Szja mentesség

Ekkortól kaphatják meg szja-mentesen a jövedelmüket a 25 év alattiak

Szja mentesség

Ekkortól kaphatják meg szja-mentesen a jövedelmüket a 25 év alattiak

Tóth Levente
2022-01-08 Frissítve: 2023-04-05
2022-01-08 Frissítve: 2023-04-05
18109735

Januárban is kaphatnak már szja-mentesen bért vagy más juttatást a 25 év alattiak az idén. Ha szerencséjük van, akkor akár a december után kapott bérük is lehet már ilyen, néhány napon múlhat a különbség.

 

Kétszer ad, aki gyorsan ad – tartja a közmondás. Ez 2022 első napjaiban kicsit megváltozik, mert az új szja-kedvezmények alapján akár már a decemberi munka után is szja-mentesen fizetheti ki a 25 év alattiakat az, aki január 10-e után teszi ezt meg.

A pénzügyminisztertől a napokban levélben kért állásfoglalást Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke és Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentességéről. A kérdésük az volt, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét csak a 2021. december 31-ét követően elvégzett munka, tevékenység után megszerzett bevételre, jövedelemre lehet-e alkalmazni 2022. január 1-jétől. A két szervezet így értelmezte az új szabályt.

 

Magyarországon jelenleg több mint 90 működő iskolaszövetkezet van, amelyek évente több mint 150 ezer diáknak adnak lehetőséget a tanulmányaik melletti munkavégzésre. A fiatalok így összesen évi több mint 50 milliárd forintot keresnek. Az idén ezt már szja-mentesen tehetik meg, hiszen a 2022-es adószabályok januártól mentesítik a 25 év alatti fiatalokat a személyi jövedelemadó megfizetése alól az átlagbér szintjéig. Azt, hogy ez mennyit jelent nettóban, bárki kiszámolhatja a 2022-es bérkalkulátorral. 2022-től ráadásul a minimálbér és garantált bérminimum is jelentősen emelkedett, ami ugyancsak sok fiatalt érinthet.

 

A fogós kérdés, amire a két szervezet vezetője választ várt, valójában arról szólt, hogy milyen szabály vonatkozik azokra a kifizetésekre, amelyeket már 2022-ben teljesítenek, de még 2021-ben elvégzett munka alapján. Postafordultával megkapták a választ a pénzügyminisztertől.

Varga Mihály válaszában kitért arra, hogy 25 alattiak szja-mentességével az idén 140 milliárd forint marad félmillió munkavállalónál: egy átlagbért kereső fiatal nettó jövedelme több mint 780 ezer forinttal emelkedhet évente.

 

A pénzügyminiszter egyértelműsítette, hogy milyen jövedelmekre kell már ezt a szabályt alkalmazni: a 25 év alatti munkavállalónak - általános esetben - először a januárra elszámolt, de februárban kifizetett bére lehet magasabb, azaz szja-mentes. Az adókedvezmény ugyanakkor már januári kifizetésnél is érvényesíthető, ha a 25 év alatti fiatal megbízási szerződéssel dolgozik, vagy ha a decemberi munkabért 2022. január 10-e után fizeti ki a munkáltató.

 

Ez azt jelentheti a gyakorlatban, hogy az a 25 alatti munkavállaló, akinek például a decemberi bérét még nem utalták át, az már ennek az szja-tartalmát is megspórolhatja, ha az alkalmazója csak január 10-e, azaz jövő kedd után teszi ezt meg. A cégeknél eltérő a gyakorlat arra, hogy mikor utalják a havi bért, a Munka törvénykönyve szerint a főszabály az, hogy a havi munkabért a következő hónap 10-éig kell kifizetni. 

 

A NAV honlapján található értelmezés szerint a 25 év alattiak szja-mentessége első alkalommal a 2022-ben megszerzett jövedelmekre vehető igénybe. A NAV - a pénzügyminiszterrel összhangban - úgy fogalmaz, hogy a munkaviszonyból származó jövedelemnél a kedvezmény a 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt, vagy 2022. megelőző évekre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően kifizetett bevételre vehető igénybe első alkalommal.

 

A 25 évesek szja-mentessége 2022-ben azokra a hónapokra jár, amelyekben valaki a 25. életévét még nem töltötte be. A kedvezmény abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben betölti a 25. életévét.

 

Egy plusz hónapnyi, illetve még 2021-es tevékenység alapján megszerzett jövedelem természetesen befolyásolhatja azt, hogy mennyi szja-t nem kell megfizetnie valakinek 2022-ben, hiszen az szja-mentesség havi 433 700 forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig vehető igénybe. Az összevont adóalapba tartozó havi jövedelem e főlötti részére már kell szja-t fizetni a 25 év alattiaknak is. 

 

Összevont adóalapba tartozó jövedelem például a NAV felsorolása szerint: a munkabér, a táppénz, egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme, az őstermelői jövedelem, kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem. (A 25 év alattiak szja-kedvezménye az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem után nem jár.)

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!