SZJA bevallás

Szja bevallás 2024: május 20. a határidő

SZJA bevallás

Szja bevallás 2024: május 20. a határidő

Bank360 tartalom
2020-05-13 Frissítve: 2023-12-28
2020-05-13 Frissítve: 2023-12-28
8813300

A személyi jövedelemadó bevallás határideje 2024. május 20-a. Hogyan kell kitölteni a bevallást  2022. évi jövedelmekre vonatkozóan? Hogyan kell benyújtani? Mennyi személyi jövedelemadót kell fizetni? Minden tudnivalót összefoglaltunk.

 

Kinek kell szja-t fizetni?

 

Magyarországon a magánszemélyeknek személyi jövedelemadót kell fizetniük minden megszerzett jövedelmük után. A legfontosabb jövedelem általában a munkabér, de szja-kötelesek az egyéb kifizetések, és például a tőzsdei nyereség realizálása is, ha nem TBSZ számlára írják jóvá.

 

Ki készíti el az SZJA bevallást?

 

A NAV már évek óta ingyen elkészíti minden magánszemély szja bevallás tervezetét. Az szja bevallás tervezetet március 15-től teszi online elérhetővé a NAV az ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők számára.

Akik nem rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval, azok március 16-ig kérhetik a tervezet postai kézbesítését, melyet a NAV április 30-ig megküld. A NAV ügyfélszolgálatain a bevallás határidejéig kikérhető a papír alapú szja bevallás tervezet, valamint a weboldalról is letölthető a formanyomtatvány, amelyen mi magunk vagy egy könyvelő is elkészítheti a bevallást.

 

Hogyan lehet beadni az adóbevallást?

 

Ha a munkabéren kívül nem volt más adóköteles bevételünk, illetve nincs igénybe nem vett adókedvezményünk, nincs semmi dolgunk, május 21-én a NAV automatikusan elfogadja a tervezetet, és a bevallás teljesül. Ez igaz a postai úton megküldött tervezetekre is, tehát nem kell visszaküldeni a kapott dokumentumot.


Kötelező viszont szja bevallást benyújtani:
 

 • Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek
 • Az eva alanyoknak, 
 • A kisadózónak (katásoknak), 
 • mezőgazdasági őstermelőnek 
 • egyéni vállalkozóknak 

 

A legegyszerűbb a NAV online eSZJA rendszerén keresztül elfogadni a tervezetet és beküldeni a bevallást. Erre 2024. május 20. éjfélig van lehetőség

 

Ügyfélkapu regisztráció nélkül az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programban ki kell tölteni a 23SZJA bevallást. Az üres nyomtatvány a programból kinyomtatható és kézzel kitölthető, valamint lehet kérni a NAV ügyfélszolgálatán is.

 

A bevallás benyújtható postai úton is, ehhez a kapott tervezetet kell visszaküldeni a biztosított, térítésmentesen feladható válaszborítékban. A tervezet személyesen is leadható bármelyik NAV hivatalban is. 

 

A bevalláshoz szükséges a munkáltatók és kifizetők által kiállított összesített igazolás az adóévben teljesített kifizetésekről. Ezt 2024. január 31-éig kell megkapni.

 

Hogyan kell kifizetni a keletkezett szja-t?

 

A legtöbb esetben a munkáltató év közben levonja az szja-t a bruttó bérből. Ha a keletkezett szja-t a munkáltató vagy kifizető év közben nem vonta le, a személyi jövedelemadót legkésőbb a bevallás határidejéig be kell fizetni. Fontos tudni, hogy az szja befizetése (akár egy összegben akár év közben a kifizetéseknél) az adóbevallást nem váltja ki, tehát a bevallást mindenképpen be kell adni.

 

Szja részletfizetés

 

Összesen 200 ezer forint alatti szja és szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség alatt lehet kérni 6 hónapos, egyenlő részletekben történő kamatmentes részletfizetést az adóbevallásban. Figyelmi kell azonban arra, hogy ne csússzunk egyik részlettel sem, mert ebben az esetben elveszik a részletfizetési kedvezmény és a NAV késedelmi kamatot számol az elmaradt tartozásra. A kedvezmény nem vonatkozik azokra, akik áfa fizetésére kötelezettek.

 

Hogyan lehet csökkenteni a fizetendő szja-t?

 

Adókedvezményt biztosít az állam a nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számlákra történő befizetésekre a befizetett összeg 20%-át, összesen évi 280 ezer forinti értékben. Fontos, hogy az összeg csak az befizetett adóból vonható le, nem igényelhetünk vissza magasabb összeget a befizetett adónál. További évi 150 000 forint szja igényelhető vissza az egészségpénztár tagdíj és eseti befizetések után.

 

Szintén igénybe vehető családi adókedvezmény és az első házasok adókedvezménye is.  Az adókedvezményekhez kapcsolódó igazolásokat legkésőbb 2024. február 15-éig kell megkapni. Egyes betegségek esetén is igényelhető adókedvezmény, akár visszamenőlegesen is. Ehhez szakorvosi, szakambulanciai vagy ezek alapján háziorvosi igazolásra van szükség. 

 

A kedvezményeket ebben a cikkben foglaltuk össze.

 

Szja visszaigénylés

 

Szintén az adóbevallásban lehet igényelni az esetleges szja visszatérítést. Ilyen jellemzően akkor keletkezhet, ha valaki év közben nem kérte például a családi adókedvezmény érvényesítését. 

 

Milyen jövedelem után nem kell szja-t fizetni?

 

Nem szja-köteles, így nem kell feltüntetni az adóbevallásban a:
 

 • nyugdíjat,
 • GYES-t,
 • ápolási díjat,
 • anyasági és gyermeknevelési támogatást,
 • temetési segélyt,
 • nevelőszülői díjat.


A GYED szja-köteles, ezért fel kell tüntetni az adóbevallásban.

 

Ha egy adóalanynak nem keletkezett szja-köteles jövedelme az adóévben, nem kell  adóbevallást benyújtania. Ugyanakkor nem adóköteles a külföldön leadózott jövedelem sem, viszont az ilyen bevételeket tájékoztató jelleggel fel kell tüntetni a bevallásban.

 

Ingatlan eladás utáni szja adózás

 

Az szja törvény pontosan meghatározza, hogy milyen esetben és mennyi adót kell fizetni a nyereséggel értékesített ingatlanok után. Az ingatlaneladás adója attól függ, hány év telt el a vásárlás és az eladás között, és milyen költségeket tudunk elszámolni az ingatlannal kapcsolatban.

 

Szja mentesség ingóságok értékesítése után

 

Nem kell szja-t fizetni az értékesített ingóságok után, ha a belőlük származó bevétel nem haladta meg az éves 600 000 forintot, vagy a belőlük származó jövedelem a 200 000 forintot.

 

Szja fizetés KATA-s adózóknak

 

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) már tartalmazza az adókat, tehát a katás bevételek után nem kell külön szja-t fizetni. A katás bevételekről a kata bevallást kell beadni az adóévet követő év február 25-ig. 

 

Jár szja kedvezmény minimálbér után?

 

Nem. Jelen pillanatban a személyi jövedelemadó egységesen 15% minden bérsávban, így a minimálbér után is.

 

1+1% felajánlás

 

A kedvezmények levonása után keletkezett fizetendő szja 1+1%-a felajánlható az erre jogosult civil és társadalmi szervezetek számára. Erre az online felületen vagy a 22SZJA bevallás 22SZJA-EGYSZA lapján van lehetőség.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!