Fiatalok

Ennyivel nagyobb hitelt vehetnek majd fel a 25 éven aluliak Orbán mai bejelentése miatt

Fiatalok

Ennyivel nagyobb hitelt vehetnek majd fel a 25 éven aluliak Orbán mai bejelentése miatt

Vrazsovits Rita
2021-01-15 Frissítve: 2022-02-07
2021-01-15 Frissítve: 2022-02-07
11852897

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában legkésőbb 2022. január elsejétől teljes jövedelemadó-mentességet ígért azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket. Az intézkedéssel a munkába lépés támogatását és a foglalkoztathatóság javítását tűzte ki célként. A Bank360 annak számolt utána az eddig ismert információk alapján, hogy a 25 év alattiak számára mekkora előnyt jelentene a kedvezmény hiteligénylésnél. 

 

Teljes jövedelemadó-mentességet ígért legkésőbb 2022-től a 25 év alatti fiataloknak Orbán Viktor miniszterelnök, vagyis a 25 év alatt munkába állóknak nem kellene megfizetniük a 15 százalékos jövedelemadót, csak a társadalombiztosítási járulékokat, ami 18,5 százalék. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) információi szerint 2020. szeptember és november között a fiatal (15–24 éves) korcsoportban dolgozók száma 269 ezer fő volt - ez a 2019-es adatokhoz viszonyítva 14,7 százalékos csökkenést jelentett. A foglalkoztatási ráta ebben a korcsoportban 27,2 százalék volt.

 

Az átlagfizetés lenne a cél

A kedvezmény részletei még nincsenek kidolgozva, de a terv az, hogy az átlagfizetésekig adják meg a kedvezményt a fiataloknak. 2020. októberben a KSH adatai szerint az országos bruttó átlagfizetés 397 400 forint volt, az ezután fizetendő jövedelemadó 59 610 forint. Ennyivel maradna több pénz a 25 év alattiak zsebében 2022-től, vagyis ha a jelenleg ismert átlagfizetéssel számolunk, akkor a – családi adókedvezmény nélküli – nettó bér 323 881 forint lenne a jelenlegi 264 271 forint helyett.

 

Mennyit számítana a mentesség a hiteligénylésnél?

A magasabb nettó fizetés a hiteligénylésnél több szempontból is előnyös. Egyfelől drágább lakást lehet megvenni, hiszen magasabb havi törlesztőrészlet fér bele a jövedelembe, így pedig növelhető a felvett hitelösszeg. Másfelől, adott hitelösszeg esetén rövidíthető a futamidő, aminek köszönhetően csökkennek a hitel költségei, harmadrészt pedig magasabb jövedelemmel több kamatkedvezmény használható ki, ami szintén csökkentheti a visszafizetendő összeget.

 

Nézzük meg egy konkrét példán, mekkora előnyt jelentene a 25 év alattiak számára az adómentesség. 

 

Ha egy tízéves kamatperiódusú lakáshitelt veszünk alapul, akkor a nettó jövedelem 50 százaléka fordítható törlesztésre, ami a jelenlegi átlaggal számolva 132 ezer forint. Amennyiben 20 éves futamidővel számolunk, akkor a Bank360 kalkulátora szerint a maximálisan igényelhető hitelösszeg 21,9 millió forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 31 629 120 forint, amennyiben az elérhető legkedvezőbb ajánlatot vesszük figyelembe.

 

A magasabb, 323 ezer forintos nettó jövedelemből viszont akár 161 ezer forintot is lehet törlesztésre fordítani, így ugyanekkora hitelösszegnél öt évvel rövidíthetjük le a futamidőt, így a teljes visszafizetendő összeg mindössze 29 000 700 forint lenne - vagyis a magasabb jövedelem miatt akár 2,5 millió forintot is spórolhatunk, ha a teljes visszafizetendő összeget nézzük.

 

Ha nem a spórolás, hanem a hitelösszeg növelése lenne a cél, akkor a magasabb jövedelemmel a maximálisan igényelhető hitelösszeg – szintén 20 éves futamidővel számolva – 27 millió forintra nő.

 

Egy személyi kölcsönnél is sokat spórolhatunk

Ha a fogyasztási kölcsönöket vizsgáljuk, akkor személyi kölcsön igénylésnél a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) alapján a törlesztésre fordítható maximális összeg szintén 132 ezer forint, a megemelkedett nettó összeggel számolva pedig 161 ezer forint. 

 

Egy 60 hónapra felvett hitel esetén a maximálisan igényelhető hitelösszeg a jelenlegi nettó bérrel 6,5 millió forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 7 885 020 forint. Ha ezt az összeget szeretnénk minél hamarabb visszafizetni, akkor a szja-mentes nettó bérnek köszönhetően akár négyéves futamidőt is vállalhatunk, és ezzel közel 400 ezer forint körüli kamatot spórolhatunk meg, mivel a visszafizetendő összeg 7 492 656 forint lenne. Ha a hitelösszeget szeretnénk maximalizálni, akkor akár 8 millió forintos kölcsönnel is számolhatunk a Bank360.hu kalkulációi alapján. 

 

Ahogy már említettük, a magasabb nettó fizetés ráadásul az elérhető kamatkedvezmények körét is bővítheti az igénylők számára, de a jelenlegi ajánlatokat figyelembe véve ez nem befolyásolja számottevően a visszafizetendő összegeket.

 

Van veszélye is

Amikor a fiatal munkavállaló betölti a 25. életévét, a bruttó béréből elkezdik levonni a 15 százalékos személyi jövedelemadót, vagyis a kedvezményes időszakhoz képest csökkenni fog a nettó jövedelme. 

 

.Ez a hiteligénylés szempontjából azt jelenti, hogy a korábban vállalt törlesztőrészletet alacsonyabb jövedelemből kell kigazdálkodnia, hacsak nem emelkedik a fizetése. A jövedelem csökkenése ráadásul a kamatkedvezmények elvesztését is jelentheti, hiszen a bankok nemcsak az igénylésnél veszik figyelembe a jövedelmet a kedvezmények érvényesítéséhez, hanem a teljes futamidő alatt. Emiatt akár a havi törlesztőrészlet is megemelkedhet.

 

A fenti számítás természetesen még csak elméleti síkon működik, hiszen a 2022-re tervezett kedvezmény részletszabályai még nem ismertek, emellett számos kérdés is felmerül az eddig ismert információkkal kapcsolatban. Nem tisztázott például, hogy mekkora bérig lesz elérhető a kedvezmény: a miniszterelnök ugyanis az átlagbért említette, de azt nem, hogy ezt pontosan mi alapján határoznák meg. A regionalitást figyelembe véve jelentős a különbség a fővárosi és az északkeleti megyék nettó átlagfizetései között, és ugyanígy, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2018-as adatai alapján a 21-30 éves korcsoport átlagbérei is körülbelül 60 ezer forinttal maradtak el az őket követő, 31-40 éves korcsoporttól.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!