SZJA bevallás

Szja-bevallás 2024: május 21. a határidő

SZJA bevallás

Szja-bevallás 2024: május 21. a határidő

Bank360 tartalom
2020-05-13 Frissítve: 2024-03-21
2020-05-13 Frissítve: 2024-03-21
8813300

A személyi jövedelemadó bevallás határideje 2024. május 21. Hogyan kell kitölteni a bevallást a 2023-ban szerzett jövedelmekre vonatkozóan? Hogyan kell benyújtani? Mennyi személyi jövedelemadót (szja) kell fizetni? Minden tudnivalót összefoglaltunk.

 

Kinek kell szja-t fizetni?

 

Magyarországon a magánszemélyeknek személyi jövedelemadót kell fizetniük minden megszerzett jövedelmük után. A legfontosabb jövedelem általában a munkabér, de szja-kötelesek az egyéb kifizetések, és például a lakáskiadásból származó jövedelem, vagy a tőzsdei nyereség realizálása, ha nem TBSZ számlára írják jóvá.

 

Ki készíti el az szja-bevallást?

 

A NAV már évek óta ingyen elkészíti minden magánszemély szja bevallásának tervezetét. A tervezetet 2024. március 15-től teszi online elérhetővé a NAV az ügyfélkapus regisztrációval, illetve elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkezők számára.

Aki nem él az online ügyintézési lehetőséggel, az március 18-ig kérheti a papír alapú szja bevallási tervezet postai kézbesítését, amelyet a NAV április 30-ig megküld. Aki lemarad erről a határidőről, az személyesen is kikérheti az adóbevallási tervezetét a NAV ügyfélszolgálatain május 21-ig, a bevallási határidőig. Továbbá a NAV weboldaláról is letölthető formanyomtatvány, amelyen mi magunk vagy egy könyvelő is elkészítheti a bevallást. 

Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására vagy kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.

 

Hogyan lehet beadni az adóbevallást?

 

Ha a munkabéren kívül nem volt más adóköteles bevételünk, és nincs igénybe nem vett adókedvezményünk, akkor nincs semmi dolgunk a megkapott bevallási tervezettel, a NAV automatikusan elfogadja azt, és a bevallás teljesül. Ez igaz a postai úton megküldött tervezetekre is, tehát nem kell visszaküldeni a kapott dokumentumot. 

 

Ha volt más jövedelmünk - például ingatlankiadásból, ingó- és ingatlanértékesítésből vagy tőzsdei ügyletekből -, akkor azokkal ki kell egészíteni a NAV által megküldött bevallási tervezetet, és azok adóját is fel kell tüntetni, és a határidőig befizetni.

 

Szja-bevallást kell benyújtaniuk, illetve a NAV által kiküldött tervezetet kiegészíteni az szja szerint adózó

  • mezőgazdasági őstermelőknek, családi gazdálkodóknak,
  • egyéni vállalkozóknak,
  • és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek a tevékenységeikből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel.

 

A legegyszerűbb a NAV Ügyfélportálján vagy az eSZJA portálján keresztül elfogadni a bevallási tervezetet, és ha kell, kiegészíteni. Erre 2024. május 21. éjfélig van lehetőség

 

Ügyfélkapus regisztráció nélkül az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programban kell kitölteni a 23SZJA bevallást. Az üres nyomtatvány a programból kinyomtatható és kézzel kitölthető, valamint lehet ilyent kérni a NAV ügyfélszolgálatán is.

 

A bevallás benyújtható postai úton is, ehhez a kézhez kapott tervezetet kell visszaküldeni a hozzá adott, térítésmentesen feladható válaszborítékban. A bevallás személyesen is leadható bármelyik NAV hivatalban is. 

 

A bevalláshoz szükséges a munkáltatók és kifizetők által kiállított összesített igazolás az adóévben teljesített kifizetésekről. Ezt 2024. január 31-éig kell megkapnunk a munkáltatótól, kifizetőtől.

 

Hogyan kell kifizetni a keletkezett szja-t?

 

A legtöbb esetben a munkáltató év közben levonja az szja-t a bruttó bérből. Ha a keletkezett szja-t a munkáltató vagy kifizető év közben nem vonta le, a személyi jövedelemadót legkésőbb a bevallás határidejéig be kell fizetni. Fontos tudni, hogy az szja befizetése (akár egy összegben akár év közben a kifizetéseknél) az adóbevallást nem váltja ki, tehát a bevallást mindenképpen be kell adni.

 

Szja részletfizetéssel

 

Az összesen 500 000 forintot meg nem haladó szja és szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségre lehet kérni 12 hónapos, egyenlő részletekben történő, kamatmentes részletfizetést az adóbevallásban. Figyelmi kell azonban arra, hogy ne csússzunk egyik részlettel sem, mert ebben az esetben elveszik a részletfizetési kedvezmény és a NAV késedelmi kamatot számol fel az elmaradt tartozásra. A kedvezmény nem vonatkozik azokra, akik áfa fizetésére kötelezettek.

 

Hogyan lehet csökkenteni a fizetendő szja-t?

 

Adókedvezményt biztosít az állam a nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számlákra történő befizetésekre a befizetett összeg 20 százalékáig, összesen évi 280 000 forinti értékben. Fontos, hogy az összeg csak a befizetett adóból vonható le, nem igényelhetünk vissza magasabb összeget a befizetett adónál. Önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári, valamint önsegélyező pénztári befizetések után összesen évi 150 000 forint szja igényelhető vissza.

 

Szintén igénybe vehető családi adókedvezmény és az első házasok adókedvezménye is.  Az adókedvezményekhez kapcsolódó igazolásokat legkésőbb 2024. február 15-éig kell megkapni. Egyes betegségek esetén is igényelhető adókedvezmény, akár visszamenőlegesen is. Ehhez szakorvosi, szakambulanciai vagy ezek alapján háziorvosi igazolásra van szükség. 

 

Az szja visszaigénylése

 

Szintén az adóbevallásban lehet igényelni az esetleges szja-visszatérítést. Ilyen jellemzően akkor keletkezhet, ha valaki év közben nem kérte például a családi adókedvezmény érvényesítését. 

 

Milyen jövedelem után nem kell szja-t fizetni?

 

Nem szja-köteles, így nem kell feltüntetni az adóbevallásban
 

  • a nyugdíjat,
  • az ösztöndíjat,
  • családi pótlékot,
  • a GYES-t,
  • az ápolási díjat,
  • anyasági és gyermeknevelési támogatást,
  • temetési segélyt,
  • nevelőszülői díjat.


A CSED és a GYED szja-köteles, ezért fel kell tüntetni az adóbevallásban.

 

Ha egy adóalanynak nem keletkezett szja-köteles jövedelme az adóévben, nem kell adóbevallást benyújtania. Ugyanakkor nem adóköteles a külföldön leadózott jövedelem sem, viszont az ilyen bevételeket tájékoztató jelleggel fel kell tüntetni a bevallásban.

 

Ingatlan eladás utáni szja adózás

 

Az szja törvény pontosan meghatározza, hogy milyen esetben és mennyi adót kell fizetni a nyereséggel értékesített ingatlanok után. Az ingatlaneladás adója attól függ, hány év telt el a vásárlás és az eladás között, és milyen költségeket tudunk elszámolni az ingatlannal kapcsolatban.

 

Szja mentesség ingóságok értékesítése után

 

Nem kell szja-t fizetni az értékesített ingóságok után, ha a belőlük származó bevétel nem haladta meg az évi 600 000 forintot, vagy a belőlük származó jövedelem (bevétel csökkentve a költségekkel) a 200 000 forintot.

 

Szja fizetés KATA-s adózóknak

 

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) már tartalmazza az adókat, tehát a katás bevételek után nem kell külön szja-t fizetni. A bevételekről kata-bevallást kell beadni a következő év február végéig, 2024-ben február 26-ig. Az a katás, akinek van szja-törvény hatálya alá tartozó jövedelme is, annak viszont kell szja-bevallást is készítenie.  

 

Jár szja kedvezmény minimálbér után?

 

Nem. Jelen pillanatban a személyi jövedelemadó egységesen 15 százalék minden bérsávban, így a minimálbér után is.

 

1+1%-os felajánlás

 

A kedvezmények levonása után keletkezett fizetendő szja 1+1 százaléka felajánlható az erre jogosult egyházi és civil szervezetek számára, szintén május 21-ig. A felajánlást az online felületen vagy papíralapon, az ÁNYK kitöltőprogrammal készített, a 23EGYSZA nyomtatványon, vagy a nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozattal, borítékban lehet megtenni. A határidő jogvesztő, aki lemarad, később nem tud felajánlást tenni.

  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!