Nagycsalád a réten sétál

Majdnem 800 ezer forint is visszajárhat jövőre a gyermeket nevelő szülőknek

Nagycsalád a réten sétál

Majdnem 800 ezer forint is visszajárhat jövőre a gyermeket nevelő szülőknek

Varga Zsombor
2021-06-09 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-09 Frissítve: 2022-01-18
14655478

Orbán Viktor szerdai bejelentése alapján akár a teljes évi jövedelemadó befizetést visszakaphatja az, aki gyermeket nevel. A miniszterelnök által felvázolt terv alapján a teljes 2021. évi szja befizetést visszakaphatnák a családok, ha a gazdasági növekedés idén meghaladja az 5,5 százalékot éves szinten. A visszatérítés az átlagjövedelem szintjéig lenne érvényes. Bár még sok a bizonytalanság a javaslat körül, a Bank360 megvizsgálta, mennyi visszatérítést lehetne a kedvezmény segítségével igénybe venni.

Az átlagbért kereső szülő többszázezres visszatérítést is kaphat

 

A gyermekek utáni kedvezmény legfeljebb az átlagjövedelem szintjéig lenne érvényes, így a legutóbbi átlagbérrel számoltunk, ami a KSH közlése alapján márciusban bruttó 435 200 forint volt. A kedvezményt már egy gyermek után is igénybe lehet venni, így példában egy gyermekes szülővel kalkuláltunk. 

 

Ebben az esetben egy átlagbért kereső szülőnek - kedvezmények nélkül számolva - havi 65 280 forintot kellene befizetnie szja-ként, amit a bejelentés hatására a teljes évre visszakaphat. A teljes 2021-es évvel számolva így már 783 360 forintos visszatérítést kaphat az átlagbér mellett a szülő.

 

Ugyanakkor már egy kedvezményezett eltartott után is jár a most is érvényes családi adókedvezmény, ami csökkentené a bejelentés hatására visszakapott összeget. Azonban elképzelhető, hogy egy szülő ezt nem veszi igénybe, vagy házastársa veszi igénybe.

 

Viszont ha a szülő jogosult a családi adókedvezményre, a visszakapható összeg csökken. Egy gyermeket nevelő szülőt például havonta már csak 55 280 forintos személyi jövedelem adó terheli azzal együtt, hogy a kedvezményezett gyermek után már jelenleg is 10 ezer forintos adóvisszatérítésre jogosult. Az egész 2021-es évre számolva így összesen 663 360 forintot kaphatna vissza ez a szülő. 

 

Mivel a részletszabályok még nem ismertek, az sem elképzelhetetlen, hogy a kedvezményt mindkét szülő igénybe tudja majd venni - ezzel a forgatókönyvvel számolva ketten együtt akár 1 446 720 forintot is visszaigényelhetnek, ha az átlagbérrel számolunk.

Frissítés: Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerda este pontosította a 2021-re vonatkozó szja visszatérítés feltételeit. Ezek alapján mindkét szülő jogosult lehet a pénzvisszatérítésre, és a már érvényben lévő családi adókedvezmény, vagy az első házasok adókedvezménye nem csökkenti az egyszeri juttatást. Tehát a fenti példában, ha mindkét szülő az átlagbért keresi, 1 566 720 forintot, közel 1,6 millió forintos egyszeri támogatást kaphat a márciusi átlagjövedelem alapján. Így az adóvisszatérítés független a gyermekszámtól, vagyis például egy három gyermekes szülőnél már elképzelhető, hogy kétszeresen kapja vissza az szja-t, ha már eddig is visszaigényelhette azt a családi adókedvezmény segítségével. A pénzvisszatérítést az átlagbér feletti jövedelem esetén is igénybe lehet venni, de csak az átlagjövedelem szintjéig érvényes szja igényelhető vissza.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!