen orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal. Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de elévülési időn belül meg kell őrizni, mert az esetleges adóellenőrzéskor ezzel a dokumentummal igazolható a kedvezmény jogos igénybevétele.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!