Első házasok kedvezménye

Első házasok kedvezménye 2024

Első házasok kedvezménye

Első házasok kedvezménye 2024

Bank360 tartalom
2020-02-03 Frissítve: 2024-03-21
2020-02-03 Frissítve: 2024-03-21
6740461

Az első házasok együttesen havi nettó 5000 forint adókedvezményre jogosultak a házasságkötés után 24 hónapig. A kedvezmény nincs életkorhoz kötve, bejegyzett élettársakra is alkalmazható, és akkor is igénybe vehető, ha az egyik házastárs már korábban kötött házasságot.

 

Havi 5000, összesen 120 ezer forint kedvezmény szerezhető

 

Az első házasoknak együttesen havi 33 335 forintos jövedelem után nem kell személyi jövedelemadót (15 százalékos szja-t) fizetni.  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a házaspár együtt havi 5000 forinttal kevesebb adót fizet. Másképp fogalmazva a család havi nettó jövedelme 5000 forinttal nő. Az adókedvezményt bármelyik fél igénybe veheti, de akár tetszőleges arányban meg is oszthatják egymás között.

 

Sok kicsi sokra megy: két év alatt a háztartás akár 24 x 5000 forint, azaz összesen 120 000 forint kedvezményt vehet igénybe.

 

Két évig jár

 

A házaspár legkorábban a házasságkötést követő hónapban jogosult a kedvezményre (de kesőbb is érvényesítheti), és azt 24 hónapig igénybe veheti. Két év után megszűnik a jogosultság. Szintén megszűnik a jogosultság válással vagy az egyik fél halálával.

 

Ha a házaspár mindkét tagja jogosult a 25 év alatti fiatalok adókedvezményére is, akkor csúsztathatják az első házasok kedvezményét addig, amíg az egyikük be nem tölti a 25. életévét. Ekkor ő a születésnapját követő hónaptól érvényesítheti két évig az első házasok kedvezményét.

 

Az igénylés menete

 

Fontos tudni, hogy a kedvezmény nem jár automatikusan. A házaspárnak közösen kell nyilatkoznia egymás adóazonosító jelének megadásával. Kétféleképpen vehető igénybe a kedvezmény:

 

  1. az éves adóbevallásban visszamenőlegesen,

  2. év közben a munkáltatónak tett adóelőleg-nyilatkozattal. Változás, hogy 2024. január 1-jétől az első házasok kedvezménye akár folytatólagosan is igénybe vehető, azaz nem kell minden évben új adóelőleg-nyilatkozatot leadni a munkáltatónál. (A kifizető a nyilatkozatot 24 hónapon keresztül figyelembe veheti.) 

 

Első házasok kedvezménye egy összegben

 

Az első házas kedvezményt lehet egy összegben a májusban esedékes szja-bevalláskor is igényelni. Ebben az esetben visszamenőleg igényeljük a kedvezményt az előző adóévre vonatkozólag. Természetesen ha év közben kötöttünk házasságot, csak a házasság utáni első hónaptól számított összeget lehet igényelni. Mindkét fél adóbevallásán fel kell tüntetni a házastárs adatait is - akkor is, ha az egyik fél igényli a teljes összeget.

 

Családi adókedvezmény mellett is jár

 

Az első házasok kedvezménye nem szűnik meg, ha gyermekük születik, és ezáltal családi adókedvezmény igénybevételére jogosultak. Sőt, akkor is jár a kedvezmény, ha az egyik fél már a házasság előtt igénybe vett családi adókedvezményt a már meglévő gyermek után.

Az első házasok kedvezményét az adóalapból a családi kedvezmény előtt kell levonni. Ez azért lényeges, mert az adózó akkor is igénybe veheti a családi kedvezményt, ha arra az első házas kedvezmény levonása után nem lenne alapja.

 

Gyakori kérdések

 

Visszamenőleg is lehet igényelni a kedvezményt?

 

Igen, az éves adóbevallásban is lehet egy összegben igényelni a NAV-tól a kedvezményt.

 

Elváltak igényelhetik a kedvezményt?

 

Ha az egyik fél elvált, a másik viszont az első házasságát köti, akkor igényelheti az első házasok kedvezményét. Ugyanez vonatkozik az özvegyekre is.

 

Egy ember többször is igénybe veheti a kedvezményt?

 

Igen, ha újra megházasodik valaki olyannal, akinek az lesz az első házassága.

 

Külföldön kötött házasság esetén is lehet igényelni a kedvezményt?

 

Igen, ha a házasságot elismeri a magyar állam.

 

Babaváró hitel mellé is jár?

 

Igen, a babaváró hitel teljesen független az első házasok kedvezményétől.

 

A kedvezmény milyen hatással van a maximálisan igényelhető személyi kölcsön összegére?

 

A maximálisan igényelhető hitelösszeget a házaspár nettó jövedelme határozza meg a JTM szabályok alapján. A JTM alapja az elsődleges nettó jövedelem - bankonként változó, hogy milyen egyéb jövedelmeket fogadnak el személyi kölcsön igénylésekor, így az is, hogy beszámítják-e az első házas kedvezményt.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!