Első házasok kedvezménye

Első házasok kedvezménye 2023

Első házasok kedvezménye

Első házasok kedvezménye 2023

Bank360 tartalom
2020-02-03 Frissítve: 2023-04-17
2020-02-03 Frissítve: 2023-04-17
6740461

Az első házasságát kötő házaspár együttesen havi nettó 5 000 forint adókedvezményre jogosult a házasságkötéstől számított 24 hónapig. A kedvezmény nincs életkorhoz kötve, bejegyzett élettársakra is alkalmazható, és akkor is igénybe vehető, ha az egyik házastárs már korábban kötött házasságot.

 

Havi 5 ezer, összesen 120 ezer forint

Az első házasok kedvezményének összege együttesen havi 33 335 forint. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a házaspár által együttesen fizetett adó összege havi 5 000 forinttal csökken. Másképp fogalmazva a család havi nettó jövedelme 5 000 forinttal nő. A kedvezmény összesen 5 000 forint, ezt bármelyik fél igénybe veheti, de akár tetszőleges arányban meg is lehet osztani.

 

Sok kicsi sokra megy: két év alatt a háztartás akár 24 x 5 000 forint, az összesen 120 000 forint kedvezményt is igénybe vehet.

A kedvezmények kiaknázása mellett a biztonság is fontos: biztosítsd jövedelmed, hogy egy esetleges átmeneti munkanélküliség vagy keresőképtelenség idején se kelljen aggódnod a kiadások miatt.

 

Két évig jár

 

A házaspár legkorábban a házasságkötést követő hónapban jogosult a kedvezményre, és azt a házasságot követő 24 hónapig veheti igénybe. Két év után megszűnik a jogosultság, akár igényeltük végig, akár nem. Szintén megszűnik a jogosultság válással vagy az egyik fél halálával.

 

Az igénylés menete

 

Fontos tudni, hogy a kedvezmény nem jár automatikusan. A házaspárnak közösen kell nyilatkoznia egymás adóazonosító jelének megadásával. Kétféleképpen vehető igénybe a kedvezmény:

 

  1. Az éves adóbevallásban

  2. Év közben az adóelőleg meghatározásánál. Ehhez az itt található nyilatkozatot kell leadni.

 

Első házasok kedvezménye egy összegben

 

Az első házas kedvezményt lehet egy összegben a májusban esedékes szja bevalláskor is igényelni. Ebben az esetben visszamenőleg igényeljük a kedvezmény éves az előző adóévre vonatkozólag. Természetesen ha év közben kötöttünk házasságot, csak a házasság utáni első hónaptól számított összeget lehet igényelni. Mindkét benyújtott adóbevalláson fel kell tüntetni a házastárs adatait is. Ez vonatkozik arra is, amikor az egyik fél igényli a teljes összeget.

 

Családi adókedvezmény mellett is jár

 

Az első házasok kedvezménye nem szűnik meg, ha gyermekük születik, és ezáltal családi adókedvezmény igénybevételére jogosultak. Sőt, akkor is jár a kedvezmény, ha az egyik fél már a házasság előtt igénybe vett családi adókedvezményt a már meglévő gyermekei után.

 

Az első házasok kedvezményét az adóalapból a családi kedvezmény előtt kell levonni. Ez azért lényeges, mert az adózó akkor is igénybe veheti a családi kedvezményt, ha arra az első házas kedvezmény levonása után nem lenne alapja.

 

Gyakori kérdések

 

Visszamenőleg is lehet igényelni a kedvezményt?

Igen, az éves adóbevallásban is lehet egy összegben igényelni a NAV-tól a kedvezményt.

 

Elváltak igényelhetik a kedvezményt?

Ha csak az egyik fél elvált, a másik viszont az első házasságát köti. Ugyanez vonatkozik az özvegyekre is.

 

Egy ember többször is igénybe veheti a kedvezményt?

Igen, ha újra megházasodik valaki olyannal, akinek az az első házassága.

 

Külföldön kötött házasság esetén is lehet igényelni a kedvezményt?

Igen, ha a házasságot elismeri a magyar állam.

 

Babaváró hitel mellé is jár?

Igen, a babaváró hitel teljesen független az első házasok kedvezményétől.

 

A kedvezmény milyen hatással van a maximálisan igényelhető személyi kölcsön összegére?

A maximálisan igényelhető hitelösszeget a házaspár nettó jövedelme határozza meg a JTM szabályok alapján. A JTM alapja az elsődleges nettó jövedelem - bankonként változó, hogy milyen egyéb jövedelmeket fogadnak el emellett személyi kölcsön igénylésekor, így az is, hogy beszámítják-e az első házas kedvezményt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!