Egy fiatal férfi a bolti pult mögött a kasszát nézi

Ennyivel emeli a diákmunkások nettó bérét a 25 év alattiak szja-mentessége

Egy fiatal férfi a bolti pult mögött a kasszát nézi

Ennyivel emeli a diákmunkások nettó bérét a 25 év alattiak szja-mentessége

Tóth Levente
2022-02-07 Frissítve: 2022-11-24
2022-02-07 Frissítve: 2022-11-24
18680569

A 25 éven aluliak szja-mentessége és a minimálbér emelkedése következtében a diákmunka is jóval kedvezőbbé válik 2022-ben, az átlagos nettó órabérek akár 200 forinttal is emelkedhetnek. A diákmunkások közül sokan szívesebben is vállalnak munkát, ha nem kell adózniuk utána. 

 

A napokban kapja kézhez nagyjából 300 ezer fiatal munkavállaló a januári fizetését, amelyet már nem terhel a 15 százalékos személyi jövedelemadó a törvény által meghatározott jövedelemhatárig, havi 433 700 forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig. A 25 év alattiak szja-mentessége a diák munkavállalókat is érinti, akiknek túlnyomó többsége ebbe a korosztályba tartozik. Az szja-mentes nettó jövedelem a Bank360 bérkalkulátorával kiszámolható.

Az iskolaszövetkezetek keretében végzett diákmunka esetében a bruttó béreket eddig is csupán az szja terhelte, így a munkát vállaló tanulók nettó bére jelentősen emelkedhet az idén – állítja Kott Zoltán, a MELÓ-DIÁK elnök-vezérigazgatója. Az iskolaszövetkezet nemrég lezárult reprezentatív felmérése szerint a változásokat a diákok is jól fogadták, a megkérdezettek 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „nagyon örül” az szja elengedésének, 40 százalékuk pedig azt mondta: szívesebben vállal munkát, ha a bérét egyáltalán nem terheli adó.

 

A diákokat kedvezően érinti a minimálbér 2022-es emelése is, aminek eredményeként az órabér már sehol nem lehet 1150 forintnál kevesebb, a legalább középfokú végzettséget igénylő munkák esetében pedig legalább 1495 forint. A megkérdezett diákok többsége 1150 és 1500 forint közötti órabérért már szívesen vállalna munkát, de MELÓ-DIÁK partnerei számos olyan lehetőséget kínálnak, ahol az órabér meghaladja a garantált bérminimum összegét is.

 

A diák munkavállalóknak kínált átlagos bruttó órabérek 2021-ben a MELÓ-DIÁK adatai szerint a fizikai és a hagyományos irodai munkakörökben, valamint a vendéglátás területén is bruttó 1200 és 1300 forint között mozogtak, az IT-ismereteket is igénylő irodai munkáknál pedig 1700 forint fölött voltak. Ezek az összegek az idén már „nettónak” számítanak és a minimálbér-emelés miatt várhatóan emelkednek is, a nettó órabérek így átlagosan akár 200 forinttal is meghaladhatják az egy évvel korábbit.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A 25 év alattiak a nettó bérük emelkedésének eredményeként a hitelfelvételnél is kedvezőbb helyzetbe kerülnek. A néhány tízezer forinttal magasabb nettó jövedelem több szempontból is befolyásoló tényező lehet hiteligénylésnél. Egyrészt magasabb törlesztőrészletet tudunk vállalni, így a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm) vonatkozó szabályoknak könnyebb megfelelni, másrészt olyan kamatkedvezményre tehetünk szert, aminek köszönhetően olcsóbb lehet a hitelünk. A teljes futamidőre nézve ez akár több százezer forintot is jelenthet.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!