Személyi kedvezmény

Személyi kedvezmény 2024 - adókedvezmény

Személyi kedvezmény

Személyi kedvezmény 2024 - adókedvezmény

Veres Patrik
2021-02-11 Frissítve: 2023-12-28
2021-02-11 Frissítve: 2023-12-28
12401885

Idén januártól nőtt a személyi adókedvezmény. A kedvezmény mértéke a jogosultság hónapjaiban a minimálbér egyharmadának felel meg. A Bank360 annak járt utána, hogy mekkora ez az összeg, mire és mikortól lehet igényelni? 

 

2021 januárjától megváltoztak a személyi kedvezmény szabályai:

 

  • az adókedvezmény az összevont adóalap terhére vehető igénybe,
  • a kedvezmény nőtt: a jogosultság hónapjaiban a minimálbér egyharmada, száz forintra kerekítve. 

 

Mi a személyi kedvezmény? 

 

Súlyos fogyatékosságnak minősülő betegséggel élők, továbbá rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülők az összevont adóalap terhére kedvezményt vehetnek igénybe. A súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját csökkenti személyi kedvezménnyel. 

 

A kedvezmény szempontjából azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyek során a fogyatékossági állapot orvosi igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll. 

 

Hogyan kell igényelni a személyi kedvezményt? 

 

A kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen a fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal. 

 

A minősítést háziorvosnál vagy szakorvosnál lehet kezdeményezni. Az erről szóló rendelet itt található.

 

A támogatás iránti igényt a megyeszékhely szerinti járási hivatalban lehet benyújtani. 

 

A járadékot a lakóhely szerint illetékes általános hatáskörű nyugdíj-megállapító szerv állapítja meg és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja.

 

További feltétel, hogy az igénylő szerezzen az összevont adóalapba tartozó jövedelmet, amely után adófizetési kötelezettsége keletkezett. Azaz például KATA adózást választók nem tudják igénybe venni a kedvezményt, hiszen nem fizetnek SZJA-t. Arra sincs lehetőség, hogy a kedvezményt a jogosult továbbadja például közeli hozzátartozónak. 

 

Ha munkaviszony alapján keletkezik az összevont adóalapba tartozó jövedelmünk, akkor a munkáltató felé tett adóelőleg-nyilatkozat alapján lehetőség van már a fizetendő adóelőlegnél érvényesítheti az adókedvezményt.

 

Arra is van ugyanakkor lehetőség, hogy csak az adóévi bevallásban érvényesítsük a kedvezményt. Ez jellemzően akkor jó megoldás, ha az év során nem folyamatos a bevételünk, hanem mondjuk néhány megbízásunk után tudjuk igényelni a kedvezményt.

 

Az orvosi igazolást nem kell csatolni, de fontos megtartani, mert adóellenőrzés során ezzel tudjuk igazolni a jogosultságot. 

 

Fontos, hogy 5 éven belül visszamenőleg is igényelhető a kedvezmény, amennyiben tudjuk igazolni a jogosultságot. 

 

Havi 10 000 forint a személyi kedvezmény

 

A 2022-ben havi 10 000 forint személyi kedvezmény vehető igénybe - ez jelentős növekedés a tavalyi 8 370 forinthoz képest. Az összeget idén a kormány a minimálbér 5 százalékában határozta meg.

 

Az SZJA-kedvezmények sorrendje

 

A személyi kedvezményt több betegség, például laktózérzékenység vagy gluténérzékenység esetén is érvényesíthetjük. A rendeletben meghatározott BNO-kódok alapján tudjuk beazonosítani a betegségeket. A teljes lista a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló rendeletben található. 

 

Ha több jogcímen is érvényesíthetünk kedvezményt, azokat csak az alábbi sorrendben érvényesíthetjük, függetlenül attól, hogy év közben adóelőleg-nyilatkozatban kérjük vagy év végén, az adóévre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban utólagosan egy összegben: 

 

  1. a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
  2. személyi kedvezmény,
  3. első házasok kedvezménye,
  4. családi kedvezmény.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!