Szja kedvezmény

SZJA-mentesség: számos kedvezmény válhat értelmetlenné 25 év alatt

Szja kedvezmény

SZJA-mentesség: számos kedvezmény válhat értelmetlenné 25 év alatt

Veres Patrik
2021-01-26 Frissítve: 2023-01-12
2021-01-26 Frissítve: 2023-01-12
12106679

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy 2022-től személyijövedelemadó-mentességet terveznek biztosítani a 25 éven aluliak számára az átlagfizetés mértékéig. A Bank360.hu korábban megvizsgálta: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 269 ezer fő lenne érintett, akiknek a jelenlegi átlagbérrel számolva 59 610 forinttal maradna több a zsebükben havonta, ha most lépne hatályba az intézkedés. 

 

Ugyanakkor, ha a teljes képet vizsgáljuk, a tervezett adómentesség negatív hatással is lehet a fiatalok öngondoskodására. Az állam ugyanis különböző ösztönzőkkel próbálja elérni, hogy javuljon a háztartások pénzügyi tudatossága és hosszú távú megtakarítási hajlandósága.

 

“Ennek az ösztönzésnek a fő motorja sok esetben a személyi jövedelemadóból származó visszatérítés, így pedig, ha egyébként nem kell SZJA-t fizetni, akkor ezek a kedvezmények is elvesztik megtakarításra motiváló erejüket” – közölte Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

 

A szakember emlékeztet: különféle megtakarítási elemek segítségével az adóalanyok legfeljebb évi 280 000 forintot igényelhetnek vissza a személyi jövedelemadóból. 

 

“Ha a 25 évnél fiatalabbak számára ez a motivációs elem megszűnik, akkor félő, hogy az öngondoskodás szerepe csökken, és inkább fogyasztási cikkekre megy majd el a felszabaduló jövedelem” – figyelmeztet Veres.

 

A különböző értékhatárig SZJA-visszatérítéssel érintett megtakarítási formák közé tartoznak a nyugdíjbiztosítások, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések, a nyugdíj-előtakarékossági számlák, valamint a egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítások.

szja visszaigényelhetőség

 

A minél korábban megkezdett nyugdíjcélú előtakarékosság fontosságát pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hasonlítsuk össze két fiatal példáját: az egyik 21 éves korától tesz félre évi 600 ezer forintot – ez átlagosan havi 50 ezer forintot jelent –, 3 százalékos éves kamattal, a másik viszont ugyanezt csak 25 éves korától teszi meg.

Ennek eredményeként a megtakarítást korábban kezdő fiatalnak 53,4 millió forintos megtakarítása lesz 65 éves korára, a másiknak viszont csupán 45,2 millió forint lesz majd a számláján.

 

Nemcsak a nyugdíjcélú megtakarítások járhatnak rosszul

 

Szintén kárvallotjai lehetnek az intézkedésnek a nagyon rugalmas önsegélyező és egészségpénztári megtakarítások, amelyekre – a nyugdíj-megtakarításhoz hasonlóan – 20 százalék adóvisszatérítést lehet igénybe venni, maximum 150 000 forintig.

 

A megtakarított összeg olyan célokra is felhasználható, mint a lakáshitel törlesztése, egészségügyi szolgáltatások igénybevétele vagy gyermek születésekor annak ellátásához szükséges termékek beszerzése.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!